Napisao post pa pao forum
muamerc je napisao/la:
Jel ovo znači da je genijalni potez donijeo pobjedu ekipi kad to već u stanju nije mogla ljepota u igri i odnos snaga na terenu? To znači da ljepota igre, odnos snaga na terenu pobjeđuju i potez genijalca. Možemo onda izrezati golove i postaviti umjetnike, estetičare, naučnike kao sudije pa da oni odlučuju.
Za mene je zaslužena pobjeda za onoga ko je pobjedio. Nikakva filozofija. Ako su nam stavovi različiti po ovom pitanju onda sigurno ne gledamo isto, nemamo iste kriterije prema kojima ocjenjujemo jednu utakmicu. Ja ću ti reći svoje, tj šta smatram kao prednost jednog tima na osnovu drugog u jednoj utakmici. Prvo što ide na listu je broj golova - gol je rezultat igre čitave ekipe i nagrada za sav trud i rad kako na terenu tako i van. Pobjednik prvenstva je onaj ko ima najviše bodova a te bodove dobija tako što ima više golova od protivnika u toku 90 minuta. Znači cilj je dati gol, bez obzira kako i na koji način. Prema ovom kriteriju na prvom smo mjestu. U našem slučaju gore ne govorimo o golovima jer je neriješeno dok čekamo taj gol genijalca. Slijedeće što smatram za važnim je onaj segment koji najviše doprinosi postizanju gola a to su šanse. "Ko ne opuca taj neće ni zabiti." Znači razlika u šansama nas i protivnika. Ukoliko je ta razlika na našoj strani tada mi nosimo pobjedu u tom kriteriju. Opet smo uz Real imali najviše šansi po utakmici, njih 19 i prema tom kriteriju smo ispred. Ova dva kriterija su dovoljna da kažemo da smo uspiješniji, da smo zasluženo došli do pobjeda, u globalu, i do titule. Prema ljepoti koja nije jasan i konkretan pojam ne možeš ocjenjivati nečiju igru i zasluge. To je tvoj subjektivni doživljaj ili osjećaj koji svak od nas različito percipira.
Da to je već sad ulaženje u stilove igre i poentu fudbala. Ne kažem da se ne slažem sa napisanim i u suštini to je tako, golovi-šanse ali da smo igrali dobro u drugom dijelu sezone ne bi se složio ... Forma očajna, igra nikakva ili ti traljava pa i pobjede od 2-3-4 gola razlike su bile nikakve. Kako god poenta je da ne možeš odigrati 17 utakmica kako treba (prvi dio sezone) a onda ostalih 17 (drugi dio sezone) "preko one stvari" pa čak i da pobjeđuješ jer tada trpe ova knockout takmičeja ... Nadam se da će ova sezona biti drugačija ali sumnjam.
muamerc je napisao/la:
Davno sam rekao da Pep NE ZNA ili nije iskusan u drugim sistemima, filozofijama (nije kompletan trener). Trenirao je dvije ekipe, zaboga. Još bi veća grdnja i šprdnja bila kad bi sad izmišljao neke nove formacije, igre na račun tri-četiri igrača.
Zar njegova trenutna filozofija u Bayernu nije zasnovana na tri-četiri igrača ? Čak ako ne i manje od toga, prošle sezone sigurno ali prvenstveno zbog povreda ... Thiago-Xabi/Lahm/Alaba i eventualno Nojer ...
muamerc je napisao/la:
Ako sam naveo ono što bi trebala ekipa da ima ne znači da je stvarno ima. Ono što treba da ima je igra, sistem i filozofija ma makar bila naopaka. Treba da ima jasno definisan sistem kako ekipa da igra, kostur igre, na čemu se bazira... Mi to donekle i poštujemo. Fazon je u tome što njegova igra ima mana (kao i svačija) koje on neće ili ne zna da pokrije. Čovjek je veliki egoista koji neće da ide linijom manjeg otpora i onda sa objektivno jačim protivnikom ide bez garda i tako nastrada.
Osim mane njegova igra pati i zbog igrača koji ne odgovaraju njegovoj filozofiji. Davno je rečeno da Pep uči i dalje na Bayernu i da mu Bayern služi za to. Razlika između mene i tebe je što ja smatram da to Bayernu nikako ne koristi osim marketinškog nivou. Da Bayern kaska na tom polju i pticama na grani je jasno ali et ja gledam fudbalski aspekt a opet to moje mišljenje u konačnici ne mora se ispostaviti tačno.
muamerc je napisao/la: Bilo je još dobrih i kvalitetnih utakmica. Odrali Ajntrahta 4:0 u gostima i tebi to užas i prosjek. Oderali Werdera, Hofenhajma, Hamburga... Kad smo ih prije tako derali i ako nismo zašto? Ako ne voliš ovaj stil igre ne znači da ne valja. Ne znači da je svaka tekma užas. Mnogi kad igraju svršavaju na ekipu koja igra protiv nas i koja je sabijena u 16 metara i napravi dvije sto postotne šanse iz kontre ili da gol i kažemo: - jao kako igraju. Mi imamo 20 šansi od toga pet sto postotnih i nikom ništa. Rutina, s po snage. Jel to objektivno gledanje a svi se na to pozivamo?
Nisam rekao da nije bilo dobrih i kvalitetnih utakmica u BL i sporan je drugi dio sezone a napisao sam i zbog čega.
muamerc je napisao/la: Vrijedi ako ćemo u budućnosti dobiti puno od takvog trenera. Vrijedi li Gaal iako smo ga nogirali? Vrijedi, čak, možda je napravio i najviše.
Budućnosti, ovisi kako ti ovaj pojam uzimaš... Za 2 godine, 5 ili 10 godina ? Pep i njegova budućnost u Bayernu u ovom trenutku nije blistava. Čak i da produži ugovor na 3-4 godine ne mora značiti da će ostati do isteka istog. I kad ode šta onda ? Neće ostati 10 godina a vidili smo svi šta se desilo Barci nakon Pep-a a to je raspad sistema i par godina da se poslože stvari ponovo.
Da, Gaal je imao najviše posla kada je došao, i od Juppa i od Pepa, i logično njegov pečat na ovu generaciju Bayern je najveći. Jedno je sigurno i to da je Gaal imao širinu za raditi dok ova dvojica Jupp i Pep, a posebno Pep i ne baš. Od Gaal se nije očekivalo da osvaja LP jer nije dobio mašinu od ekipe i WC igrače. Na drugoj strani Pep je dobio gotovu, šampionsku ekipu koja se još više pojačala u prvoj sezoni. Opet ni od njega se ne očekuje osvajanje LP jer je ludost tražiti takvo šta ali ja ovu igru Bayern, u ove dvije sezone, ne smatram vrhuncom i maksimum mogućnosti tima i igrača u Bayernu. Kada to napišeš i napišeš da trener ne izvlači maksimum iz ekipe odmah ti odgovore da si glup i da ne razumiješ igru.
coelho41 je napisao/la:
I za mene ne važi, to nije dominacija, ni ja ne podržavam Gvardiolu, ali ne pričamo o dominaciji, nego hoću samo da skrenem pažnju na to da ne možemo reći da ijedan profesionalni trener NEMA svoju filozofiju igre.
Svi je imaju pa tako i Gvardiola, a to jeste ova šugava što si ti kazao "75% posjeda i 800 pasova" mrzim je iz dna duše, al filozofija je filozofija i na to se bazira izdefinisani stil igre njegovog tima, a to jeste onaj presing kad izgubimo loptu, pa onda ako je uspješan iz toga slijedi naš veliki posjed lopte i dosta pasova kombinatorike bla bla bla..
I eto ovo teb samo pokušavam objasniti na šta sam mislio i oko čega se vrtila polemika prethodnih par postova, jer s @Kufurom se ne vrijedi prepirat
Tvoj prethodni post:
pa kako se onda osvoji Bundesliga i dogura do polufinala LP bez izdefinisanog stila igre?
Zar je kod Pepa nešto definisano? Zar mi imamo 1-2 taktike da su definisane? Ako je osvojena BL i doguralo se do polufinala LP to je primarno zbog širine kadra i kvaliteta igrača, ne zbog nekakve guardioline taktike/taktika.
Prežvakano hiljadu puta - filozofija Pepa Guardiole ne odgovara igračima Bayerna ili još konkretnije njegove taktičke postavke i ideje ne izvlače maksimum iz većine Bayernovih igrača...