Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: ribery,_dreamer_,insider,Monolog
Re: Premijer liga BiH - opcenito
Slijedeci br. EXPRES-a : "ZASTO fudbaleri Sarajeva NE idu kod hodze"???
Celik u srcu
- Baja_Zvjerka
- Kontakt:
Ne fali nista da ekipa ima psihologa, ali pitanje je da li ga ima i u okruzenju... Jedino neki stranac, ali to nije to, jer ne govori ovim nasim "brdskim" jezikom... Igraci su ovdje onako pomutavi, njima je to smijesno i sigurno im nista ne znaci ako neko poprica... To je zato jer imamo **** od psihologa, pa ako jedan klub i pokusa dovesti, on je toliko jadan i tanak znanjem, nikakav motivator, bez iskustva, da to na kraju ispadne bacanje para u vodu... Nasim ekipama prije utakmice treba neko tipa Ćire, da ih nalozi da su najjaci, ali da postuju taktiku, da igraju kao jedan, da se nadopunjuju stalno, itd. itd.ŠB_Fidelis je napisao/la:Sta fali da imaju psihologa, i trebaju imati psihologa, svaki ozbiljniji tim bi trebao imati psihologa.
Psihicka priprema igraca i samopouzdanje su jednako bitni kao fizicka priprema.
Tad podiže desnu ruku On, i zapjeva "Željo šampion", Grbavica ust'a cijela, i zastava plavo bijela zaviori južnom tribinom! Đilda LEGENDA !
ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM
ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM
- moustapha
- Kontakt:
Malo je jedan psiholog na cijelu ekipu. Samo Suljicu treba jedan, a da ne govorim o ostalima.
#divovi
kakvi kraljevi jebote. Istrazivacko novinarstvo sto bi osim rekonime_tm87 je napisao/la:
Oglasio se i Xaraba, jao cirkusa
- storm_raider
- Kontakt:
Posao psihologa nije da kaze igracima da postuju taktiku, itd. Oni ako su profesionalci, a jesu jer zive od toga, onda to sami znaju. Sto se tice nasih psihologa, nista losiji nisu od regionalnih. Sasvim normalna stvar je da svaka ozbiljna ekipa, kao i kompanija ima psihologa.Baja_Zvjerka je napisao/la:Ne fali nista da ekipa ima psihologa, ali pitanje je da li ga ima i u okruzenju... Jedino neki stranac, ali to nije to, jer ne govori ovim nasim "brdskim" jezikom... Igraci su ovdje onako pomutavi, njima je to smijesno i sigurno im nista ne znaci ako neko poprica... To je zato jer imamo **** od psihologa, pa ako jedan klub i pokusa dovesti, on je toliko jadan i tanak znanjem, nikakav motivator, bez iskustva, da to na kraju ispadne bacanje para u vodu... Nasim ekipama prije utakmice treba neko tipa Ćire, da ih nalozi da su najjaci, ali da postuju taktiku, da igraju kao jedan, da se nadopunjuju stalno, itd. itd.ŠB_Fidelis je napisao/la:Sta fali da imaju psihologa, i trebaju imati psihologa, svaki ozbiljniji tim bi trebao imati psihologa.
Psihicka priprema igraca i samopouzdanje su jednako bitni kao fizicka priprema.
Sport je lijek za tijelo i duh.
- Baja_Zvjerka
- Kontakt:
Da se skoncentrisu na taktiku, da ne soliraju, da misle o tome, naravno da ce im i to reci...
Vidim kako su profesionalci, de ne jbi... Sto se tice nasih psihologa, to su mutavi freakovi sto nakon srednje nisu imali ocjene, ni volju da upisu nesto bolje... Sportski psiholog vani je nesto drugo... Normalna stvar, za svaku kompaniju vani, jer tu su team building, vjestine komunikacije, prezentacije, itd. za nas mentalitet nula bodova, samo izmisljena pozicija da uhljebi te hadalje...
Tad podiže desnu ruku On, i zapjeva "Željo šampion", Grbavica ust'a cijela, i zastava plavo bijela zaviori južnom tribinom! Đilda LEGENDA !
ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM
ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM
- moustapha
- Kontakt:
Neces vjerovati, ali ima ljudi koji to upisu zato sto vole, iako imaju ocjene da upisu bilo sta drugo. To sto postoji veliki broj onih koji idu na takve faklutete "zbog matematike", ne mora znaciti da su svi takvi.Baja_Zvjerka je napisao/la:Da se skoncentrisu na taktiku, da ne soliraju, da misle o tome, naravno da ce im i to reci...Vidim kako su profesionalci, de ne jbi... Sto se tice nasih psihologa, to su mutavi freakovi sto nakon srednje nisu imali ocjene, ni volju da upisu nesto bolje... Sportski psiholog vani je nesto drugo... Normalna stvar, za svaku kompaniju vani, jer tu su team building, vjestine komunikacije, prezentacije, itd. za nas mentalitet nula bodova, samo izmisljena pozicija da uhljebi te hadalje...
#divovi
- storm_raider
- Kontakt:
To nije posao psihologa. Posao je psihologa je da porazgovara s njima o njihovim problemima, bilo privatnim, bilo profesionalnim. Da bi neko radio kao psiholog, mora mnogo vise da radi nego sto mislis i mnogo vise da uci. To da su "mutavi freakovi", to je tvoj stav na koje imas pravo (a mozda i iskustvo), ali koji je nezasnovan na nekim bazicnim cinjenicama, plus sto je generalizacija. Mozda neces vjerovati, ali ima ljudi kod nas koji su upisali psihologiju i studiraju je, jer je vole.
Nije posao psihologa da kaze igracima da se skoncentrisu na taktiku, da ne soliraju, itd., to je posao trenera. Ako je igrac profesionalac, on je samo sredstvo za sprovodjenje trenerovih zamisli. Psiholog da mu kaze kako da igra na terenu ne moze, niti ima skolu za to. Ili kao sto si ti napisao "de ne jbi".
Nije posao psihologa da kaze igracima da se skoncentrisu na taktiku, da ne soliraju, itd., to je posao trenera. Ako je igrac profesionalac, on je samo sredstvo za sprovodjenje trenerovih zamisli. Psiholog da mu kaze kako da igra na terenu ne moze, niti ima skolu za to. Ili kao sto si ti napisao "de ne jbi".
- Baja_Zvjerka
- Kontakt:
1 od 999, ali i taj je upisao psihologiju dijelom jer je voli ali i zna da ce to lako zavrsiti, a na drugom fakultetu (srodnom) bi se mogao otprilike opet baviti psihologijom, ali jbga valja ucit'... Drugo, malo ko od nas zna sta bi volio biti u zivotu, pa u 99% slucajeva se ide linijom manjeg otpora, a usput ti "zavolis" to sto ucis jer jbga ionako drugo nista ne znas... Ja stojim iza toga da kod nas nema ni jednog sposobnog sportskog psihologa... Na stranu pedagog u skoli, to i ja mogu biti, ali pricam o ovom sportskom koji je interesantan nasim klubovima...
@storm, ma znam ja da ti studiras to, subjektivan si, pa je branis, mozes tako do sutra... Iskustva imam sa vama, jer vas ima milion, srecem vas na svakom koraku, a imao sam i priliku duze vremena sa njima suradjivati na nekim predavanjima i radionicama...
Ti nisi sportski psiholog, pa vjerovatno iznosis misljenje prema vlastitom nahodjenju... Psiholog prica o problemima, ali prica i o pojedinacnim "boljkama" igracima... Psiholog je i motivator, ali ako vidi npr. da Suljić stalno seva, ne dodaje, upropastava akcije, naravno da ce mu to i reci ali na neki mirniji, ljepsi, bolji nacin, nego sto bi to npr. Husref uradio, naravno uz konsultacije sa trenerom, sportski psiholog pokusava uci dublje u problem soliranja Suljića, otkrivajuci zasto je takav, i naravno sugerisuci mu da treba primjeniti taktiku, igrati za ekipu, uporedjujes ekipu sa nekakvim kolektivima i uspjesima koji su proizasli iz kolektiva, itd. Ovo ja govorim takodje laicki, jer nisam te struke, ali logika mi kaze da je to tako...
@storm, ma znam ja da ti studiras to, subjektivan si, pa je branis, mozes tako do sutra... Iskustva imam sa vama, jer vas ima milion, srecem vas na svakom koraku, a imao sam i priliku duze vremena sa njima suradjivati na nekim predavanjima i radionicama...
ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM
ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM
- storm_raider
- Kontakt:
Ne, ne studiram "to". Ima mnogo godina kada sam bio na fakultetu, ali nije bio studij psihologije, tako da nemam razloga da budem subjektivan, vec samo realan i informisan. Sto se tice same struke, zavrsiti fakultet (pogotovo bolonjski sistem - 3 godine) nije dovoljno da bi neko se zvao "psihologom" i radio kao isti nezavisno. Zakonski. Isto tako, taj studij nije tako jednostavan kao sto mislis. Informisi se.Baja_Zvjerka je napisao/la: @storm, ma znam ja da ti studiras to, subjektivan si, pa je branis, mozes tako do sutra... Iskustva imam sa vama, jer vas ima milion, srecem vas na svakom koraku, a imao sam i priliku duze vremena sa njima suradjivati na nekim predavanjima i radionicama...Ti nisi sportski psiholog, pa vjerovatno iznosis misljenje prema vlastitom nahodjenju... Psiholog prica o problemima, ali prica i o pojedinacnim "boljkama" igracima... Psiholog je i motivator, ali ako vidi npr. da Suljić stalno seva, ne dodaje, upropastava akcije, naravno da ce mu to i reci ali na neki mirniji, ljepsi, bolji nacin, nego sto bi to npr. Husref uradio, naravno uz konsultacije sa trenerom, sportski psiholog pokusava uci dublje u problem soliranja Suljića, otkrivajuci zasto je takav, i naravno sugerisuci mu da treba primjeniti taktiku, igrati za ekipu, uporedjujes ekipu sa nekakvim kolektivima i uspjesima koji su proizasli iz kolektiva, itd. Ovo ja govorim takodje laicki, jer nisam te struke, ali logika mi kaze da je to tako...
Elem, posao psihologa je da napada uzrocnike, a ne da lijeci posljedice (za to vec postoji psihijatar, ali da ne idemo dalje). Vidim da pises laicki, zato sam te i citirao. Psiholog je vise kao "kanta za smece" kome se svi zale i kukaju, ali on nije trener niti moze ulaziti u posao trenera.
- Baja_Zvjerka
- Kontakt:
Ok, zavrsit' cu sa ovim postom, ti imas svoje, a ja svoje misljenje... Iz tog posta zakljucio sam da Suljicu treba psihijatar...
Informisan sam ja, studij psihologije je izuzetno lagan, skripte i nekakve knjizice su fkt smijesni... Znam jednu djevojku, to je fkt glupo stvorenje, svaku godinu u maju-junu zavrsava, do septembra odmara... Sve u roku...
Taj psiholog nama ne treba, vec onaj sportski psiholog... Takav smijer bi morao npr biti na fakultetu za sport, ili neki poseban studij na psihologiji, sa predavacima trenerima, iskusnim psiholozima, igracima, itd. Ta tvoja definicija psihologa (to je onaj kojem dodjes u ordinaciju pa mu places o svojim problemima) mi se ne cini onom koja se praktikuje u svijetu sporta...
http://en.wikipedia.org/wiki/Sport_psychology" onclick="window.open(this.href);return false;
Informisan sam ja, studij psihologije je izuzetno lagan, skripte i nekakve knjizice su fkt smijesni... Znam jednu djevojku, to je fkt glupo stvorenje, svaku godinu u maju-junu zavrsava, do septembra odmara... Sve u roku...
Taj psiholog nama ne treba, vec onaj sportski psiholog... Takav smijer bi morao npr biti na fakultetu za sport, ili neki poseban studij na psihologiji, sa predavacima trenerima, iskusnim psiholozima, igracima, itd. Ta tvoja definicija psihologa (to je onaj kojem dodjes u ordinaciju pa mu places o svojim problemima) mi se ne cini onom koja se praktikuje u svijetu sporta...
http://en.wikipedia.org/wiki/Sport_psychology" onclick="window.open(this.href);return false;
ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM
ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM
- storm_raider
- Kontakt:
Pa zakljucio si ti i da studiram psihologiju, tako da ti logika bas nije jaca strana.
Ne, nisi informisan o studiju, ali eto, mozemo se sloziti da se ne slazemo. Psiholog se ne smije mijesati u rad trenera i igracima govoriti da postuju taktiku. Isto tako, internet ti ne smije i ne treba biti referenca za ozbiljnije shvatanje stvari, pogotovo ako nisi, a nisi, upucen u sami studij i posao psihologa. Zavrsena prica.
Ostalima se izvinjavam na offtopicu.
Ne, nisi informisan o studiju, ali eto, mozemo se sloziti da se ne slazemo. Psiholog se ne smije mijesati u rad trenera i igracima govoriti da postuju taktiku. Isto tako, internet ti ne smije i ne treba biti referenca za ozbiljnije shvatanje stvari, pogotovo ako nisi, a nisi, upucen u sami studij i posao psihologa. Zavrsena prica.
Ostalima se izvinjavam na offtopicu.
- Baja_Zvjerka
- Kontakt:
Preletio sam ti bio preko posta, pa mi se bilo ucinilo da si napisao ima nas koji upisujemo psihologiju jer je volimo, a i branis je toliko... Ocigledno da ti je neko blizak psiholog, ili to studira... Nema sansi da nije tako...storm_raider je napisao/la:Pa zakljucio si ti i da studiram psihologiju, tako da ti logika bas nije jaca strana.
Da, nisam informisan o studiju, rekao sam ti, znam djevojku koja je svaki vikend slobodna, izlasci, fcb non-stop 24h online, par skriptica, knjizica, seminarskih i eto 5 godina u roku, smijesno... Nemoj mi pricati da je tesko...
Cuj internet mi ne smije biti referenca, pa sta ce biti nego internet ? Internet je jedna velika knjiga, na linku (sa wikipedie) imas cime se sve bavi sportska psihologija, a na dnu stranice imas reference od ozbiljnih autora, ako i to nije relevantno (72 izvora), onda izvini fkt...
ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM
ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM
- SarajlijaTM
Storm je lijepo objasnio čime se ko bavi i koja je razlika,onako ugrubo
Samo vidim da neki
još kontaju da je psihijatar "doktor za budale" onako narodno rečeno i to je to.
I još nešto psihijatar je doktor,psiholog to nije !
Tu priču o problemima i rješavanju ostavite psihijatru,a ocjenu mentalne sposobnosti raznim testovima ostavite psihologu
...
Samo vidim da neki
još kontaju da je psihijatar "doktor za budale" onako narodno rečeno i to je to.
I još nešto psihijatar je doktor,psiholog to nije !
Tu priču o problemima i rješavanju ostavite psihijatru,a ocjenu mentalne sposobnosti raznim testovima ostavite psihologu
...
- storm_raider
- Kontakt:
Bas naprotiv, ali ocigledno da je tebi neko mrzak ko studira psihologiju ili je psiholog. Znam i ja 3 momka koji su dosli sa strane da studiraju, pa se i danas ponasaju ovdje kao u svom rodnom selu (postovanje prema selu), bez zelje da prihvate norme zivljenja u gradu, pa bih ja sada trebao da mislim da su svi takvi, jer znam trojicu takvih? To je aristotelovski silogizam deduktivnog zakljucivanja, nesto sto u realnim situacijama ne uspjeva. Napisao sam vec jednom, ali cu i opet: To sto neko zavrsi tri godine studija psihologije po bolonji nije automatski nezavisan psiholog. Da bi bio to, mora mnogo vise da se usavrsava. Sarajevu, Zelji, ili nekom drugom sportskom kolektivu ne moze biti osoba koja je to zavrsila psiholog, vec mora mnogo, mnogo vise da se educira.Baja_Zvjerka je napisao/la:Preletio sam ti bio preko posta, pa mi se bilo ucinilo da si napisao ima nas koji upisujemo psihologiju jer je volimo, a i branis je toliko... Ocigledno da ti je neko blizak psiholog, ili to studira... Nema sansi da nije tako...storm_raider je napisao/la:Pa zakljucio si ti i da studiram psihologiju, tako da ti logika bas nije jaca strana.
Da, nisam informisan o studiju, rekao sam ti, znam djevojku koja je svaki vikend slobodna, izlasci, fcb non-stop 24h online, par skriptica, knjizica, seminarskih i eto 5 godina u roku, smijesno... Nemoj mi pricati da je tesko...
Cuj internet mi ne smije biti referenca, pa sta ce biti nego internet ? Internet je jedna velika knjiga, na linku (sa wikipedie) imas cime se sve bavi sportska psihologija, a na dnu stranice imas reference od ozbiljnih autora, ako i to nije relevantno (72 izvora), onda izvini fkt...
Opet, njegov posao nije da se mijesa u trenerov posao, vec da otkriva uzrocnike, ne da lijeci.
- Baja_Zvjerka
- Kontakt:
@Sarajlija, lijepo bi bilo da citas malo sta se pise, te da vidis da sam se salio kada sam to napisao... 
@storm, nemam nikoga da mrzim od tih psihologa, jer meni ne smetaju, konkurencija mi nisu, drustvo mi nisu, samo sam bio rekao kakvi ljudi obicno upisuju taj studij... Znaci ako je njoj takvoj glupoj fakultet lagan, tj. ne mora da uci, skriptice neke po 30 stranica, radi seminarske, ostalima nije tako?! Uporedjujes kruske i jabuke, tj. ponasanje sa gradivom (koje je mjerljivo i ne zavisi od licnog truda)... Gradiva dodje malo, znaci ne treba uciti puno, sasvim logicno, i zakljucak stoji sam po sebi... Drugo, imas li i jednog covjeka u BiH koji je sportski psiholog, isao vani, obrazovao se, pa sada je clan nekog kolektiva ?! Gdje sam ja rekao da je neko ko zavrsi 5 godina psihologije psiholog za sportski klub ?! Rekao sam da treba sportski psiholog, ocito je da mora proci neku vanjsku edukaciju, sto znaci da sam na pocetku bio u pravu da kod nas takvih nema...
Opet, ne treba da lijeci, nego da daje savjete kako da ispravi "devijantno" ponasanje...
A tim aristotelovskim silogizmom deduktivnog zakljucivanja si pokazao da ipak imas razlog da branis psihologe i njihov "teski" studij...
P.S. Ovdje pise ono sto sam govorio za Suljica, te da mu to sportski psiholog treba objasniti vaznost timske igre...
@storm, nemam nikoga da mrzim od tih psihologa, jer meni ne smetaju, konkurencija mi nisu, drustvo mi nisu, samo sam bio rekao kakvi ljudi obicno upisuju taj studij... Znaci ako je njoj takvoj glupoj fakultet lagan, tj. ne mora da uci, skriptice neke po 30 stranica, radi seminarske, ostalima nije tako?! Uporedjujes kruske i jabuke, tj. ponasanje sa gradivom (koje je mjerljivo i ne zavisi od licnog truda)... Gradiva dodje malo, znaci ne treba uciti puno, sasvim logicno, i zakljucak stoji sam po sebi... Drugo, imas li i jednog covjeka u BiH koji je sportski psiholog, isao vani, obrazovao se, pa sada je clan nekog kolektiva ?! Gdje sam ja rekao da je neko ko zavrsi 5 godina psihologije psiholog za sportski klub ?! Rekao sam da treba sportski psiholog, ocito je da mora proci neku vanjsku edukaciju, sto znaci da sam na pocetku bio u pravu da kod nas takvih nema...
Opet, ne treba da lijeci, nego da daje savjete kako da ispravi "devijantno" ponasanje...
A tim aristotelovskim silogizmom deduktivnog zakljucivanja si pokazao da ipak imas razlog da branis psihologe i njihov "teski" studij...
P.S. Ovdje pise ono sto sam govorio za Suljica, te da mu to sportski psiholog treba objasniti vaznost timske igre...
Sport psychologists may do consulting work or conduct research with entire teams. This research focuses on team tendencies, issues, and beliefs at the group level, not at the individual level.
Team cohesion can be defined as a group's tendency to stick together while pursuing its objectives.[40] Team cohesion has two components: social cohesion (how well teammates like one another) and task cohesion (how well teammates work together to achieve their goal). Collective efficacy is a team's shared belief that they can or cannot accomplish a given task.[41] In other words, this is the team's belief about the level of competency they have to perform a task. It is important to note that collective efficacy is an overall shared belief amongst team members and not merely the sum of individual self-efficacy beliefs. Leadership can be thought of as a behavioral process that influences team members towards achieving a common goal.[42] Leadership in sports is pertinent because there are always leaders on a team (i.e., team captains, coaches, trainers). Research on leadership studies characteristics of effective leaders and leadership development.
ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM
ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM
- Armageddon2012
- Kontakt:
vama dvojici ne treba psiholog,nego psihijatar
kolika količina sujete i želje da se ispadne "u pravu"
kolika količina sujete i želje da se ispadne "u pravu"
sa gospodinom gospodski,sa konjem-konjski...
- storm_raider
- Kontakt:
@baja,
Ja ipak ne uzimam sebi za pravo da cijeli studij ocjenjujem na osnovu jedne osobe. Napravio sam razliku izmedju studija psihologije (3 godine) i zvanja psihologa. Velika je razlika i to sam napisao. Takodjer, posao psihologa (ponavljam se) nije da igracima govori taktike i kako treba da se ponasaju na terenu. Oni ako su profesionalci, a moraju biti, sami trebaju znati to. Posao psihologa, kao i studij za nezavisnog psihologa nije bas tako jednostavan kao sto mislis. Ako nesto brani, to su cinjenice, a ne subjektivan stav, sto se iz tvog rezonovanja ne moze zakljuciti. Suljicu psiholog nece govoriti da postuje taktiku, vec ce saslusati njegove probleme, sto privatne, to i profesionalne. Psiholog ne lijeci, vec daje dijagnozu, na osnovu niza testova. Jedno je drzati motivacijske govore, ali je drugo govoriti igracima da moraju igrati kako trener hoce.
Sto se tice silogizma, to je tvoj nacin zakljucivanja, ali je pogresan.
@armagedone,
'ajde kamena s ramena pa gadjaj protivnicke igrace, nije ova prica za tebe.
Ja ipak ne uzimam sebi za pravo da cijeli studij ocjenjujem na osnovu jedne osobe. Napravio sam razliku izmedju studija psihologije (3 godine) i zvanja psihologa. Velika je razlika i to sam napisao. Takodjer, posao psihologa (ponavljam se) nije da igracima govori taktike i kako treba da se ponasaju na terenu. Oni ako su profesionalci, a moraju biti, sami trebaju znati to. Posao psihologa, kao i studij za nezavisnog psihologa nije bas tako jednostavan kao sto mislis. Ako nesto brani, to su cinjenice, a ne subjektivan stav, sto se iz tvog rezonovanja ne moze zakljuciti. Suljicu psiholog nece govoriti da postuje taktiku, vec ce saslusati njegove probleme, sto privatne, to i profesionalne. Psiholog ne lijeci, vec daje dijagnozu, na osnovu niza testova. Jedno je drzati motivacijske govore, ali je drugo govoriti igracima da moraju igrati kako trener hoce.
Sto se tice silogizma, to je tvoj nacin zakljucivanja, ali je pogresan.
@armagedone,
'ajde kamena s ramena pa gadjaj protivnicke igrace, nije ova prica za tebe.
- moustapha
- Kontakt:
Sportski psihlozi ce biti u BiH onda kada tu budu ozbiljni sportski kolektivi. Kod nas je sport odavno na niskim granama i klubovi se bore za egzistenciju, pa je u takvoj situaciji nezamislivo da postoje sportski psiholozi sa nekim iskustvom.
#divovi
- storm_raider
- Kontakt:
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.