Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

chily-rz
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la chily-rz » 02 jan 2025, 16:15

mma_hz je napisao/la:
02 jan 2025, 16:02

Ovu milju je inflacija davnih dana kume pojela.Trebali su1 500 minimum staviti sad minimalac da bi porodice mogle normalno zivjeti.Oni sa ovom miljom kasne godinu dana najmanje.
Poslodavci imaju itekako novca,ta prica o otpustanju i propadanjuje za malu djecu.
Ma govorim da je zakon sam po sebi prdimahovina sa svrhom da se izmuze još love kroz poreze.

Nije svakom poslodavcu isto, mnogi mali obrti su jedva izdržljivi, ko ima recimo prodavnicu i u istoj je zaposlio sebe i ženu ovo mu dođe samo kao dodatni trošak i dodatno izdvajanje državi kroz poreze.

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 02 jan 2025, 16:24

Wanderson je napisao/la:
02 jan 2025, 14:56
Od ponedjeljka na birou novih 30.000 duša, do marta bi brojka trebala ici preko 60.000, sto ce drzavu kostati preko 20 miliona KM kroz naknade Sluzbe za zaposljavanje. :bih: :bih:

Ekonomski slom i kolaps se ocekuje najdalje do maja mjeseca kad ce inflacija ici preko neizdrzivih 20%.

Sta na to kaze nepismena bagra koja podrzava odluku o povecanju doprinosa?

Samo povecati minimalac,ovi što su davali na kovertu ja bih ih i na sud poslao i da se drzavi isplati zaostatak doprinosa koji su pokrali .

Vi bi da muzete drzavu a kad drzava šta trazi vama ne odgovara.
Samo po zakonu ili ćemo dovesti drzavu u red ili ne mora niko raditi

Convicts1988
Kontakt:

Post Postao/la Convicts1988 » 02 jan 2025, 16:28

Wanderson je napisao/la:
Od ponedjeljka na birou novih 30.000 duša, do marta bi brojka trebala ici preko 60.000, sto ce drzavu kostati preko 20 miliona KM kroz naknade Sluzbe za zaposljavanje. :bih: :bih:

Ekonomski slom i kolaps se ocekuje najdalje do maja mjeseca kad ce inflacija ici preko neizdrzivih 20%.

Što si se uzbudio ?

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 02 jan 2025, 16:29

chily-rz je napisao/la:
02 jan 2025, 16:15
mma_hz je napisao/la:
02 jan 2025, 16:02

Ovu milju je inflacija davnih dana kume pojela.Trebali su1 500 minimum staviti sad minimalac da bi porodice mogle normalno zivjeti.Oni sa ovom miljom kasne godinu dana najmanje.
Poslodavci imaju itekako novca,ta prica o otpustanju i propadanjuje za malu djecu.
Ma govorim da je zakon sam po sebi prdimahovina sa svrhom da se izmuze još love kroz poreze.

Nije svakom poslodavcu isto, mnogi mali obrti su jedva izdržljivi, ko ima recimo prodavnicu i u istoj je zaposlio sebe i ženu ovo mu dođe samo kao dodatni trošak i dodatno izdvajanje državi kroz poreze.
Taj što je imao prodavnicu je sebi i ženi uplacivao minimalac po 600km na banku da ne bi drzavi davao, a realna mu plata bila sigurno duplo pa na ruke uzimao još duplo da bi drzavi prevario.
I sad treba da ga žalimo
Da je uplacivao na banku cijelu platu ovo ga ne bi ni dotaklo

Uostalom ovo je povecanje negdje oko 300km za njeg I ženu to je oko 600km mjesečno, što će mu se opet vratiti kroz veću penziju.
Uostalom ako mu 5 hiljada godisnje većih troskova igra uloga da zatvori, onda neka zatvori

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 02 jan 2025, 16:42

relativizam je napisao/la:
02 jan 2025, 16:24
Wanderson je napisao/la:

Samo povecati minimalac,ovi što su davali na kovertu ja bih ih i na sud poslao i da se drzavi isplati zaostatak doprinosa koji su pokrali .

Vi bi da muzete drzavu a kad drzava šta trazi vama ne odgovara.
Samo po zakonu ili ćemo dovesti drzavu u red ili ne mora niko raditi
Slazem se povecavanjem minimalca, ja jedini radnik u svojoj firmi sticem bolje kreditne uslove i sto se mene tice neka se poveca na 2000KM.

Samo po zakonu pa bilo bi OK da ja tuzim drzavu za dopustanje kineskog i turskog skart replika tekstila koji unistava moje regularno i originalno poslovanje.
Lazni uvoznici kilogram tekstila, galanterije, obuce placaju po 5,6KM po kg, dok ja i ostali koji radimo uvoz iz EU (tu spadaju i velike fransize kao Newyorker i sve ostale trgovine da ih ne nabrajam) placamo po oko 40KM po kg.

To im je dopustila drzava i carinski uredi sirom BiH.
Moja firma je imala prihod od 800 hiljada KM u 2024 godini, da nema ovih "kineza" i "turaka" sa replikama posao bi se uduplao, tako da bi bilo OK da mi drzava za posljednje 3 godine poslovanja gdje sam imao prihod od 550 do 800 hiljada KM uplati isto toliko ili da se nagodimo na 1,5 mil KM i da im oprostim kamate.

Ako vec uređuju zakon neka ga urede do kraja, a ne da sirom Bascarsije, Bezistana u "centru drzave" ljudi prodaju tekstil koji je na zapadu izjednacen kao prodaja narkotickih sredstava.

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 02 jan 2025, 16:45

ljevak je napisao/la:
02 jan 2025, 15:03
Wanderson je napisao/la:

ako su oni usvojili minimalnu platu, a jesu, i ako su usvojili privremeno finansiranje, a jesu, kako onda kontaju povecati platu radnicima na budzetu koji su do sada imali ispod 1000? :think:
Dobro pitanje i za subvencije, kako ce ih isplatiti, a usvojeno je privremeno finansiranje do cini mi se kraj marta?

Vjeverica777
Kontakt:

Post Postao/la Vjeverica777 » 02 jan 2025, 16:49

Wanderson je napisao/la:

Jesu ovo tvoja predviđanja ili?
Ima u ekonomiji pojam profitabilnost . Udio dobiti u ukupnim prihodima. Ako nemaš taj omjer barem 5 % onda ti firma nije profitabilna i nemaš šta dalje nastavljali, realnost. A naše firme imaju po 20 % minimalno, tako da ovo neće pogoditi nikoga , malo ce im biti manja dobit na kraju godine , i neće biti za novog Tiguana iz 2023.godine ,ali nije loš ni onaj iz 2021...

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 02 jan 2025, 16:55

Vjeverica777 je napisao/la:
02 jan 2025, 16:49
Wanderson je napisao/la:

Ima u ekonomiji pojam profitabilnost . Udio dobiti u ukupnim prihodima. Ako nemaš taj omjer barem 5 % onda ti firma nije profitabilna i nemaš šta dalje nastavljali, realnost. A naše firme imaju po 20 % minimalno, tako da ovo neće pogoditi nikoga , malo ce im biti manja dobit na kraju godine , i neće biti za novog Tiguana iz 2023.godine ,ali nije loš ni onaj iz 2021...
Teorija je jedno praksa je drugo.

Rođak mi je knjigovođa u jednoj firmi koja ima okruglo 100 radnika i svi su prijavljeni na minimalac, veliki je procenat onih koje gazda moze otpustiti i da mu rade na crno tipa cistacice, kuhinjski radnici, skladistari itd. zaposlenici koje inspekcija teze uoci prilikom kontrola i lako se izgube kada vide da je inspekcija tu.

Taj gazda od februara ima 30000KM vece izdatke, godisnje preko 360 hiljada KM, sta mislis da li ga to pogađa? Hoce li otpustiti njih sigurno 40%?

ljevak
Kontakt:

Post Postao/la ljevak » 02 jan 2025, 16:56

Wanderson je napisao/la:
02 jan 2025, 16:45
ljevak je napisao/la:
02 jan 2025, 15:03
Wanderson je napisao/la:

ako su oni usvojili minimalnu platu, a jesu, i ako su usvojili privremeno finansiranje, a jesu, kako onda kontaju povecati platu radnicima na budzetu koji su do sada imali ispod 1000? :think:
Dobro pitanje i za subvencije, kako ce ih isplatiti, a usvojeno je privremeno finansiranje do cini mi se kraj marta?
Kakve subvencije, nema do pola ljeta. Tri mjeseca privremeno, pa onda javni poziv jedno mjesec, pa valorizacija pristiglih zahtjeva 15-tak dana, pa nece uplacivat redovno kao ni subvencije za prvo zaposljavanje i eto ti prodje pola godine. Taman da propadne x firmi.

Da je njima stvarno bio interes da pomognu radnicima usvojili bi 1300 minimalac uz iste doprinose kao do sada. Tako bi stali u kraj kovertama u mnogim firmama, ne bi bilo povecanja cijena usluga a time ni inflacije. Ali znamo svi da se njima **** za radnicima, sve se ovo uradili zbog punjenja budzeta.
Zadnja izmjena: ljevak, dana/u 02 jan 2025, 16:58, ukupno mijenjano 1 put.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 02 jan 2025, 16:57

Wanderson je napisao/la:
02 jan 2025, 16:55
Wanderson je napisao/la:

Rođak mi je knjigovođa u jednoj firmi koja ima okruglo 100 radnika i svi su prijavljeni na minimalac, veliki je procenat onih koje gazda moze otpustiti i da mu rade na crno tipa cistacice, kuhinjski radnici, skladistari itd. zaposlenici koje inspekcija teze uoci prilikom kontrola i lako se izgube kada vide da je inspekcija tu.

Taj gazda od februara ima 30000KM vece izdatke, godisnje preko 360 hiljada KM, sta mislis da li ga to pogađa? Hoce li otpustiti njih sigurno 40%?
Otkazi ili poskupljenje prozvoda. Firma ne uzima gubitke :kafa:

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 02 jan 2025, 17:12

ljevak je napisao/la:
02 jan 2025, 16:56
Kakve subvencije, nema do pola ljeta. Tri mjeseca privremeno, pa onda javni poziv jedno mjesec, pa valorizacija pristiglih zahtjeva 15-tak dana, pa nece uplacivat redovno kao ni subvencije za prvo zaposljavanje i eto ti prodje pola godine. Taman da propadne x firmi.

Da je njima stvarno bio interes da pomognu radnicima usvojili bi 1300 minimalac uz iste doprinose kao do sada. Tako bi stali u kraj kovertama u mnogim firmama, ne bi bilo povecanja cijena usluga a time ni inflacije. Ali znamo svi da se njima **** za radnicima, sve se ovo uradili zbog punjenja budzeta.
Najtuznije mi je od svega koliko je ovaj narod nepismen, ovdje apsolutno nema ni promil pomoci bilo kojem radniku, samo ce onog najobicnijeg jos vise ukanaliti i unistiti mu zivot.

Spasavanje guzice Niksicu i Mijatovicu jer ocigledno nemaju vise novca ni za penzije ni za plate budzetlijama.

Vidjelo se to i na ovoj Jablanici bukvalno nisu imali dinara da bilo sta saniraju.

SDP i Trojka je unistila ono malo jada sto im je Novalic ostavio, a najgore mi je sto sam i ja saucesnik u tome jer sam glasao za covjeka koji je prosao u Parlament.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 02 jan 2025, 17:18

Wanderson je napisao/la:
02 jan 2025, 17:12
ljevak je napisao/la:
02 jan 2025, 16:56

Najtuznije mi je od svega koliko je ovaj narod nepismen, ovdje apsolutno nema ni promil pomoci bilo kojem radniku, samo ce onog najobicnijeg jos vise ukanaliti i unistiti mu zivot.

Spasavanje guzice Niksicu i Mijatovicu jer ocigledno nemaju vise novca ni za penzije ni za plate budzetlijama.

Vidjelo se to i na ovoj Jablanici bukvalno nisu imali dinara da bilo sta saniraju.

SDP i Trojka je unistila ono malo jada sto im je Novalic ostavio, a najgore mi je sto sam i ja saucesnik u tome jer sam glasao za covjeka koji je prosao u Parlament.
Pogledaj samo ko je ovaj zakon prvi predlagao.
Da je SDA dobila izbore, sigurno bi ti se isto dogodilo.

P.s. ja sam protiv zakona i pišem ovo kao minusčinu trojki.
Minimalac je mogao skočiti, ali doprinosi nisu smjeli nikako.

JohnCleese
Kontakt:

Post Postao/la JohnCleese » 02 jan 2025, 17:22

Ocekujem proteste robovlasnika ispred vlade FBiH :mrgreen: mozda ce napraviti i satorsko naselje :lolno:

Jer treba ih razumjeti, đilkoši nisu naucili davati.
Nije problem u slijepim vođama, problem je u slijepim sljedbenicima.

Svabo je to...

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 02 jan 2025, 17:24

Pravda za gazde koje daju koverte. :bih:

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 02 jan 2025, 17:33

Wanderson je napisao/la:
02 jan 2025, 16:55
Wanderson je napisao/la:

To što su prijavljeni na minimalac kazi koja firma da je prijavimo,to je krivicno djelo
Ja sad treba da stanem uz tu firmu i takve gazde.
Krade 20 godina na radnicima i sad mu puno 300km više što mora placati doprinosa
Neće otpustiti nikog jer je taj gazda navikao da ljetuje po Sejselima zimuje po svicarskoj i da vozni park posjeduje kao nogometaši.
Otpustanjem smanjuje sebi proizvodnju i samim tim prihod, pa neće moći u soping po austriji, njemackoj nego će morat u soping do Osijeka ili Novog Sada

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 02 jan 2025, 17:40

Za novogodisnje popuste vidim u nekoj radnji u trznom 60%popust.
Vidim dzemper jedan kao što ja imam,platio ga u istanbulu prije 2 godine 45km,Polo US
Kad u radnji sa 230,popust na 110 KM tako nešto.

I takvi će mi sad doći i reci da ih država gasi

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 02 jan 2025, 17:51

relativizam je napisao/la:
02 jan 2025, 17:40
Za novogodisnje popuste vidim u nekoj radnji u trznom 60%popust.
Vidim dzemper jedan kao što ja imam,platio ga u istanbulu prije 2 godine 45km,Polo US
Kad u radnji sa 230,popust na 110 KM tako nešto.

I takvi će mi sad doći i reci da ih država gasi
Druze ekonomski si nepismen, evo ti primjer jer sam i sam prije godinu distribuirao US Polo, u Istanbulu si ga platio nize jer je tamo fabrika i jos dvije u Italiji za EU trziste, dok je ovdje skuplji jer dok ga ja uvezem placam 35,36% drzavi + transport. Od mene ga je recimo uzimao Lulu Gold mozda si kod njih i vidio, pa dok se ja zaracunam, oni na tom dzemperu moraju imati 40KM ciste zarade da bi bili profitabilni.

Zato sto je taj dzemper duplo skuplji ovdje zahvali se nasoj drzavi, taj dzemper je skuplji ovdje nego i u EU zemljama, a ne Turskoj, a to nije zbog gazdi, nego zbog drzave i zakona, a ti recimo o tome pojma nemas i nastavljas da lupas gluposti.

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 02 jan 2025, 17:58

De nek mi neko objasni samo ako je osoba imala Platu 1500 i sve na banku uplacivano. Hocel biti kakve razlike poslodavcu sad nakon novog zakona. Jesu li doprinosi porasli ili je isto

ljevak
Kontakt:

Post Postao/la ljevak » 02 jan 2025, 18:04

soxx je napisao/la:
02 jan 2025, 17:58
De nek mi neko objasni samo ako je osoba imala Platu 1500 i sve na banku uplacivano. Hocel biti kakve razlike poslodavcu sad nakon novog zakona. Jesu li doprinosi porasli ili je isto
Nece biti razlike. Nastavlja drzavi uplacivati 1000 i kusur. Nije se mijenjala stopa doprinosa

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.