Jesam neko ko želi da živo u demokratskom društvu. Ali demokratsko društvo nije ono u kojem se manjina prilagodjava većini. To nije demokratija, već totalitarni sistem. U demokratiji i manjine imaju prava.chily-rz je napisao/la: ↑10 mar 2025, 16:00Vidi, pretpostavljam da si ti neko ko želi da živi u demokratskom društvu i ako je već tako onda bi po principu manjina se trebala prilagoditi većini a ne obrnuto. Dakle, po meni ako većina roditelja želi da se skrati nastava u vrijeme Ramazana onda je to stav većine i zakon bi se morao prilagoditi istoj.admin je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:53Već sam gore napisao da mi u tome najviše smeta nametanje ideologije. Eto gore vise primjera kako se nastava ne mora skratiti, a opet se skraćuje.chily-rz je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:48
Vidi, prije svega poenta je da naše obrazovanje ima sigurno većih problema od skraćeni časova u vrijeme Ramazana a tebi je nekako sve po mjeri ispada, samo još da se nastava uklopi sa ovim mjesecom i onda sve štima?
Kažem ti, veći problem je što veliki procenat omladine koja završi srednjoškolsko obrazovanje ne radi u svojoj struci jer tržište rada nema potrebe za istom u toj mjeri. Koja je svrha završiti za mašinskog tehničara a raditi kao konobar jer nemaš posla u struci?
Isto tako i nedostatak praktične nastave je oduvijek problem bio pa neko završi za električara a jedva da utičnicu zna promjeniti.
Predmeti se moraju prilagoditi struci, iz životnog iskustva svi mi znamo da veliki dio toga što se nauči kroz ovo osnovno i srednje obrazovanje izlapi, ostaje ono što ti je u interesnoj grupi i znanje kojim se redovno služiš.
Drugo, jedan problem ne isključuje drugi.
Slažem se da je problem u hiperprodukciji kadrova koji nam ne trebaju, a to je opet problem sto se nismo prolagodjavali. Imamo manjak jednih kadrova i višak drugih i u obrazovanju. Šta ces sad pozatvarati sve masinske škole i u njima otvoriti konobarske?
To je kompleksna tema i prilično teška, ali opet mislim da prvo trebamo shvatiti da nam je bitno da idemo u školu. Naredni korak, kad dodjemo, je da pricamo o tome kakva ke škola. Mi umjesto da rješavamo drugi korak, mi smo i onaj prvi pokvarili.
Naravno da bi većina roditelja htjela da se svoj djeci podjele petice, i hajmo ih podijeliti? Ili svi hoće po 1000 maraka da se podijeli, hajmo provaliti u trezor narodne banke o svakom po milju?
Ne ide to tako.
Ali evo i da ide. Slažem se, promijeni zakon, skrati obim gradiva ili skrati raspuste, i nek se posti ramazan, ako je zakon takav nek se ne ide u školu nikako. Ja bih se složio, vise nego sa ovim.
Ali posto zakon nije promijenjen i neće biti promijenjen, onda ne možeš ni ovo raditi. Jer ovo je potpuno isto kao ono sto Dodik radi. Ne odgovara mu zakon i on odluci da ga neće poštovati i da je on u pravu a ne zakon. Gdje to može?