relativizam je napisao/la: ↑02 jan 2025, 16:24
Wanderson je napisao/la: ↑02 jan 2025, 14:56
Od ponedjeljka na birou novih 30.000 duša, do marta bi brojka trebala ici preko 60.000, sto ce drzavu kostati preko 20 miliona KM kroz naknade Sluzbe za zaposljavanje.
Ekonomski slom i kolaps se ocekuje najdalje do maja mjeseca kad ce inflacija ici preko neizdrzivih 20%.
Sta na to kaze nepismena bagra koja podrzava odluku o povecanju doprinosa?
Samo povecati minimalac,ovi što su davali na kovertu ja bih ih i na sud poslao i da se drzavi isplati zaostatak doprinosa koji su pokrali .
Vi bi da muzete drzavu a kad drzava šta trazi vama ne odgovara.
Samo po zakonu ili ćemo dovesti drzavu u red ili ne mora niko raditi
Slazem se povecavanjem minimalca, ja jedini radnik u svojoj firmi sticem bolje kreditne uslove i sto se mene tice neka se poveca na 2000KM.
Samo po zakonu pa bilo bi OK da ja tuzim drzavu za dopustanje kineskog i turskog skart replika tekstila koji unistava moje regularno i originalno poslovanje.
Lazni uvoznici kilogram tekstila, galanterije, obuce placaju po 5,6KM po kg, dok ja i ostali koji radimo uvoz iz EU (tu spadaju i velike fransize kao Newyorker i sve ostale trgovine da ih ne nabrajam) placamo po oko 40KM po kg.
To im je dopustila drzava i carinski uredi sirom BiH.
Moja firma je imala prihod od 800 hiljada KM u 2024 godini, da nema ovih "kineza" i "turaka" sa replikama posao bi se uduplao, tako da bi bilo OK da mi drzava za posljednje 3 godine poslovanja gdje sam imao prihod od 550 do 800 hiljada KM uplati isto toliko ili da se nagodimo na 1,5 mil KM i da im oprostim kamate.
Ako vec uređuju zakon neka ga urede do kraja, a ne da sirom Bascarsije, Bezistana u "centru drzave" ljudi prodaju tekstil koji je na zapadu izjednacen kao prodaja narkotickih sredstava.