Novi naturalizovani igrac?

Moderatori/ce: nerminh74,KK_Bosna,CashMan

Padovan
Kontakt:

Re: Novi naturalizovani igrac?

Post Postao/la Padovan » 05 jun 2022, 13:40

Da li mi mozemo imate sve ove u ekipi/tribinama (Alibegovic Robertson i Garza) i rotirati ih kako zatreba po utakmicama za jedno mjestu ili se mora odluciti na pocetku za jednog od ove trojice.
1992-1995 nikad zaboraviti...

38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

FC Ljuta Krajina

filip13

Post Postao/la filip13 » 05 jun 2022, 13:48

Mislim da se mora selektor odlučiti za jednog

Drape
Kontakt:

Post Postao/la Drape » 06 jul 2022, 21:54

Kakav to čovjek napiše naslov: "Košarkaš Olympiacosa pojačava Zmajeve", koji prikazuje da je urađen dobar potez, da će sigurno igrati, i da je dobro to što će igrati. Najtačnija vijest još od "Luka Garza oblači dres Bosne i Hercegovine" :hmmmmm:

Zaslužujemo da znamo:

Otkud Peters kad već imamo i previše naturalizovanih igrača, i koliko nastupa u reprezentaciji je dovoljno da otplati pasoš? Kako će to opravdati ako ne bude imao ni pet utakmica za reprezentaciju?

Otkud Peters kad već Garzu i Alibegovića ne pozivaju sa opravdanjem da nam je kao naturalizovan igrač potreban bek?

ovisnik
Kontakt:

Post Postao/la ovisnik » 06 jul 2022, 22:12

Očigledno da je Mirza učinio uslugu Baskoniji ili menadžeru da se Petersu olakša igranje u Evropi, iako je dobar igrač,nama nepotreban jer imamo dosta visokih igrača, ništa čudno za divlje saveze u koje mi po svemu spadamo

Drape
Kontakt:

Post Postao/la Drape » 07 avg 2022, 21:01

Na eurobasketu će Lorenzo Brown igrati za Španiju, Jaleen Smith za Hrvatsku, Nick Weiler-Babb za Njemačku. Mi ne možemo uzeti naturalizovanog igrača iz eurolige jer tražimo playa koji će igrati i kvalifikacije, naši nisu dovoljni ni za kvalifikacije.

farenhajt
Kontakt:

Post Postao/la farenhajt » 24 avg 2022, 21:07

ovu temu zakljucaj dokle god Robertson zeli da igra za nas
Za uspjeh je potrebno raditi drugacije od drugih, a ne truditi se uraditi to bolje

filip13

Post Postao/la filip13 » 24 avg 2022, 21:11

roberson ima 34 godine,vrijeme je razmišljati o nekom novom

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 04 sep 2022, 20:16

Hvala Johnu Robersonu :tokralju: :tokralju:
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

QUARTERBACK
Kontakt:

Post Postao/la QUARTERBACK » 04 sep 2022, 20:23

sta reci poslije ovih 7 trojki janezima, steta godina nadam se da cemo mu naci dostojnu zamjenu

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 05 sep 2022, 00:11

Bravo mudonjo.Steta sto nije koju godinu mladji.Iskreno bolji mi je ovakav timski naturalizovani Amerikanac,nego neki koji ce igrat samo za svoju statistiku :kralj:
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 05 nov 2022, 20:19

Ray iz Igokee bi nam odlicno legao.

filip13

Post Postao/la filip13 » 05 nov 2022, 21:06

Wanderson je napisao/la:
05 nov 2022, 20:19
Ray iz Igokee bi nam odlicno legao.
Da,odličan šuter

Drape
Kontakt:

Post Postao/la Drape » 08 apr 2025, 11:05

Plejmejker u timu Adisa Bećiragića bi trebalo da i ovog ljeta (p)ostane kroz agentske kanale pogurani kočoperni 183 cm visoki čikaški bek Zejvijer Kastanjeda, koji igra u francuskom Burgu i koji je trenutno drugi na listi strijelaca u francuskom prvenstvu. Odrastajući na zapadnoj strani Čikaga (najopasnijoj od sve tri strane tog grada) pa igrajući na koledžima Južna Florida Radenka Dobraša i u Lebronovom gradu Akronu, Kastanjeda vjerovatno donedavno nije znao pokazati Sarajevo na mapi. Ali reprezentativna struka na čelu sa Bećiragićem je naprosto prisiljena na to da kao u prošlosti Roberson sada i Kastanjeda mada nema nikakve veze sa Bosnom a ni Hercegovinom postane startni plej reprezentacije i zauzme mjesto naturalizovanog igrača. Pa će uglađeni i dobroćudni košarkaš Minesota Timbervulfsa, unuk BH sportske legende Refika Muftića koji se još uvijek u FIBA knjigama vodi kao naturalizovani igrač – ako se KS BiH i FIBA u međuvremenu o njegovom statusu ne dogovore – izvisiti ovog ljeta sa najvećeg reprezentativnog košarkaškog događaja starog kontinenta.

Bez obzira na Lukinu žarku želju da igra, koju mi uvijek spomene kad ga vidim i evo četvrtu godinu popričam s njim kad dođe u Njujork, kao i obostranu želju da ga opet gleda njegova baka u Sarajevu u tandemu sa njenim drugim unukom Amarom Alibegovićem, prebacivanje statusa iz naturalizovanog u “pravog” Bosanca odugovlači se već skoro dvije godine. I naprosto je nevjerovatno da nadležni u KS BiH do sada nisu kod FIBA izlobirali da se Garzi, baš kao što je to urađeno za Amara Alibegovića, promjeni status.

Roditelji Luke Garze, Frank i Šejla, ispunili su zahtjev za Lukino BH državljanstvo kad mu je bilo 8 godina, ali kako to u bosanskim birokratskim bespućima često biva – papiri u Sarajevu su izgubljeni. Lukinom rođaku Amaru za kojeg je ista stvar oko državljanstva pokrenuta kad mu je bilo već 16 godina najviše zbog ažurnosti njegovog oca Teomana Alibegovića omogućeno je tek nakon mnogo godina igranja za BiH selekcije da mu se konačno skine zvjezdica sa imena.

Mada je Luki Team USA tri puta slao poziv za učešće u pripremama američkih nacionalnih selekcija te američke pozive Luka je svaki put odbio nadajući se da će umjesto za američku, zaigrati za reprezentaciju BiH. I u njoj je konačno i zaigrao nakon niza peripetija debitujući prije dvije godine na pet utakmica predolimpijskog kvalifikacionog turnira u kojima je bio jedan od najboljih igrača tima. Propustio je tako da kao član američkih reprezentivnih selekcija zaradi po inicijalnih 50 hiljada dolara za angažman, a nakon toga dobija i razne konzekventne sponzorske ugovore samo da bi nastupio za BiH za koju je konačno srčano, onako kako on samo i zna, igrao bez ikakve monetarne nadoknade.

Pored koncepcijskih i dupli standardi FIBA su krivi za Garzin trenutni status. Krovna svjetska košarkaška asocijacija bespogovorno dozvoljava raznim reprezentacijama, kao Bahamima u posljednje dvije godine, ili većini afričkih nacionalnih timova već decenijama, da uglavnom Amerikanci s porijeklom nekog od njihovih roditelja, ili čak tek neke njihove babe ili nekog dede, promjene košarkaško državljanstvo. A u najvećem broju slučajeva ne ograniče broj naturalizovanog igrača na tek jednog. Time veći djelovi mnogih nacionalnih selekcija, čak i onih država koje donedavno nisu ni postojale, kao Južni Sudan, bez administrativnih prepreka s kojima se sučeljava Garza, dobijaju dozvolu FIBA za nastup za reprezentaciju zemlje iz koje vode porijeklo. A sve u cilju popularizacije košarke u “manjim” sredinama.

Mada je juče bila 46-godišnjica najvećeg BH košarkaškog podviga u Grenoblu, sportski a pogotovo populacijski gledano, BiH nije velika zemlja u poređenju sa većinom svjetskih nacija kojima FIBA gleda kroz prste. Nigerija, čija je populacija oko 230 miliona, a koja u timu redovno ima više od pola tima sačinjenog od Amerikanaca nigerijskog porijekla, je jedan od eklatantnijih primjera FIBA mjezimca. Tako da izgovor o pomaganju “malim” i manje razvijenim košarkaškim sredinama ima malo smisla.

gazijabih
Kontakt:

Post Postao/la gazijabih » 08 apr 2025, 15:19

Poznavajući ove naše stručnjake, ubjeđenja sam da nisu sposobni sastaviti ozbiljnu aplikaciju, dopis ili dokument. Mišljenja sam da se neki proces odvijaju u nedogled zbog elementarnih grešaka, kašnjenja, promašenih rokova, neodgovaranja i sl. U ovakvim situacija se angaržuje lobistička kuća koja će u roku o 7 dana nakon kratkih pregovora staviti na stol opcije od finansijske injekcije za ubrzanje, preko otkupa do ubrzane procedure podmazivanjem. Para vrti gdje burgija ne može, pogotovo na zapadu. Kratko i jasno. Platite FIBA da skinu zvjezdicu, nađite posrednika koji će javiti koliko je to novca. Šta se natežete sa neispravnim dopisima, neadekvatnim molbama i lošim opravdanjima. Keširajte to brate mili.

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 08 apr 2025, 16:28

Nek broj objave, skupit cemo pozivima ako treba :D
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

TripleThreat
Kontakt:

Post Postao/la TripleThreat » 08 apr 2025, 19:20

Ma najviše nervira netransparentnost cijelog procesa.

Dajte se oglasite, Dževade, bilo ko iz saveza, dokle je cijeli proces? Gdje tačno škripi?

Star je ovo proces, pokrenuo se još 2022. čini mi se. Za 3 godine valjda mora nekih dešavanja biti.

Drape
Kontakt:

Post Postao/la Drape » 14 jul 2025, 15:08

Ograničili su nas sa pravilom da igrač mora rano postati državljanin ali i sa prozorima unutar sezone. Mi sad ne možemo priključiti nekog korisnog Vasiljevića ili Šutala na osnovu toga jer im je djed 1970. godine iz Trebinja preselio u Batajnicu. Takvi igrači nemaju državljanstvo BiH dok reprezentacija ne pokaže interes a sa prozorima su dobili razlog da se nadaju da će se naći na spisku Srbije.

Odgovori

Natrag na “Košarkaška reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.