Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: Monolog,ribery,_dreamer_,insider

Koji bosanskohercegovački tim će dogurati najdalje u evropskim takmičenjima?

Borac
25
7%
Sarajevo
226
59%
Zrinjski
36
9%
Željezničar
95
25%

Ukupno glasova: 382

Sabinho
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - općenito

Post Postao/la Sabinho » 29 nov 2016, 22:34

MortemHz je napisao/la:
shzna je napisao/la:
Sabinho je napisao/la: Volio bih da se zakrvimo ove sezone kao predprosle. Ne moze se nista mjeriti sa onim prepucavanjima i atmosferom koja je vladala uoci i nakon odlucujuceg derbija na Kosevu. :) Ko mi iskopa post od @mokroguza iz tog perioda placam mu pivo. :rol: :bow:
Baš sam pisao o tome neki dan. Dosta je bilo ovih žmigavac klubova. A i dužnici smo vam vala. Čeka nas uzbudljiva Liga za prvaka, nema šta, pa ko bude imao boljeg punca, nek pobjedi. :mrgreen: :bih:
Samo sekundu

slika
Move bitch :cool:

slika
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 29 nov 2016, 22:36

shzna je napisao/la:Zaboravio si, Morto, ko je u grad došao u prošlim danima. Nije to bezveze. :kafa:
slika
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

shzna
Kontakt:

Post Postao/la shzna » 29 nov 2016, 22:44

Kad si postavio sliku ovog Abdulaha, znaš li anegdotu kako je došao Miske u Želju?
Ultras Željezničar i jedanaest ratnika, oduvijek je najbolja taktika!

Thetraphak1921
Kontakt:

Post Postao/la Thetraphak1921 » 29 nov 2016, 22:45

MortemHz je napisao/la:
shzna je napisao/la:
Sabinho je napisao/la: Volio bih da se zakrvimo ove sezone kao predprosle. Ne moze se nista mjeriti sa onim prepucavanjima i atmosferom koja je vladala uoci i nakon odlucujuceg derbija na Kosevu. :) Ko mi iskopa post od @mokroguza iz tog perioda placam mu pivo. :rol: :bow:
Baš sam pisao o tome neki dan. Dosta je bilo ovih žmigavac klubova. A i dužnici smo vam vala. Čeka nas uzbudljiva Liga za prvaka, nema šta, pa ko bude imao boljeg punca, nek pobjedi. :mrgreen: :bih:
Samo sekundu

slika
Kad se sjetim kako mu se gospodin Najtrofejniji pisao po faci.. :kafa:

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 29 nov 2016, 22:50

Nemam pojma?

shzna
Kontakt:

Post Postao/la shzna » 29 nov 2016, 22:55

MortemHz je napisao/la:Nemam pojma?
Kad ste nas uzeli nafakaški ( :kafa: ) na Grb. 1:2, Abdulah je malo pretjerao sa slavljem, što je Miske uočio i rekao nešto u fazonu da će zbog tog kompleksaša napraviti evropskog Želju. Onda je Ibra zapalio iz bh. fudbala, a vidjet ćemo šta nas čeka. :kafa: :mrgreen:

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 29 nov 2016, 23:01

shzna je napisao/la:
Kad ste nas uzeli nafakaški ( :kafa: ) na Grb. 1:2, Abdulah je malo pretjerao sa slavljem, što je Miske uočio i rekao nešto u fazonu da će zbog tog kompleksaša napraviti evropskog Želju. Onda je Ibra zapalio iz bh. fudbala, a vidjet ćemo šta nas čeka. :kafa: :mrgreen:
Dobro je, idu bolji dani za sarajevski fudbal definitivno. Kako smo poceli sad mogu slobodno reci da smo na krovu europe.

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 29 nov 2016, 23:02

Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q

shzna
Kontakt:

Post Postao/la shzna » 29 nov 2016, 23:05

Ma idu bolji dani, gori ne mogu. :mrgreen:
Bez zayebancije, puno smo kiksali, i mi i vi, sa strancima, oni su nas ukopali.A evo kakva je naša liga, i nakon groznog starta, opet smo ubačeni u trku za titulu.

FrancescoTotti
Kontakt:

Post Postao/la FrancescoTotti » 29 nov 2016, 23:11

shzna je napisao/la:Ma idu bolji dani, gori ne mogu. :mrgreen:
Bez zayebancije, puno smo kiksali, i mi i vi, sa strancima, oni su nas ukopali.A evo kakva je naša liga, i nakon groznog starta, opet smo ubačeni u trku za titulu.
Mi da, vi.. :hmmmmm:
Dok smo živi stajaćemo iza bordo sotone!

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 29 nov 2016, 23:16

Pa ja, odron liga ima svoje prednosti :lol:

Beduin
Kontakt:

Post Postao/la Beduin » 29 nov 2016, 23:16

ceze je napisao/la:Sudijske greške se dešavaju na razinama koje su nestvarne za naš fudbal. Prošlo cijelo kolo EPL-a je obilovalo greškama koje su direktno utjecale na rezlutate, na utakmici Sociedad-Barcelona domaćinu poništiše čist gol, a nama je nepojmivo što Širokom nisu svirali penal ili Zrinjskoj jesu.

Greške kao greške nisu problem, zaista nisu, ono što je problem jeste što se ništa ne radi povodom toga, već naprotiv, opravdavaju se iste i za to krivim Savez. Ako je sudija napravio neku karidnalnu grešku, kazni ga na način da od toga ima neke koristi a ne da je pro forme, pošalji na edukaciju, organizuj seminare sa stranim sudijama i predavačima, uradi rekonstrukciju cijelog tog sistema jer je očito da ovako više ne ide. Pa u našoj ligi je sudio sudija koji ima tumor, toliko o cijelom tom sistemu. Da ne govorim o onom povlačenju linija, ono je neviđena lakrdija, ne samo jer nisi upravu i jer si pokušao da opravdaš nešto što se ne može opravdati, već zato što si se upustio u rat sa jedinim klubom na razini koja je nedopustiva za poluprofesionalni fudbal, a kamoli nešto više.

Lično ne vidim šta klubovi konkretno mogu napraviti po ovom pitanju. Ok, udruženje prvoligaša, ali i nakon toga je opet sve na Savezu. Udruženje prvoligaša je dobro za neke druge stvari, recimo za reketaški ugovor BH Telekoma i slično, ali što se sudija i sudijske organizacije tiče, ponavaljam, sve je do Saveza.

Realno, ovom Savezu je A reprezenacija prioritetu u 9 od 10 slučajeva i sve dok je tako i dok su u Savezu ljudi koji jesu, teško da ćemo vidjeti bilo kakav pomak. Ovo što su skratili ligu je jedino što su uradili od ujedinjena lige i pitaje je kad će opet napraviti neki konkretan korak.
Greske kao greske se uvijek desavaju i uvijek ce se desavati, na samom pocetku EPL je bilo uzasno sudjenje, neke greske su me bas frapirale, ali kod nas iz sezone u sezone se ponavljaju jedne te iste stvari i to rijetko vidjene... onaj ofsajd Slobode na Tusnju protiv Sirokog (samo kao primjer uzimam) ni u Nigeriji ne bi sudija sudio, onakvo nesto je ili neznanje ili bezobrazluk sudijske mafije. A sto je najzalosnije, kao sto i sam kazes, nema niko da to osudi, nego na drzavnoj tv jos i pravdaju nevidjene gluposti kojekakvi eksperti za sudjenje.
Ponajvise je krivo neznanje sudija, nespremnost da odrade posao kako treba iz ovih i onih razloga, jer je korupcija i navlacenje od samog vrha naseg fudbala nasa realnost.
Pa kad Azmir digne hampu onda popuste nakratko Slobodu, pa Zeljo izda nekakva saopstenja pa ih pripaze narednih par kola, utom Siroki puca iz svojih saopstenja, pa ovaj ovako, pa onaj onako... i onda moras stalno nekoga stititi i naginjati njegovom rezultatu u narednim kolima, i tako u nedogled. Umjesto da imas objektivne sudije koje rade svoj posao, ne sjeckaju igru i j3be im se hoce li Sloboda dati 2 ili 4 gola Sirokom ili ce Siroki uzeti puni plijen na Tusnju ako nadigraju protivnika.
Al svi mi ovo znamo, kao i oni, a decenije prolaze bez ikakvog napretka.
Ko od harama zivi, godisnje 2 puta ne podrigne.

075 ❤

Neandertalac
Kontakt:

Post Postao/la Neandertalac » 29 nov 2016, 23:17

FrancescoTotti je napisao/la:
shzna je napisao/la:Ma idu bolji dani, gori ne mogu. :mrgreen:
Mi da, vi.. :hmmmmm:
Mi nismo, bježi nam Zrinjski 35 bodova a vi 32.
Nemamo šansi.
Željezničar za život cijeli !

UPRAVA NAPOLJE!

pitic
Kontakt:

Post Postao/la pitic » 29 nov 2016, 23:44

shzna je napisao/la:
Da te malo ispravim. Prvo reci da ste mu sve što ste mogli psovali na Zapadnoj tribini pa tek nakon njegovog radovanja i onih izjava se je grupa ljudi skupila oko Misketa i rekla idemo da ih preskočimo na sve moguće načine. Poraz i Ibrakovićevo ponašanje vam je tako teško palo da ste radi toga konačno odlučili okrenuti list bez da se pita koliko košta.
SRETAN BROJ - 1725

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 29 nov 2016, 23:48

Problem kod nas su i mizerno placanje sudija. Mislim, ti moras proci odredjene faze da dodjes do premijer lige sto ce potrajati godine te i onda kada dodjes do tog nivoa tesko mozes biti zadovoljan. Zbog toga su cesto nase sudije bezvoljni, korumpirani ili su od samog pocetka poprilicno ograniceni u vidu koliko mogu pruziti od sebe i dostici jer osobe koje imaju potencijal ne pada im na pamet da se okusaju u ovoj oblasti.

Glavni sudija u Premijer ligi dobije 500 KM, pomocnici po 300 KM sto ovako zvuci solidno (barem za glavnog sudiju) ali to uopste nije cifra za pohvaliti kada znas da cesto 3 mjeseca u godini neces suditi, sudis u prosjeku dvije utakmice u mjesecu, a ulozio si mnogo da dodjes do tog nivoa i logicno je da ocekujes da sav trud i ulaganje mozes isplatiti sudjenjem u Premijer ligi kroz nekoliko godina sto je tesko slucaj. Konstantno moras ulagati u sebe, raditi na fizickoj spremi, ici na seminare, biti izlozen riziku i kritici velikog broja ljudi, psovke, prijetnje, vrsiti samoedukaciju itd. i na kraju za taj stres i rad dobijes svega nekih 800 KM u prosjeku po mjesecu za citavu godinu (to je ako te redovno delegiraju i nemas suspenzije i kazne), a nemas doprinose na to. Pa kada krenes tek sa sudjenjem placanje u omladinskoj ligi KS je 20 KM za glavnog i 15 KM za pomocnog, dok u seniorskoj ligi KS je 50 KM glavni i 30 KM pomocni i sigurno ces morati proci kroz ta takmicenja. Ja sam jednom razmisljao da se okusam ali kada sam vidio sta je potrebno sve proci i koliko cu dobiti za to nije mi puno trebalo da kazem da nema sanse. Jedini spas je da bas uspijes i prepozna te UEFA te ukaze povjerenje.
Zadnja izmjena: AnelZ, dana/u 30 nov 2016, 00:30, ukupno mijenjano 1 put.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 30 nov 2016, 00:09

AnelZ je napisao/la:Ja sam jednom razmisljao da se okusam ali kada sam vidio sta je potrebno sve proci i koliko cu dobiti za to nije mi puno trebalo da kazem da nema sanse. Jedini spas je da bas uspijes i prepozna te UEFA te ukaze povjerenje.
I ja isto. Cak sam se pomirio s cinjenicom da sve to moram proci, ali sam hvala Bogu ohladio :mrgreen: Prije mozda 2-3 godine sam upoznao jednog suca s kojim sam i dan danas dobar. On sudi Drugu ligu FBiH i ponekad je delegiran za Prvu ligu, ali je to rijetkost i to je uglavnom kako on kaze kad nemaju nikog pa netko mora uskociti. On mi je sam pricao sta je sve prosao, jos sad imaju pravilnik po kojem svaki sudac te Druge lige mora o svom trosku za 0KM jednom u sezoni odraditi utakmicu u Kantonalnoj ligi kao cetvrti sudac. Tog cetvrtog suca u toj ligi nije bilo do prije sezonu-dvije, a i sad je uveden na stetu sudaca.

Jos kad mi je ispricao kako se sve odnose klubovi prema njima, to je smijesno. A jos je smijesnija sudacka organizacija. On mi je sam rekao kako ima ocjene za visi rang i da su mu pojedini ljudi nudili da ga ubace u Prvu ligu, ali da to kosta 10.000KM. I nije problem dati ni tih 10.000, kaze da bi mu se isplatilo jer misli da moze napredovati u PL, ali je problem sto su mu kolege iz iskustva pricale da su tako dali po 10.000KM, da su bez problema upali u Prvu Federalnu i onda iz iste isto tako ispali. On sam kaze da bi to ucinio da ga ima netko zadrzati u toj ligi i da je najveci problem sto je tih 10.000 samo ulaznica, taj covjek se nece pobrinuti da ti tu ostanes, bas suprotno. On ce se pobrinuti da ispadnes i da netko novi dadne novih 10.000 i da on upadne i tako u krug. Suci foteljasima sluze da dobiju pare i tesko je uopce ostati normalan tu.

brig
Kontakt:

Post Postao/la brig » 30 nov 2016, 00:11

AnelZ je napisao/la:Problem kod nas su i mizerno placanje sudija. Mislim, ti moras proci odredjene faze da dodjes do premijer lige sto ce potrajati godine te i onda kada dodjes do tog nivoa tesko mozes biti zadovoljan. Zbog toga su cesto nase sudije, korumpirani ili su od samog pocetka poprilicno ograniceni u vidu koliko mogu pruziti od sebe i dostici jer osobe koje imaju potencijal ne pada im na pamet da se okusaju u ovoj oblasti.

Glavni sudija u Premijer ligi dobije 500 KM, pomocnici po 300 KM sto ovako zvuci solidno (barem za glavnog sudiju) ali to uopste nije cifra za pohvaliti kada znas da cesto 3 mjeseca u godini neces suditi, sudis u prosjeku dvije utakmice u mjesecu, a ulozio si mnogo da dodjes do tog nivoa i logicno je da ocekujes da sav trud i ulaganje mozes isplatiti sudjenjem u Premijer ligi kroz nekoliko godina sto je tesko slucaj. Konstantno moras ulagati u sebe, raditi na fizickoj spremi, ici na seminare, biti izlozen riziku i kritici velikog broja ljudi, psovke, prijetnje, vrsiti samoedukaciju itd. i na kraju za taj stres i rad dobijes svega nekih 800 KM u prosjeku po mjesecu za citavu godinu (to je ako te redovno delegiraju i nemas suspenzije i kazne), a nemas doprinose na to. Pa kada krenes tek sa sudjenjem placanje u omladinskoj ligi KS je 20 KM za glavnog i 15 KM za pomocnog, dok u seniorskoj ligi KS je 50 KM glavni i 30 KM pomocni i sigurno ces morati proci kroz ta takmicenja. Ja sam jednom razmisljao da se okusam ali kada sam vidio sta je potrebno sve proci i koliko cu dobiti za to nije mi puno trebalo da kazem da nema sanse. Jedini spas je da bas uspijes i prepozna te UEFA te ukaze povjerenje.
Eto kao malo im to? Većina njih ima stalni posao uz suđenje, hoćeš reć da ima dodatnih 800-1000 itd KM mjesečno za 3h posla je malo?
Netko za 500 KM radi cijeli mjesec i razboli se.

Gluposti. Ako ti je malo ili nemaš ambicija nemoj se baviti tim poslom. Ako se brukaš odustani itd

Al to je mafija, kroje se rezultati, vrte se pare.. Svatko svog gura, borba za viši rang gdje je veća lova, važnije utakmice itd MAFIJA

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 30 nov 2016, 02:24

brig je napisao/la:
Eto kao malo im to? Većina njih ima stalni posao uz suđenje, hoćeš reć da ima dodatnih 800-1000 itd KM mjesečno za 3h posla je malo?
Netko za 500 KM radi cijeli mjesec i razboli se.

Gluposti. Ako ti je malo ili nemaš ambicija nemoj se baviti tim poslom. Ako se brukaš odustani itd

Al to je mafija, kroje se rezultati, vrte se pare.. Svatko svog gura, borba za viši rang gdje je veća lova, važnije utakmice itd MAFIJA
Malo. Tolike godine/vrijeme ulozis, toliko novca ulozis i onda je potrebno suvise dugi vremenski period da bi vratio investiciju i poceo zaradjivati. ROI je poprilicno nizak. To sto imaju jos posao pored toga nije bitno u ovoj raspravi jer svako ko radi puno radno vrijeme ima mogucnost da stvori sebi ili se prijavi za jos neki "side job" kao sto su to sudije uradile. Bitno je da li se isplati truditi i raditi da se postane sudija u Premijer ligi BiH i po mojoj analizi krajnje nedovoljno. Pa to je najveci rang, nemas gdje dalje ici od toga u svojoj drzavi te se stoga dodatno ne moze usporedjivati sa "entry-type" poslom i poslovima koji zahtjevaju mnogo manju kvalifikaciju, uslove i rigorozna pravila. Zato i jesu takvi jer beneficije od tog "side-job" su minimalne, a stres i zahtjevi, ako si moralan, su ogromni.

Nije to tri sata posla (pa na dan utakmice je citav dan orijentisan ka tom zadatku ukljucujuci i put) jer dobar sudija bi morao izdvajati i po minimum 20 sati sedmicno mimo dana utakmice na taj posao (redovne edukacije, trening, analize, konsultacije, psihicke pripreme itd.), a za 500 KM bez doprinosa se to ne isplati. Kazes "odustani", pa zar bi ti odustao od necega za sto si radio 5-10 godina i ulozio 5-10 hiljada KM? Suvise jednostrano gledate na problematiku. Posao se i ogleda u stresu koji isti zahtjeva, a biti sudija sigurno nije setnja jer si redovno pod lupom kako saveza tako i navijaca. Ogleda se sta je trebalo da prodjes da dodjes do tog posla, a mislim da znas sta se treba proci da postanes sudija u Premijer ligi koliko god smjesno zvucalo. Ogleda se u tome koliko dugo ga mozes obavljati, a ako je radni vijek za posao kratak onda moras biti u mogucnosti sto prije da se isplati kako bi mogao i zaraditi od istog (pa radni vijek sudije je oko 20 godina kraci nego kod redovnih poslova). Ogleda se sta mozes poslije istog obavljati i u svemu tome sudije nemaju puno perspektive.

U Srbiji glavni sudija dobija oko 500 € po utakmici sto je, kada se uzme standard, veoma dobar iznos i cemu se treba teziti da bude i u BiH uz pretpostavku da ce se savez dodatno reformisati i postati transparentniji.

BadrHari
Kontakt:

Post Postao/la BadrHari » 30 nov 2016, 03:10

Signore je napisao/la:
AnelZ je napisao/la:Ja sam jednom razmisljao da se okusam ali kada sam vidio sta je potrebno sve proci i koliko cu dobiti za to nije mi puno trebalo da kazem da nema sanse. Jedini spas je da bas uspijes i prepozna te UEFA te ukaze povjerenje.
I ja isto. Cak sam se pomirio s cinjenicom da sve to moram proci, ali sam hvala Bogu ohladio :mrgreen: Prije mozda 2-3 godine sam upoznao jednog suca s kojim sam i dan danas dobar. On sudi Drugu ligu FBiH i ponekad je delegiran za Prvu ligu, ali je to rijetkost i to je uglavnom kako on kaze kad nemaju nikog pa netko mora uskociti. On mi je sam pricao sta je sve prosao, jos sad imaju pravilnik po kojem svaki sudac te Druge lige mora o svom trosku za 0KM jednom u sezoni odraditi utakmicu u Kantonalnoj ligi kao cetvrti sudac. Tog cetvrtog suca u toj ligi nije bilo do prije sezonu-dvije, a i sad je uveden na stetu sudaca.

Jos kad mi je ispricao kako se sve odnose klubovi prema njima, to je smijesno. A jos je smijesnija sudacka organizacija. On mi je sam rekao kako ima ocjene za visi rang i da su mu pojedini ljudi nudili da ga ubace u Prvu ligu, ali da to kosta 10.000KM. I nije problem dati ni tih 10.000, kaze da bi mu se isplatilo jer misli da moze napredovati u PL, ali je problem sto su mu kolege iz iskustva pricale da su tako dali po 10.000KM, da su bez problema upali u Prvu Federalnu i onda iz iste isto tako ispali. On sam kaze da bi to ucinio da ga ima netko zadrzati u toj ligi i da je najveci problem sto je tih 10.000 samo ulaznica, taj covjek se nece pobrinuti da ti tu ostanes, bas suprotno. On ce se pobrinuti da ispadnes i da netko novi dadne novih 10.000 i da on upadne i tako u krug. Suci foteljasima sluze da dobiju pare i tesko je uopce ostati normalan tu.
100 %
U studentskim danima mi sluzilo ko dzeparac ali je @Anel sjajno opisao koliko je ustvari nezahvalno. S tim sto nije akcent stavio na opasnost suđenja po selendrama gdje ti je glava u torbi..
Two-time champion of Central European Cup, triple champion of Bosnia and Hercegovina, two-time cup winners, and one time winner of the international Intertoto cup.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 30 nov 2016, 08:03

Ta glava u torbi je poznata stavka u svim rangovima, od kantona do PL, samo je ipak malo drugacije u PL dok u kantonu mogu sto hoce jer se ne snima.

Ja sam dozivio da su suci pretuceni na juniorskoj utakmici i to od strane gostujucih igraca. I sve je se desilo u pola minute. Mislim da je njih sest dobilo dozivotnu zagranu igranja nogometa. I to je bilo u doba dok su premijerligaski suci sudili omladincima na razini entiteta. Ne mogu se sjetiti koji je sudac tocno bio, ali sta je njemu trebalo da prodje tolike godine rada i truda da bi ga djeca tukla.

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []