Formula 1 - ARHIVA POSTOVA
Moderator/ica: rio_Ferdy88
Re: Formula 1
Mislim da su diskusije o najboljem ikad besmislene:

★ 32 SCUDETTI ★ VINTI SUL CAMPO ★
Vidim da si naveo Sennine adute, stoga ću ja Alonsove:
1. prilagodljivost na vremenske uslove
2. konstantnost
3. najbrža adaptacija na stazu (zvuči nevjerovatno da unazad nekoliko godina na gotovo svakom prvom treningu na novoj stazi Alonso biva najbrži, te da ima pobjede na gotovo svim utrkama)
4. startovanje (rijetko ko je bio u stanju napredovati za toliko pozicija i popraviti plasman nakon očajnih kvalifikacija kao Španac)
5. taktička potkovanost
I ne bih se toliko hvalio Ayrtonovom kontrolom. Ona jeste bila zavidna, to je nemoguće osporiti, ali koliko puta se desilo da od gotovog napravi veresiju, slupa se i sam sebi upropasti trku
Zasigurno nemali broj puta. Doduše, tada su bolidi bili podložniji kvarovima, ali sada govorimo o onome na što je Brazilac mogao uticati.
Kao što sam rekao, dosta subjektivnosti se koristi u procjenama. I bez toga ne može, i to iz dva glavna razloga.
1. Sennina smrt, zbog koje moramo bukvalno zamišljati dokle bi došao u svojoj karijeri.
2. Alonsovo gubljenje titula u zadnjim utrkama, jer bez toga poređenje gubi smisao.
Radi toga se rasprava čini besmislenom, ali definitivno ima materijala da se napravi ozbiljno statističko poređenje. Vjerujem da ću to uraditi kada budem imao dovoljno slobodnog vremena da to odradim kvalitetno. Što da ne i Alonso vs Prost!?
2. konstantnost
3. najbrža adaptacija na stazu (zvuči nevjerovatno da unazad nekoliko godina na gotovo svakom prvom treningu na novoj stazi Alonso biva najbrži, te da ima pobjede na gotovo svim utrkama)
4. startovanje (rijetko ko je bio u stanju napredovati za toliko pozicija i popraviti plasman nakon očajnih kvalifikacija kao Španac)
5. taktička potkovanost
I ne bih se toliko hvalio Ayrtonovom kontrolom. Ona jeste bila zavidna, to je nemoguće osporiti, ali koliko puta se desilo da od gotovog napravi veresiju, slupa se i sam sebi upropasti trku
Kao što sam rekao, dosta subjektivnosti se koristi u procjenama. I bez toga ne može, i to iz dva glavna razloga.
1. Sennina smrt, zbog koje moramo bukvalno zamišljati dokle bi došao u svojoj karijeri.
2. Alonsovo gubljenje titula u zadnjim utrkama, jer bez toga poređenje gubi smisao.
Radi toga se rasprava čini besmislenom, ali definitivno ima materijala da se napravi ozbiljno statističko poređenje. Vjerujem da ću to uraditi kada budem imao dovoljno slobodnog vremena da to odradim kvalitetno. Što da ne i Alonso vs Prost!?
Alonsa bih stavio u isti kos sa MC.Da je imao vise srece i kvalitetnije bolide smatrao bih ga vecim od MC.
Los tajming za promjenu sredine , nesreca u kljucnim utrkama gdje se titula odlucuje i dobijemo Alonsa sa "samo" 2 titule prvaka Svijeta.Nekako mi sramno zvuci podataka da Vetel ima vise titula od njega, kada znamo da je rijec o vozacu koji je za dimenziju obrazovaniji od njega.
Senna je N1 i tako ce ostati dokle god se ovaj spektakt bude upraznjavao.On je na nivou mitskih junaka , sto zbog prerane smrti i nacina na koji je ista dosla , tako i do nacina na koji je vozio.Ljudi su uvijek najvise cjenili one koji su isli do samog limita, u tom pogledu Senna je nenadyebiv.U moto sportu se nije rodio veci "freek" za utrkivanja od njega.Pridodati mu Pastranu, kao najveci talenat koji je imao veze sa motornim vozilima ali je radio stvari koje su prikladnije za nekih ekspedicija nego li trkacih staza.
Los tajming za promjenu sredine , nesreca u kljucnim utrkama gdje se titula odlucuje i dobijemo Alonsa sa "samo" 2 titule prvaka Svijeta.Nekako mi sramno zvuci podataka da Vetel ima vise titula od njega, kada znamo da je rijec o vozacu koji je za dimenziju obrazovaniji od njega.
Senna je N1 i tako ce ostati dokle god se ovaj spektakt bude upraznjavao.On je na nivou mitskih junaka , sto zbog prerane smrti i nacina na koji je ista dosla , tako i do nacina na koji je vozio.Ljudi su uvijek najvise cjenili one koji su isli do samog limita, u tom pogledu Senna je nenadyebiv.U moto sportu se nije rodio veci "freek" za utrkivanja od njega.Pridodati mu Pastranu, kao najveci talenat koji je imao veze sa motornim vozilima ali je radio stvari koje su prikladnije za nekih ekspedicija nego li trkacih staza.
Johnny b, how much there is to see
just open your eyes and listen to me
straight ahead, a green light turns to red
oh why can't you see, oh Johnny b-
just open your eyes and listen to me
straight ahead, a green light turns to red
oh why can't you see, oh Johnny b-
Istina. Tu je Alonso>Senna.Claus je napisao/la:Vidim da si naveo Sennine adute, stoga ću ja Alonsove:
Nategnuto da je tu bolji od Senne.2. konstantnost
To je u ovoj generaciji, a ne znam bash kako bi se prilagodjavao sa turbo mashinama od 1100 konja...3. najbrža adaptacija na stazu (zvuči nevjerovatno da unazad nekoliko godina na gotovo svakom prvom treningu na novoj stazi Alonso biva najbrži, te da ima pobjede na gotovo svim utrkama)
Opet skillset vezan za ovu generaciju.4. startovanje (rijetko ko je bio u stanju napredovati za toliko pozicija i popraviti plasman nakon očajnih kvalifikacija kao Španac)
Istina. Tu je Alonso jedini koji mozhe da stane u rechenicu sa Prostom ili Laudom. Senna to nije mogao, ali je bio brzhi i od jednog, a i od drugog.5. taktička potkovanost
To nema veze sa kontrolom, vec sa koncentracijom i kvarljivoscu robe.I ne bih se toliko hvalio Ayrtonovom kontrolom. Ona jeste bila zavidna, to je nemoguće osporiti, ali koliko puta se desilo da od gotovog napravi veresiju, slupa se i sam sebi upropasti trkuZasigurno nemali broj puta. Doduše, tada su bolidi bili podložniji kvarovima, ali sada govorimo o onome na što je Brazilac mogao uticati.
Senna je toliko postigao za zhivota (mnogo vishe od Alonsa), tako da nam i nisu potrebne projekcije SBB-KBB vezane za njegovu potencijalnu karijeru nakon 1.V 1994.Kao što sam rekao, dosta subjektivnosti se koristi u procjenama. I bez toga ne može, i to iz dva glavna razloga.
Statistika ume da bude i matematichka forma lazhi.Radi toga se rasprava čini besmislenom, ali definitivno ima materijala da se napravi ozbiljno statističko poređenje. Vjerujem da ću to uraditi kada budem imao dovoljno slobodnog vremena da to odradim kvalitetno.
E, to je vec na mestu. I opet je Prost>Alonso.Što da ne i Alonso vs Prost!?
Re: Odg: Formula 1
Na slici su Kimi i Antonio Spagnolo, njegov "race engineer".....a ne KIMI I AlonsoMaGiCa je napisao/la:jasko__ je napisao/la: O cemu je rijec..ne vidim bas najbolje
Sent from my Grand X Pro using Tapatalk
Govorilo se da dve sujete ne mogu da naprave nishta u Ferrariju, te da ce sukoba biti na sve strane.
A ono sebichni Alonso daje podrshku boljem vozachu od sebe, kome ne ide dobro...kao nekada Villeneuve i Pironi.
Onda sam naseo na fintu ljudi na drugom forumu. Moja greshka.aziz je napisao/la: Na slici su Kimi i Antonio Spagnolo, njegov "race engineer".....a ne KIMI I Alonso
- Monolog
- Moderator
- Kontakt:
Ne znam da l' se ovo odnosilo na Fernandove titule, al' nemojmo se lagati pričom kako je tadašnji Renault bio u nekom podređenom položaju. Istina, jesu bili sporiji od McLarena, al' su to nadoknađivali konstantnošću i izdržljivošću, dok je tadašnji McLaren imao milion problema. Također, treba priznati da je tadašnji Renault bio nevjerovatan u krivinama. Nevjerovatan.Claus je napisao/la:Fernando je to uradio 2x, a Seb još nijednom. No kako sada stvari staje, izgleda da on ne može biti ni ispred svog timskog kolege, kojemo je ovo prvi iole jači bolid u kojem sjedi.
Ni za drugu titulu (2006. godina) ne možemo reći kako je došla dok je sjedio u krš-bolidu (znam da to nisi ni napisao, da me ne napadaš zabadava
Ne umanjujem ovim njegovo znanje (pomakni se s mjesta), ali ovdje se mitološki pristupa i Alonsu. Tačno je - izvlači maksimum iz ovog Ferrarija i mogu zahvaliti isključivo njemu što su opet "tu negdje". No, tu treba spustiti loptu na zemlju.
U biti, svaki put će se ovdje sve svesti na šbb-kbb i to iz više razloga:
- subjektivnosti
- nemogućnosti gledanja vozača u bolidima sa istim performansama (ne bismo tada ni pričali o Formuli 1)
- (ne)sreći koja je pratila/prati svakog vozača koji izgubi titulu zahvaljujući sitnicama (ili nešto krupnijim stvarima)
Što se mene tiče, Alonsa ni u ludilu ne mogu staviti ispred Schumachera. A nisam ljubitelj ni Michaela, čisto da se zna. Alonso mi je draži od njega i to od Imole (moguće da sam pomiješao, ne da mi se sad provjeravati) kad ga je 20-ak krugova držao iza sebe i nije mu dozvoljavao da ga pretekne.
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”
Dio koji si citirao nije se odnosio na titule, nego na sezone 2010 i 2012.
- JoseMourinho
- Kontakt:
Glupost je poredit, i Alonso je super vozač i Vettel i Hamilton, titule koje su uzeli, uzeli su jer su imali najbolje ili medju najboljim bolidima
Neznam sta dizete ih toliko sad ispade onaj sto brani Alonsa da bi on u golfu dvojci uzo titulu, a 4 godine mu je uzimo Vettel (sad bolid najjaci a on nezna vozit, pa veber nezna vozit i sl. su samo okretanje nekih stvari na način koji nekom odgovara da se pokaže da je upravu)
Nekazem ja da nebi MOZDA Alonso, Hamilton ili neko treći uzeli isto 4 titule ko Vettel, al to je glupo poredjenje, isto da se kaže da je neko drugi umjesto sumija vozio bio bi najbolji...
To je kombinacija dosta stvari, ekipe, bolida, sreće, vozača itd..
al najveća je glupost osporavat titule ijednom vozaču po meni..
I da Niko Hulkenberg najbolji vozač

Neznam sta dizete ih toliko sad ispade onaj sto brani Alonsa da bi on u golfu dvojci uzo titulu, a 4 godine mu je uzimo Vettel (sad bolid najjaci a on nezna vozit, pa veber nezna vozit i sl. su samo okretanje nekih stvari na način koji nekom odgovara da se pokaže da je upravu)
Nekazem ja da nebi MOZDA Alonso, Hamilton ili neko treći uzeli isto 4 titule ko Vettel, al to je glupo poredjenje, isto da se kaže da je neko drugi umjesto sumija vozio bio bi najbolji...
To je kombinacija dosta stvari, ekipe, bolida, sreće, vozača itd..
al najveća je glupost osporavat titule ijednom vozaču po meni..
I da Niko Hulkenberg najbolji vozač
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
MaldonatorJoseMourinho je napisao/la: I da Niko Hulkenberg najbolji vozač![]()
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Glupe li rasprave braćo mila
Glupo je raspravljati ko je bolji vozača kad s vremena na vrijeme se pojavi tim koji ima bolid po 1s brži od konkurencije, najbolje to vidimo na jučerašnjem primjeru Rosberga, koji u trenutku ima zaostatak za Alonsom od +8s a za 3-4 kruga je u repu Alonsa, isto je bilo i sa RB-ovim bolidima. Ričardo pokazuje da bolje koristi bolid od Sebastiana koji djeluje indisponirano, čini se da RB bolje funkcioniše kada Ričardo ide na čistu brzinu već kada Sebastian pokušava da nadoknadi kroz stabilnost u krivinama koju sekundu.
Kimmi i Alonso su za sada prijatelji, zajedno rade na tome da stvore konkurentan bolid, svaki dan su u garažama i rade na tome da bolid što više sebi prilagode i da budu bolji
Kobayashi legenda kako jučer obiđe Vettela

Glupo je raspravljati ko je bolji vozača kad s vremena na vrijeme se pojavi tim koji ima bolid po 1s brži od konkurencije, najbolje to vidimo na jučerašnjem primjeru Rosberga, koji u trenutku ima zaostatak za Alonsom od +8s a za 3-4 kruga je u repu Alonsa, isto je bilo i sa RB-ovim bolidima. Ričardo pokazuje da bolje koristi bolid od Sebastiana koji djeluje indisponirano, čini se da RB bolje funkcioniše kada Ričardo ide na čistu brzinu već kada Sebastian pokušava da nadoknadi kroz stabilnost u krivinama koju sekundu.
Kimmi i Alonso su za sada prijatelji, zajedno rade na tome da stvore konkurentan bolid, svaki dan su u garažama i rade na tome da bolid što više sebi prilagode i da budu bolji
Kobayashi legenda kako jučer obiđe Vettela
Za Čelik i Zenicu,
za crno i crveno,
za naše voljeno,
mi pjevamo...
za crno i crveno,
za naše voljeno,
mi pjevamo...
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Složio bi se sa Lampard8-om,,, suvišno je poređenje nekih vozača koji voze različite, ne malo nego puno jače ili lošije bolide!!!
- schweinsteiger
- Kontakt:
Link?
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
R.I.P
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
rio_Ferdy88 je napisao/la:R.I.P
[youtube][/youtube]
Kao malo djete sam počeo gledati formulu kad su Prost i Senna palili i žarili.Tad je formula bila ono što treba biti a ovo danas više i ne pratim odavno.Senna, jedan od najvećih svih vremena, za mene najveći.
R.I.P.
- majestic24
- Kontakt:
Vi na osnovu par klipova,utrka ili cega vec tvrdite da je senna najbolji. Ja bih prije rekao da je senna vozac koji je imao m.u.d.a da stisne papucicu gasa i koji nije koristio mozak za vrijeme utrke.
Senna kad je bio no1 ja sam se samo rodio i nisam nista znao o tome. Znaci,pogledao sam par njegovih utrka,isjecaka i sl (vjerovatno kao i vecina drugih ovdje na forumu) i po tome mozemo vidjeti da je bio odlican vozac,ali...senna je odvezao 161 utrku,od cega je na 50 utrka odustao (ukljucujuci i onu gdje je poginuo),te je 3 puta bio diskvalificiran. Znaci tip nije 1/3 utrka u karijeri zavrsio a od odvih 50 siguran sam da 25 je bila njegova greska. Bez obzira sto je ta nejgova borbenost bila podrzava od nas gledalaca,njega je kostala,pobjeda,jos neke titule a na kraju i zivota.
Senna kad je bio no1 ja sam se samo rodio i nisam nista znao o tome. Znaci,pogledao sam par njegovih utrka,isjecaka i sl (vjerovatno kao i vecina drugih ovdje na forumu) i po tome mozemo vidjeti da je bio odlican vozac,ali...senna je odvezao 161 utrku,od cega je na 50 utrka odustao (ukljucujuci i onu gdje je poginuo),te je 3 puta bio diskvalificiran. Znaci tip nije 1/3 utrka u karijeri zavrsio a od odvih 50 siguran sam da 25 je bila njegova greska. Bez obzira sto je ta nejgova borbenost bila podrzava od nas gledalaca,njega je kostala,pobjeda,jos neke titule a na kraju i zivota.
GLORY,GLORY MAN.UNITED : 1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11 , 2012-13
..:::The Black Mamba Strikes Again::...
@majestic, morash prvo da sagledash okolnosti, da bi o nechemu ozbiljnije prichao.majestic24 je napisao/la:Vi na osnovu par klipova,utrka ili cega vec tvrdite da je senna najbolji. Ja bih prije rekao da je senna vozac koji je imao m.u.d.a da stisne papucicu gasa i koji nije koristio mozak za vrijeme utrke.
Prvo: Senna je konkurentan auto dobio u 28oj godini zhivota. Do tada je vozio raspali Toleman i Lotus od koga je ostalo samo ime. To bi bilo slichno, kao da neko provede 4 sezone u danashnjoj F1 u Williamsu i McLarenu. Ne vidim da bi se usrecio.
Drugo: 2 sezone u McLarenu, koji je bio najjachi na gridu, je imao Prosta za kolegu,a taj Prost je opushteno top5 vozach u istoriji F1. Senna je morao da se bukvalno kolje sa njim za bodove, pobede i titule. Opet 1 znachajan faktor.
Trece: poslednje 2 sezone je imao nedorasli McL, a konkurente u SuperWilliamsu, koji je bio 1.5-2 sec/krug brzhi.
Chetvrto: poginuo je u 34. godini zhivota, a imao je josh 3-4 sezone da nabija statistike, jer je doshao bash u najjachi tim.
Peto: auta u ono vreme su bila mnogo kvarljivija, mnogo manje oslonjena na elektroniku i spoljne faktore (gume, gorivo i sl.).
Shesto: u eri turbo motora, ljudi su ginuli. Od Sennine smrti do danashnjeg dana niko nije, na srecu, stradao u F1.
Dakle, Senna je vozio u doba kada je ljudski faktor bio izrazheniji u F1 nego danas, kada su auta bila loshija sa tehnichke strane i kada je konkurencija postojala. Njemu nije Ron Dennis "sredjivao" da multi21 postane multi12, niti je imao svoje vlastite Masse, Barrichelle, Irvine i koga vec.... da se preko njih shlepa do nivoa imbecilnog nabijanja statistika.
Nije sve u statistikama, ima neshto i u chistoj magiji:
[youtube][/youtube]
- majestic24
- Kontakt:
Drug nemam sad vremena da ti pisem,mozda veceras ti upotpunosti odg na post.
Samo cu ti jedno reci...nigdje nisam spomenuo broj pobjeda niti snagu auta. Sve sto sam rekao je to da tip nije zavrsio trecinu utrka u svojoj karijeri
Samo cu ti jedno reci...nigdje nisam spomenuo broj pobjeda niti snagu auta. Sve sto sam rekao je to da tip nije zavrsio trecinu utrka u svojoj karijeri
GLORY,GLORY MAN.UNITED : 1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11 , 2012-13
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.