Rekonstrukcija stadiona u BiH

deyo
Član IO SS.ba lige
Kontakt:

Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH

Post Postao/la deyo » 20 dec 2015, 10:23

Šta se ima dalje raspravljati objasnio si i nacrtao :) a argument nikada nije živio na stranicama foruma
® GONGASHI POWERHOUSE ® Founder & Capitano ©
Šampioni SS Lige 🏆🏆
SS Kup 🏆
Super Kup 🏆🏆
Strijelac Lige -★★★
Strijelac Kupa-★★★
U sezoni 16★20★21★22★23★24 No1 po broju datih golova u ss.ba ligi★
Prvi član Kluba ⚽ 100, 200,300

Biki
Kontakt:

Post Postao/la Biki » 20 dec 2015, 11:45

AnelZ je napisao/la:Kada govorimo da lokacija ne vrijedi 30 miliona KM evo argumetovano moje misljenje zasto smatram da se isplati opet investitoru pa cak da stadion kosta i 40-50 miliona KM.

Americka ambasada u Sarajevu je dobila prostor od nekih nesto manje od 40000 m2 za nekih 12 miliona KM. Prodaja se radila u korist univerziteta gdje je pregovaracki tim prihvatio mnogo nizu cifru nego su trebali iz razloga zato sto je SAD strateski partner za vladajucu strukturu u Sarajevu (SDA). 12 miliona KM za lokaciju koju je dobila americka ambasada je pljacka velikih razmjera i taj novac se trebao uloziti u uredjenje i gradnju na kampusu no vidimo da od toga nista nije bilo, mnogo bolje bi bilo da je pregovaracki tim trazio da se taj novac investira direktno u gradnju zgrada na kampusu i uredjenje jer bi tako dobili jos i podrsku od USAID u iznosu od nekoliko miliona KM, a ne da uplati taj novac univerzitetu. Znaci niska cijena je plod slabe pregovaracke politike i izlazak u susret kupcu zbog njegovog znacaja. Ona zgrada je ruglo u centru grada i umjesto da su se tu gradili tornjevi za koje se moglo izvuci i vise novca za zemljiste i sirio poslovni distrikt u tom pravcu dobili smo "ono", no cilj je bio imati u centru grada americku ambasadu jer ko bi onda usudio da targetira centar grada ukoliko dodje do sukoba. Takodjer, RP za taj prostor nije bio usvojen prije gradnje ambasade te nije postojala gradjevinska dozvola sto je dodatno umanjilo cijenu zemljista, a da ne pricam da je bilo potrebno ciscenje u rusenje velikog prostora.

Kod Grbavice pricamo o prostoru od oko 8000-10000 m2 na takodjer atraktivnoj lokaciji no ruku na srce ne bas kao americka ambasada no izgradnjom juzne longitudinale samo dobija na cijeni i nece mnogo zaostajati za tom lokacijom. No za razliku od americke ambasade, Željezničar zeli vec pri ponudi zemljista investitoru da izvrsi promjene RP-a te izganja sve potrebne dozvole kako bi uzvratna usluga u vidu izgradnje stadiona bila isplativija. To je visegodisnji proces koji bi za investitora bio veoma skup jer bi morao placati nekoliko osoba vise godina da zavrsi papirologiju. Sam taj proces bi investitora kostao oko 1-2 miliona KM minimum. Jedan odlican primjer izgradnje koji je trazio protuslugu u vidu izgradnje zgrade jeste opcina Ilidza koja je dala prostor i dozvolu za gradnju Grand Centra na Ilidzi na prostoru od oko 6000-7000 m2 no za uzvrat su investitori morali izgraditi zgradu Opcine Ilidza koja je zaista vrhunska. I tu se moglo govoriti da zemljiste nije vrijedno tog iznosa koliko kosta ta zgrada no ocigledno to nije bio slucaj kod investitora kada su papiri bili rijeseni. Takodjer, za razliku od americke ambasade ovdje govorimo o poslovnom prostoru koji ce generirati prihod tako da je cijena odmah skuplja nego za zemljiste koje se koristi za ambasade. Ambasade su strateski cilj glavnog grada i uvijek se izlazilo u susret kako bi se iste otvorile. Takodjer, korisni prostor tih zgrada koji ce se traziti da se unesu u RP prelazi 100000 m2 sto bi investitor veoma tesko sam izganjao posto ne bi imao potporu vladajuce strukture u opcini i gradu, pa cak i ljudi i to ne bio strateski interes grada, dok za Zeljeznicar mogu tvrditi da tu istu potporu zaista ima kada je rijec o tim stvarima. Potpuno druga je stvar sto te vladajuce strukture ne zele ulagati izravno novac u izgradnju stadiona no spremni su izlaziti u susret kako bi se pronasao investitor sto ukljucuje i izmjenu RP-a. Za izmjenu RP-u je potrebna velika pregovaracka moc kako bi se dobila potpora opcine i javnosti, pogotovo za izgradnju velikih zgrada ako nisu vec unesene u RP. Zbog toga je Zeljo u prednosti jer tu istu potporu vec ima kako od opcine pa tako i od velikog broja stanovnistva, a uz to izgradnja modernog stadiona je strateski interes grada i svjesni su da ne mogu isti sam izgraditi.

Zbog svega ovoga smatram da je bi investitoru itekako se isplatilo da izgradi stadion cak i od 40-50 miliona KM, a da zauzvrat ima rijesene sve papire za izgradnju tornjeva. Investitor bi sigurni dobio uz to i povoljnije uslove za prostore u sklopu stadiona.

Eto, spreman sam da i dalje raspravljam na ovu temu te ako smatrate da sam negdje pogrijesio uputite me na taj segment sa kontra-argumentima pa da vidim da li sam zaista napravio gresku :)
I ja razmisljam slicno. To je otprilike najbolja opcija koju je uprava naseg kluba shvatila ne bi li uhvatili nekog investitora a njih je na Bliskom i Dalekom Istoku posljednjih 10-15 godina kao blata. Ljudima se ne gomila novac i gledaju bilo gdje da investiraju cak ako je i dobit na ' dugom stapu'. Ako se tu sloze kockice s lokalnom zajednicom i budu papiri cisti, mozda bageri zakopaju prve rupe i krajem 2017 godine. Do tada ulagati u sportskom segmentu da se proizvede jos neki igrac Zelje a u rekonstrukciju Grbavice uci na pravi nacin. Kad se cekalo toliko moze jos 2-3 godine.

TETRAPAK
Kontakt:

Post Postao/la TETRAPAK » 20 dec 2015, 12:14

Dosta toga nisu argumenti nego tvoje pretpostavke. Hoces da kazes da za 2-3 puta manjji prostor, na manje atraktivnoj lokaciji samo zbog papira vi mislite uzeti 4 puta vise para? Igrate na kartu da zbog 1-2 miliona koliko sam rece da mislis da proces kosta i godinu dvije u opstini neko ce izvaliti 30 mil samo da on ne zavrsava papirologiju?? Drugo, i najbitnije, ljudi koji bi da grade tu nesto znaju o tome mnogo vise od vas, i prica kako oni nemaju podrsku opstine i vlasti mozete okaciti macku o rep. Za vrijeme koje vi planirate da povadite papire Tibra bi vec fasadu na to stavila. :mrgreen: Grad pun firmi koje RP mijenjaju kako hoce, mislite da im za to treba Zeljo, ili Sarajevo? Sve ovo sto sam rekao za vas se i za nas odnosi, nebitni smo u ovim stvarima, i ni jedan klub nece dobiti stadion na ovaj nacin.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 21 dec 2015, 04:57

RP se prvenstveno mjenja nezakonito na podrucju opcine Ilidza (pricamo o Sarajevu) gdje je Vocko nacelnik (nema losijeg u drzavi). U gradskim opcinama je situacija mnogo drugacija i to mozes vidjeti na primjeru Sarajevo Tower koji nije poceo sa izgradnjom jos uvijek jer ima velikih problema sa RP-om i zalbama/tuzbama vlasnika ostalih parcela, a pricamo o investiciji od preko 100 miliona KM. Investitori su itekako ljuti i nezadovoljni te spremni da prekinu saradnju jer im je bilo receno od strane Ans Drive da je sve spremno za gradnju, samo neke finese jos da odrade. Ozbiljnom investitoru je vrijeme najvazniji resurs.

Da li si stvarno misljenja da je lokacija za americku ambasadu vrijedila samo 300 KM po kvadratu za koliko su je prodali? Ono zemljiste vrijedi najmanje 5-6 puta vise, za onu lokaciju se trebalo traziti najmanje 60 miliona KM, a ne smijesnih 12 miliona KM. To nije moja pretpostavka nego analiza trzista. Lokacija na Dolac Malti u blizini gdje ce prolaziti sjeverna longitudinala (ne ocekujem gradnju iste za jos najmanje 4 godine) u formatu kao kod nas juzna longitudinala prodaje se za oko 700 KM po kvadratu (znaci vise nego kod americke ambasade) i postoji mnostvo zainteresovanih kupaca. Ali pazi, 700 KM po kvadratu i po RP-u su planirani objekti dimenzija max 15x15 sa 8 spratova sto dodje otprilike 3500 kvadrata korisnog prostora za lokaciju od 1000 m2 (35000 m2 odnosno tri puta manje korisnog prostora nego kod nas za 10000 m2 zemljista).

Mi pokusavamo da izmjenama RP-a budemo u mogucnosti da ponudimo investitorima preko 100000 m2 korisnog prostora, pa logicno da ce cijena takvog zemljista biti veca od nekih 700 KM po kvadratu. No slazem se da realna cijena nije 4000 KM (koliko bi bilo potrebno za stadion od 40 miliona KM) vec vise oko 2000 KM po kvadratu kada se odradi RP sto znaci da bi realna cijena zemljista od 10000 m2 bila oko 20 miliona KM. Ispod te cijene se ne moze ici jer bi klub mogao onda i sam krenuti u izgradnju tornjeva kroz kreditna zaduzenja (ako je vec izborio izmjenu RP-a) jer bi mu se itekako isplatilo na vec srednjorocne staze. No klub ima tu srecu da moze ponuditi investitoru da kupi ili da odlazi ako nije spreman uloziti nekih 40 miliona KM u stadion, a nije bas da investitor ima puno mogucnosti da bira lokaciju u Sarajevu gdje bi bio u mogucnosti izgraditi dva tornja sa 100000 m2 korisnog prostora. Osim lokacije na Marijin Dvor u kvadrantu B (gdje su cijene i vece i traze se mnogo vece investicije od ulagaca), velikog korisnog prostora sa dobro odradjenom infrastrukturom (putevi, gradski saobracaj, instalacije i sl.) nema u centru grada (iza Energoinvesta ima prostora no trenutno stanje je kriminalno, a Strojorad je otkupljen od strane Bingo koji sigurno nece prodavati lokaciju) sto znaci da Zeljeznicar ima itekakvu prednost u pregovaranju o prodaji zemljista + eventualno jos reklama u vidu naziva stadiona za sto se moze u nekom periodu od pet-deset godina uzeti sigurno po minimum 500000 KM godisnje i ako je potrebno jos nesto dodati uvijek se moze dogovoriti da prvih 10 godina investitor ima povlestene uslove za iznamljivanje prostora u sklopu stadiona. Upravo kao sto ti kazes, ljudi koji planiraju na ovaj nacin da dobijemo novi stadion znaju o ovome mnogo vise nego mi ovdje na forumu iako se licno veoma zanimam za urbanizam i infrastrukturu i mnogo sam upucen.

Odmah da kazem da naravno nece biti lako i uprava ce morati da ulozi epske napore da ovo ostvari kako za izmjenu RP-a tako i za pronalazenje investitora no ovaj prijedlog je veoma moguc.

A Tibru mi molim te nemoj spominjati, ono sto su oni uradili gradu (odnosno Ilidzi) nece 4-5 narednih generacija moci popraviti. Ja bi bio spremniji izbaciti 5000 ljudi na ulicu nego sto bi dozvolio da im Tibra izgradi dom i duboko se nadam da ce jednog dana kako nacelnik/ci opcine Ilidza, te ostale instance koje su dozvolile onu gradnju i predstavnici Tibre zavrsiti iza resetaka.

P.S. Ekonomija je nauka koja se prvenstveno zasniva na pretpostavkama ljudskog ponasanja :D

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 21 dec 2015, 15:51

AnelZ je napisao/la:...
Hvala na odgovoru, cijenim ovakve upise gdje se može svašta saznati :thumbup: da je bar više konstruktivaca na sličnim temama :D. Ali nisi mi odgovorio na dio pitanja: ima li išta detaljnije, je li to zaista itko predstavio ili je na šemu amaterskog rada nekog forumaša u SketchUpu sa Skyscrapercityja? :D
Hayley <3

Bela
Kontakt:

Post Postao/la Bela » 21 dec 2015, 16:30

Danas zvanično počelo izvođenje radova na Tušnju :opaopa: :opaopa: :opaopa: :bow: :bow: :bow: :tralala:
Igrac ekipe Pivopije | SportSport.ba liga

staragarda
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la staragarda » 22 dec 2015, 00:34

Bela je napisao/la:Danas zvanično počelo izvođenje radova na Tušnju :opaopa: :opaopa: :opaopa: :bow: :bow: :bow: :tralala:
Ma j e b o Tušanj i radove...ček da pročitamo jos jedno 20 stranica i elaborata o zeljinom stadionu od 30 miliona sa sve kulama...počinje se gradit za 6 mjeseci a investitori stoje u redovima i samo čekaju momenat da izvale kesh
DA VIDIS...DA ZNAS...DA PAMTIS....11.07.1995....NEVER FORGET SREBRENICA

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 22 dec 2015, 01:56

badblueboylivno je napisao/la:
Hvala na odgovoru, cijenim ovakve upise gdje se može svašta saznati :thumbup: da je bar više konstruktivaca na sličnim temama :D. Ali nisi mi odgovorio na dio pitanja: ima li išta detaljnije, je li to zaista itko predstavio ili je na šemu amaterskog rada nekog forumaša u SketchUpu sa Skyscrapercityja? :D
Nema, ovo je taj neki idejni projekat :) mozda jos nesto detalja dodje u javnost nakon skupstine u drugoj polovini januara, no ostale informacije ocekujem da izlaze u skladu sa dinamikom razvoja situacije oko RP-a. Po informacijama na stranici Katastra vlasnistvo iza istocne tribine je upisano na FK Željezničar, no možemo vidjeti u clancima koji izlaze da i SD polaze odredjeno pravo sto mi se ne svidja iako sada dolazi prica da su i oni saglasni sa ovim projektom no ja bi radije da se nekako oni iskljuce upotpunosti iz te price. Pokusao sam kontaktirati klub da dobijem detaljnije informacije u vezi te situacije no nisam nikada dobio odgovor.

Drago mi je cuti za Tušanj, bacite nekada slike da ne moram ja raditi :D

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 22 dec 2015, 15:13

Aha, thanks. Nadam se da će biti nešto od toga, Sarajevo i Željo trebaju moderan (čitaj normalan) stadion.
Hayley <3

High

Post Postao/la High » 23 dec 2015, 14:41

Raduju me radovi na stadionu u Tuzli. Prostor za gostujuće navijače omogućen je već neko vrijeme, ali da se prisjetimo onog nekadašnjeg:

slika

:mrgreen:
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 24 dec 2015, 14:50

Sjeverna tribina stadiona Tusanj

slika

Kad vidim ovakve stvari pozelim da nam nikad nitko nista ne napravi. Pored ovakvih debila koji dolaze na stadion nista ne moze opstati. Vidi se tu neodrzavanje i da tribina nije zavrsena, ali toliko smeca i potpisa? Kome to treba? Preko slike samo sto ne osjetim smrad mokrace.

NYKnicks Fan
Kontakt:

Post Postao/la NYKnicks Fan » 24 dec 2015, 14:57

Bice to sve do maja zavrseno. ;) Sabura, samo sabura...

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 24 dec 2015, 15:02

Valjda debili nece opet unistit.

Elegant
Kontakt:

Post Postao/la Elegant » 24 dec 2015, 15:09

staragarda je napisao/la:
Bela je napisao/la:Danas zvanično počelo izvođenje radova na Tušnju :opaopa: :opaopa: :opaopa: :bow: :bow: :bow: :tralala:
Ma j e b o Tušanj i radove...ček da pročitamo jos jedno 20 stranica i elaborata o zeljinom stadionu od 30 miliona sa sve kulama...počinje se gradit za 6 mjeseci a investitori stoje u redovima i samo čekaju momenat da izvale kesh
Da vidimo prvo sad u 2016. sta ce biti sa Tusnjom. :kafa:
× Željezničar - Manijaci TM87 ×

Agamemnon86
Kontakt:

Post Postao/la Agamemnon86 » 27 dec 2015, 21:27

Tusanj ce kroz kratko vrijeme postati veliko gradiliste.
Ojacace se zapadna tribina,prefarbati stolice,srediti mokri cvorovi,prosiriti postojeci "kapaciteti" istih :mrgreen:
Radice se na fasadi,kapijama,kao i samom prilazu.
Sjever ce biti omalterisan,sredjeni poslovni prostori,mokri cvor.
Novac je vec obezbijedjen,nesto malo vise öd 200 000 obezbijedio je grad Tuzla,dok ce ostalo obezbijediti nekoliko gradskih poduzetnika.
700 000 obezbijedjeno je za pocetak radova na istocnoj tribini,sto je uz jos neke privatne investicije,po rjecima Jasmina Imamovica dovoljno za preko 50% radova na istoj.
Kompletna tribina bice dignuta do kraja godine,mislim na betonske radove i konstrukciju,izgled same tribine.
Novac je obezbijedjen.
Eh,potpisom reprograma postoji mogucnost da se i strani partneri ukljuce,sto je i predsjednik Husic rekao,tako da stadion mozda i zablista uskoro u punom sjaju,ali polako.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 28 dec 2015, 12:29

Ja jos uvijek imam velike sumnje da ce to sve ici tako brzo kada je rijec o istoku no nadam se da ce me demantovati. Za zapad i sjever vec upotpunosti vjerujem da ce biti modernizovani, dovrseni i usminkani do ljeta.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 29 dec 2015, 12:20

Jel zna mozda netko koliko kosta klizaliste na otvorenom? Koliko bi od prilike jedan grad stajalo klizaliste od 5.000 kvadrata da stoji dva mjeseca? Pri tome mislim na najam, odrzavanje i sve moguce troskove. Znam da je tesko reci cijenu i da ona ovisi i od vremenskih prilika, ali onako okvirno?

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 29 dec 2015, 13:46

Šesteroznamenkasti iznos, sigurno :D. Treba podloga, silne cijevi za vodu i za hlađenje, okvir gdje bi to bilo, jako puno struje koja mora radit non-stop.

Zašto pet tisuća kvadrata? Ovaj u Zagrebu na Zrinjevcu je ogroman, a sigurno nema ni dvije tisuće sa stazama koje vijugaju po trgu. :D

EDIT: Malo sam proguglao, vidim po natječajima po Hrvatskoj da se za dva mjeseca plaća 200,000 kn za klizališta od 500-tinjak kvadrata, sad računaj za nešto što je 10 puta veće. :D
Hayley <3

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 29 dec 2015, 14:45

Ono na Zrinjevcu je bas staza, bio sam prosle godine. Ne bih znao koliko je tocno u kvadratima. 5.000 kvadrata sam rekao onako bez razloga, nesto blizu velicine stadiona pa cisto po tome da ocjenim.

U svakom slucaju hvala za ovu zadnju informaciju, dovoljno je, ali neka netko upotpuni ako zna vise :mrgreen:

JavierBosnia
Kontakt:

Post Postao/la JavierBosnia » 30 dec 2015, 21:25

Najbolji smo u pravljenju nerealnih skica. Stotine i stotine projekata a nista realizirano.
Ovo je po meni realno napravit od Koseva, malo po malo. Spojit lijepo tribine, zamjenit stolice. Sredit naravno travnjak, a onda ušminkavat stadion pomalo, dodat semafor, dodat krov i tako malo po malo ulagat..
slika
EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []