Koja je najuspješnija država regiona u sportu?
Moderatori/ce: ribery,insider,rio_Ferdy88
Re: Koja je najuspješnija država regiona u sportu?
ja iskreno ne bih mijenjao indijanapolis 2002. za srebro u fudbalu. zlato je vec druga prica. dok recimo zlato iz 1998. ili ova druga evropska zlata bih rado mjenjao, osim mozda onog iz 1995. ne zbog zlata kao zlata vec zbog specificnosti trenutka, sankcija i ostalog...
Ne mož' bez mene
.
Dođosmo do toga da srebro sa SP u fudbalu vrijedi više od 20 zlata u košarci
. Pa šta bi bilo da je u pitanju zlato??? Plus je tema ko je najuspješniji u sportu uopšte.
Znači da je SAD pošto nije uzela neku medalju na SP u fudbalu manje uspješna od Hrvatske u sportu jer je Hrvatska uzela srebro na SP u fudbalu. Smiješno!

Dođosmo do toga da srebro sa SP u fudbalu vrijedi više od 20 zlata u košarci

Znači da je SAD pošto nije uzela neku medalju na SP u fudbalu manje uspješna od Hrvatske u sportu jer je Hrvatska uzela srebro na SP u fudbalu. Smiješno!
Kao sto sam rekao, nisi kompetentan za ovu diskusiju!Fikret1946 je napisao/la:nemoj pominjat amere i kineze koji su qarina u fudbalu takodjer i kojima fudbal nije ni u top 3 sporta po popularnosti, dok je u Evropi i Juznoj Americi fudbal neprikosnoven. dali bi vi sva ta zlata za jedno cetvrtfinale svjetskog, a kamol za neki veci uspjeh
jos mi samo pocni vaditi medalje iz wanna be sporta vaterpola
Dali bi zlato za srebro u fudbalu samo zato sto imamo vec 2 komada zlata u basketu!
Kad se podvuce crta, gledaju se pobjednici, zato i postoji pobjednik/prvak!
Niko ne pominje Partizanovu 66 i finale LŠ, samo 91 i Zvezdinu titulu!
Niko ne pominje ko je bio u finalu GS 2010, samo pobjednika!
Niko ne pominje finalistu LŠ 2001, ali svi znaju da je Sevila osvojila Kup Uefa 3-4 puta u 5 god itd itd...

Crveno-bela boja kad se razlije svud', suze mi jurnu u oči, a srce iz grudi nema kud'...
niko ne moze izmjeriti koliko vise vrijedi medalja u fudbalu ili nekom drugom sportu nego neka druga medalja u nekom drugom sportu,tako da je bezze o tome raspravljati
Mojne Fikrete više, u pravu je marconato. 

jedan devet čet'ri šest
željkan vazda mačić čest
željkan vazda mačić čest
- Fikret1946
- Kontakt:
Dobro to, ali opet cu se prije sjetiti finaliste lige prvaka iz 69' nego pobjednika Grand Slama iz 2009 realno, koga boli krasni qrac za te smijesne sportove u poredjenju s fudbalom ?
objasni mi zbog cega si ti kompetentan za ovu diskusiju ?
Fikret1946 je napisao/la:Dobro to, ali opet cu se prije sjetiti finaliste lige prvaka iz 69' nego pobjednika Grand Slama iz 2009 realno, koga boli krasni qrac za te smijesne sportove u poredjenju s fudbalom ?
to je do tebe,ne pratis tenis a fudbal da pa ces se toga sjetiti
Mozda zato sto ne lupetam gluposti da je fudbalsko srebro vaznije od 30 koasarkasih zlata...Fikret1946 je napisao/la: objasni mi zbog cega si ti kompetentan za ovu diskusiju ?
Dobro ti covjek napisa, ispade sa je Hrvatska veca sportska sila od SAD-a po tvom...

Crveno-bela boja kad se razlije svud', suze mi jurnu u oči, a srce iz grudi nema kud'...
- alan_kardec
- Kontakt:
fikro je izdominirao temu svojim izjavama, što mu je, cijenim, i bio cilj. bez uzbuđAvanje, molim!
Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović
RIP Adis Selmanović
par pitanja:
koliko sam se samo naslusao i nacitao o onom famoznom olimpijskom finalu ´92. pa zamislimo samo sta bi bilo da je kojim slucajem drazen sa ekipom dobio drim tim te godine u finalu? zamislite tu euforiju?!
da li iko ovdje misli da bi argentina mjenjala svoje olimpijsko zlato i pobjedu nad drim timom iz 2004. za jos jedno fudbalsko srebro. ili sta mislite, sta je znacajnije agenticima, to kosarkasko zlato ili fudbalsko srebro iz 2014. ili ono iz 1990? procitajte malo sta se sve pise o tom uspjehu.
jeli neko ovdje misli da su brazilci toliko svrsavali na fudbalsko srebro iz 1998. i da ga ne bi mjenjali za pobjedu nad drim timom i kosarkasko zlato?
mislite da bi spanci mijenjali svoje jedino zlato sa SPa 2006. u kosarci za srebro u fudbalu. iako nisu dobili amere tada. i sta bi dali da jesu?
isto tako mislim da se ovdje nevjerovatno potcjenjuje popularnost kosarke recimo u latinskoj americi kao i odbojke uopste. igrom slucaja, sportova u kojima srbija dominira. vjerovatno je i tenis minoran sport...
(evo ja kazem iskreno, dao bih zlata iz ´98. kada nije bilo NBA igraca i evropska iz ´97. i 2001. za SP srebro u fudbalu al da nam ostanu zlata iz ´95. i 2002. i ovih 5 srebra. a da imamo samo ta 3 zlata onda ne bih dao ni njih.)
koliko sam se samo naslusao i nacitao o onom famoznom olimpijskom finalu ´92. pa zamislimo samo sta bi bilo da je kojim slucajem drazen sa ekipom dobio drim tim te godine u finalu? zamislite tu euforiju?!
da li iko ovdje misli da bi argentina mjenjala svoje olimpijsko zlato i pobjedu nad drim timom iz 2004. za jos jedno fudbalsko srebro. ili sta mislite, sta je znacajnije agenticima, to kosarkasko zlato ili fudbalsko srebro iz 2014. ili ono iz 1990? procitajte malo sta se sve pise o tom uspjehu.
jeli neko ovdje misli da su brazilci toliko svrsavali na fudbalsko srebro iz 1998. i da ga ne bi mjenjali za pobjedu nad drim timom i kosarkasko zlato?
mislite da bi spanci mijenjali svoje jedino zlato sa SPa 2006. u kosarci za srebro u fudbalu. iako nisu dobili amere tada. i sta bi dali da jesu?
isto tako mislim da se ovdje nevjerovatno potcjenjuje popularnost kosarke recimo u latinskoj americi kao i odbojke uopste. igrom slucaja, sportova u kojima srbija dominira. vjerovatno je i tenis minoran sport...
(evo ja kazem iskreno, dao bih zlata iz ´98. kada nije bilo NBA igraca i evropska iz ´97. i 2001. za SP srebro u fudbalu al da nam ostanu zlata iz ´95. i 2002. i ovih 5 srebra. a da imamo samo ta 3 zlata onda ne bih dao ni njih.)
+1Fuerza je napisao/la:Ne mož' bez mene.
Dođosmo do toga da srebro sa SP u fudbalu vrijedi više od 20 zlata u košarci. Pa šta bi bilo da je u pitanju zlato??? Plus je tema ko je najuspješniji u sportu uopšte.

treba ovu temu staviti na glasanje!
https://www.thetoptens.com/sports-countries/
(sr br 3

evo neki sajt (ne znam koliko je pouzdan) koji za svaku godinu boduje sportske uspjehe. u toj godini ne akumulativno nego samo po pojedinacnim godinama ali dobro.
http://www.greatestsportingnation.com/g ... 18/results
evo ukratko poslijednjih 5 godina:
2014: sr 21, slo 31, cro 43
2015: sr 19, slo 36, cro 40
2016: sr 14, cro 31, slo 48
2017: sr 24, cro 34, slo 36
2018: cro 33, slo 38, sr 43
cudi me da hr nije br 2 za ovu godinu

evo ukupni poeni za poslijednjih 5 godina (mislim da nisu jos upisali poene za vimbldon i fudbal, cak mislim da tu basket za proslu godinu jos nije uracunat, no dobro):
1. sr 4042 (865+975+1416+737+49)
2. cro 1836 (242+412+618+481+83)
3. slo 1790 (505+466+311+450+58)
vidim da ima za posljednjih 10 godina. znaci od 2008. do 2013:
1. sr 4664 (782+761+1043+615+475+988)
2. hr 2476 (404+530+211+497+362+472)
3. slo 2113 (194+347+353+343+214+662)
ukupno za posljednjih 10 godina:
1. sr 8706
2. hr 4312
3. slo 3903
vjerovatno ima dosta propusta, za diskusiju je metoda ali to je to sto sam nasao na netu na ovu temu.
slicne teme na netu:
http://www.biggestglobalsports.com/top- ... 4587465102
evo malo rasprave na temu najpopularnijih sportova i najboljih nacija:
https://www.theroar.com.au/2011/11/02/w ... the-world/
slazem se. i kada bi se i pokusalo tesko bi se nasao neki koncenzus jer bi svako vukao na svoju stranu. kao ... fudbal 30 puta jaci od kosarke, hokej vrjedniji od kosarke itd.filip13 je napisao/la:niko ne moze izmjeriti koliko vise vrijedi medalja u fudbalu ili nekom drugom sportu nego neka druga medalja u nekom drugom sportu,tako da je bezze o tome raspravljati
ali ako bih ja sastavljao neko vrjednovanje onda bi to islo recimo ovako.
da ne sirim pricu... ogranicim se na 5 kod nas najpopularnijih timskih sportova + tenis.
1. fudbal
2. kosarka
3. odbojka
4. rukomet
5. vaterpolo
srebro je duplo vrjednije od bronze a zlato 2 i po puta vrjednije od srebra.
vaterpolo EP:
B: 1p, S: 2p, Z: 5p
svaki naredni sport mnozimo sa koeficijentom 2.
rukomet EP:
B: 2p, S: 4p, Z: 10p
odbojka EP:
B: 4p, S: 8p, Z: 20p
kosarka EP:
B: 8p, S: 16p, Z: 40p
fudbal mnozimo sa koeficijentom 2,5:
tako recimo za EP zlato dobijemo index od 100p
SP i OI mnozimo sa 2 (sem za fudbal na OI). (mada ja to ne bih radio za vaterpolo i rukomet jer su minorni sportovi u svjetskim razmjerama i EP je i teze osvojiti nego SP jer je koncentracija kvalitete veca a nema jakih repki van evrope).
tako recimo fudbalsko SP zlato (200p) bude vrjednije od 2 kosarkaska SP zlata (80+80=160p) ali manje vrijedno od 3 (240p) a ekvivaletno 5 kosarkaskih EP titula (5x40=200) ili 2 kosarkaska SP zlata + 1 EP zlato. a fudbalsko srebro bi bilo ekvivalentno kosarkaskom zlatu sa takmicenja istog ranga.
tenis recimo:
masters: 1p, WTF zavrsni masters: 2p, slem: 5p, br1 na kraju godine: 5p
tenis je jako devalviran od pojave noleta, znam da bi bez njega cijena jednog slema bila daleko veca. pa gorana je docekalo preko 100 000 ljudi nakon onog vimbldona. mada je i cilkan imao veliki docek sa sve zivom svirkom.
e sada ako se zeli siriti prica na OI medalje onda recimo 1,2 i 5p jer ne vidim da jedno olimpijsko zlato u gadjanju glinenih golubova ima veci odjek u svijetu od jedog pehara vimbldona. kao i za EP ili SP recimo za atletiku.
onda treba vidjeti da li se ograniciti samo na muske ili uzeti i zene u obzir i da li im dati iste poene ili umanjiti zene nekim koeficijentom recimo 3 ili 5 puta (ipak je muski sport daleko popularniji od zenskog). jer ako brojimo zene u atletici i skijanju onda trebamo da ih brojimo i u tenisu (kao najpopularnijem zenskom sportu a i zenska odbojka se kotira tu u vrhu mislim da cak odmah iza tenisa) i u kolektivnim sportovima. sto se tice zena tu hrvatska dobija njihovim uvrstavanjem u pojedinacnim sportovima kao sto je skijanje i atletika a srbija tenisom kao i kolektivnim sportovima: odbojka, kosarka, rukomet.
ne bih rekao. previse je to pausalno. bez obrazlozenja, mozda pomalo navijacki. evo neke moje analize.avenija je napisao/la:Mozda neko moje misljenje 55%-45% u korist hrvatske.
da prvo odredimo peroid, recimo od osamostaljenja hr neka bude od jula 1991.
onda da razgranicimo zenski od muskog sporta. hrvatska od jakih imena ima janicu, sandru i blanku i 3 EP srebra odbojkasica. srbija ima 3 br1 u zenskom daleko najpopularnijem sportu, tenisu (seles, ana, jeca), zatim spanovicku i sekaricku i 10 medalja iz kolektivnih sportova (odbojka, kosarka i rukomet) od cega 3 zlata. - rekao bih prednost srbija.
da zanemarimo manje popularne pojedinacne sportove jer tu i jedni i drugi imaju dosta argumenata ali sve je to tu negdje. srbija ima plivace, sampiona u rvanju, 11 medalja iz atletike (dudas, kolasinac, bekric i nesto ranije topic), hrvatska ima boxere, MMA, medalje u gimnastici itd.... pa da se onda ogranicimo na ovih kod nas 6 najpopularnijih sportova: fudbal, kosarka, tenis, odbojka, rukomet i vaterpolo.
srbija u odbojci bas kao i hrvatska u rukometu ima 13 medalja od cega 3 zlata. znaci tu se lako moze uporediti ali odbojka je u svjetskim razmjerama nemjerljivo popularnija od rukometa tako da tu bi srbija ipak imala prednost.
dakle ostaje nam hrvatski fudbal protiv srpskih fudbala, kosarke, tenisa, rukometa i vaterpola (umanjeno za uspjehe hrvata u kosarci, tenisu i vaterpolu). zbaci 2 medalje sa fudbalskog SPa protiv zvezdine titule sampiona svijeta, (11-4) 7 kosarkaskih medalja od cega 5 zlata (2 sa SPa), partizanove titule evropskog sampiona, (13-2) 11 teniskih slemova + 4 godine br1+ 5 zavrsnih mastersa i (30-4) 26 mastersa, 4 rukometne medalje i nekih 10ak medalja razlike u vaterpolu od cega vecina zlatnih. - prednost srbija rekao bih
Zadnja izmjena: lucky13, dana/u 02 avg 2018, 23:47, ukupno mijenjano 1 put.
Ako neko dominira u bilo kojem timskom sportu, onda je to Srbija u vaterpolu!
4 (uzastopna) zlata na poslednjih 5 evropskih prvenstava.
4 zlata na poslednjih 5 velikih takmicenja (racunajuci i SP i OI)

4 (uzastopna) zlata na poslednjih 5 evropskih prvenstava.
4 zlata na poslednjih 5 velikih takmicenja (racunajuci i SP i OI)

Hrvatska Fudbal
Srbija Kosarka
Srbija Tenis
Hrvatska Rukomet
Hrvatska Skijanje
Ovo sto ja pratim ovako je stanje
A ove sportove koje ne prati 95% svjetske populacije bi trebalo uzimati kao manje bitne
Srbija Kosarka
Srbija Tenis
Hrvatska Rukomet
Hrvatska Skijanje
Ovo sto ja pratim ovako je stanje
A ove sportove koje ne prati 95% svjetske populacije bi trebalo uzimati kao manje bitne
VICTORIA CONCORDIA CRESCIT
Ljubitelj ponedjeljka, vruce pive, loseg centarsuta i hladne zene.
Ljubitelj ponedjeljka, vruce pive, loseg centarsuta i hladne zene.
Sve super, samo nikako bez odbojke, ako se vec vodis tom "95 %..." 

Odbojka se igra svugdje samo nigdje nije popilarna
Igra se u 100 zemalja a americki fudbal u jednoj.NFL je 10x globalno popuparniji
Rasprostranjenost nije jednako popularnost
Igra se u 100 zemalja a americki fudbal u jednoj.NFL je 10x globalno popuparniji
Malo si propustio gradivo..Imas na prethodnim stranicama.MElloo je napisao/la:Odbojka se igra svugdje samo nigdje nije popilarna
Odbojka je globalno daleko popularniji sport od rukometa!
PA kad uzmes u obzir da se rukomet prati samo na balkanu, skandinaviji i nesto u zapadnoj evropi to i nije cudnomarconato je napisao/la:Malo si propustio gradivo..Imas na prethodnim stranicama.MElloo je napisao/la:Odbojka se igra svugdje samo nigdje nije popilarna
Odbojka je globalno daleko popularniji sport od rukometa!

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.