Nogometni savez BiH

Moderatori/ce: _dreamer_,ribery,insider,Monolog,TaRgEt_

robijas_tesanj
Kontakt:

Re: NSBiH

Post Postao/la robijas_tesanj » 26 dec 2008, 14:51

pare su u munibovom djepu :evil: :evil: :evil:

ribery
Moderator
Kontakt:

Re: Nogometni savez BiH

Post Postao/la ribery » 26 dec 2008, 15:08

Tema spojena, kada otvorate nove provjerite da li postoji ista!

DinceManijak
Kontakt:

Post Postao/la DinceManijak » 26 dec 2008, 15:09

Vazi i izvinjavam se, ja promasio i ako sam listao :mrgreen:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Who Dares Wins~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

sam
Kontakt:

Post Postao/la sam » 27 dec 2008, 01:33

nebrisi temu da cjeli svjet cita nase komentare kako mi volimo i cjenimo nas "propali savez" :roll:

sam
Kontakt:

Post Postao/la sam » 27 dec 2008, 12:30

ova tema zasluzuje da uvjek bude u TOP-5

bebek1
Kontakt:

Post Postao/la bebek1 » 27 dec 2008, 12:40

Molim vas objasnite mi sta se to desava u savezu? :roll:

DinceManijak
Kontakt:

Post Postao/la DinceManijak » 27 dec 2008, 12:55

Oštar odgovor na kritike upućene čelnicima Saveza

Čak i blaže kritike koje igrači, navijači, sudije i novinari upute ljudima na čelu bh. fudbala rezultiraju anonimnim telefonskim pozivima, uznemiravanjem i različitim pritiscima.
Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Navijači, novinari, igrači, čelnici klubova i sudije koji su se na bilo koji način suprotstavili čelnicima Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (BiH) i javno kritizirali njihov rad doživjeli su strahovite pritiske. Neki od njih su suspendovani ili otpušteni, a mnogi su dobijali i prijeteće telefonske pozive.

Vahidin Alihodžić - Vaha, dugogodišnji sportski novinar, kaže da su 2005. godine njemu i njegovoj porodici upućivane anonimne telefonske prijetnje, nakon što je u programu radija Kalman kritikovao Savez zbog niza problema u bh. fudbalu.

Bio sam prinuđen skloniti djecu i ženu izvjesno vrijeme, jer prijetnje su zaista bile odvratne, kaže Alihodžić. Međutim, na svu sreću, nije se dogodilo ništa strašno.

Izvor ; Sportin.ba
Alihodžić kaže da nije očekivao tako agresivan odgovor, jer je njegova najveća kritika to što se u vodstvu Saveza ne nalaze bivši vrhunski igrači ili uspješni sportski radnici, za razliku od većine saveza u drugim zemljama bivše Jugoslavije. Prema njegovim riječima, oni zbog nepoznavanja sporta ne mogu doprinijeti napretku ni klupskog, ni reprezentativnog fudbala. Savez je kritikovao i zbog nepozivanja nekih kvalitetnih igrača u reprezentaciju, te slabog rada sa mladim talentima, koji bi, kako kaže, trebali biti budućnost bh. fudbala.

Bez obzira na sve probleme koje je imao zbog kritika koje je uputio čelnicima Saveza, uključujući i prijetnje smrću, Vahidin Alihodžić, sportski novinar, kaže da je i dalje spreman na otvoren i argumentiran razgovor sa onima koji se ne slažu sa njim, ako ga pritom ne pokušavaju ušutkati ili potkupiti.

Enes Kršo, tadašnji vlasnik Kalmana, kaže da su mu također upućene prijetnje smrću. Jedne prilike nepoznati čovjek ga je u telefonskom razgovoru upitao zašto njegov novinar (Alihodžić) spominje Muniba Ušanovića, generalnog sekretara Saveza. Kršo kaže da mu je odgovorio da bi to trebao pitati Alihodžića, na šta je dobio odgovor: Ma, neka, ja tebe pitam, ako budem pitao Vahidina, ja ću ubit i tebe i njega svakako.

Scene iz filmova

Kršo kaže da je najveći strah osjetio kada su ga jedne večeri, u blizini hotela Holiday Inn u Sarajevu, nepoznati počinioci presreli sa pet skupocjenih automobila i zahtijevali od njega da novinari Kalmana promijene način na koji izvještavaju o sportu.

Isto kao u filmovima. Samo su im falile maske i automati, kaže Kršo. Dodaje da je bio prilično uplašen, zbog čega se nije sjetio ni zapisati brojeve tablica na automobilima dok su odlazili.

Ja sam stao uz Vahu, to je moja dužnost, kad sam na čelu tog radija. A ostalo šta nije kome jasno, ima sud, pa nek nas tuži, kaže Kršo.

Ušanović kaže da je Alihodžić iznio više netačnih informacija o Savezu od svih drugih medija zajedno, ali da nije znao da mu je prijećeno.

To je apsurdno, to je gnusno, ja to ne podržavam, naravno. To je glupost najveća i prvi put čujem za to, kaže Ušanović.

Alihodžić kaže da prema sadržaju prijetnji pretpostavlja da su napravljene po nalogu ili uputama nekoga iz Saveza.

Da se razumijemo, naravno da niko od njih to nije uradio, nisu oni toliko naivni. Bezobrazni jesu, ali nisu naivni. Oni su preko nekih svojih mangupčića pokušali meni zaprijetiti. Ja sam uradio svoje - i dan danas radim kao što sam i radio, kaže Alihodžić.

Ušanović kaže da nikada nije lično kontaktirao Alihodžića ili Kršu, ali ostavlja mogućnost da je to neko učinio bez njegovog znanja.

Možda je neko u moje ime, a ja nikad, niti bih na taj način, to bi bilo da se molim za milost, kaže Ušanović.

Alihodžić nije jedini novinar koji je imao probleme zbog kritika upućenih Savezu.

Nakon utakmice između Belgije i BiH, odigrane 26. marta 2005. godine u Briselu, u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2006. godine, grupa sportskih novinara prijavila je udruženju BH novinari da im je zaprijećeno zbog njihovih komentara.

Osobe koje su se predstavile kao "prijatelji Saveza" poslali su novinarima više prijetećih telefonskih poruka. Jedna od njih je glasila: Mrak bi vas mogao progutati nastavite li pisati o pojedincima iz Nogometnog saveza. Kako je tada navedeno u saopštenju BH novinara, to nije bio prvi put da se novinare pokušava zastrašiti, s ciljem da prestanu pisati o Savezu, kako o postupcima njegovih čelnika, tako i o lošim rezultatima reprezentacije.

Midhat Čorbo je progovorio o neregularnostima u sudijskoj organizaciji. Suspendovan je na mjesec dana, nakon čega se prestao baviti suđenjem.

I fudbalske sudije znaju da mogu imati problema ako se javno usprotive ljudima iz Saveza. Midhat Čorbo je 2004. godine skinut sa liste sudija za tu sezonu Premijer lige BiH, nakon čega je progovorio o neregularnostima u sudijskoj organizaciji i o tome kako sudije moraju plaćati mito ako žele bili delegirani za neku utakmicu. Kaže da je dobijao anonimne prijetnje putem telefona, i da je bio izložen različitim pritiscima.

Govorili su mi da će me ubiti, da prekinem pričati, da će mi kuću zapaliti, da će mi djecu pobiti i tako to, kaže on.

Još jedan sudija suočio se sa brojnim pritiscima nakon što je kritizirao vodstvo Saveza u medijima - Dževad Imočanin, koji je kao i Čorbo prije toga skinut sa liste pomoćnih sudija za Premijer ligu.

Od običnih navijača do oštrih kitičara

Osim novinara i sudija, navijačke grupe također doživljavaju prijetnje i pritiske.

BH Fanaticosi, navijačka grupa koju uglavnom čine Bosanci i Hercegovci koji žive u inostranstvu, nezadovoljna je radom Saveza iz sličnih razloga kao i Alihodžić.

Uprkos snažnoj višegodišnjoj podršci reprezentaciji, Fanaticosi su se počeli otvoreno suprotstavljati vodstvu Saveza upravo nakon utakmice između Belgije i BiH iz 2006. godine. Članovi Fanaticosa su novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva rekli da im se činilo kao da ih Ušanović obeshrabruje da idu na tu utakmicu, govoreći im da nema karata.

Međutim, kako kažu, na stadionu se pojavilo više od 10.000 navijača BiH i svi su kupili karte bez problema. Prema njihovim riječima, pošto su osjetili da ih je Ušanović pokušao odgovoriti od odlaska na utakmicu, počeli su sumnjati u ljude na čelu Saveza.

Ušanović kaže da nikada nije pozivao navijače da ne idu u Belgiju i da Fanaticosi iz dijaspore nemaju pravu sliku o dešavanjima u Savezu. Prema njegovim riječima, radi se o tome da Savez ne može organizovano i u skladu sa zakonom povesti navijače BiH na utakmicu u inostranstvo, jer ne postoji zakon o sprečavanju nereda na sportskim manifestacijama na državnom nivou.

Sedam dana poslije utakmice sa Belgijom, Ismet Turšić – Ventola, jedan od tadašnjih vođa Fanaticosa, koji živi u Borasu u Švedskoj, pozvan je na sučeljavanje sa Ušanovićem u emisiju Centralni dnevnik na TV Hayat. Sa njim je u BiH iz Švedske, tačnije iz Malmea, došao i Davor Ademović – Bengal, također jedan od tadašnjih vođa grupe, iako su pritisci da prestanu kritizirati rasli.

Ademović kaže da su ih ljudi iz Saveza više puta kontaktirali putem telefona u pokušaju da se dogovore bez istupanja u medijima i bez ikakvih konflikata. Ponuđena nam je ekonomska, recimo donacija, neko finansiranje nas dvojice, kaže Ademović.

Nije želio spomenuti tačan iznos mita koji im je ponuđen, samo je rekao da se radi o šestocifrenom iznosu u konvertibilnim markama.

Njegove riječi potvrđuje i Turšić: Na Davorov telefon stigao je poziv. Munib (Ušanović) je insistirao da se sretnemo, da ne idemo na televiziju, da riješimo to ljudski, kako je on to rekao. Međutim, nije bilo govora o tome. Rezultat vidiš. Da nas je tada kupio, ne bi mi dan danas ovoliko lajali.

Ušanović kaže da se nije mogao sjetiti da li je kontaktirao Fanaticose prije te emisije, ali izričito tvrdi da ih nije pokušao podmititi.

Najgnusnija laž koju sam čuo u cijelom životu, kaže Ušanović. Ja novac nikad nikom nisam nudio.

Vođe Fanaticosa kažu da su im u to vrijeme počele stizati prijetnje preko telefonskih poziva i SMS poruka. No ni to ih nije spriječilo da nastave protestovati.

Na svečanoj ceremoniji potpisivanju ugovora sa novim selektorom Miroslavom Ćirom Blaževićem, novinarima su podijeljeni pokloni koji su razgrabljeni u roku od nekoliko minuta. Pokloni pomažu u ublažavanju medijskih kritika prema Savezu.

Akcije za privlačenje pažnje

Četiri dana nakon utakmice u Belgiji, a tri dana prije sučeljavanja u Centralnom dnevniku, reprezentacija BiH igrala je utakmicu sa Litvanijom na stadionu Koševo u Sarajevu. Na toj utakmici, Fanaticosi su istakli transparent kojim su kritizirali ljude na čelu Saveza: Danas u Savezu - sutra u kavezu.

Cilj takvog i sličnih transparenata, kažu Fanaticosi, bio je skrenuti pažnju medija, FIFE i UEFE na probleme u bh. nogometu. Sa istim namjerama, na utakmici između Norveške i BiH odigranoj u Oslu 24. marta 2007. godine, u okviru kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2008. godine, Fanaticosi su ubacivanjem baklji u teren izazvali prekid utakmice. Nakon toga su napustili stadion, a UEFA je kaznila Savez sa 36.000 eura zbog ponašanja navijača.

Prema riječima Bjorna Jenssetera, koordinatora za međunarodnu policijsku saradnju za pitanja fudbala pri norveškoj policiji, prekid je trajao 10 – 15 minuta, a osim što su protestovali protiv Saveza, bh. navijači nisu pravili druge probleme, te niko nije uhapšen.

Cilj je bio da se u Europi skrene što veća pažnja na djelovanje Nogometnog saveza. Svaka kazna koju Nogometni savez plati je nešto što njih oslabljuje i što mi kao skupina pojedinaca pozdravljamo, kaže Ademović.

Nezadovoljstvo Fanaticosa i drugih navijačkih grupa izazvala je i nagla smjena Mehe Kodre, tadašnjeg selektora reprezentacije i Elvira Bolića, menadžera tima u maju 2008. godine Kodro i Bolić su se otvoreno suprotstavili vodstvu Saveza.

Meho Kodro i Elvir Bolić su otpušteni nakon samo četiri mjeseca na čelu reprezentacije. Nisu se htjeli slijepo povinovati željama čelnika Saveza.

Razočarenje zbog otkaza Kodri i Boliću traje i danas. Čak i na utakmici sa Armenijom, odigranoj u Zenici 15. oktobra, u kojoj je BiH pobijedila rezultatom 4:1, uz dobru igru i pun stadion, navijači su cijelim tokom utakmice skandirali: Savez napolje!

Probleme imaju i igrači koji se ne pokoravaju željama Saveza. Slučaj Saše Papca, odbrambenog igrača Glasgow Rangersa, pokazuje koliko čelnici Saveza mogu biti odlučni da utišaju sve kritike. Nakon što su Kodro i Bolić smijenjeni, Papac je odlučio da se ne odazove novom selektoru Miroslavu Ćiri Blaževiću na poziv u reprezentaciju.

Elvir Bolić, legenda bh. fudbala, došao na mjesto menadžera reprezentacije na insistiranje tadašnjeg selektora Mehe Kodre.

Čelnici Saveza su od FIFE zatražili mišljenje o ovom slučaju pozivajući se na pravilo prema kojem igrač koji se ne odazove na poziv u reprezentaciju, ne smije igrati za svoj klub u narednih pet dana. Ipak, Papac je u Škotskom prvenstvu nastupio za Glasgow u utakmici protiv Kilmarnocka.

FIFA je u odgovoru upućenom Savezu potvrdila da u ovom slučaju, navedeno pravilo treba primijeniti. Međutim, Gillian McKelvie, portparol Glasgow Rangersa kaže da iz FIFE nikada nisu dobili službenu obavijest. Papac odbija govoriti o ovoj temi, ali je naknadno čelnicima Saveza poslao pismo u kome navodi da više neće igrati za reprezentaciju, čime se osigurao od mogućih budućih suspenzija.

Meho Kodro, nekadašnji igrač slavne Barcelone, prihvatio je da bude selektor bh. reprezentacije ali pod uslovom da se u njegov dio posla ne miješa niko sa strane.

I na nivou Premijer lige BiH postoji snažan otpor svim kritikama. U septembru 2005. godine Fuad Kasumović kažnjen je zabranom vršenja položaja predsjednika zeničkog Čelika na godinu dana, zato što je javno kritizirao čelnike Saveza.

Poslije isteka suspenzije, nisam se vratio, jer se nisu promijenili razlozi zbog kojih sam i bio suspendovan, kaže Kasumović koji danas obavlja funkciju zamjenika ministra financija i trezora BiH. Znači, ti isti ljudi su ostali na tim pozicijama. Jednostavno sam ih pustio da uživaju u mraku tunela u koji su doveli bh. nogomet.

Fuad Kasumović, pomoćnik ministra za financije i trezor BiH i bivši predsjednik Čelika iz Zenice kaže da smatra kako ljudi koji vode Savez nisu dorasli tom poslu i da skorašnje dobre rezultate reprezentacije koriste kako bi prikrili brojne probleme.

DinceManijak
Kontakt:

Post Postao/la DinceManijak » 27 dec 2008, 12:58

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Prošlost navijačke grupe BH Fanaticos uključuje i niz incidenata zbog kojih su Međunarodni fudbalski savez (FIFA) i Europski fudbalski savez (UEFA) više puta kaznili Nogometni/Fudbalski Savez BiH. Već godinama Fanaticosi kritikuju Savez, te na svojoj web stranici i u medijima govore o lošim stvarima u bh. fudbalu.

Za vrijeme utakmice između BiH i Grčke, koja je odigrana u Zenici 11. oktobra 2006. godine, navijači su istakli transparent: Barba progovori, obraz nacije je u pitanju, aludirajući na to da igrači, uključujući i tadašnjeg kapitena Sergeja Barbareza znaju puno toga o neregularnostima, ali se veoma rijetko odlučuju da javno progovore.

Davor Ademović - Bengal, bivši vođa BH Fanaticosa pojašnjava: Dosta puta smo bili u situaciji, onako kad sjedneš, pokisao, umoran, iscrpljen. vratiš se odnekle i skontaš da smo mi u principu sami u ovome. Igrač nešto tucne, mucne na TV-u... Daj reci, što se bojiš!? Sve je to meni malo licemjerno - ostavljaš mene da stavljam glavu na panj vazda. Na kraju krajeva, do vas je, do igrača je.

Davor Ademović iz Švedske, bivši vođa Fanaticosa, kaže da su članovi grupe koji žive u inostranstvu znali preći hiljade kilometara, ostavljajući školovanje i posao, kako bi navijali za reprezentaciju.

Upravo na toj utakmici Fanaticosi su došli u sukob s policijom. Tri člana su uhapšena. U policiji kažu da se radilo o narušavanju javnog reda i mira, te da su navijači bili agresivni prema pripadnicima obezbjeđenja.

Fanaticosi odbacuju takvo objašnjenje. Oni smatraju da su to bila ciljana hapšenja, koja su ih trebala uplašiti i utišati njihove kritike. Prema njihovim riječima, samo dva dana prije utakmice Nizar Al-Tinawi i Ismet Turšić - Ventola, predstavnici Fanaticosa, gostovali su u emisiji Centralni zatvor na FTV-u, u kojoj su govorili o nekompetentnosti i lošem radu ljudi iz Saveza. Oni kažu da nije slučajnost što su upravo oni uhapšeni, zajedno sa još jednim članom grupe.

Fanaticosi upućuju na video snimak incidenta koji je nakon utakmice objavljen na mreži YouTube. Na snimci se vidi čovjek, za koga kažu da je radio za Savez, kako policiji pokazuje prstom prema navijačima, te pljuje u njihovom pravcu.

Nizar Al-Tinawi, vođa Fanaticosa za BiH, kaže da navijači na početku nisu shvatali šta se sve dešava u bh. fudbalu. Sada kada su bolje upoznati konstantno se bore za promjene u Savezu.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona kažu da postoji mogućnost da on jeste pokazivao prema navijačima iz nekih razloga, ali negiraju da su hapsili prema njegovim uputstvima ili zahtjevima.

Generalni sekretar Saveza Munib Ušanović novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je rekao da tom čovjeku nikada nije dao neki zadatak, mada je ovaj u prošlosti nekoliko puta radio za Savez. Dodaje da samo zna da se taj čovjek zove Mladen.

U MUP-u ZDK kažu da ne poznaju čovjeka koji je na utakmici BiH - Grčka, u oktobru 2006. godine, pokazivao prema navijačima, te da sigurno nisu hapsili prema njegovom navođenju. Ova fotografija je snimljena 10. septembra, neposredno pred utakmicu BiH – Estonija.

Protiv Turšića postupak je obustavljen jer je nedostupan sudu – živi u Švedskoj. U slučaju Al-Tinawija saslušanje još nije održano, dok je postupak protiv trećeg člana obustavljen zbog nedostatka dokaza.

Turšić kaže da je iz ovog incidenta izvukao pouku: Nakon tog ekscesa i toga svega povukao sam se i ja malo. Razumiješ, ****. Ne trebam ni ja ići glavom negdje, gdje drugi ne bi ni đonom, kaže on.

Ademović kaže: To je majmunluk. Svaki napad na BH Fanaticose i svaki prezir koji dolazi od njih, mi to nosimo kao orden časti. Da se razumijemo, svaki taj njihov potez meni je orden časti, zato što znam da sam na dobrom putu. Ako oni mene mrze, znači, dobar sam.

Konstantnim prozivanjem u medijima i na internet stranicama, ali i isticanjem transparenata i skandiranjem na utakmicama, BH Fanaticosi nastoje skrenuti pažnju FIFI i UEFi na probleme u bh. fudbalu.

BHF DO GROBA!!

bebek1
Kontakt:

Post Postao/la bebek1 » 27 dec 2008, 13:23

HVALA!

DinceManijak
Kontakt:

Post Postao/la DinceManijak » 27 dec 2008, 15:27

FIFA i UEFA eliminirali Muniba Ušanovića iz utrke

Aktuelni vršilac dužnosti ne ispunjava kriterij da se protiv kandidata ne vodi sudski postupak...
27.12.2008. 14:24

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) i Evropska fudbalska unija (UEFA) poslale su zadatke i kriterije za izbor novog generalnog sekretara Nogometnog saveza BiH.

I dok su zadaci vezani za regularan i transparentan izbor, uslovi koje kandidati moraju ispunjavati mnogo su zanimljiviji.

Olakšan posao

Kao što smo već pisali, novi konkurs za generalnog sekretara bit će raspisan nakon što je ranije ovog mjeseca propao minuli izborni proces zbog nemogućnosti članova Izvršnog odbora NSBiH da se usaglase o jednom od trojice kandidata.

Ovog bi im puta posao trebao biti olakšan, jer je već iz pisma međunarodnih asocijacija jasno da aktuelni vršilac dužnosti i desetogodišnji generalni sekretar NSBiH Munib Ušanović ne ispunjava uslove koji će biti postavljeni.

Naime, FIFA i UEFA su postavile kriterij da kandidat ne smije imati kriminalni dosje te da se protiv njega ne vodi sudski postupak. Kao što je poznato, Ušanoviću se na Sudu BiH sudi zbog utaje poreza i zloupotrebe položaja, što bi ga trebalo automatski eliminirati iz utrke.

FIFA i UEFA su predložile još četiri uslova koje svaki od kandidata mora ispunjavati. Jedan od njih je visoka stručna sprema, što su sva trojica kandidata (Munib Ušanović, Nijaz Merdanović i Fuad Čolpa) koja su ušla u najuži izbor prošlog ciklusa ispunjavala.

Zatim, uslov je najmanje dvije godine rada u nekoj sportskoj organizaciji. Sva trojica prošlih kandidata ispunjavala su i ovaj kriterij.

Provjera znanja

Poznavanje stranih jezika je na prošlom konkursu bio jedan od najspornijih kriterija, jer Komisija za izbor generalnog sekretara, koja je selektirala dospjele prijave i od deset odabrala četiri (Ismet Ovčina je naknadno sam odustao od kandidature), nije vršila nikakvu provjeru znanja kandidata, što će sada morati učiniti.

Konačno, uslov je da kandidat mora biti državljanin Bosne i Hercegovine.

Rok 28. februar

U daljnjoj izbornoj proceduri kriterije FIFA-e i UEFA-e Komisija za izbor generalnog sekretara (Zdeno Vidović, Edin Kotlo i Zoran Lipovac) treba uobličiti i proslijediti Izvršnom odboru NSBiH na usvajanje.

Uslovi konkursa morat će biti prilagođeni bh. zakonskoj regulativi, Statutu NSBiH i Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta u Nogometnom savezu.

Izvršni odbor će, vjerovatno, na prvoj sjednici u januaru 2009. godine potvrditi uslove i raspisati konkurs za izbor generalnog sekretara. Krajnji rok za izbor je 28. februar.

DinceManijak
Kontakt:

Post Postao/la DinceManijak » 27 dec 2008, 15:28

Optuženi, Osumnjičeni, Uhapšeni i Osuđeni u prvoj postavi Nogometnog saveza BiH!

Nogometnim savezom upravljaju ljudi sa malo sportskog iskustva, ali upitne prošlosti...
27.12.2008. 09:00

Kritičari Nogometnom savezu BiH zamjeraju i to što dopušta da u vrhu budu i oni kojima nije strano sukobljavanje sa zakonom, piše Centar za istraživačko novinarstvo.

Osim što se protiv generalnog sekretara Muniba Ušanovića i sekretara za finansije Miodraga Kureša pred Sudom BiH vodi postupak zbog utaje poreza i zloupotrebe položaja, o čemu ste mogli čitati u jučerašnjem broju, još je nekoliko čelnika osuđeno ili optuženo.

Divlji zapad

Talat Sulejmani, direktor Odjela za licenciranje, optužen je za nesavjestan rad u službi. Hamdija Abdić Tigar, ratni komandant i član Izvršnog odbora Saveza, više je puta osuđivan zbog nasilničkog ponašanja te još jednog krivičnog djela.

Sudski procesi protiv Ušanovića, Kureša i Sulejmanija još nisu okončani, a oni nastavljaju obavljati svoje funkcije u Savezu. Abdić je osuđen na kaznu zatvora od dvije godine, ali je ostao na slobodi nakon što je podnio molbu za odgađanje izvršenja kazne.

I dalje je član Izvršnog odbora NSBiH mada je internim Pravilnikom zabranjen angažman osoba osuđenih za teža krivična djela. Abdić kaže da "nije upoznat" s pravilima te da ne namjerava podnijeti ostavku.

- Atmosfera u našem fudbalu podsjeća na Divlji zapad. To ljudima koji su tamo odgovara zato što mogu u anarhiji raditi šta im je volja. Takvim ljudima uređen sistem ne odgovara - kaže Mensur Dogan, predsjednik Udruženja trenera Kantona Sarajevo.

Sudski procesi koji se vode protiv ljudi na čelu doveli su do narušavanja imidža bh. fudbala i kod kuće i u inozemstvu, tvrdi Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH i nekadašnji predsjednik FK Čelik.

S tog je mjesta suspendovan krajem avgusta 2005. godine nakon što je, prema njegovim riječima, javno kritizirao predstavnike Saveza zbog namještanja utakmica.

- Javna je tajna da ljudi koji vode Savez nisu dorasli tom poslu - kaže Kasumović.

Jedan od čelnika NSBiH s kriminalnom prošlošću je Abdić, koji je ostao na položaju iako je osuđen na kaznu zatvora zbog razbojničke krađe i razbojništva, dok je više puta uvjetno osuđivan za krivično djelo nasilničko ponašanje, uključujući i tuče.

Vrhovni sud FBiH je u oktobru 2007. potvrdio presudu protiv Abdića i Emina Pivića. Osuđeni su zbog pokušaja iznude 200.000 DEM od Nedžada Bajrića.

Kako je navedeno u presudi, kako bi ga natjerali da im preda novac, Abdić i Pivić su rukama, nogama, pištoljem i drugim predmetima udarali Bajrića po glavi i ostalim dijelovima tijela. Kada je Bajrić rekao da im novac neće dati, Pivić je ispucao jedan metak u njegov lijevi skočni zglob.

Namješten slučaj

Uzeli su njegov auto i druge vrijedne predmete, uključujući sat i mobilni telefon, te ga ostavili prelomljenih rebara.

U intervjuu koji je vođen u Bihaću, gdje živi, Abdić je tvrdio da je nevin i da su mu cijeli slučaj namjestili njegovi protivnici. Kaže da je podnio molbu za odgađanje izvršenja kazne zbog zdravstvenih problema. Priznaje da mu tuče nisu strane. Ipak kaže: "Moja djeca nisu djeca kriminalca nego ratnog heroja".

Sulejmani oštetio "Air Bosniu" za milion i 334 hiljade dolara

Sulejmani se tereti da je od januara 1999. do maja 2001. godine u svojstvu šefa poslovne jedinice aviokompanije "Air Bosnia" u Istanbulu prekršio pravila o refundiranju neiskorištenih avionskih karata te ovoj kompaniji prouzrokovao štetu od 1.334.491 američki dolar. Suđenje je u toku.

U intervjuu sa novinarima CIN-a Sulejmani je priznao da je dao izjavu u policiji u vezi s istragom o dodjeli nelegalnih državljanstava u diplomatskim predstavništvima BiH u svijetu pa i u Konzulatu BiH u Turskoj, u kojem je radio od 1994. do 1998. Kaže da u ovom slučaju nije bilo neregularnosti.

Slučaj Miroslava Ćorića

Još jedan član Izvršnog odbora NSBiH koji ima probleme sa zakonom je Miroslav Ćorić. Pod sumnjom za organizirani kriminal uhapšen je 22. maja 2007. zbog neregularnosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) u vrijeme kada je bio premijer Vlade tog kantona.

Jedan od navoda optužnice odnosio se i na 741.000 KM, koliko je isplaćeno pripadnicima Kantonalnog MUP-a koji više nisu bili na listi zaposlenika.

Salem Miso, sudija BiH, nakon hapšenja Ćorića, donio je odluku da nema elemenata za potvrdu da se doista radilo o organiziranom kriminalu te Ćorić biva optužen za prekoračivanje službenog ovlaštenja i pribavljanje koristi drugoj osobi.

Ćorić tvrdi da je isplate odobrio, jer ne bi bilo dobro izbaciti grupu naoružanih i obučenih ljudi na ulicu i ostaviti ih bez prihoda od kojih bi izdržavali sebe i svoje porodice. To je suđenje trenutno obustavljeno.

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 27 dec 2008, 15:44

DinceManijak je napisao/la:Fuad Kasumović, pomoćnik ministra za financije i trezor BiH i bivši predsjednik Čelika iz Zenice kaže da smatra kako ljudi koji vode Savez nisu dorasli tom poslu i da skorašnje dobre rezultate reprezentacije koriste kako bi prikrili brojne probleme.
...a vi koji nasjedate na ovo ste najveci pacenici. :x Nakon svih ovih tekstova, ko i dalje podrzava NJIHOVU reprezentaciju nek se zamisli malo. Podrzavanje reprezentacije u kojoj su ONI BOG I BATINA, to je podrzavanje njih samih, jer je reprezentacija ocito njihovo vlasnistvo (rade sa nje sta hoce). Dok je god pun stadion i 'fina' atmosfera oni ce imat alibi da ostanu tu gdje su. Svakom nek je na njegov obraz i njegovu odgovornost, pa kako ko hoce...
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

DinceManijak
Kontakt:

Post Postao/la DinceManijak » 27 dec 2008, 17:27

Salihbašić mijenja Mujkića

Na pomolu je nova afera u bh. nogometu. Što nije ništa novo na nogometnoj sceni u BiH. Fikret Mujkić, član nogometne vlade "krovnog" saveza mjesecima je u sukobu interesa. Profesionalno je zaposlen kao sudija osnovnog suda u Zvorniku, a volonterski - za što prima naknadu - obavlja dužnost člana Izvršnog odbora NSBiH. Što je prema Zakona VSTS sukob interesa. Mujkić je navodno, već najavio da će se odreći nogometne funkcije.

- Posao je posao. Neće biti nikakav problem da se povučem iz nogometa - izjavio je medijima Mujkić, koji u krovnom Savezu predstavlja Tuzlanski kanton.

I ovaj slučaj sada otvara brojne probleme. Sada je na potezu Tuzlanski nogometni Savez. Suad Salihbašić, predsjednik ovog kantona, za "San" kaže.

- Kada dobijemo zvaničan dopis, mi ćemo se prema tome odrediti. Mujkić je još ranije ponudio ostavku, ali je ona "mirovala". Na prvoj narednoj sjednici mi ćemo zakazati vanrednu skupštinu na kojoj ćemo imenovati zamjenskog kandidata - kaže Salihbašić.

Kako stvari stoje, novi član nogometne vlade krovnog Saveza, biće upravo Salihbašić, dugogodišnji uspješni sportski radnik u BiH.

- Pravilo je da predsjednici kantonalnih saveza budu u izvršnom odboru državnog saveza. Mi ćemo o tome odlučiti na legalan, demokratski način, bez ikakve pompe. Moguće da će sjednica naše skupštine biti već tokom januara.

Zanimalo nas je kako će novi predstavnik sa TK u krovnom Savezu glasati kada se bude birao novi sekretar NSBiH. Podsjećanja radi, Mujkić je svoj glas dao Nijazu Merdanoviću.

- Mujkić je ispoštovao stav našeg izvršnog odbora. Iako je bilo raznih pritisaka, on nije odstupio od našeg stava. Tako će biti i ubuduće. Mi smo za promjene, javnost traži nove ljude, a na tome insistiraju i delegati iz UEFA -e i FIFA -e. Dakle, u tom pogledu, mi ćemo biti protiv Ušanovićevog izbora - izjavio je za "San" Suad Salihbašić.

U kancelariji NSBiH, užurbano se radi na kompletiranju dokumentacije oko navodnog sukoba interesa Mujkića. Ne miruju ni kandidati za sekretara, koji šalju svoje ljude na tuzlanski kanton, kako bi se izborili za svog čovjeka. Zanimljivo će biti hoće li se pojaviti Mujkić na sjednici nogometne vlade u ponedjeljak, te da li će se "razvući" raspisivanje novog konkursa za izbor sekretara. Nije nemoguće da će biti probijen rok - 28 februar, kojeg su zadali predstavnici UEFA -e i FIFA -e. Javnost sa velikim iščekivanjem čeka novu sjednicu, kako zbog ove, ali i drugih vrućih tema. Na sjednici će biti i Miroslav Blažević, selektor BiH, koji je nedavno prozvao Sulejmana Čolakovića za "izdaju", a dopredsjednik ga upozorio da se ni on njemu ne miješa u taktiku i izbor igrača...

S.S.

Mujić u u Federalni savez?

U Nogometnom Savezu TK očekuju da se sprovede odluka o opozivu dr. Huse Golaća, koji u Federalnom Savezu predstavlja TK. No, baza mu je izglasala nepovjerenje, te predložila Fuada Mujića iz Banovića da predstavlja kanton u Izvršnom odboru Federalnog Saveza.

- U razgovoru sa Brankom Ivkovićem, rečeno nam je da će i ta odluka biti ispoštovana - rekao nam je Salihbašić.

Mešanović za Ušanovića

Saznajemo da su želje čelnika FK Sloboda i Tuzlanskog kantonalnog Saveza u raskoraku. Navodno je Enes Mešanović, sportski direktor Slobode, podržao Blaževićev prijedlog da se do daljneg ništa ne mijenja u Savezu, kako bi se sačuvala dobra klima do kraja kvalifikacija. Simpatizeri Slobode negoduju što na ključnim pozicijama nema Slobodinih kadrova, pa predlažu, upravo Mešanovića, te Šabovića na neku od važnih pozicija u savezima.

Tarik14
Kontakt:

Post Postao/la Tarik14 » 27 dec 2008, 17:51

Neka ti lopovi odu ali neka dodu kompetantni ljudi da ih zamjenje. :|

DinceManijak
Kontakt:

Post Postao/la DinceManijak » 28 dec 2008, 16:03

FIFA: Kandidat za Generalnog sekretara ne smije imati kriminalni dossier

Poseban tretman zaslužuje uslov da kandidat nema kriminalni dosje ili da se protiv njega ne vodi sudski postupak
28.12.2008. 09:26

Predsjednik Nogometnog saveza BiH Iljo Dominković kaže kako je pismo koje je poslala predstavnica FIFA-e Eva Paskije (Eva Pasquier) samo dio onoga što se očekuje, jer će, prema njegovim riječima, i Teodor Teodoris (Theodor Theodoris) iz UEFA-e imati nekih dopuna u vezi s uslovima za izbor generalnog sekretara.

Tačan prijevod

- U pismu koje je poslala Paskije tačno su navedene dužnosti budućeg generalnog sekretara i uslovi koje kandidat treba da ispunjava da bi bio izabran. U nekim detaljima ti su uslovi čak i lakši nego oni koje je u prvom, propalom konkursu tražio NSBiH, jer prema FIFA-i, može proći i kandidat s višom stručnom spremom, a kod nas je bila tražena visoka. Sada su potrebne dvije godine radnog iskustva, a mi smo tražili pet.

S druge strane, poseban tretman zaslužuje uslov koji kaže da kandidat ne smije imati kriminalni dosje, odnosno da se protiv njega ne vodi sudski postupak. Prema napisanom, to znači da će se morati predati uvjerenja o nekažnjavanju i potvrda o nevođenju postupka. Naša pravna služba i prevodioci utvrdit će tačan prijevod ovog uslova i koje su ustanove mjerodavne da izdaju dokumenta - rekao je Dominković.

Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH sastat će se u ponedjeljak, 29. decembra. Dominković kaže da će već tada tražiti izjašnjavanje članova o uslovima koji su stigli iz FIFA-e.

Prijedlog budžeta

- Najsretniji bih bio da u ponedjeljak utvrdimo sve uslove kako bi Konkursna komisija za izbor generalnog sekretara mogla što brže uraditi svoj dio posla. Zbog mnogo praznika u predstojećem periodu, bolje bi bilo da što prije ispunimo sve administrativne obaveze.

Također, u ponedjeljak ćemo usvojiti prijedlog budžeta NSBiH za 2009. godinu. Gospođa Paskije rekla nam je da će FIFA-in finansijski ekspert do kraja godine dati svoje mišljenje o našem prijedlogu pa ćemo imati vremena za korekcije kako bi se prijedlog našao na usvajanju na sjednici Skupštine Saveza - kaže Dominković.

Ugovor o TV pravima bit će prezentiran IO-u

Jedan od zaključaka s prošle sjednice Izvršnog odbora je da se sporni ugovor o TV pravima s kućom "Sport five" prezentira na narednoj sjednici. Jedan od potpisnika ugovora vrijednog 1,5 miliona KM je Dominković. On kaže da će obaveza biti izvršena.

- Ugovor ćemo prezentirati svim članovima Izvršnog odbora. Moći će pogledati i prošli i sadašnji ugovor. Tako je predviđeno i to ćemo uraditi - tvrdi Dominković.

Tarik14
Kontakt:

Post Postao/la Tarik14 » 28 dec 2008, 16:07

Usanovic ce, nadajmo se, otici ali drugi lopovi cek ostati na svojim funkcijama.

RođeniMostar
Kontakt:

Post Postao/la RođeniMostar » 29 dec 2008, 11:28

Jao ! :lol:
Ali ajde barem se radi nešto !
...kraj Neretve rođeni,mi smo raja iz Mostara...

DinceManijak
Kontakt:

Post Postao/la DinceManijak » 31 dec 2008, 12:42

Potpisali smo najbolji ugovor

Nakon sjednice nogometne vlade, menadžment NSBiH priredio je druženje sa predstavnicima medija. Munib Ušanović je taksativno nabrajao sve što je Savez uspješno odradio u ovoj godini. Dotakao se spornog ugovora sa kućom Sport Five, potom o sudskom sporu, o kampanji za sekretara....

Sve prošlo, čekamo eure, franke...

Novinari su ostali bez daha, tražila se olovka više, mijenjale su se baterije u diktafonu, kako nešto ne bi promaklo. Sve uspjeh do uspjeha. Ni riječi o sramnoj smjeni Mehe Kodre, o demonstracijama navijača, o svađi čelnika Saveza, o namještenim utakmicama, o sumnjivim sudijskim i listama kontrolora, o mitu u Stručnoj komisiji gdje su članovi komisije i prijatelji čelnika Saveza, nosali stotine eura po džepovima, tražeći pogodan način da zaštite sudiju Antonia Blaževića. O tome nažalost nije bilo riječi. Evo o čemu je glavni tajnik Munib Ušanović izvjestio javnost.

- Kako je počela, godina je odlično završila... Svi izvještaji prošli su kroz Izvršni odbor, potom usvajani na Skupštini. Uspjeli smo ući u Konvenciju za sudije i suđenje, odakle, odnosno od UEFA očekujemo oko 900. 000 franaka. Ispunili smo - dobili i čestitku - zbog uspješno odrađene zadaće licenciranja klubova. Uskoro će početi gradnja sportskog Centra u Zenici, skoro u jednom je dahu izgovorio Ušanović.

Pašino brdo, Betanija, Vogošća...

I vratio nas u svojevrsni marš po Pašinom brdu, Brezi, Ilidži, Betaniji, Vogošći, gdje su čelnici Saveza vodali novinare i fotoreportere, te goste iz UEFA i FIFA, da bi na kraju kamen temeljac položen u Zenici. Ustvari, trebao bi tamo biti. Ušanović se nada svakog dana. Taj je posao povjeren zeničkoj kompaniji Almi, koja će skoro 30 radova, prepustiti jednoj sarajevskoj građevinskoj kompaniji. Za projekat će UEFA i FIFA dati desetak miliona KM, dok su izvođači ponudili puno veći iznos. Kao da će stavljati srebrne pločice, a umjesto terena, postaviti crveni tepi...

Evo šta je sekretar rekao o svom sporu...

- Svu kampanju protiv saveza, pa i mene vode neki pojedinci koji su se kandidirali za sekretara. Zato smo sve desetogodišnje aktivnosti prezentirali u UEFA -u i FIFA -u. I sudski spor koji se vodi protiv mene je plod montaže. Većinu iznosa za koji nas terete, smo umanjili, omogućeno nam je reprogramiranje, smanjit ćemo preostali dug, dokazat ćemo da nije bilo utaje- slavodobitno je najavio Ušanović.

Šećer na kraju. Sporni ugovor koji su potpisali Munib Ušanović i Iljo Dominković.

- Nema ničeg spornog. Sve je čisto. Ugovor je istina poslovna tajna, ali u njemu nema ničeg spornog. UEFA i FIFA znaju da su takvi ugovori poslovna tajna. Dominković i ja nismo ništa uradili mimo statuta. O tome smo obavijestili i Izvršni odbor, koji će biti u do detalje upoznat sa svim stavkama iz ugovora sa Sport Five. Potpisani ugovor je najbolji do sada. Naprimjer, prvi je potpisao Jusuf Pušina, nakon toga dr. Milan Jelić je potpisao daleko bolji od prethodnog. Dominković i ja smo potpisali višestruko bolji ugovor od prethodnog, koji nam ovisno o uspjehu garantira dodatnu zaradu - izjavio je Munib Ušanović. Novinarima zamalo nisu zapljeskali, no, nisu smogli snage, jer su boljeli prsti od pisanja. Aferim!

S.S.

I to je moguće u NSBiH

Fikret Mujkić podnio ostavku

Napokon je neko iz NSBiH podnio ostavku. Učinio je to Fikret Mujkić, predstavnik TK. Ovo je prva svojevoljna ostavka. Doduše, ona nije plod pranja savjesti, već čuvanja pozicije u sudu, gdje je Mujkić profesionalno angažiran. Dakle, Izvršni odbor NSBiH sada broji četrnaest članova. Mujkića će, kako je "San" najavljivao, zamjeniti Suad Salihbašić, nakon što prođe skupštinu svog kantona, potom Federalnog i krovnog. Mujkićeva ostavka je uslijedila nakon upozorenja iz VSTV da je njihov i član IO NSBiH u sukobu interesa. Iz Saveza tumače, da njima ne smeta dupliranje funkcija. Naprotiv, nepotizam, sjedenje na više pozicija je praksa kod čelnika, kako kantonalnih, entitetskih, tako i krovnog saveza. Zamalo da zaboravimo. Ipak, Fadil Jahić je prvi i jedini podnio ostavku i to sa pozicije člana Predsjedništva. I to zbog mutnih radnji u nogometu. Nije bio u sukobu interesa, ali jeste udario u osinje gnijezdo, zbog čega se, na sreću ovih koji danas vladaju, povukao.

M.S.

DinceManijak
Kontakt:

Post Postao/la DinceManijak » 31 dec 2008, 18:36

Ušanović: Savez je u minusu zbog navijača

U N/FSBiH održana je tradicionalna novogodišnja konferencija za novinare na kojoj je 2008. sumirao još aktuelni generalni sekretar Munib Ušanović.
Govorio je o nekoliko tema, a najaktuelnija je TV ugovor s agencijom Sportfive...

Ovo je naš treći ugovor o TV pravima i važi za period od 2010. do 2014. godine. Kako je to poslovna tajna, ne mogu govoriti o ciframa, ali mogu reći da je drugi ugovor bio povoljniji od prvog za 243 posto, a ovaj novi je bolji od prethodnog za 176 posto. Apsolutno je povoljan u odnosu na saveze istog ranga i zemlje iz okruženja. Aktuelni ugovor za ove kvalifikacije, koje sada igramo, donosi nam 1,1 milion KM. Da je na snazi ovaj novi, dobili bismo najmanje 2,2 miliona KM, što je minimum u narednom ciklusu, bez obzira na to ko nam budu protivnici - rekao je Ušanović, a prenosi Dnevni avaz.

Govoreći o nedavno usvojenom Pravilniku o nagradama reprezentativcima, generalni sekretar je pojasnio minus u blagajni Saveza i to doveo u kontekst sudskog spora koji se trenutno na Sudu BiH vodi protiv njega i sekretara za finansije Miodraga Kureša. Obojica su, podsjetimo, optuženi za utaju poreza i zloupotrebu položaja.

Do sada su premije dodjeljivane ad hoc odlukama predsjednika ili Izvršnog odbora. Od 2001. do 2006., prema tim odlukama, isplaćeno je skoro milion KM, što je veliki udar na budžet Saveza. Drugi veliki udar na budžet je skoro 500.000 KM kazni, koje plaćamo FIFA-i i UEFA-i zbog ponašanja navijača. To je uvećalo naš dug, koji iznosi 1,6 miliona KM. Uspjeli smo osporiti 750.000 KM. Sada smo u situaciji da na Sudu BiH dokazujemo da nismo radili protiv zakona - kazao je Ušanović.

On je prenio informaciju da je član Izvršnog odbora iz Tuzlanskog kantona Fikret Mujkić podnio ostavku, jer je osnovni sudija u Zvorniku te, prema Zakonu, ne smije obavljati neku drugu javnu funkciju.

kriska
Kontakt:

Post Postao/la kriska » 31 dec 2008, 19:56

munibe stipu suplju...

nadam se da ces imat pod stare dane dobar sex u tvoraza u ovoj novoj 2009.

pozz

Odgovori

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: EdinjoBos i 5 gostiju.