Prvo, da se ne lazemo, mi(klub i ljudi u klubu) ne zelimo da se prilagodimo kapitalizmu, jos uvijek smo sto se tice svega u socijalizmu. Eto svi su glupi jer zele ili imaju investitora, samo smo mi "pametni".RatoborniMrmot je napisao/la: ↑03 okt 2024, 15:46Zivota mi ne branim nikoga, al mozel' jedno pitanjce. Kako mislis da se nadje investitor sa ovakvim pravim statusom kluba i imovinom koju posjeduje ?Brkooo je napisao/la: ↑03 okt 2024, 14:45Najzalosnije od svega je da nasa skupstina i nasi navijaci ne zele investitora i to je to. Zele bas ovakvog Zelju, koji ce zauvijek biti mahalski klub, malo niciji, malo svaciji, uvijek mahalski i tako.
Da navijaci istinski zele promjene, lako bi se mi rijesili svih zohara koji su u klubu.
Mislim da samo Tunovic zeli da se klub izdigne iznad ovoga jer nema oraha u dzepovima i mozda isto zeli Cubela iz nekih svojih razloga ali svi ostali bi sad potpisali da ostanu koliko god mogu na svojim pozicijama, od ovih nesposobnih iz skupstine(koji godinama kao traze investitora a odbijaju svakog ko iskaze neki inteteres) do direktorice, Bekrica, Curica, Caje, Alihodzica itd itd
Ukratko, da napravim sazetak za one koji mozda ne znaju, mi smo UG u kojem je vrhovno tijelo skupstina. Investitor koji ulaze novac hoce da preuzme i skupstinu sto je i logicno, problem nastupa kada taj neko preuzme skupstinu on moze da radi sta god hoce, bukvalno je tako. Sve akte donesene prije tog preuzmimanja moze da ponisti i da donese nove. Od prodaje pomocnog do prodaje Grbavice.
Eto da se gore navedeno ne desi, investitor ima kontrolu nad skupstinom koja imenuje UO i sto je jos bitnije NO ( kojem samo ime govori sta radi, nadzire desavanja u klubu, finansijska narocito. Nas trenutni NO je top, da se zna ), zavalis klub skupim igracima i hop, ode imovina na bubanj. To je sasvim realna opcija.
Kako to sprijeciti bez adekvatnog zakonskog rjesenja koje se zove Zakon o sportu koji mi kao drzava fakticki nemamo ? Postoji neka prica o doo, ali to je na dugom stapu i postavlja se pitanje licence kluba i svasta jos nesto.
De mi ti malo protabiri ako nije problem, bas me zanima. Ko spomene pitare odgovor je da su oni prema bilansama duzni investitoru cca 30-ak miliona maraka ( a to je samo ono sto je proslo preko racuna kluba, a svi znamo da postoje dupli ugovori jer su prema zadnjim bilansama za 2023 godinu Zeljeznicar i Sarajevo tu negdje sa godisnjim izdacima za plate uposlenika i igraca )Sta mislis sta bi se nama desilo da smo u njihovoj situaciji
Imamo primjer Tuzle koja je pustena niz vodu, Borac i Zrinjski su politicki projekti bez sopstvene imovine.
Nije to bas tako kao sto pises da jeste, a kada dodje do problema vecina ce se okrenuti prema navijacima i ocekivati reakciju sto je i logicno, ali je isto tako logicno da se ne zeli ulaziti u situacije iz koje mozemo izaci doslovno gologuzi. Lesinara ima na sve strane.
Opet pisem ovo su informacije koje imam, a skupljam ih sa svih strana, nije bas da vjerujem svima i da padam na dvije recenice.
Najlakse je sjediti i nista ne raditi da se stanje popravi, bas ovako kao sto je sad, malo niciji, malo svaciji, uglavnom mahalski, nikom te ne damo. Zeljo trenutno sluzi mnogima iskljucivo kao bankomat(naveo sam dio zohara u prethodnom postu). Jel tebi ovo trenutno stanje normalno? Klub daje podrsku politicarima putem drustvenih mreza, dajemo poklone Rami, Katici itd, jel to normalno? Nebitna je stranka, da imamo investitora, ne bi se klub morao uvlaciti u to blato.
Drugo, pametujemo za pitare nesto, a oni su vise titula osvojili sa investitorima nego u citavom periodu prije toga. Ko je trenutno u boljoj poziciji, mi sa ukupnim dugom od cca 4 miliona KM dugova(sa par ljudi koji imaju novac i onda gledamo hoce li se posvadjati ili tako nesto) ili oni sa 30+ miliona dugova, ali sa milijarderom i Mirvicem na celu(bez obzira sto je glup i papak)?
Normalno da mi imamo veci potencijal ali mi to ne zelimo da iskoristimo.
Spominjati Tuzla City u bilo kakvom kontekstu je glupo, da smo normalna drzava Husic bi bio na visegodisnjoj robiji.
Normalno da trebamo biti jako pazljivi i izabrati nekog normalnog i ambicioznog investitora (koji ce biti aktivan), a ne neke sumnjive likove.
Logicno je kad neko ulaze svoj novac, onda i zeli da se pita za sve, da postavlja svoje ljude i sl.
Nisam pravnik, ali se valjda moze ugovorom zastiti imovina kluba( stadion, pomocni teren itd, da se to ne moze prodavati), onda se zastiti grb kluba, boje itd, moze se valjda staviti u ugovor, ako investitor napravi bilo kakav dug, da se taj ugovor automatski raskida i da se sve vraca u prvobitno stanje..