Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
83
60%
Benzin
29
21%
Plin
4
3%
Hibrid
1
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
20
14%

Ukupno glasova: 138

Asteriks
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la Asteriks » 27 apr 2019, 16:43

Bosniacum Lilium je napisao/la:Za 2.0 tdi kontinental set kompletan oko 270 sa 5 godina garancije ili 100 hiljada km. Ruke su druga stvar jbg
Ruke i jesu najveci problem, jer ebiga sve ide iz tvog dzepa.

Ako je u nekoliko trgovina autodijelovima odredjene oblasti usaglasena cijena nekog proizvoda, onda tu otprilike ide priblizna cijena usluge majstora. Naravno, moze on spustiti ruke na i 40 % ali pojedose ga troskovi plus gubi na vremenu, cak i ako pridobije nove musterije. Npr. covjek u Konjicu cetvorku (veliki servis) zavrsi za otp dva sata, sto je neko razumno vrijeme, ali i tu ima pomocnika, kojeg placa.

Onda kvalitet dijelova, jer zna se neki standard. Ne mozes nesto kvalitetno uzeti ispod cijene (na veliko) a da se ostali u istoj bransi ne ravnaju po toj vrijednosti. Pogotov ne u danasnje vrijeme gdje jednim klikom usporedbe dobijes ono najpovoljnije.

Moj majstor zbavlja djelove na "tajnom mjestu" u Mostaru, za koje vjerovatno zna pola grada, tako da vec unaprijed mozes skontati koliko ce to sta kostati.
In the midst of chaos, there is also opportunity.

Bosniacum Lilium
Kontakt:

Post Postao/la Bosniacum Lilium » 27 apr 2019, 16:57

@Derdiyok

Da :D

@asteriks

Ma naravno, razumijem ja to sve i znam kako hoda
Uz tebe su tvoje Horde, Ti si opet šampion !

Osvajači ss.ba kupa 13. sezone - Green Dragons. Prva napadacka violina - moja malenkost. Kapiten i glavno smetalo - Legenda Reala.

Azpi
Kontakt:

Post Postao/la Azpi » 27 apr 2019, 20:15

Ma stoja su ruke za veliki servis to je neki standard sviju
Sajt od kojeg zivis, 2,5M pratioca, napisana knjiga i prodata u 1000 primjeraka.
!!!GOAT!!!
Jeste cap definisan al ako vlasnik hoce da baca pare onda cap ne vrijedi.Lal moze imat lebrona,klaya,davisa i irvinga u ekipi.

StrikeWarzone
Kontakt:

Post Postao/la StrikeWarzone » 27 apr 2019, 23:50

Osim ako ti majstor nije kucni prijatelj :lol:
Htjeli su da te gase, yeb'o si im mater!

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 28 apr 2019, 09:22

StrikeWarzone je napisao/la:Osim ako ti majstor nije kucni prijatelj :lol:
Normalna cijena 100, al ko teb 120, i jos ti je valjo jel :mrgreen:
Mia San Mia

semcho
Kontakt:

Post Postao/la semcho » 29 apr 2019, 05:46

Nema auta sa Dvicom, znaci kugle, krajnice, lafete, seleni, most prednji, zadnji lezajevi, spaner i zupcasti remen, crijeva od kocnica, ulje, uljni filter, zracni filter, dihtung dekla, sve zajedno materijal i ruke, 400 KM.

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 29 apr 2019, 12:10

Ja sam nedavno radio servis
Evo cijena:
Set zupcasti + spaner 189KM
Spaner kanalnog remena 60KM
Remen Klinasti 11KM
Vodena pumpa 38KM
Filter ulja 5KM
Ulje Total 10w40 4l 29KM
Remenica alternatora 36KM

Pregled vozila kompletan, spura, i zamjena gumice na racvi crijeva za rashladnu tekucinu. Sve ukupno ruke 80KM

Svi dijelovi kupljeni u lancu radnji/ servisa koji su zastupljeni po citavoj BiH, i originalni dijelovi.

Ugradjeni u Servisu gdje inace odrzavam. Garancija na dijelove i ugradnju. Racuni za sve.
Golf 4 SDI.

U Gumi m zna bit cesto akcija, i cijene su prihvatljive.
Rodjak mi tu odrzava Golfa 5. On je bas zadovoljan, jer je moguce placanje i na rate.

Garazni majstori su najskuplji!
Mia San Mia

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 29 apr 2019, 12:43

autogol je napisao/la:Pitanje za clana Asteriks...Kakav je zamajac kod BMW e90 320i,110 KW,godiste 2006,znaci nije redizajn nego prva generacija e90. Kaze mi jedan majstor da je dvomaseni,ja sam mislio da taj imaju samo dizel motori :hmmmmm:
Kad uzimaš gledaj samo facelift.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

semcho
Kontakt:

Post Postao/la semcho » 30 apr 2019, 06:07

R32 je napisao/la:Ja sam nedavno radio servis
Evo cijena:
Set zupcasti + spaner 189KM
Spaner kanalnog remena 60KM
Remen Klinasti 11KM
Vodena pumpa 38KM
Filter ulja 5KM
Ulje Total 10w40 4l 29KM
Remenica alternatora 36KM

Pregled vozila kompletan, spura, i zamjena gumice na racvi crijeva za rashladnu tekucinu. Sve ukupno ruke 80KM

Svi dijelovi kupljeni u lancu radnji/ servisa koji su zastupljeni po citavoj BiH, i originalni dijelovi.

Ugradjeni u Servisu gdje inace odrzavam. Garancija na dijelove i ugradnju. Racuni za sve.
Golf 4 SDI.

U Gumi m zna bit cesto akcija, i cijene su prihvatljive.
Rodjak mi tu odrzava Golfa 5. On je bas zadovoljan, jer je moguce placanje i na rate.

Garazni majstori su najskuplji!
Ma ne mora znaciti, evo ja imam majstora koji je jeftin i posten do bola, nebi ga mjenjao nema sanse, doduse nikad auto nisam odrzavao u nekom servisu ovlastenom, pa tako da ne mogu bas ni reci gdje je bolje i sta, navikao sam ovako i to je to, kad vozikam koja su skoro vrsnjaci sa mnom :) To sto si stavio za cetvorku, izgleda bas pojeftino, malo zupcasti i spaner kvare prosjek, medjutim ostalo je sve bas pojeftino, ipak VW, posebno Golf je i popularan kod nas radi odrzavanja i izdrzljivosti, nije to džaba auto najpopularnije kod nas.

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 30 apr 2019, 16:26

Onda se takvog trebas i drzat, al vjeruj u mom sirem krugu nema ni jednog da ga mozes pohvaliti.
Ili da je ne daj Boze jeftin.
Mia San Mia

semcho
Kontakt:

Post Postao/la semcho » 01 maj 2019, 07:02

R32 je napisao/la:Onda se takvog trebas i drzat, al vjeruj u mom sirem krugu nema ni jednog da ga mozes pohvaliti.
Ili da je ne daj Boze jeftin.
Ne znam odakle si brate, odnosno gdje zivis, ako si u Sarajevu, onda ti ovog majstora mogu preporuciti kao sto sam ga i preporucio dosta raje, niko se dosad nije nesto pozalio, ni na cijenu, ni na kvalitet, da ne spominjem na postenje...

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 01 maj 2019, 22:10

Zivinice... A proslijedi mi info, jer imam prijatelja u Sarajevu cesto se druzimo da mogu njemu preporucit.
Mia San Mia

samosarajvo
Kontakt:

Post Postao/la samosarajvo » 03 maj 2019, 12:27

Vozdrica raja,

Planiram uzeti neko 4x4 vozilo, ne dzipa vec nesto ala golf 5 4motion ili octavia, eventualno altea.
Treba mi za vikendicu gdje imam malo makadama ali i za sarajevskog brda (zivim u istom) kada napada snjeg.Znalo se vise puta ostati u gradu pa pjeske vracati kuci.
A da se ne lazemo, odlicna je stvar i za magistralu i ulaske u krivine.
Znaci nikakav off road da se razumijemo.

Manje vise sam upucen u taj haldex i kako ga odrzavati i sta treba servisirati (ulje u dif, ulje i filter u haldexu)

Mene interesuje imal ikakav majstor u Sarajevu da ima iskustva sa 4x4? Da zna preventivno pogledati (prije kupovine auta) ali i da zna eventualno u buducnosti sanirati neke kvarove bez da moram ici u ovlasteni i dati 2000 KM za citavu haldex spojku isl.
Znaci neko ko ima iskustva sa tim vozilima. Nisam bas siguran da moj majstor to zna, iako mi vec godinama pravi auta (obicni pogon) i znam da nije los majstor.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 03 maj 2019, 15:00

A sto ces bezeze uzimati 4 motion radi neke uzbrdice. Znas li da isti trosi barem 1.5l vise u odnosu na obicni (iste kubikaze/ iste snage)... Plus je tezi od obicnog za cca 120 kg sto je konstrukcijski itekako opterecenje ako gledas neke stranputice.

Haldex je solidno rjesenje i nemas nekih problema sem ulja (nakon isteka vijeka trajanja trazi dublji dzep), ali po meni trebas obicnu peticu za grada te nekakvu Fiat Pandu ili Golf 2, za vanrednih situacija.

Ili ko je finasijski jaci neki SUV (Toyota RAV eventualno Lada Niva). Vec cistokrvni dzip je za egzibicije i nema siri spektar koristenja, sem off roada (hobi, lov, dzipijada, izleti, istrazivanje)..

Golf 5, a pogotov 6 ili sedmica, nisu za makadama, jacih uzbrdica... Razlog - visina (mogucnost ostecenja poda, izduvnog sistema, branika), onda ovjes podesen za gradskih uvjeta...

Zimski uslovi traze odignuto vozilo, kvalitetne gume i lance. To je osnova.

samosarajvo
Kontakt:

Post Postao/la samosarajvo » 03 maj 2019, 16:06

Asteriks je napisao/la:A sto ces bezeze uzimati 4 motion radi neke uzbrdice. Znas li da isti trosi barem 1.5l vise u odnosu na obicni (iste kubikaze/ iste snage)... Plus je tezi od obicnog za cca 120 kg sto je konstrukcijski itekako opterecenje ako gledas neke stranputice.

Haldex je solidno rjesenje i nemas nekih problema sem ulja (nakon isteka vijeka trajanja trazi dublji dzep), ali po meni trebas obicnu peticu za grada te nekakvu Fiat Pandu ili Golf 2, za vanrednih situacija.

Ili ko je finasijski jaci neki SUV (Toyota RAV eventualno Lada Niva). Vec cistokrvni dzip je za egzibicije i nema siri spektar koristenja, sem off roada (hobi, lov, dzipijada, izleti, istrazivanje)..

Golf 5, a pogotov 6 ili sedmica, nisu za makadama, jacih uzbrdica... Razlog - visina (mogucnost ostecenja poda, izduvnog sistema, branika), onda ovjes podesen za gradskih uvjeta...

Zimski uslovi traze odignuto vozilo, kvalitetne gume i lance. To je osnova.

Svjestan sam potrosnje i tog odrzavanja (ulje u haldexu).
(mada, pito sam 10 ak ljudi sto se potrosnje tice i kazu da je u pitanju 0,5l ljeti i max 1l zimi veca potrosnja jer je to povremeni 4x4 i nije on ni bitan koliko dodatna kilaza, koja je samo 80kg u razlike u korist 4x4 modela).

Nisu to vandredne situacije buraz. Zivim u mozda najvisocijoj mahali u Sarajevu. Znaci jeste visoko, ogroman je nagib, ali je asfalt i relativno ok put bez vecih rupetina.Visina vozila nije krucijalna tu. Meni je svaki dan vandredna situacija kad je snjeg.Treba otici ujutro na poso, vratiti se s posla, sici do grada za bilo kakve potrebe koje su svakodnevne ponavljam.
Ove zime sam 4 ili 5 puta gledao istog golfa 4 motion kako 10 auta zaobidje suprotnom trakom i izvere se gdje treba dok mi ostali slajdramo 10 ak minuta i onda pjehane 45 minuta do kuce.Bilo je i par SUV-ova ali njih da ne spominjem.
Mozda bi se i uspjeli svi popeti bez stajanja i konstantnom voznjom ali je dovoljan samo jedan sa losim gumama ili jedan losiji vozac i automatski svi stajemo.
Sto se vikendice tice, ona je prvo udaljena 1h voznje autoputem/magistralom, onda 4 kilometara brda (asfaltiranog) i onda 1500m cistog makadama koji je dosta utaban i dobar ali ipak neprohodan po kisi (zimi se svakako ne ide).Izlazio sam ja sa A klasom mercedesom gore bez vecih problema ali kad je ljeto i suho, ako je padala kisa onda tih 1500m makadama moras pjeske.
Nema sanse da to Octavia 4x4 ne moze izdrzati (p.s. i one su malo visocije od obicnih modela)

Sta sad treba, po gradu vozat peticu pa je parkirat na bistriku i onda sjesti u Ladu Nivu i spiciti do kuce?
Tj trebale bi mi onda dvije Lade, jednu da ostavim dole par kilometara ispod vikendice i da tu stoji dok ja dodjem jednm u 15 dana? :D

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 03 maj 2019, 16:18

Golf 5-ica nije za makadama, glede konstrukcije amortizera, krajnica, kugli, tacnije cijelog ogibljenja, polozaja branika, odignuca te cijene dijelova u slucaju eventualnog ostecenja.

4motion trosi u prosjeku 1.5l vise, to je provjereno milion posto. Razlog je sami mehanizam tog pogona te pomenuta tezina od cca 120 kg vise. Tebi vozilo treba za pomenutog makadama po kojem moze biti i snijega. O tome se radi.

Toyota RAV je SUV koji kombinovano trosi (ako je utegnut i potpuno ispravan) 8l.

Ovo pisem iz razloga sto pogon na 4 tocka nije presudan kada po lokalnim putevima (uzbrdica) ima malo jaceg snijega. Zbog toga imas sirog izbor automobila pogodnih za specificne staze.

Ako si odlucio za 4motion, naravno tvoj izbor, ali znaj da cu uz zimske uvjete lakse izaci dvicom sa obicnim lancima. :salut:
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 03 maj 2019, 16:23, ukupno mijenjano 1 put.

Civa
Kontakt:

Post Postao/la Civa » 03 maj 2019, 16:23

samosarajvo je napisao/la: Nema sanse da to Octavia 4x4 ne moze izdrzati
Druze, drug mi ima Golf 5 4x4 2.0 motor. Ove zime sa njim bio na Vlasicu 3 dana. Prvo gore ne da smo izasli nego smo izletili. A bilo je snijega po putu pofino, kasnije je u jedno 30 cm snijega usao i izasao bez problema. Tako da ova 4x4 bas cupa.
Mada, kad si vec spomenuo tu vikendicu, Octaviu sam bas zbog toga ostavio.
Naime, vozao sam jedne prilike Octaviu Scout Allroad. I ako mozes ikako do ove da se protegnes bit ces rahat narednih 5-6 godina sto se tice auta. Jako udobno auto, vozao je i po makadamu tada sa drugom, u brdu cupa isto. Vjerujem da bi i zimu i Bistrik vrlo lahko savladala i meni bi svakako prije izbor bila, nego ta Petica zbog te vikendice. A odrzavanje za oba auta je u vecini slucajeva isto.
Tako blizu, a tako daleko.

Azpi
Kontakt:

Post Postao/la Azpi » 03 maj 2019, 16:31

Ma dobro ovdje njemu treba auto za uzbrdice u zimskim uvjetima, ta vikendica i taj makadam je nevazan, ne ide svaki dan, tih par puta mjesecno po makadamu moze izdrzat svako auto, samo lagano :mrgreen:

Ma vidi audi quatro isto :hmmmmm:

A gdje se penjes od pjafa gore prema toci i dalje, ili tamo hrid pa jarcadeli/mahmutovac? :mrgreen:
Sajt od kojeg zivis, 2,5M pratioca, napisana knjiga i prodata u 1000 primjeraka.
!!!GOAT!!!
Jeste cap definisan al ako vlasnik hoce da baca pare onda cap ne vrijedi.Lal moze imat lebrona,klaya,davisa i irvinga u ekipi.

samosarajvo
Kontakt:

Post Postao/la samosarajvo » 03 maj 2019, 16:35

Asteriks je napisao/la:Golf 5-ica nije za makadama, glede konstrukcije amortizera, krajnica, kugli, tacnije cijelog ogibljenja, polozaja branika, odignuca te cijene dijelova u slucaju eventualnog ostecenja.

4motion trosi u prosjeku 1.5l vise, to je provjereno milion posto. Razlog je sami mehanizam tog pogona te pomenuta tezina od cca 120 kg vise. Tebi vozilo treba za pomenutog makadama po kojem moze biti i snijega. O tome se radi.

Toyota RAV je SUV koji kombinovano trosi (ako je utegnut i potpuno ispravan) 8l.

Ovo pisem iz razloga sto pogon na 4 tocka nije presudan kada po lokalnim putevima (uzbrdica) ima malo jaceg snijega. Zbog toga imas sirog izbor automobila pogodnih za specificne staze.

Ako si odlucio za 4motion, naravno tvoj izbor, ali znaj da cu uz zimske uvjete lakse izaci dvicom sa obicnim lancima. :salut:
Svakako sam 80% za octaviu, a ona je mescini malo vise konstruisana za makadam.
ALi kao sto rekoh, makadam je jednom mjesecno 6-7 mjeseci u godini i to kad je suho / manja kisa. Zimi se ne ide.

Kao sto si i reko, treba mi 4x4 ugl za sarajevska brda po snjegu. Gledo sam svojim ocima kuda izlazi golf 4 4motion dok mi obicni ostajemo u snjegu.
Vjerujem ti za golfa dvojku sa lancima, ali ja fakat ne mislim imati jedno auto maksuz za te situacije, to je nemoguce iskontruisati tako.
Hocu da se popenjem kuci po snjegu, a da za 2 dana kad ono se naglo otopi kako samo zna u Sarajevu, spicim za Banja Luku i uzivam u udobnoj voznji od 3-4 sata u istom autu, to Octavia moze pruziti, golf 2 sa lancima ne moze sigurno. :D

@Civa
OCtavia Scout je vec nesto drugo. Odignutija je od ove 4x4 dosta (a 4x4 je odignutija od obicne), ima metalne zasiste ispod auta i zaista je pravi mali terenac.Gledam sam ih i ja i znam sta sve mogu.
Medjutim one su dosta skuplje i dolaze samo sa 2.0 motorima, dok ja gledam 1.9 77kw ili nasljednika 1.6 sa isto kilovata.
Odrzavanje 1.9 i 2.0 je drasticno, lamela + zamajac na 1.9 TDI je 700 KM a vamo je 1100 KM. Veliki servis razlika haman pa duplo itd itd.
To je to otprilike sto mi treba, kad zimi hocu na planinu da se ne sikiram.

@Azpi
Audi su generalno skuplji ya kupiti, skuplji i za odrzavati mada je njihov quatro pogon najjaca moguca stvar.
Mislim da odnos ulozeno/dobijeno je najbolji na Octaviji trenutno.
A pogodio si put, sve znas :D

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 03 maj 2019, 16:39

Kao sto si i reko, treba mi 4x4 ugl za sarajevska brda po snjegu. Gledo sam svojim ocima kuda izlazi golf 4 4motion dok mi obicni ostajemo u snjegu.
Ko je vozio po snijegu od cca 10 cm, zna sto znaci visina vozila. Ko je vozio na navedene uvjete ali po makadamu, onda zna kako je ta visina strasno vazan faktor.

Prednji branik moze usporiti potrebno ubrzanje, ako staza nije prociscena, a svako zanosenje na nasip visine poda i definitivno zaglavljenje.

Izlazili su ljudi sa svakakvim gumama na svakakve lokacije, ali pricam o onom najsigurnijem.

Nego, ti napisa ovo u prvom postu..
Treba mi za vikendicu gdje imam malo makadama ali i za sarajevskog brda (zivim u istom)kada napada snjeg
...

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: alemsa, Jabroni, Rosicky i 7 gostiju.