Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

avenija
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la avenija » 04 jan 2025, 21:25

Madal je napisao/la:
04 jan 2025, 21:01
kraljttbvb je napisao/la:
04 jan 2025, 20:55
muhamedhulk je napisao/la:
04 jan 2025, 19:36
A da poskupljuje sve, vec se osjeti. Vrtic otisao sa 265 na 315. :D Ima neka subvencija trenutno, 50 KM popusta..
O ovome ljudi ovdje stalno i pišu.

Kod nas privatni vrtić sa 6 zaposlenih će po ovoj novoj odluci svakog mjeseca imati veća izdvajanja za doprinose od 1 800 KM. Na godišnjem nivou to je, za njih, ogromnih 21 600 KM.

Kako drugačije da namire to nego povećanjem cijena vrtića.

I nije problem da tih 21 600 KM ode na subvencije vrtićima, nego je problem što će te pare otići na nove Tourane i Arteone u kojima će se vozati ove drkadzije na vlasti...
Jbg kad su debilima poslodavci samo jahte, avioni a ne i vrtici i frizeri. Oni da imaju nesto spremljeno sta ce s vecim prilivom novca raditi i unaprijediti ekonomiju ima sve smisla ali jer nemaju onda nema nista smisla. Populisticka izjava u fazonu milja mora svima, ne moze se drugacije zivjeti. Sto ne digosmo na 5 milja onda, top nam svima, zajebali bi i Svicarsku.
Naredna mjera ce im biti, fali nam para ajmo ih vise stampati.
Digli su cijenu za vrtica 100% zadnje 4 godine a minimalna plata nije dignuta marke tako da ne prdi vise.
Dobili su mogucnost prosle godine da isplacuju SVOJIM RADNICIMA bonus bez 1% poreza, nije ih 20% isplatilo.
Kakvi poslodavci to su robovlasnici i treba im j mater svima redom čast onih 10 do 20 % direktora koji imaju ljudskosti.
Zanimljivo da se niko ne buni od direktora i poslodavaca H komponente nego se upalile balije i ministri iz Sarajeva, Zenice, Tuzle gdje su Bosnjaci vecina i gdje se taj narod smatra jadnim i bijednim i poniznom jeftinom radnom snagom. Dizi je Niksicu na 1200 KM uz poreze jos vece i od toga povecaj za 200 KM penzije.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 04 jan 2025, 21:34

VensanKasel je napisao/la:
04 jan 2025, 21:19
muhamedhulk je napisao/la:
04 jan 2025, 19:36
A da poskupljuje sve, vec se osjeti. Vrtic otisao sa 265 na 315. :D Ima neka subvencija trenutno, 50 KM popusta..

Kod nas privatni vrtić sa 6 zaposlenih će po ovoj novoj odluci svakog mjeseca imati veća izdvajanja za doprinose od 1 800 KM. Na godišnjem nivou to je, za njih, ogromnih 21 600 KM.

I nije problem da tih 21 600 KM ode na subvencije vrtićima, nego je problem što će te pare otići na nove Tourane i Arteone u kojima će se vozati ove drkadzije na vlasti...
Znači ti si da se povećaju plate , ali da se smanje doprinosi ?
Normalni poslodavci bi na ovo pristali, jer bi tako povecali radnicima plate bez ikakvog troška. Dali bi radnicima dio koji inače daju drzavi.

Mada većina već i daje 1200 preko koverata, pa bi samo pare iz koverte presaltali na racun.

U čitavom svijetu država se odrekne dijela nekog poreza da bi poslodavci tu razliku dali radnicima i tako povecali platu.
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 04 jan 2025, 21:41

04 jan 2025, 21:34

Normalni poslodavci bi na ovo pristali, jer bi tako povecali radnicima plate bez ikakvog troška. Dali bi radnicima dio koji inače daju drzavi.

Mada većina već i daje 1200 preko koverata, pa bi samo pare iz koverte presaltali na racun.

U čitavom svijetu država se odrekne dijela nekog poreza da bi poslodavci tu razliku dali radnicima i tako povecali platu.
Ok , a iskreno ako bi minimalna plata otišla na 1500 KM sa smanjenim doprinosima je li ti stvarno vjeruješ da vlasnici ne bi tražili da im se vrati "razlika" u kešu ?
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 04 jan 2025, 21:47

avenija je napisao/la:
04 jan 2025, 21:25

Digli su cijenu za vrtica 100% zadnje 4 godine a minimalna plata nije dignuta marke tako da ne prdi vise.
Dobili su mogucnost prosle godine da isplacuju SVOJIM RADNICIMA bonus bez 1% poreza, nije ih 20% isplatilo.
Kakvi poslodavci to su robovlasnici i treba im j mater svima redom čast onih 10 do 20 % direktora koji imaju ljudskosti.
Zanimljivo da se niko ne buni od direktora i poslodavaca H komponente nego se upalile balije i ministri iz Sarajeva, Zenice, Tuzle gdje su Bosnjaci vecina i gdje se taj narod smatra jadnim i bijednim i poniznom jeftinom radnom snagom. Dizi je Niksicu na 1200 KM uz poreze jos vece i od toga povecaj za 200 KM penzije.
Sto samo 1200 drug, nek je digne na 5 milja.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 04 jan 2025, 21:48

avenija je napisao/la:
04 jan 2025, 21:25
Zanimljivo da se niko ne buni od direktora i poslodavaca H komponente nego se upalile balije i ministri iz Sarajeva, Zenice, Tuzle gdje su Bosnjaci vecina i gdje se taj narod smatra jadnim i bijednim i poniznom jeftinom radnom snagom.
Što bi se bunili kad im ove tvoje "balije" pune budzet, a njima se asfaltiraju seoski putevi i gradi sta god požele. A ti se vozi od Sarajeva do Tuzle kozjom stazom.

Inspekcija im ne smije doći nigdje u Hercegovinu, Neum pun u sezoni, a manje noćenja prijave od Konjica...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

ljevak
Kontakt:

Post Postao/la ljevak » 04 jan 2025, 21:50

04 jan 2025, 21:41

Ok , a iskreno ako bi minimalna plata otišla na 1500 KM sa smanjenim doprinosima je li ti stvarno vjeruješ da vlasnici ne bi tražili da im se vrati "razlika" u kešu ?
ako imas 4 razreda osnovne, ustvari ne mora ni toliko, zatjeras ga u 100 pm i nadjes drugi posao. Barem danas to nije tesko

PopravnaToljaga
Kontakt:

Post Postao/la PopravnaToljaga » 04 jan 2025, 21:50

Ne mogu to jer su uništili budzete,zatekli su enorman plus sada idu ka sumanutim minusima ,i onda dolazi do ovakvih mjera ,malo MMF ( yebe se Niksica i Delica vratit ce neko) malo ovi retardirani zakoni. Preko leđa poslodavaca bildaj budzet , da opet mogu pokrit enormne troskove.

bromazepam
Kontakt:

Post Postao/la bromazepam » 04 jan 2025, 21:55

Madal je napisao/la:
04 jan 2025, 18:49
irfo je napisao/la:
04 jan 2025, 14:24
bromazepam je napisao/la:
04 jan 2025, 14:07

Vidiš kako su agresivni zadnjih pet dana zaštitnici robovlasnika potpomognuti medijima koji rade u službi poslodavaca, cilj je zastrašivanje običnih građana jer se udarilo na extra profit "privrednicima".

Posebna su g o v n a ekonomski analitičari, predstavnici poslodavaca i ostali koji će sve uradit da popljuju prvu normalnu odluku vlade, a ni sami ne vjeruju u nebuloze koje pišu.
Tvoj komentar je upravo pokazatelj sto smo neobrazovan i nepismen narod. **** struku bitno je sta narod kaze
Sta ce futavi ekonomisti, sekta, bagra i lobisti. Zna Bošnjo sve.
Znaju "stručnjaci" Adnan Smailbegović direktor udruženja poslodavaca, milioner i vlasnik firme koja je ostvarila dobit od 11.8 miliona KM i ekonomski analitičar Admir Čavalić, inače osnivač i predsjednik Udruženja “Multi“ koje zagovara liberalno tržište uz minimalno uplitanje države.

Pozivaš da se vrati degenerik Novalić čija je vlada dala negativno mišljenje na prijedlog Zakona o minimalnoj plati 2021. godine.
Prijedlog je predviđao da u 2024. godini minimalna neto plata iznosi 993 KM. Evo i dijela negativnog mišljenja koji je uime Vlade FBiH potpisao Fadil Novalić:

„Pored navedenog ističemo da je prijedlog nerealan, neodrživ i predstavlja ogromnu prijetnju za ekonomiju Federacije BiH. Troškovi poslodavaca bi se značajno povećali i doveli do masovnog otpuštanja te pada izvozne konkurentnosti Federacije BiH."

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 04 jan 2025, 21:59

04 jan 2025, 21:41
To ne znam.

Mada je i meni cudno kako neko pristane na to vraćanje para.

Znam cure koje rade u buticima, koje tako vraćaju pare vlasnicima.

Ok je gdje nema posla, ali kod nas u gradu možeš naći posao kad god hoćeš, a cure neće da traže drugi posao...

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 04 jan 2025, 22:01

04 jan 2025, 21:55
Znaju "stručnjaci" Adnan Smailbegović direktor udruženja poslodavaca, milioner i vlasnik firme koja je ostvarila dobit od 11.8 miliona KM i ekonomski analitičar Admir Čavalić, inače osnivač i predsjednik Udruženja “Multi“ koje zagovara liberalno tržište uz minimalno uplitanje države.

Pozivaš da se vrati degenerik Novalić čija je vlada dala negativno mišljenje na prijedlog Zakona o minimalnoj plati 2021. godine.
Prijedlog je predviđao da u 2024. godini minimalna neto plata iznosi 993 KM. Evo i dijela negativnog mišljenja koji je uime Vlade FBiH potpisao Fadil Novalić:

„Pored navedenog ističemo da je prijedlog nerealan, neodrživ i predstavlja ogromnu prijetnju za ekonomiju Federacije BiH. Troškovi poslodavaca bi se značajno povećali i doveli do masovnog otpuštanja te pada izvozne konkurentnosti Federacije BiH."
Ne mislim da je taj iz udruzenja strucnjak. Cavalic je inace doktor ekonomskih nauka drug ali ne cudi me da Bošnjo s 4 osnovne popljuje na doktora nauka jer sta ce on, znam ja.
-Beogradski sindikat

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 04 jan 2025, 22:03

Madal je napisao/la:
04 jan 2025, 22:01
Ne mislim da je taj iz udruzenja strucnjak. Cavalic je inace doktor ekonomskih nauka drug ali ne cudi me da Bošnjo s 4 osnovne popljuje na doktora nauka jer sta ce on, znam ja.
Nevezano za stav u diskusiji, ali zar misliš da stručnjak koji ima direktne posljedice od odluke će izaći u javnost i reći objektivno mišljenje, a ne ono koje njemu odgovara? Zar si stvarno tako naivan?

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 04 jan 2025, 22:07

Samo ne znam iz kojeg su to razloga cijene vrtića konstantno rasle do sad ???
Kad plate nisu ??

Frizeri zadnjih godina skuplji od privatnog doktora..
Zbog cega su oni dizali cijene do sad ???

Mani se te priče sadxe narast cijene a cijene i dosad neopravdano rasle..i koliko su poslodavci pohlepni rasle bez obzira na ovo :bih:
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 04 jan 2025, 22:08

Jabroni je napisao/la:
04 jan 2025, 22:03
Madal je napisao/la:
04 jan 2025, 22:01
Nevezano za stav u diskusiji, ali zar misliš da stručnjak koji ima direktne posljedice od odluke će izaći u javnost i reći objektivno mišljenje, a ne ono koje njemu odgovara? Zar si stvarno tako naivan?
Pa ne treba mi on za direktne posljedice. Imam primjera radnika i sitnih poslodavaca iz okoline. Ukratko, nece dobiti ugovor da se dokazu na poslu, otkazi, tj neproduzenje ugovora, povecanje cijena. Slicno govori i Cavalic i to je realnost. Isto kao sto je realnost da je dobar broj radnika prodisao ovom odlukom jer im robovlasnici nisu dizali plate. Isto kao sto je realnost da je ovo vlada digla jer "ne moze se zivjet bez milje" a ne na osnovu realnih ekonomskih parametara i mjera. I gle cuda, isto to sve govori taj doktor ekonomskih nauka za kojeg pises da je u sukobu interesa.
Imamo minimalnu bruto vecu od Republike Češke. Hocemol je dizat da imamo i vecu od Svice?
P.s. nemam u okolini nekoga ko posjeduje jahtu ili je bio na istoj.
Zadnja izmjena: Madal, dana/u 04 jan 2025, 22:09, ukupno mijenjano 1 put.
-Beogradski sindikat

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 04 jan 2025, 22:08

04 jan 2025, 21:55
Prijedlog je predviđao da u 2024. godini minimalna neto plata iznosi 993 KM. Evo i dijela negativnog mišljenja koji je u ime Vlade FBiH potpisao Fadil Novalić:

Sta je ovdje netacno?

Fadil je bar znao ekonomiju, nije preskakao strik i vjezbao kolut naprijed, kolut nazad ko ovi danas.

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 04 jan 2025, 22:21

feniksptica je napisao/la:
04 jan 2025, 22:07
Samo ne znam iz kojeg su to razloga cijene vrtića konstantno rasle do sad ???
Kad plate nisu ??

Frizeri zadnjih godina skuplji od privatnog doktora..
Zbog cega su oni dizali cijene do sad ???

Mani se te priče sadxe narast cijene a cijene i dosad neopravdano rasle..i koliko su poslodavci pohlepni rasle bez obzira na ovo :bih:
Nisu uopste neopravdano rasle, taj frizer za prosjek koji zaradi mjesecno moze puno manje nego prije covida npr. I naravno da digne cijene, ako je u mogucnosti da ne trpi posao, da moze zivjeti kao i prije od svog rada. Sada ce mnogi ponovo dici cijene da mogu platiti radnike i pokriti brutalnu rupu u budzetu obrta.
-Beogradski sindikat

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 04 jan 2025, 22:25

Ja se ne slažem za frizere i njih mi nije žao.

Šišaju me cijeli život, nikad mi niko nije dao fiskalni racun...

Sheyi
Kontakt:

Post Postao/la Sheyi » 04 jan 2025, 22:41

Svugdje sam bio, ali nisam nigdje vidio toliko rusevnih zgrada na malom prostoru kao u centru Tuzle, zalosno koliko lijepih i starijih zgrada samo sto nije palo, zjapi prazno, onaj dio oko kapije strahota, a i okolo po gradu gomila rusevnih kuca, kako ih dovedose do takvog stanja majku mu

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 04 jan 2025, 22:47

Najbolje bi bilo da je minimalna plata 350 km,tad bi poslodavci sami na banku uplaćivali 650 sigurno , bi al rinaka
Mislis da bi tad smanjili cijene proizvoda, bi al :guz:
Ko cijena goriva
Kad poskupi u svijetu , za 24h kod nas poskupi
Kad pojeftini u svijetu onda se ovdje čeka da se isprazni stara tura skuplja pa onda opet gledaju hocel smanjiti novu turu

I takvi su sad najglasniji ,20 godina se bogate na tim malim doprinosima i na varanju kroz koverte,regrese, ee ljudi o čemu pričamo
90posto privatnika vozi privatno auto na firmu, milione ima a nece na svoje ime da registruje, sad kao ja njih trebam da slusam o njihovoj ekonomskoj prognozi i njihovu kuknjavu a gledaju gdje god mogu da ostete državu i radnika

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 04 jan 2025, 22:50

Sheyi je napisao/la:
04 jan 2025, 22:41
Svugdje sam bio, ali nisam nigdje vidio toliko rusevnih zgrada na malom prostoru kao u centru Tuzle, zalosno koliko lijepih i starijih zgrada samo sto nije palo, zjapi prazno, onaj dio oko kapije strahota, a i okolo po gradu gomila rusevnih kuca, kako ih dovedose do takvog stanja majku mu
Privatna vlasnistva podijeljena na vise vlasnika, veoma skupe restauracije koje bi cak mozda i ukljucivale rusenje. Da grad ide u potpunosti s pokrivanjem privatnici bi ih muzli za naknadu stete jer ne bi tu godinama mogli raditi pretpostavljam tako da je gotovo beizlazna situacija
-Beogradski sindikat

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 04 jan 2025, 22:57

PopravnaToljaga je napisao/la:
04 jan 2025, 21:50
Ne mogu to jer su uništili budzete,zatekli su enorman plus sada idu ka sumanutim minusima

Laž.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Giuseppe1 i 10 gostiju.