Slatinash_7 je napisao/la: ↑08 feb 2025, 11:47
Quote 2: Evo praktičan primjer kako nije kod svih marža ista; U trgovini a.d. trade koja se nalazi 25 metara ispod posla gdje radim velika milka je do 7 KM cijene, dok je u bingu preko puta najmanje 10 KM, znači marža nikako nije ista a nabavna cijena jeste (možda čak Bingo ima i manju nabavnu cijenu tj.bilo bi logično da ima). Što ti hoće reći da bingo uzima 100% maržu na milku dok a.d. trade uzima npr 30%
Zavisi od koga nabavljaju Milku.
Imas firme koje idu direktno na sajam slatkih proizvoda (mislim da bude u Kolnu) i tamo dogovaraju nize cijene direktno sa fabrikom. Tako da im Milka u startu bude jeftinija. Neki dan je neko postavljao (mislim Asteriks) da je trenutno velika Milka sa ljesnjacima 1,99 Eura. Znaci sad firma ode u Njemacku i kupi tu Milku za 4 KM - dok plate prevoz i sve ostalo, plus njihova zarada, oni tu cokoladu A.D. Trade-u mogu ponuditi za 5 ili 5,50 KM.
Ako Bingo uzima od Nelta ili neke druge firme kod kojih su cokolade pravo skupe, onda im i na polici Milka bude skuplja.
Zasto Bingo uzme od Nelta, a ne od nekoga drugog kod koga je jeftinije - zato sto Nelt od njih uzima neku robu koju Bingo proizvodi, pa se bukvalno mijenjaju za robu.
Slatinash_7 je napisao/la: ↑08 feb 2025, 11:47
Da ti pokažem još malo bolje,bingo ima neto dobit po radniku 20 hiljada KM dok a.d. trade ima 12,5 hiljada KM neto dobiti po radniku,što ti je razlika 30% u korist binga a toliko mu je znači i veća marža..Ovim bojkotom se žele osvijestiti građani o ovim i sličnim problemima sa maržama i ostalim.. Sad ako to nekome nije jasno ja ne znam stvarno..
Logicno je da Bingo ima vecu dobit, kad ima veci promet i vecu zaradu. Npr. ja za taj A.D. Trade prvi put cujem, dok Bingo ima prodavnice po cijeloj BiH, od Trebinja pa do Brckog.
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.