Pomoc u vezi PC-a

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

viKK
Kontakt:

Re: "Pomoc u vezi PC-a"

Post Postao/la viKK » 05 avg 2014, 12:27

jasmin10 je napisao/la:imam problem :D
na pocetku CD-a sestrine svadbe su slike i pokusav`o sam da ih izrezem pokitom, ono print screen i tako to, ali izbaci mi samo crno. zna li neko da li postoji neki program da izrezem te slike, jer ima stvarno lijepih slika :D
paint

JoseMourinho
Kontakt:

Re: Odg: "Pomoc u vezi PC-a"

Post Postao/la JoseMourinho » 05 avg 2014, 12:48

plavipatriota je napisao/la:Ovako, pisao sam već na ovoj temi, kupujem laptop, uglavnom na lageru nije bilo tog mog koji sam htio, koji je najbolji od ova tri:
http://svenakredit.ba/racunari/laptopi/ ... 204g50mnkk" onclick="window.open(this.href);return false;

http://svenakredit.ba/racunari/laptopi/ ... book-ah532" onclick="window.open(this.href);return false;

http://svenakredit.ba/racunari/laptopi/ ... sx016d-156" onclick="window.open(this.href);return false;

Ako nije problem, posebno uporediti Fujitsu i Acer..
Laptop mi treba i za igrice, ali i za fax, znači nešto ovako univerzalno, ali sa većim značajem za ovo "igrice" :mrgreen:
HVALA UNAPRIJED!
Fujitsu prekriži slobodno, ja bar tu matku ne bih uzo nema šanse, neznam vjeruj asus bi ja kad bi biro ;)

Gdje uzimas na ovom sajtu svezakredit samo ili?

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 05 avg 2014, 14:12

Drug, za 1100, 1200KM možeš naći bolji izbor od ta tri.

Ako ćeš već masnije da platiš, onda uzmi laptop sa i-5 procesorom i obavezno sa posebnom grafičkom, ne samo integrisanom. I ja sam tako gledao par dana koji bi laptop uzeo, umalo da i ja uzmem sličan kao što su ti na listi (specifikacijma), pa sam u posljednji trenutak promijenio mišljenje i uzeo po specifikacijama slabiji. Gledam youtube na 1080p bez problema, testirao sam mnoge igre koje pokreće bez problema, 4gb ddr3 (sada se sve prodaje sa dd3, prije je sa ddr2) itd.

Ostajem pri svojoj da je bolji uzeti low budget laptop (oko 700KM) i bolji desktop računar. Potpuno druga stvar ako ti treba za zahtjevne programe radi posla, onda bi se dalo raspravljati.

viKK
Kontakt:

Post Postao/la viKK » 05 avg 2014, 15:36

plavipatriota je napisao/la:Ovako, pisao sam već na ovoj temi, kupujem laptop, uglavnom na lageru nije bilo tog mog koji sam htio, koji je najbolji od ova tri:
http://svenakredit.ba/racunari/laptopi/ ... 204g50mnkk" onclick="window.open(this.href);return false;

http://svenakredit.ba/racunari/laptopi/ ... book-ah532" onclick="window.open(this.href);return false;

http://svenakredit.ba/racunari/laptopi/ ... sx016d-156" onclick="window.open(this.href);return false;

Ako nije problem, posebno uporediti Fujitsu i Acer..
Laptop mi treba i za igrice, ali i za fax, znači nešto ovako univerzalno, ali sa većim značajem za ovo "igrice" :mrgreen:
HVALA UNAPRIJED!
acer i asus su ti oba bolji od tog fujitsua, što i cijena govori.. obzirom da te interesuju igrice, uzmi jedan od ova dva, fujitsu prekriži. asus ima malu prenost u vidu većeg hard diska, a što se tiče grafičkih kartica, oba laptopa imaju vrlo slične grafe i sumnjam da bi neka od njih pružala bolje performanse od druge.. no obzirom da asus ima kombinaciju intel procesor + geforce grafička, njemu dajem prednost. (acer ima radeon grafičku)..
ukratko, fujitsu prekriži, asus i acer su tu negdje kada se sve sagleda.. ja bih na tvom mjestu uzeo asus.. on će ti pružiti najviše, zato i jeste najskuplji od sva 3.

moram se složiti sa ovim što kaže @neutral.. ako hoćeš igrati igrice, desktop računar je daleko bolja opcija.. za 1200KM možeš uzeti stroj (u pravom smislu riječi) od računara koji će te služiti narednih 5 godina bez problema.. ali eto, ako ti je baš prioritet da bude laptop i da bude prenosiv, nema ti druge nego platiti malo skuplje a dobiti manje.

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 05 avg 2014, 19:13

Definitivno Acer ili Asus, taj odstrani odmah. Koristim Acer vec 3 godine bas nikavog problema nisam imao.
Ne mogu naci teme za igre, mali rođak mi trazi da mu snimim kakve igre s autima, ali starije nesto jer je slab mu racunar, 3 procesor, mislim da je 512 ram i 128 gr. ako kome sta pada na pamet...
Mia San Mia

JoseMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseMourinho » 05 avg 2014, 19:58

R32 je napisao/la:Definitivno Acer ili Asus, taj odstrani odmah. Koristim Acer vec 3 godine bas nikavog problema nisam imao.
Ne mogu naci teme za igre, mali rođak mi trazi da mu snimim kakve igre s autima, ali starije nesto jer je slab mu racunar, 3 procesor, mislim da je 512 ram i 128 gr. ako kome sta pada na pamet...
Nfs hot pursuit čini mi se ima dva dijela trebalo bi moć ;)

Lillard
Kontakt:

Post Postao/la Lillard » 05 avg 2014, 20:03

Svaki put kad upalim komp na, sat mi nije podesen, tj. stoji 1980.godina i pogresan datum. Sta trebam napravit da to otklonim jer mi glupo svaki put podesavat rucno.
"Last time they count me out, what I do Game 6?"

Donnie Darko
Kontakt:

Post Postao/la Donnie Darko » 05 avg 2014, 20:03

Ma instaliraj mu Underground 2 i Most Wanted, ionako dvije ubjedljivo najbolje NFS igre.

JoseMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseMourinho » 05 avg 2014, 20:04

Lillard je napisao/la:Svaki put kad upalim komp na, sat mi nije podesen, tj. stoji 1980.godina i pogresan datum. Sta trebam napravit da to otklonim jer mi glupo svaki put podesavat rucno.
Klikni dole pa u opcije ima ono da strikiras automatski vrijeme da fata sa neta ;)

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 05 avg 2014, 20:18

Donnie Darko je napisao/la:Ma instaliraj mu Underground 2 i Most Wanted, ionako dvije ubjedljivo najbolje NFS igre.
Ma hoce vise nesto tipa relija i po mogucnosti u dvoje da moze, ono ekran na pola.
Mia San Mia

alan_kardec
Kontakt:

Post Postao/la alan_kardec » 05 avg 2014, 20:24

ako je u laptopu integrisana grafička, kad gledam specifikacije, šta treba da piše u specifikacijama da bih znao da je u pitanju ingegrisana grafička?
Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović

JoseMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseMourinho » 05 avg 2014, 20:26

alan_kardec je napisao/la:ako je u laptopu integrisana grafička, kad gledam specifikacije, šta treba da piše u specifikacijama da bih znao da je u pitanju ingegrisana grafička?
Ne treba da pise tj. pisat ce vjerovatno Intel HD Graphics i neki broj ;)

OnlyUnited
Kontakt:

Post Postao/la OnlyUnited » 05 avg 2014, 20:33

Odabir grafičke kartice ovisi o namjeni Vašeg prijenosnog računala. Postoje dvije vrste grafičkih kartica: integrirane grafičke kartice koje nalazimo u većini prijenosnika te zasebne grafičke kartice. Čip integrirane grafičke kartice nalazi se na samoj matičnoj ploči računala i nema zasebnu memoriju, već se koristi radnom memorijom računala. Stoga se kaže da takve kartice imaju dijeljenu memoriju. One su jeftinija opcija, no danak plaćaju performanse računala.

Ukoliko prijenosno računalo pretežno služi za uredske aplikacije i pristup Internetu, bez straha odaberite integriranu grafičku karticu. No ako se intenzivno bavite radom u zahtjevnijim aplikacijama poput CAD programa ili volite igrati najnaprednije igre, Vaš će izbor biti zasebna grafička kartica. One posjeduju vlastitu memoriju, čime se radna memorija u potpunosti oslobađa za rad aplikacija, te su osjetno brže u procesiranju videa i 3D aplikacija.
Pise, npr.
Grafička karta
Integrisana HD Ivy Bridge GT1 sa deljenom sistemskom memorijom
- Ed Woodward for Prime Minister !

JoseMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseMourinho » 05 avg 2014, 20:38

ma sad su integrisane i napredovale, ja sam soker 12 igro sa integrisanom kod jarana, on igro far cry 3, napredovalo je to dosta, a ako bas neigras igre i vise koristis pc za net i sl. onda je glupost bacat dodatne pare za graficku...
ili još bolje ulozit te pare pa uzet jaci procesor i vise rama, a onda za godinu, dvije, tri kad ti naumpadne slucajno kupis sebi graficku stavis i imas ponovo beton kompjuter ;)

OnlyUnited
Kontakt:

Post Postao/la OnlyUnited » 05 avg 2014, 20:52

Opet ako zelis jace performanse, grafa ti je zakon. Naravno uz to ide dobro napajanje, solidan procesor i tek onda RAM, kao jeftinija komponenta. Moras znati npr. i koju grafu izabrati npr. nVidia Geforce 635M 2GB
nVidia Geforce 720 2GB, gdje je jaca jaca ova prva. Imas forume u odabiru odredjenih grafa... Integrisane grafe odredjenih proizvodjaca, pa cak i nVidia (dosta kategorija) su vecniom smece. Raja laptope koristi za raznorazne potrebe, od obicnog surfanja do zahtjevnih 3d programa raznih namjena.

JoseMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseMourinho » 05 avg 2014, 21:00

ma evo meni npr. kad bi sad uzimo pc uzo bi sa integrisanom grafickom, ionako net + FM + PES, mislim to je do mene sto nisam zahtjevan ok tih igara, ima raje kojima treba graficka od 200+KM jer igraju te je.bene igre :D al u ovakvom slucaju bgm integrisana je po meni super odabir, da se nemoze mjerit sa pravom jeste, al ipak ustedit ces 150+ KM ako ti bas nije neophodna ;)

OnlyUnited
Kontakt:

Post Postao/la OnlyUnited » 05 avg 2014, 21:02

Dubina dzepa definise kvalitet.. ;)

JoseMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseMourinho » 05 avg 2014, 21:05

to svakako :D

alan_kardec
Kontakt:

Re: Odg:

Post Postao/la alan_kardec » 05 avg 2014, 21:07

JoseMourinho je napisao/la:
alan_kardec je napisao/la:ako je u laptopu integrisana grafička, kad gledam specifikacije, šta treba da piše u specifikacijama da bih znao da je u pitanju ingegrisana grafička?
Ne treba da pise tj. pisat ce vjerovatno Intel HD Graphics i neki broj ;)

nedavno ja na poklon dobio nov hp-ov laptop, znam da su ove neke osnovne karakteristike 4 gige RAM-a, 500 giga harda, ali nikako ne mogu da provalim kakva mi je grafička. Na kutiji u koju je bio zapakovan laptop nema nikakvih specifikacija, kad pogledam u system properities, piše ovo
slika

skontao sam da je loša, ali me zanima jel integrisana ili nije :mrgreen:
Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović

OnlyUnited
Kontakt:

Post Postao/la OnlyUnited » 05 avg 2014, 21:17

Skini glary utilities.. Idi pod advanced tools- system info-display, uslikaj prvih 5-6 redova i postiraj..

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Jabroni i 6 gostiju.