harishp je napisao/la:Kad zafali jedan jedini kvalitetniji igrac sva kombinatorika i ostalo pada u vodu.
Za veci uspjeh potrebna je jaka klupa,mi niti je imamo niti cemo je u dogledno vrijeme imati.
Par nesto kvalitetnijih igraca ce pokriti ove sto se budu oprostili ili ce na krpljenje i to je to.
Sto se prije skonta,lakse ce biti kad se odvali od ledinu.
Naravno da nemamo, kada se najkvalitetniji igrači guraju u prvu postavu, bez obzira na poziciju koju igraju, tako da imamo situaciju da na terenu zajedno imamo Misketa, Pjanića i Medunjanina a ako se sjetimo Rumunije onda ovom trojcu još treba pridružiti Ibričića.
Puno je korisniji, šta ja znam ko već, recimo taj Stevanović, na poziciji krila nego Miske na poziciji krila, bez obzira što je Miske bolji igrač od tog Stevanovića.
Uigrane akcije, kretanje bez lopte i puno napadačkih varijanti donose uspjeh, to je sigurno. Ekipu treba posložiti na način da u njoj ima igrača koji imaju ograničen radijus kretanja (Miske, Zahirović, Džeko) i onih koji stalno špartaju između 2 šesnaesterca. Ali da bi se dobila optimalna kombinacija, selektor mora sve to da posloži. Nema od trke ništa kada je u pitanju Pandža, Papac, Misimović, Džeko - to su igrači koji se kreću u zadatom radijusu dok nasuprot njih imamo Salihovića, Mujdžu, Lulića, Ibiševića - igrače koji mogu trčati cijelu utakmicu i pokrivati prostor. E kad se to lijepo ukomponuje i podesi prema igri protivnika, onda možemo očekivati uspjeh.
Problem naše reprezentacije je horuk igra. Nema tu izrađenih akcija (osim na momente), nema instrukcija za igrače kako da se ponašaju i šta da rade kada imamo neka dešavanja na terenu - recimo, ako Lulić krene po lijevoj strani, Miske se treba otvoriti da odigra eventualno dupli pas sa njim, Ibišević i Džeko se trebaju pozicionirati na centaršut, Salihović treba da vreba sa ivice šesnaesterca a Mujdža da ostane nazad i da zatvori stranu, kao i Papac. Naš je problem što kad krenemo, krenemo svi i onda dolazimo u probleme.
U mojoj nekakvoj optimalnoj formaciji:
Begović - Spahić, Pandža, Papac, Mujdža - Zahirović, Salihović, Lulić, Misimović - Džeko, Ibišević i dalje na klupi imamo rješenja koja su veoma dobra za promenu ritma igre i kombinatorike (Medunjanin, Pjanić, u narednim kvalifikacijama Subašić, Vranješ, taj Hadžić, Mahmutović, Ljevaković, Štilić...) i poželjno je u određenoj fazi utakmice izvršiti izmjenu, kako igrača tako i formacije. Recimo, za vrijeme dok Miske igra polušpica iza Džeke i Ibiševića, Lulić bi trebao igrati zadnjeg veznog, sa ubacivanjima na stranu naprijed i nazad, dok bi recimo izmjenom Misimović - Pjanić formaciju trebalo promjeniti na način da ostanemo sa 2 zadnja vezna (Salihović, Zahirović) a da iza Džeke i Ibiševića igraju Lulić i Pjanić. Milion je kombinacija sa postojećim igračima, a da ne govorim kada se uključe još ove novajlije, kod kojih sigurno ima potencijala.
Bitno je da u kontinuitetu imamo 7-8 igrača iz ovih kvalifikacija, što je okosnica tima. Ovi novi, koji će se dodati u kadar, će sigurno dobro igrati kada postoji dobra osnovica. Vidjeli smo recimo Zahirovića, kog u klubu nema ni na mapi, ali kad se on ubaci u dobru ekipu i na pravu poziciju, onda igra kao Xabi Alonso.
Mogao bih ja još 2 stranice da napišem, ali rekoh da ne bude da pametujem

Jbš državu koja nema Nobela, Oskara i Olimpijadu.
Pobjednici ostvaruju ciljeve, gubitnici traže izgovore.
SERGEJ, SERGEJ, SERGEJ BARBAREZ.