Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

numanumaye22
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la numanumaye22 » 30 okt 2024, 00:31

A tek ona kad izadjes kao iz svoje zemlje ti si izbjeglica i kao puca te nostalgija. :urnebes:

Ja bi to malo ovako objasnio, planeta je okrugla, zemlja, zrak, vatra svugdje ista, granice su imaginarne, ljudski konstrukt koji kaze da je ova nakupina prasine i zemlje BiH a ona tamo hrpa blata je Njemacka. Sve je to isto, zivis i radis gdje je tebi bolje i ljepse, gdje imas normalan zivot i to je to.

Svi glupi sto su otisli na Zapad. Kao mi pametni, kod nas dobri ljudi, sta cu tamo sa budalama kao. A realnost je da smo medju najneobrazovanijim i najmanje inteligentnim narodima, nista nismo uradili sto bi doprinijelo ljudskoj ras, nista zivo nismo izumilii. Da nema tih "budala na Zapadu" balkanci jos vatre ne bi izmislili, i tukli bi kamen od kamen uvjeren sam u to 100 %.

Bar 30-40 % ljudi kod nas zivi u potpunom siromastvu. Da li oni imaju 3 redovna kvalitetna obroka svaki dan?

Postavite uvijek sebi ovo pitanje: koliko stvari morate da se odreknete da bi imali normalna 3 obroka? Koliko ljetovanja ne odete, da bi pojeli i popili normala. Grijete li samo jednu sobu ili citavu kucu jer su drva i pelet poskupili? Koliko puta mjesecno odete u kino, restoran, na neko putovanje od 3-4 dana? Na zimovanje i ljetovanje?

Pa nije zivot samo popit, pojest, spavat, prdit i divit se prirodi. To vecina tek shvati kad odseli od roditelja i ispali se od kuce. :salut:

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 30 okt 2024, 00:46

numanumaye22 je napisao/la:
30 okt 2024, 00:31
Postavite uvijek sebi ovo pitanje: koliko stvari morate da se odreknete da bi imali normalna 3 obroka? Koliko ljetovanja ne odete, da bi pojeli i popili normala. Grijete li samo jednu sobu ili citavu kucu jer su drva i pelet poskupili? Koliko puta mjesecno odete u kino, restoran, na neko putovanje od 3-4 dana? Na zimovanje i ljetovanje?
Fakat nisam znao da ti je ovo bila svakodnevnica dok si živio u Bosni. Nije ni čudo što si toliko ljut i razočaran.
Slažem se s tobom da ko god živi tvoj stari život treba probati negdje drugo izganjati sreću :salut:

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 30 okt 2024, 01:06

Jabroni je napisao/la:
30 okt 2024, 00:46
Fakat nisam znao da ti je ovo bila svakodnevnica dok si živio u Bosni. Nije ni čudo što si toliko ljut i razočaran.
Slažem se s tobom da ko god živi tvoj stari život treba probati negdje drugo izganjati sreću :salut:
Meni sigurno nije, ali vecini ljudi jeste. Da nije, ne bi izgubili pola stanovnika od preko 4M kolioo ih je bilo krajem rata.

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 30 okt 2024, 01:11

30 okt 2024, 01:06
Meni sigurno nije, ali vecini ljudi jeste. Da nije, ne bi izgubili pola stanovnika od preko 4M kolioo ih je bilo krajem rata.
Nema potrebe za sramom druže, ono što je jedino bitno je da si od momka kojem je Jablaničko jezero bilo pojam putovanja izrastao do momka koji ide u New York u januaru :salut:

Pantelija
Kontakt:

Post Postao/la Pantelija » 30 okt 2024, 03:01

Planine tu
Rijeke tu
Sume tu
Socijalna sigurnost tu
Mogucnost napredovanja ako želiš to, tu
Mogucnost mjenjanja posla tu
Dva dana slobodna tu
30+ dana godisnjeg kada ti zelis tu
Zivio sam zivot, Bog sto mi je dao
Mjesto talijane, engleze gledao
ako je to grijeh, sto dusa pozeli
onda se i meni dzehenem veseli

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 30 okt 2024, 05:21

29 okt 2024, 23:23
PopravnaToljaga je napisao/la:
29 okt 2024, 21:07
Ako mozete samo idite u USA , prosječan Bosanac će se debelo X puta prije obogatiti u Texasu nego u nekom Baden Wurtemburgu.

Nisam jos upoznao jugošvabe da masovno tamo imaju kuće , dok amerikance u 99% slučajeva jesam ,ustvari ne znam dijasporca iz USa da živi pod kirijom.
U US nije tako lako otici za nase ljude. U US minimalac je manji nego u Njemackoj, dakle on je trenutno $7.85 dok je u Njemackoj 12.41 eur. U Njemackoj ce se minimalac 2026 vjerovatno dici i na 15 eura, tj zalaze se Scholz za to. Po tom bit ce duplo veci nego u citavoj Americi vjerovatno. Zato se Mehi ne isplati otici konobarisati u Ameriku kao u Njemacku, niti bi mogao. 40 % nasih ode bez ikakve skole vani.

Dakle, u Americi ako znas nesto radit mozes zaraditi puno vise para nego u Njemackoj, ali ti si na minimalcu tamo mrtav, a u Njemackoj ipak nisi jer je hrana i sve ostalo dosta jeftinije, osim tehnike. Druga stvar, deal breaker kod Amerike je smijesan zdravstveni sistem ako nisi bogatas i ako ne radis u svjetskoj firmi, mozes bankrotirat svakog trenutka ako polomis noge recimo. Treca stvar, bolovanja i smijesni godisnji odmori, gotovo da nemas pravo na njega, eventualno sedmica, dvije dobijes godisnje. Dakle, ubijanje od rada. Nije socijalna drzava, jako puno beskucnika, nemas te neke sigurnosti.

Ja ovdje jako dobro zaradjujem, u Americi bi u ovom poslu vjerovatno mlatio i duple pare, to nije zanemarivo nikako, ali ja ovdje aktivno rada imam nekih 9 mjeseci od 12, kad odbijes odmore, bolovanja, praznike, vikende, a u Americi bi radio od 12 mjeseci vjerovatno 11 i vise. To me ne privlaci jer imam i privatni zivot i jako volim putovati, izaci, odigrati plejke, i slicno, ako me razumijes.

Dakle, da se zaradjuje vise nego u Europi, svakako, uvijek bilo tako, ali zdravstveni sistem, manjak slobodnog vremena i opcenito minus socijalne drzave gdje ti se u EU pomaze i sigurniji si su definitivno deal breaker za mene. :salut:
Taj minimalac vecinom dobijaju bas ti kononari, pizza delivery.
Ja sam radio kao pizza delivery prije 20 godina. Petkom radio od 4 pa zatvaram pizzeriju. Satnica bila 6 dolara, a dobijem baksisa oko 200 dolara.
Sto se tice konobara, svaka piva dobijes dolar baksisa. Prosjecno raja ostavlja 15-20 %. Znam par cura, znale su vikendom 1000 dolara baksisa uzet.
I to za hranu nije istina.
Amerika je taj land of opportunities, jos uvjek je. Sve je tu, samo trebas uzeti. Od zdravstvenog pa nadalje. Vas tamo ogule za zdravstveno.

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 30 okt 2024, 07:33

ali frajer u svakoj raspravi koristi one iste slike pred ambasadom, više ću tačno zapamtiti ljude, koji bogotac :tokralju: :urnebes:

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 30 okt 2024, 07:35

Vise se ljudi u zadnjih 5 godina vratilo u Europu, nego sto je otislo u USA
Znam mnoge nase iz Chicaga, St Luisa, Bostona koji su se vratili u Europu, a u USA su bili preko 20 godina
Nije da su se vratili direktno u BiH, ali jesu u Europu vecinom po skandinavskim zemljama
Yugoslav First League: ⭐️
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 30 okt 2024, 07:43

Asteriks je napisao/la:
30 okt 2024, 00:16
Ides jer smo zatrovana i korumpirana sredina u kojoj je ispolitizirana svakodnevnica.

:salut:
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 30 okt 2024, 07:44

Ja i dalje ne znam nikog ko se vratio, a znam ljude koji odlaze i koji planiraju odlazak. 9 kolega iz firme prošle godine otišlo zajedno, neki dan došli i sjedili malo kažu nema tog Boga da se ovdje vrate. Svaki od njih oženjen sa makar jednim djetetom i svi su već vani.

Doduše, slagao sam. Znam jednog penzića iz USA što se vraća iduće ljeto kad ode u penziju. Ovdje kupio stan, napravio vilu i kupio vikendicu u Neumu pa mu volja zaebavat se.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 30 okt 2024, 07:53

Ma te price o povratku u BiH su hrpa budalastina, onaj vidio par osoba da se vratilo i predstavlja to kao bog zna sta, a ne vidi da je u tom periodu osla hrpa ljudi.
Jos kad cujem one price dje god odes ti si stranac, pa bolje te tamo tretiraju kao stranca nego ovdje kao domaceg. Da ne bude da pametujem sa zapada, i ja sam u Bosni, meni je dobro, dobra plata, dobri uslovi, vikend slobodan, stambeno pitanje rijeseno ali realno gledajuci puno je veci broj ljudi ovdje kojima nije bajno tako da samo naprijed, ko god moze nek ide.
Davno su prosla vremena kad se islo samo zbog para, idu ljudi radi svega drugog, doduse ja ne zivim tamo pa ne znam ima li nepravde ko ovdje ali kako god ako i ima to je u manjoj mjeri. Evo samo jedan primjer, prije mjesec dana u Jablanici zivot izgubi desetak osoba, jel uhapsen neko, vlasnik legalnog kamenoloma? Gdje on, sta je sa njim, nikom nista, tako je svaki put, ona policajka sto je odala onom monstrumu gdje je nizama radi i dalje normalno, ma yebes drzavu. I ja sam budala sto nisam otisao a imam mogucnosti, treba da sutra ovdje docekam da mi tatin sin ubije dijete na pjesackom pa za mjesec dana hoda po gradu ko da nista nije bilo.
Uglavnom jos sam tu pa vidjecemo ko ce zadnji ugasiti svjetlo :mrgreen:

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 30 okt 2024, 07:56

enobarca je napisao/la:
30 okt 2024, 07:53
Ma te price o povratku u BiH su hrpa budalastina, onaj vidio par osoba da se vratilo i predstavlja to kao bog zna sta, a ne vidi da je u tom periodu osla hrpa ljudi.
Jos kad cujem one price dje god odes ti si stranac, pa bolje te tamo tretiraju kao stranca nego ovdje kao domaceg. Da ne bude da pametujem sa zapada, i ja sam u Bosni, meni je dobro, dobra plata, dobri uslovi, vikend slobodan, stambeno pitanje rijeseno ali realno gledajuci puno je veci broj ljudi ovdje kojima nije bajno tako da samo naprijed, ko god moze nek ide.
Davno su prosla vremena kad se islo samo zbog para, idu ljudi radi svega drugog, doduse ja ne zivim tamo pa ne znam ima li nepravde ko ovdje ali kako god ako i ima to je u manjoj mjeri. Evo samo jedan primjer, prije mjesec dana u Jablanici zivot izgubi desetak osoba, jel uhapsen neko, vlasnik legalnog kamenoloma? Gdje on, sta je sa njim, nikom nista, tako je svaki put, ona policajka sto je odala onom monstrumu gdje je nizama radi i dalje normalno, ma yebes drzavu. I ja sam budala sto nisam otisao a imam mogucnosti, treba da sutra ovdje docekam da mi tatin sin ubije dijete na pjesackom pa za mjesec dana hoda po gradu ko da nista nije bilo.
To je do nas sve
Nema potresta, neki dan izbori bili..
Kakav narod, takva vlast
Zadnja izmjena: NoDi80, dana/u 30 okt 2024, 08:00, ukupno mijenjano 2 puta.
European competitions
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 30 okt 2024, 07:59

NoDi80 je napisao/la:
30 okt 2024, 07:56
enobarca je napisao/la:
To je do nas sve
Nasi hoce sve na gotovo
Kakav narod, takva vlast
Pa i to sto kazes, kako god stanje je ocajno i nece se popraviti ubrzo, ja mislim da je predaleko to otislo da se ikad popravi ali nadam se da grijesim. Niko sretniji od mene ne bi bio da grijesim.

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 30 okt 2024, 08:01

enobarca je napisao/la:
30 okt 2024, 07:59
NoDi80 je napisao/la:
30 okt 2024, 07:56
enobarca je napisao/la:
To je do nas sve
Nasi hoce sve na gotovo
Kakav narod, takva vlast
Pa i to sto kazes, kako god stanje je ocajno i nece se popraviti ubrzo, ja mislim da je predaleko to otislo da se ikad popravi ali nadam se da grijesim. Niko sretniji od mene ne bi bio da grijesim.
U Francuskoj 5 centi dignu gorivo odmah izgori 5 pumpi
Kod nas ubiju za 50 maraka duga, a kad treba protestovati za opce dobro nigdje nikog
Ljudi se bore 90% kad su licni interesi u pitanju
Postali smo sebicni i pohlepni
Tek kad je rat,katastrofa tad se borimo, a u miru naa moze gaziti ko stigne i niko se nece ni pomaci
European competitions
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 30 okt 2024, 08:16

Jabroni je napisao/la:
30 okt 2024, 00:46
Za razliku od prije sad makar mogu shvatit zašto je toliko ogorčen frajer
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 30 okt 2024, 08:27

29 okt 2024, 23:59
nebeskasila je napisao/la:
29 okt 2024, 23:53
@numanumaye22

Ne gubim brate, imam pravo biti 2 godine van Slo. U te dvije godine moram odluciti da li zelim odjaviti ili se vratiti u slo.
Nemam uslov da dobijem pasos. Godisnje ne smijes biti van slo vise od 52 dana. A ja budem. Ima jos par uslova koje ne ispunjavam tako da bi trebao sad ganjati taj pasos jednu 5 godina da ga dobijem. Kolega se evo bori tri godine jos nije dobio tako da nisam htio ni pokusavati. Sa stalnima barem mogu lakse vizu dobiti ako nista drugo.
Za Sloveniju je onda drugacije, ovdje je 6 mjeseci rok ako se odjavis, gubis.

@VensanKasel imam prijatelje dole koji govore suprotno, bukvalno mi salju slike. Na Tiktoku imas friske videe gdje jedva da se vidi kraj reda. I sam sam godisnje bar jednom u Sarajevu i vidim to licno. Ovo prenose i mediji redovno logicno.

Ovako to izgleda otprilike.

slika

slika

:rol:
Imaš na portalu adresu, imaš adresu ambasade, imaš Google maps, pa pogledaj malo ako ne vjeruješ da svaki dan prodjem tuda i da mi tik-tok ne treba.

Takav red nisam nikad vidio, ocigledno eto u trenutku slikanja nisam prolazio. Ali u zadnjih par godina, nikad ni dva čovjeka ispred nisam vidio. Vjerovatno su promijenili sistem rada, pa daju termine drugačije, nebitno. Ne znaci ništa.

Poenta je da se već tokom korone vidjelo da Evropi dolaze ogromni problemi, da dolazi kineska industrija da poklopi evropsku, da dolaze problemi u energetskom sektoru, štednja, rezanje, isl… i da će se znacajno prvo odraziti na imigrante i na uslove života siromašnijih slojeva (u koje spadaju ljudi koji dodju iz BiH), ko malo ima soli može pretpostaviti da medju imigrantima muslimani svih vrsta neće biti medju popularnijima, kao ni svi oni sa Non-EU regija koje nisu u fokusu (a mi hvala bogu nismo sad)…

Već u lockdownu bilo je jasno da će svuda, pogotovo u EU jačati desnica, a desnica tradicionalno nije u ljubavi sa imigrantima i da će im uvijek prvi potez po dolasku na vlast biti da zatvaraju granice i vraćaju ljude…

U tom smislu, razvoj situacije koji trenutno imamo, nije ni malo neočekivan. Ja bih da sam na mjestu nekog ko planira ići ili je tek otišao, pažljivo pratio američke izbore i dešavanja u nekih pola godine nakon njih, pa tek onda donio bilo kakvu odluku.

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 30 okt 2024, 08:39

Ma numa svakako nije releventan i ne zna da mnogi ljudi i koji ne zive u BiH moraju doci nekad u taj red
Evo ja sutra da hocu u Njemacku morao bih iz Austrije doci u Sarajevo u Njemacku ambasadu
Ovakav red vidis jednom u pet mjeseci
European competitions
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 30 okt 2024, 09:05

ne moze numan biti ovdje objektivan,on radi za 10k mjesecno,njemu je svejedno gdje je i kakvo je stanje u svijetu ,on ustedi za godinu preko 40k

nebeskasila
Kontakt:

Post Postao/la nebeskasila » 30 okt 2024, 09:21

Evo da se javim , sef mi na mail napisao, pocinjes raditi 04.11 , ima mjesto za tebe 🤣
Skontao da imam advokata, odjednom ima mjesta

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 30 okt 2024, 09:40

Autoceste FBiH angažovane na rekonstrukciji pruge u Donjoj Jablanici

I nije još ni započeto.
Kad kontaju početi?!

Kod nas sve neka polako :roll:
Koševo Zapad

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 18 gostiju.