muamerc je napisao/la:
Kompleksi radi ono sto su napravili, ne rezultataki, koliko igrom. Digli su standarde koje mogu samo genijalci. Ono sto je uradila Spanija i Barsa u zadnjih deset godina nece nikad Njemacka niti ce neko iz Bundeslige, nikad. A mi mozemo pokusati sa trenerom kakav je Pep da pokusa da instalira jedan takav pristup, mentalitet, sistem. Tim nekim spojem spanskog i holandskog. To je ono sto zelim da vidim u Bayernu i da se nadam a ne da ispoljavam frustracije ko gdje igra i na kojoj poziciji i gdje ce ici. Boli me q, samo me interesuje da klub ima planove koje u buducnosti mogu donijeti rezultat kao sto Barsa radi u zadnjih 10 godina.
Nekad ti baš čudno rezonuješ. Nijemci kao narod nisu baš poznati da imaju neke komplekse, a druga stvar zbog čega bi ih imali od Španaca. Kao prvo Njemačka je aktuelni svjetski prvak, a kao drugo historijski je njemačka repka daleko bolja od španske. Isti je broj titula na EP, po 3 i te dvije reprezentacije su tu rekorderi, ali Njemačka ima 4 titule svjetskog prvaka, dok Španija ima samo jednu. Da li tu ima i trunćica osnove za kompleks?

A Njemačka je trenutno najuspješnija evropska reprezentacija, dok je na svjetskom nivou odmah iza Brazila po broju titula. Da ne govorimo još o tome da dok su Nijemci dolazili do završnica svjetskih i evropskih prvenstava, da su Španci dosezali najdalje do osmine ili četvrtfinala i to duži niz godina. I prvu titulu svjetskog prvaka su osvojili 2010. godine, kada su Nijemci imali već 3. Talijani su tu kroz historiju bili veći i opasniji rivali, a po broju titula SP su i izjednačeni s Nijemcima.
Ali ono što je Španija uradila zadnjih par godina i ono što je uradila Barca je za svaku pohvalu. To je bilo ljepota gledati, pa tome su se i u Njemačkoj divili i znali su uvijek priznati i taj uspjeh.
Mislim generalno ti uvijek dobro argumentuješ i cijenim sve što pišeš i kada se ne slažem s tobom (u zadnje vrijeme je to malo češća pojava

), ali si ovdje s pričom o kompleksima krenuo u krivom smjeru. Isto tako, ako kažeš želiš vidjeti kombinaciju holandskog i španskog fudbala, onda tu zaboravljaš njemačke elemente bez kojih Bayern ne može postojati. Prosto nemoguće. Zašto bi Bayern mijenjao svoj identitet i odskakao od njemačkih elemenata fudbala? Pa s tim elementima su Beckenbauer, G. Muller u sedamdesetim godinama osvojili 3 puta Kup šampiona i dominirali u Evropi, a s tim elementima su osvojene i evropske titule 2001. godine i 2013. godine. 2013. godine je to baš bio snažni, atomski fudbal pod palicom Juppa.
Ja sam i podržavao Pepa, jer sam želio da unese i te neke nove elemente, da svemu tome da neki šarm, pogotovo novi fudbalski šarm, da postanemo još fleksibilniji, nepredvidljiviji. I često su se pravile usporedbe između Juppovog i Pepovog Bayerna i treba biti jasno da onako domintnantno sigurno ne bi nastavili i upitno je koliko bi uspjeha imali (imali bi ga, ali u kolikoj mjeri), samo je ključni problem što su pod Pepom počele pucati neke glavne stvari, neki bitni šavovi, a to su npr. odlasci dr. Muller-Wohlfahrta te odlazak Schweinsteigera. Sada bi neki da bi odbranili Pepa htjeli predstaviti situaciju, kako je Bastianu ManU klub snova. A s tim se niko ne bi u Munchenu ne bi složio. Toliko se Schweinsteiger identifikovao s Bayernom da je i utakmica košarkaške ekipe posjećivao, a o njegovoj lojalnosti prema klubu ovih dana pričaju i njegovi raniji treneri Hitzfeld i Jupp. Slične izjave je imao i Kahn, te Effenberg.
Kada se na ove odlaske doda to da pod Pepom ekipa nije napravila pravi pomak i da su pozitivni elementi njegove igre se pokazali samo u par utakmica, onda tu odmah Pep ima ogroman minus i gube se argumenti koji mu idu u prilog.
On je trebao donijeti svoju filozofiju i smiksat je uspješnom s bavarskom, njemačkom filozofijom. To je on jedno vrijeme i radio, ali nekako se čini da bi on sada sve da izvrne, sve okrene i sve podesi samo svojoj filozofiji fudbala.
Nije problem znači u donošenju novih elemenata, nego je problem u uništavanju postojećih...
A evo još ako uzmemo primjer Van Gaala koji je nametnuo svoju filozofiju, pa se kasnije malo počeo u svemu i gubit. Ali on je sa slabijim kadrom u prvoj sezoni bio uspješniji, a uz to je on izbacio igrače poput Mullera i Badstubera u prvi plan. Schweiniju je našao idealnu poziciju.
Postavlja se pitanje koga je Pep unaprijedio? Kome je našao idealnu poziciju?
muamerc je napisao/la:
Doci ce Klopp pa ce sve doci na svoje (opet ce biti pljuvanja jer to mi navijaci samo i mozemo, kao i ja, na primjer, ovdje kao nus pojava besposlicarenja.)
A eto usput kad smo kod Kloppa ja sam mišljenja bio da on nije idealno rješenje, jer i pored toga što je dobar trener, strateg , sjajan motivator prije svega, nedostaje mu taktičke varijabilnosti. Nekako sam bio više za Tuchela, da on nekad preuzme. A sada bi odmah potpisao da dođe Klopp, jer sigurno bi s njim imali više napretka. S tim da bi se i on taktički morao usavršavati...Ali svakako bi se bolje uklopio u neke stvari i vratio bi tu pragmatičnu igru....

Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland