Korekcija , sve uradjeno u zadnjih 2 do 3 godine.AnelZ je napisao/la:Zahtjevi za cetvrtu kategoriju pored ispunjenih za trecu kategoriju, a mislim da BP mozda cak ne ispunjava upotpunosti sve kriterije za trecu kategoriju. Ovdje nisam navodio kriterije koje mora svaka kategorija da ispunjava. Za neke kriterije sam napisao pored usporedbe radi koliko je potrebno za trecu kategoriju
- 105x68 m teren
- Svlacionica za sudije od minimum 20m kvadratna sa najmanje dva tuša, ogradjena wc skoljka, sest mjesta/stolica i jedan stol (ovo je isto i za trecu kategoriju)
- Reflektori sa minimum prosjecno 1400 lux u pravcu koje snimaju fiksirane kamere. Svjetlo mora da osvjetljuje svaki dio terena podjednako ukljucujuci i kamere
- Kako bi se osiguralo da se mec moze nastaviti u slucaju kvara u vezi el. energije potrebno je da se ima rezervni izvor el. energije koji ce omogucavati 800 lux za reflektore - (ovo mislim da BP nema iako postoji slican kriterij i za trecu kategoriju) IMA
- Stadion mora imati i rezervni sistem za rasvjetu za unutrasnjost stadiona i putokaze ukoliko dodje do nestanka el. energije u svakom sektoru gdje se nalaze ljudi te na evakuacijskim putevima
- 150 VIP parking mjesta na sigurnoj i obezbjedjenoj lokaciji. Ne mora biti u sklopu stadiona, ali se mora obezbjediti taj prostor iskljucivo za potrebe utakmice, biti ogradjeno, obezbjedjeno te se mora osigurati prevoz od tog parkinga do stadiona za sve te goste. Npr. isao sam na utakmicu Club Brugge - Manchester United i parking je bio udaljen oko 1,1 kilometar od stadion cestom, vazdusnom linijom 520 metara (za trecu kategoriju je potrebno za 100 VIP mjesta)
- Zabranjene tribine za stajanje
- Stadion mora biti opremljen modernom elektronskom kontrolom ulaza i modernim mehanickim brojacima koji dostavlja analize podataka u realnom vremenu te ce onemoguciti zloupotrebu karti i pretrpavanje tribina (sto se kod nas cesto desava) - (ovo mislim da BP nema)
- Stadion mora imati kapacitet od minimum 8000 mjesta (za trecu kategoriju minimum 4500 mjesta)
- Montazne tribine su strogo zabranjene
- Stadion mora imati kontrolnu sobu koja obezbjeduje dobar pregled unutrasnjosti stadiona (tu spadaju i tribine) te da je ta soba opremljena sa komunikacijskom opremom - (ovo mislim da BP nema, no mozda i ima jer je potrebno i za trecu kategoriju)IMA
- Stadion mora da bude opremljen, kako unutra tako i van njega, sa stalnim video nadzorom - (je li BP ima video nadzor van stadiona?)
- Video nadzor mora da posjeduje adekvatnu tehnologiju kako bi mogao da dostavlja fotografije te je potrebno da postoje monitori u boji u kontrolnoj sobi - (ovo pretpostavljam da BP ima iako nisam siguran)
- Stadion mora da ima zvucni sistem kako unutar njega tako i van njega te da je siguran od eventualnog nestanka el. energije
- Stadion mora da ima najmanje 500 VIP mjesta od cega 100 mora biti za gostujucu ekipu (za trecu kategoriju je potrebno 250 VIP mjesta od cega 50 za gostujucu ekipu) - (ovo nije problem obezbjediti ako nema, a mora biti ogradjeno, bolje sjedalice, vece obezbjedjene, bolje pregrade, moraju biti natkriveni i da se nalaze centralno u skladu sa linijom za centar terena na glavnoj tribini i to je to)
- Potrebno je da postoji ekskluzivni ugostiteljski (ne misli se tu na klasicni kafic) prostor od minimum 400 m kvadratnih koji se nalazi sto blize VIP prostoru na stadionu i ima otvoren pogled na teren. Ovo je ono sto mi zovemo ložom - (ovo BP nema i ovo je medju najtezim kriterijima za BP da obezbjedi. Ovaj kriterij nije potreban za trecu kategoriju)IMA
- Medijski prostor mora imati najmanje 200 m kvadratnih te da je moguce da ugosti najmanje 75 predstavnika medija (za trecu kategoriju je potrebno 100m2 za 50 predstanika medija) - (ovo mislim da BP nema tj. nije dovoljno veliki trenutni prostor)IMA
- Potreban je posebno posvecen prostor za najmanje 25 fotografa (za trecu kategoriju za 15), ako je moguce u zasebnoj prostoriji, a ta prostorija mora biti upotpunosti opremljena za rad - (ovo mislim da BP nema)IMA
- Glavna platforma za kamere mora biti velicine od najmanje 10 m kvadratnih te da se na nju moze smjestiti cetiri kamere
- Press box za predstavnike medija na tribini mora imati najmanje 100 natkrivenih mjesta od cega 50 sa stolom (za trecu kategoriju 50 mjesta i 25 za stolom), mora biti natkriven i centralno smjesten na glavnoj tribini sa pogledom na teren kojeg nista ne ometa te lagan pristup ostalim medijskim prostorima. Mjesta sa stolom moraju imati prikljucak na struju i telefon/internet, te stol mora biti dovoljne velicine da na njega mogu stati laptop i biljeznica - (ovo mislim da BP nema)IMA
- Stadion mora da ima najmanje 25 TV i radio komentatorske pozicija (za trecu kategoriju je potrebno svega pet pozicija). Komentatorske pozicije moraju biti natkrivene i centralno pozicionirane na glavnoj tribini, imati neometan pogled na teren i lagan pristup ostalim medijskim prostorima. Svaka komentatorska pozicija mora da sadrzi najmanje jedan stol i tri mjesta. Potrebno je da vecina komentatorskih pozicija imaju pristup internetu - (ovo mislim da BP nema)IMA
- Stadion mora da ima najmanje dva TV studija najmanjih dimenzija 5x5 metara sa visinom od minimum od 2,3 metara. Najmanje jedan od tih TV studija mora da bude prezentacijski studio sa pogledom na teren - (je li BP ima dva TV studija? I za trecu kategoriju su potrebna dva TV studija, ali nije potrebno da jedan od njih mora biti prezentacijski sa pogledom na teren)JEDAN
- Prostor za najmanje cetiri "flash interview" pozicije (najmanjih dimenzija 2,5x2,5 metara) mora da bude dostupan
- Stadion mora da ima prostor za kombi za vanjsko emitovanje povrsine od najmanje 1000 metara kvadratnih (za trecu kategoriju je potreban prostor od 200m2) - (je li BP ima ovo?)Ne kontam sta je ovo
- Unutar stadiona mora da postoji prostorija za press konferenciju koja je opremljena sa stolovima, platformama za kameru, podijum, zvucni sistem i stolice. Ta prostorija mora da ima mjesta za najmanje 75 predstavnika medija (za trecu kategoriju je potrebno za 50 predstavnika medija)
- Mix zona (to je zona gdje se mogu mjesati fudbaleri, sportski radnici i predstavnici medija) mora biti natkrivena i imati kapacitet za najmanje 50 predstavnika medija.
Eto, pa skontajte sta fali BP-u no ocito je da nije da fali nesto malo vec ima nekih znacajnih zahvata koje je potrebno uraditi kako bi se ispunili za cetvrtu kategoriju
Rekonstrukcija stadiona u BiH
Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Koševo ima 3 zvjezdice isto tako samo sto je dosta zastario a mogao je biti modernizovan do sad..steta finog prostora,dok recimo na Bilinom Polju stalno nesto prave ali i to je opravdano jer tamo reprezentacija igra + sto ti realno treba dosta manje kesa da ga modernizujes
P.S sad sam se sjetio da BP ne ispunjava uslove za odigravanje grupne faze
P.S sad sam se sjetio da BP ne ispunjava uslove za odigravanje grupne faze
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Slovaci ubijaju s ovim montaznim stadionima. Ljudi za relativno male pare dizu infrastrukturu na visi nivo. Nisu to sad europski uslovi, ali mi bi takve pozeljeli. Naravno, mi bi vjerojatno rekli da su to premali stadioni za nase velikane koji jedva da imaju 2-3.000 u prosjeku.
Novi projekt. Ruse sve oko ovog stadiona, unistavaju atletsku stazu, ostat ce samo centralna tribina

Vec su postavljeni temelji za nosace montaznih tribina

Konacni izgled

Novi projekt. Ruse sve oko ovog stadiona, unistavaju atletsku stazu, ostat ce samo centralna tribina

Vec su postavljeni temelji za nosace montaznih tribina

Konacni izgled

- FrancescoTotti
- Kontakt:
Sve je to uredu. Al' da se ima pameti kod nas ...
Dok smo živi stajaćemo iza bordo sotone!
Ma da je nama mercedes arene i te pm. Jbg, glupi smo. Mislim da nije skupo napraviti jednu betonsku tribinu od 2.000 mjesta, smjestit pod nju sav potreban prateci sadrzaj, gore sredit vip, novinarske loze i sve ostalo. Ove montazne nek daju jos 3.000 mjesta i dosta. Stadion od 5.000 mjesta, pokriven i mozes ga dovest do te razine da bude stadion trece kategorije. Nama nazalost ovim tempom jako dugo bolji nece ni trebat.
Neki drugoligas da je npr. napravio super tribinu od 2.000 mjesta i ulaskom u PL za ove dodatne tri montazne mu treba mjesec i pol. Ne moras pola sezone igrat na neutralnom terenu, za vrijeme pauze imas gotov proizvod.
Neki drugoligas da je npr. napravio super tribinu od 2.000 mjesta i ulaskom u PL za ove dodatne tri montazne mu treba mjesec i pol. Ne moras pola sezone igrat na neutralnom terenu, za vrijeme pauze imas gotov proizvod.
- Gabon
- Kontakt:
To vrijedi za sve u BIH a ne samo za stadione...FrancescoTotti je napisao/la:Sve je to uredu. Al' da se ima pameti kod nas ...
Slovacka je xy ispred nas po svemu
Hadzic Anel pjevac, igrac manje na terenu.
Svrsic Avdo minutica Papketa.
Talent Tino Sven Susic zadnji vezni, playmaker.. adzin univerzalac, dobar i za klupe Hajduka.
Svrsic Avdo minutica Papketa.
Talent Tino Sven Susic zadnji vezni, playmaker.. adzin univerzalac, dobar i za klupe Hajduka.
Vjerujem ti na rijec, ali volio bi vidjeti slike. Ovo za backup napajanje ti vjerujem i prostoriju za fotografe, ali mozes li molim te staviti slike za ovu kontrolnu sobu, posebno me zanima ovaj ugostiteljski prostor (loza) da vidim kako izgleda i koliki je, gdje se nalazi, onda ovaj press box na tribini i da li zaista ima potreban broj stolova i prikljucaka, onda me zanima gdje se nalazi tih 25 komentatorskih pozicija jer na BP njih ne vidim pa me zanima gdje se nalaze i kako su opremljene. Ostalo mogu zamisliti da BP ima te kako izgleda, ali ovo sto bi volio da vidim na BP do sada nisam imao priliku da vidim pa me zanima trenutno stanje tih prostorija.avenija je napisao/la:Korekcija , sve uradjeno u zadnjih 2 do 3 godine.AnelZ je napisao/la:Zahtjevi za cetvrtu kategoriju pored ispunjenih za trecu kategoriju, a mislim da BP mozda cak ne ispunjava upotpunosti sve kriterije za trecu kategoriju. Ovdje nisam navodio kriterije koje mora svaka kategorija da ispunjava. Za neke kriterije sam napisao pored usporedbe radi koliko je potrebno za trecu kategoriju
- 105x68 m teren
- Svlacionica za sudije od minimum 20m kvadratna sa najmanje dva tuša, ogradjena wc skoljka, sest mjesta/stolica i jedan stol (ovo je isto i za trecu kategoriju)
- Reflektori sa minimum prosjecno 1400 lux u pravcu koje snimaju fiksirane kamere. Svjetlo mora da osvjetljuje svaki dio terena podjednako ukljucujuci i kamere
- Kako bi se osiguralo da se mec moze nastaviti u slucaju kvara u vezi el. energije potrebno je da se ima rezervni izvor el. energije koji ce omogucavati 800 lux za reflektore - (ovo mislim da BP nema iako postoji slican kriterij i za trecu kategoriju) IMA
- Stadion mora imati i rezervni sistem za rasvjetu za unutrasnjost stadiona i putokaze ukoliko dodje do nestanka el. energije u svakom sektoru gdje se nalaze ljudi te na evakuacijskim putevima
- 150 VIP parking mjesta na sigurnoj i obezbjedjenoj lokaciji. Ne mora biti u sklopu stadiona, ali se mora obezbjediti taj prostor iskljucivo za potrebe utakmice, biti ogradjeno, obezbjedjeno te se mora osigurati prevoz od tog parkinga do stadiona za sve te goste. Npr. isao sam na utakmicu Club Brugge - Manchester United i parking je bio udaljen oko 1,1 kilometar od stadion cestom, vazdusnom linijom 520 metara (za trecu kategoriju je potrebno za 100 VIP mjesta)
- Zabranjene tribine za stajanje
- Stadion mora biti opremljen modernom elektronskom kontrolom ulaza i modernim mehanickim brojacima koji dostavlja analize podataka u realnom vremenu te ce onemoguciti zloupotrebu karti i pretrpavanje tribina (sto se kod nas cesto desava) - (ovo mislim da BP nema)
- Stadion mora imati kapacitet od minimum 8000 mjesta (za trecu kategoriju minimum 4500 mjesta)
- Montazne tribine su strogo zabranjene
- Stadion mora imati kontrolnu sobu koja obezbjeduje dobar pregled unutrasnjosti stadiona (tu spadaju i tribine) te da je ta soba opremljena sa komunikacijskom opremom - (ovo mislim da BP nema, no mozda i ima jer je potrebno i za trecu kategoriju)IMA
- Stadion mora da bude opremljen, kako unutra tako i van njega, sa stalnim video nadzorom - (je li BP ima video nadzor van stadiona?)
- Video nadzor mora da posjeduje adekvatnu tehnologiju kako bi mogao da dostavlja fotografije te je potrebno da postoje monitori u boji u kontrolnoj sobi - (ovo pretpostavljam da BP ima iako nisam siguran)
- Stadion mora da ima zvucni sistem kako unutar njega tako i van njega te da je siguran od eventualnog nestanka el. energije
- Stadion mora da ima najmanje 500 VIP mjesta od cega 100 mora biti za gostujucu ekipu (za trecu kategoriju je potrebno 250 VIP mjesta od cega 50 za gostujucu ekipu) - (ovo nije problem obezbjediti ako nema, a mora biti ogradjeno, bolje sjedalice, vece obezbjedjene, bolje pregrade, moraju biti natkriveni i da se nalaze centralno u skladu sa linijom za centar terena na glavnoj tribini i to je to)
- Potrebno je da postoji ekskluzivni ugostiteljski (ne misli se tu na klasicni kafic) prostor od minimum 400 m kvadratnih koji se nalazi sto blize VIP prostoru na stadionu i ima otvoren pogled na teren. Ovo je ono sto mi zovemo ložom - (ovo BP nema i ovo je medju najtezim kriterijima za BP da obezbjedi. Ovaj kriterij nije potreban za trecu kategoriju)IMA
- Medijski prostor mora imati najmanje 200 m kvadratnih te da je moguce da ugosti najmanje 75 predstavnika medija (za trecu kategoriju je potrebno 100m2 za 50 predstanika medija) - (ovo mislim da BP nema tj. nije dovoljno veliki trenutni prostor)IMA
- Potreban je posebno posvecen prostor za najmanje 25 fotografa (za trecu kategoriju za 15), ako je moguce u zasebnoj prostoriji, a ta prostorija mora biti upotpunosti opremljena za rad - (ovo mislim da BP nema)IMA
- Glavna platforma za kamere mora biti velicine od najmanje 10 m kvadratnih te da se na nju moze smjestiti cetiri kamere
- Press box za predstavnike medija na tribini mora imati najmanje 100 natkrivenih mjesta od cega 50 sa stolom (za trecu kategoriju 50 mjesta i 25 za stolom), mora biti natkriven i centralno smjesten na glavnoj tribini sa pogledom na teren kojeg nista ne ometa te lagan pristup ostalim medijskim prostorima. Mjesta sa stolom moraju imati prikljucak na struju i telefon/internet, te stol mora biti dovoljne velicine da na njega mogu stati laptop i biljeznica - (ovo mislim da BP nema)IMA
- Stadion mora da ima najmanje 25 TV i radio komentatorske pozicija (za trecu kategoriju je potrebno svega pet pozicija). Komentatorske pozicije moraju biti natkrivene i centralno pozicionirane na glavnoj tribini, imati neometan pogled na teren i lagan pristup ostalim medijskim prostorima. Svaka komentatorska pozicija mora da sadrzi najmanje jedan stol i tri mjesta. Potrebno je da vecina komentatorskih pozicija imaju pristup internetu - (ovo mislim da BP nema)IMA
- Stadion mora da ima najmanje dva TV studija najmanjih dimenzija 5x5 metara sa visinom od minimum od 2,3 metara. Najmanje jedan od tih TV studija mora da bude prezentacijski studio sa pogledom na teren - (je li BP ima dva TV studija? I za trecu kategoriju su potrebna dva TV studija, ali nije potrebno da jedan od njih mora biti prezentacijski sa pogledom na teren)JEDAN
- Prostor za najmanje cetiri "flash interview" pozicije (najmanjih dimenzija 2,5x2,5 metara) mora da bude dostupan
- Stadion mora da ima prostor za kombi za vanjsko emitovanje povrsine od najmanje 1000 metara kvadratnih (za trecu kategoriju je potreban prostor od 200m2) - (je li BP ima ovo?)Ne kontam sta je ovo
- Unutar stadiona mora da postoji prostorija za press konferenciju koja je opremljena sa stolovima, platformama za kameru, podijum, zvucni sistem i stolice. Ta prostorija mora da ima mjesta za najmanje 75 predstavnika medija (za trecu kategoriju je potrebno za 50 predstavnika medija)
- Mix zona (to je zona gdje se mogu mjesati fudbaleri, sportski radnici i predstavnici medija) mora biti natkrivena i imati kapacitet za najmanje 50 predstavnika medija.
Eto, pa skontajte sta fali BP-u no ocito je da nije da fali nesto malo vec ima nekih znacajnih zahvata koje je potrebno uraditi kako bi se ispunili za cetvrtu kategoriju
Ovo sto si rekao da ne znas na sta se misli, to vjerujem da BP ima jer se to treba da nalazi van stadiona ali u njegovoj neposrednoj blizini pored glavne tribine i ostalih medijskih prostora. Samo kazem da ne znam je li BP ima 1000m2 rezervisanih za to. Evo sta je to https://en.wikipedia.org/wiki/Outside_broadcasting.
Hvala ti na ispravkama, a bio bi stvarno zahvalan ako bi nam postavio i slike
-
brigsiroki
- Kontakt:
montažne tribine su idealne za manje klubove koji se bore za opstanak ili za sredinu ljestvice,ali momčadi koje igraju europu moraju imati betonske tribine jer UEFA ne dozvoljva montažne,za stadion 4 kategorije trebaš imati minimum 8000 sjedećih mjesta, po meni bi za BIH klubove bio idealan onaj kao u varteksa dvi tribine,glavna gdje su novnri,kamera loža je natkrivena i to je to,usput ima jednu malu iza gola...

ovaj stadion prima oko 9000,kad bi ovakav gradio recimo široki samo napraviti koji red manje da prima do 8000,a legao bi i recimo zrinjskom,veležu,pa i želji itd. ja mislim da je ovo jednostavan stadion koji nema nekih kompliciranja i da se ovakav može sagraditi za nekih 6-7 miliona eura...

ovaj stadion prima oko 9000,kad bi ovakav gradio recimo široki samo napraviti koji red manje da prima do 8000,a legao bi i recimo zrinjskom,veležu,pa i želji itd. ja mislim da je ovo jednostavan stadion koji nema nekih kompliciranja i da se ovakav može sagraditi za nekih 6-7 miliona eura...
- FrancescoTotti
- Kontakt:
Kad ima Albanija 5 za Elbasan Arenu, mogli bi i mi skupiti!FrancescoTotti je napisao/la:A gdje je 6-7 mil. eura
Sve je ovo lijepo sto mi pricamo i sto se divimo stadionima po evropi ali mislim da nas savez malo neracionalno smislja ili prepisuje uslove za licencu. Mislim traze neke kapacitete a prosjek gledalaca nam je ispod 1000. Najavljuju da ce traziti krov, reflektore a tereni su na vecini stadiona katastrofalni. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati travnjaci koji nesto vrijede. Trazi se nekakav komfor a djeca nam treniraju na sljaci i igraju na krompiristima. Sve je ovo lijepo ali za mene je vazniji travnjak nego ovo sto ono sada traze. Ali eto oni kopiraju europu a mi smo dvije svjetlosne godine po svemu iza evrope
Tu se varas. UEFA nema nista protiv montaznih stadiona. UEFA ti moze prije dozvoliti montazni nego betonski. Pa eno, istok na stadionu Zrinjskog je betonski, a pola Maracane u Brazilu montazno i igraju SP. Stadion u Cluju ima montaznu tribinu i igrala se LP na njemu. Sva bit je u elementu i temelju. Tribina mora imati betonski temelj, a montazni element mora biti po odredjenim propisima, kao sto to mora biti i betonski.brigsiroki je napisao/la:montažne tribine su idealne za manje klubove koji se bore za opstanak ili za sredinu ljestvice,ali momčadi koje igraju europu moraju imati betonske tribine jer UEFA ne dozvoljva montažne,.
UEFA ne dozvoljava one tribine koje vidjamo na skolskim igralistima. Nemaju temelje, a nisu ni bezbjedne za nogometne utakmice. To je nesto tipa ovog

Nitko lud to nebi dozvolio. Ako uradis sve po pripisima bit ce ti dozvoljeno. Jedino sto moras napraviti par kucica za toalete ili kao na Maksimiru ili Rujevici dovuci montazne toalete sto nije lose rjesenje

I naravno, cak i betonski stadion moze biti montazni. Mi pod montazni uvijek mislimo na stadion radjen od celicnih kontrukcija dok je i stadion na koji se dovuku gotovi betonski elementi montazni stadion, jer on se samo montira, nema salovanja i slicnih zezancija.
- samo_lijevo
- Kontakt:
Stadioni nemaju cenifu, a traze reflektore i natkrivena mjesta. To samo moze kod nas.
Jetzt lass mal die Kirche im Dorf
Nur gucken, nicht anfassen
Belo, oko mene sve je belo
sat na ruci, kosulja, cipele, odelo
Nur gucken, nicht anfassen
Belo, oko mene sve je belo
sat na ruci, kosulja, cipele, odelo
-
brigsiroki
- Kontakt:
Signore je napisao/la:Tu se varas. UEFA nema nista protiv montaznih stadiona. UEFA ti moze prije dozvoliti montazni nego betonski. Pa eno, istok na stadionu Zrinjskog je betonski, a pola Maracane u Brazilu montazno i igraju SP. Stadion u Cluju ima montaznu tribinu i igrala se LP na njemu. Sva bit je u elementu i temelju. Tribina mora imati betonski temelj, a montazni element mora biti po odredjenim propisima, kao sto to mora biti i betonski.brigsiroki je napisao/la:montažne tribine su idealne za manje klubove koji se bore za opstanak ili za sredinu ljestvice,ali momčadi koje igraju europu moraju imati betonske tribine jer UEFA ne dozvoljva montažne,.
UEFA ne dozvoljava one tribine koje vidjamo na skolskim igralistima. Nemaju temelje, a nisu ni bezbjedne za nogometne utakmice. To je nesto tipa ovog
Nitko lud to nebi dozvolio. Ako uradis sve po pripisima bit ce ti dozvoljeno. Jedino sto moras napraviti par kucica za toalete ili kao na Maksimiru ili Rujevici dovuci montazne toalete sto nije lose rjesenje
I naravno, cak i betonski stadion moze biti montazni. Mi pod montazni uvijek mislimo na stadion radjen od celicnih kontrukcija dok je i stadion na koji se dovuku gotovi betonski elementi montazni stadion, jer on se samo montira, nema salovanja i slicnih zezancija.
Članak 15 - Tribine i objekti za gledatelje
1 Sjedala za gledatelje moraju biti individualna, pričvršćena (npr. za pod), međusobno odvojena,
oblikovana, numerirana, izrađena od nelomljivog i nezapaljivog materijala te imati naslon
minimalne visine od 30 cm, mjereno od sjedala.
2 Zabranjeno je korištenje montažnih tribina.
3 Stadion mora biti opremljen ugostiteljskim objektima koji nude pića i hranu za sve gledatelje u
svakom sektoru stadiona.
upravu si to tribina može imati podlogu betonsku,i koper protiv hajduka nije koristio pola stadiona zbog montaže jer nema te propise
Ako se radi po propisima onda moze. Kako moze Cluj? Bonfika ocito nije radjena po propisima. Pogledaj i sam koja je debljina celicnih nosaca za koje ne vidim ni da su uopce pricvrsceni sto je prijeko potrebno

To je pretanko i nesigurno. A pogledaj onda ovo u Slovacnoj, stadion u Senici

Puno deblji i sigurniji celicni elementi koji nose cak i krov tribine, mada mozda cak i oni ne ispunjavaju uslove, a da ispunjava ovo u Kopru sto cigo isijece rucnom pilom i odnese.

To je pretanko i nesigurno. A pogledaj onda ovo u Slovacnoj, stadion u Senici

Puno deblji i sigurniji celicni elementi koji nose cak i krov tribine, mada mozda cak i oni ne ispunjavaju uslove, a da ispunjava ovo u Kopru sto cigo isijece rucnom pilom i odnese.
-
brigsiroki
- Kontakt:
je ovaj u slovačkoj je sigurniji ali ja osobno ne bih dozvolio pogotovo kad nas kad je neka derbi utakmica pa se stadion prepuni i to bi se moglo srušiti,normalno kod nas! a u svitu to nebi,evo recimo kod nas bi svaki stadion mogao napraviti betonsku tribinu kao što je velež napravio za 300 gostujućih navijača,a ne montažne stavljati ili drvene kao ona u tuzli što je za reprezentaciju pravljena... ali kad imamo lud savez kod nas može svašta
Ako se montazna, tj. celicna tribina napravi po svim pravilima onda je ona jednako cvrsta kao i ona betonska pa nema straha od urusavanja. Urusit se moze i betonska ako nije po pravilima ili ako je stadion prepunjen. Po tom ispada da je najsigurnije izbetonirano brdo kao stadion Zrinjskog, jer se ne moze srusiti.
Nije UEFA glupa. Ako je Cluj mogao igrati LP tu onda se moze igrati i PL. Pa danas se prave zgrade s desetinama katova od celika, toranj u Parizu i jos hrpa gradjevina, a da nebi mogli stadion. Samo treba slijediti pravila.
Nije UEFA glupa. Ako je Cluj mogao igrati LP tu onda se moze igrati i PL. Pa danas se prave zgrade s desetinama katova od celika, toranj u Parizu i jos hrpa gradjevina, a da nebi mogli stadion. Samo treba slijediti pravila.
- FrancescoTotti
- Kontakt:
Slazem se sa @signore! U gradjevinarstvu je celik davno vec prevazisao beton i ab! dosta laganiji, jeftiniji, i laksi za ugradnju.
Naravno, kao sto on rece, ako se gradi i pravi kulturno a ne divljacki. Ova tribina u Slovackoj bar ovako na oko izgleda itekako stabilno i siguran sam da se ista ne bi srusila da ugosti 500-1000 nekih nasih hardcore navijaca! Uostalom ako je ona prosla staticki proracun i dobila dozvolu nema se vise sta pricat.
Ja bi volio kad bi kod nas pocela nekakva planska gradnja tih stadiona. Ali bojim se da kod nas nece biti nikakve gradnje, a kamoli planske-
Naravno, kao sto on rece, ako se gradi i pravi kulturno a ne divljacki. Ova tribina u Slovackoj bar ovako na oko izgleda itekako stabilno i siguran sam da se ista ne bi srusila da ugosti 500-1000 nekih nasih hardcore navijaca! Uostalom ako je ona prosla staticki proracun i dobila dozvolu nema se vise sta pricat.
Ja bi volio kad bi kod nas pocela nekakva planska gradnja tih stadiona. Ali bojim se da kod nas nece biti nikakve gradnje, a kamoli planske-
Dok smo živi stajaćemo iza bordo sotone!
previse smo mi zahtjevni sami sebi oko stadiona,izgleda...sto neko gore napisa,sanjamo o nekim arenama,a i ovo sto imamo,truhne.
za pare sto su bacili na sjevernu tribinu u Tuzli,(4 mil maraka)mogli su komotno dignuti jednu tribinu na istoku,sa svim potrebnim,barem minimum uslova,natkrivenu,od nekih 3000 mjesta,i vozdra.malo usminkati zapad,i svlacionice,i imao bi stadioncic spreman za evrope kapaciteta 7500 mjesta.
ovako imamo,a ustvari nemamo nista.pa neka je sve 5 miliona maraka,u oko stadiona,sa gore navedenom istocnom tribinom,da se ulicka,i nasminka,top.
ali ne,moramo mi zakomplikovat..
garantujem da bi sa 5 miliona maraka,zeljeznicar mogao srediti grbavicu.,
na zapadu,i tribinaca od 1000 mjesta,skockana,neki posrani VIP,sa svim sto treba,za novinare,i tv kuce,natkrivena,fino betonirano,nek u nju bace 2 mil ,isplati se,1000 mjesta vise im netreba,bolje je od one drvene,svakako.
na istoku isto tako,fino uradjena,natkrivena tribina 1500,2000 maksimum,bila bi mozda i jeftinija,za sjever neka potrose 500 000 do milke,da nasminkaju malo,ofarbaju sto treba,sta znam,
najzahtjevniji je jug izgleda,ali mislim da se nesto moze napraviti za cirka 2 miliona.
znaci za 5-7 miliona zeljo bi mogao imati top stadioncic,i igrati svoje utakmice na grbavici,
to je samo moje misljenje,i njih sam uzeo za primjer nista zlonamjerno.
neznam zasto sanjamo neke arene i pm,od 30 milki,a nemozemo naci 6,7 miliona za osnovne potrebe.
kako zeljo,tako i sloboda,i svi ostali...
ali ganjamo mi estetiku,arene...bolje nikada ne docekati kako treba stadion,nego da i sekund odudara ...
koliko stadiona nije pod konac,4 tribine,nijedna nije ista,pa ljudima ne smeta,imaju sve uslove,boli ih racku,mi uvjek zakomplikujemo
za pare sto su bacili na sjevernu tribinu u Tuzli,(4 mil maraka)mogli su komotno dignuti jednu tribinu na istoku,sa svim potrebnim,barem minimum uslova,natkrivenu,od nekih 3000 mjesta,i vozdra.malo usminkati zapad,i svlacionice,i imao bi stadioncic spreman za evrope kapaciteta 7500 mjesta.
ovako imamo,a ustvari nemamo nista.pa neka je sve 5 miliona maraka,u oko stadiona,sa gore navedenom istocnom tribinom,da se ulicka,i nasminka,top.
ali ne,moramo mi zakomplikovat..
garantujem da bi sa 5 miliona maraka,zeljeznicar mogao srediti grbavicu.,
na zapadu,i tribinaca od 1000 mjesta,skockana,neki posrani VIP,sa svim sto treba,za novinare,i tv kuce,natkrivena,fino betonirano,nek u nju bace 2 mil ,isplati se,1000 mjesta vise im netreba,bolje je od one drvene,svakako.
na istoku isto tako,fino uradjena,natkrivena tribina 1500,2000 maksimum,bila bi mozda i jeftinija,za sjever neka potrose 500 000 do milke,da nasminkaju malo,ofarbaju sto treba,sta znam,
najzahtjevniji je jug izgleda,ali mislim da se nesto moze napraviti za cirka 2 miliona.
znaci za 5-7 miliona zeljo bi mogao imati top stadioncic,i igrati svoje utakmice na grbavici,
to je samo moje misljenje,i njih sam uzeo za primjer nista zlonamjerno.
neznam zasto sanjamo neke arene i pm,od 30 milki,a nemozemo naci 6,7 miliona za osnovne potrebe.
kako zeljo,tako i sloboda,i svi ostali...
ali ganjamo mi estetiku,arene...bolje nikada ne docekati kako treba stadion,nego da i sekund odudara ...
koliko stadiona nije pod konac,4 tribine,nijedna nije ista,pa ljudima ne smeta,imaju sve uslove,boli ih racku,mi uvjek zakomplikujemo
"Modra boja,na bijelome platnu,
Sest ljiljana vezenih u zlatu,
To je zastava ,nasa Bosanska".
"Velikim Bogom se kunemo, da robovi biti necemo".
Prvi predsjednik predsjednistva R BIH Alija Izetbegovic.
Sest ljiljana vezenih u zlatu,
To je zastava ,nasa Bosanska".
"Velikim Bogom se kunemo, da robovi biti necemo".
Prvi predsjednik predsjednistva R BIH Alija Izetbegovic.
- sarajevo46
- Kontakt:
"Sjeverna tribina je izbetonirana, ogradjena, i skinute su oplate. Slijedi postavljanje stolica." sa stranice FK Mladost DK
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.