Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

admin
Site Admin
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la admin » 10 mar 2025, 16:10

chily-rz je napisao/la:
10 mar 2025, 16:00
admin je napisao/la:
10 mar 2025, 15:53
chily-rz je napisao/la:
10 mar 2025, 15:48

Vidi, prije svega poenta je da naše obrazovanje ima sigurno većih problema od skraćeni časova u vrijeme Ramazana a tebi je nekako sve po mjeri ispada, samo još da se nastava uklopi sa ovim mjesecom i onda sve štima?

Kažem ti, veći problem je što veliki procenat omladine koja završi srednjoškolsko obrazovanje ne radi u svojoj struci jer tržište rada nema potrebe za istom u toj mjeri. Koja je svrha završiti za mašinskog tehničara a raditi kao konobar jer nemaš posla u struci?

Isto tako i nedostatak praktične nastave je oduvijek problem bio pa neko završi za električara a jedva da utičnicu zna promjeniti.

Predmeti se moraju prilagoditi struci, iz životnog iskustva svi mi znamo da veliki dio toga što se nauči kroz ovo osnovno i srednje obrazovanje izlapi, ostaje ono što ti je u interesnoj grupi i znanje kojim se redovno služiš.
Već sam gore napisao da mi u tome najviše smeta nametanje ideologije. Eto gore vise primjera kako se nastava ne mora skratiti, a opet se skraćuje.

Drugo, jedan problem ne isključuje drugi.

Slažem se da je problem u hiperprodukciji kadrova koji nam ne trebaju, a to je opet problem sto se nismo prolagodjavali. Imamo manjak jednih kadrova i višak drugih i u obrazovanju. Šta ces sad pozatvarati sve masinske škole i u njima otvoriti konobarske?

To je kompleksna tema i prilično teška, ali opet mislim da prvo trebamo shvatiti da nam je bitno da idemo u školu. Naredni korak, kad dodjemo, je da pricamo o tome kakva ke škola. Mi umjesto da rješavamo drugi korak, mi smo i onaj prvi pokvarili.
Vidi, pretpostavljam da si ti neko ko želi da živi u demokratskom društvu i ako je već tako onda bi po principu manjina se trebala prilagoditi većini a ne obrnuto. Dakle, po meni ako većina roditelja želi da se skrati nastava u vrijeme Ramazana onda je to stav većine i zakon bi se morao prilagoditi istoj.
Jesam neko ko želi da živo u demokratskom društvu. Ali demokratsko društvo nije ono u kojem se manjina prilagodjava većini. To nije demokratija, već totalitarni sistem. U demokratiji i manjine imaju prava.

Naravno da bi većina roditelja htjela da se svoj djeci podjele petice, i hajmo ih podijeliti? Ili svi hoće po 1000 maraka da se podijeli, hajmo provaliti u trezor narodne banke o svakom po milju?

Ne ide to tako.

Ali evo i da ide. Slažem se, promijeni zakon, skrati obim gradiva ili skrati raspuste, i nek se posti ramazan, ako je zakon takav nek se ne ide u školu nikako. Ja bih se složio, vise nego sa ovim.

Ali posto zakon nije promijenjen i neće biti promijenjen, onda ne možeš ni ovo raditi. Jer ovo je potpuno isto kao ono sto Dodik radi. Ne odgovara mu zakon i on odluci da ga neće poštovati i da je on u pravu a ne zakon. Gdje to može?

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 10 mar 2025, 16:15

JayCatwright je napisao/la:
10 mar 2025, 16:07
Nemoj me j3bat da mislis da je isto kad odes kod rođaka pa citavu noc igras PESa i kad od kuce igraju jedan preko drugog
Ma suto sam i to, rentas plejku prije pa koliko mozes izdrzati jer jebga moras iskoristiti vrijeme. Ali suto sam online prije 10 godina, u onom "party" nas bude po 8 pricamo zezamo se, Ibrahim Sehic sto je branio za Zeljo je suto s nama, pa turnir odradimo jedan protiv drugog, isto extra.

Adnan Mravac isto suto s nama, on ti je zet od ovog @carla na forumu (ne pise vise/nije aktivan).
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 10 mar 2025, 17:07, ukupno mijenjano 1 put.

chily-rz
Kontakt:

Post Postao/la chily-rz » 10 mar 2025, 16:20

Slažem se ja s tobom da je zakon taj koji treba regulisati društvo ali problem je što političari zakone kroje mimo volje naroda. Niko od nas ne podržava rast od 13% na plate političarima i službenicima ali je on svejedno tu.

Ne znam, evo ti mi reci dali je pošteno u školi gdje će od 200 roditelja njih 180 reci da je za skraćenu nastavu insistirati na zakonu koji to ne dozvoljava? Tvoje dijete će na tom primjeru naučiti da demokratija nije vladavina naroda nego zakona koje je neko izglasao u ime naroda što je možda i ok, nek se odmah upozna sa sistemom i svim njegovim manama i propustima.

RollingPaper
Kontakt:

Post Postao/la RollingPaper » 10 mar 2025, 16:22

Nisam vidio naciju da više brine za demokratiju od Bošnjaka. Da se Bogdom toliko brinu za demokratiju u Banja Luci i Mostaru, pa i Beogradu i Zagrebu, gdje bi nam kraj bio.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 10 mar 2025, 16:29

..
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 10 mar 2025, 18:12, ukupno mijenjano 1 put.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 10 mar 2025, 16:38

chily-rz je napisao/la:
10 mar 2025, 16:20
Slažem se ja s tobom da je zakon taj koji treba regulisati društvo ali problem je što političari zakone kroje mimo volje naroda. Niko od nas ne podržava rast od 13% na plate političarima i službenicima ali je on svejedno tu.

Ne znam, evo ti mi reci dali je pošteno u školi gdje će od 200 roditelja njih 180 reci da je za skraćenu nastavu insistirati na zakonu koji to ne dozvoljava? Tvoje dijete će na tom primjeru naučiti da demokratija nije vladavina naroda nego zakona koje je neko izglasao u ime naroda što je možda i ok, nek se odmah upozna sa sistemom i svim njegovim manama i propustima.
U svakom slučaju bih bio za to da se poštuje zakon i da učim djecu da treba da ga i oni poštuju. Naravno da sam za vladavinu zakona a ne vladavinu rulje (ti umjesto ‘rulja’ kažeš ‘većina naroda’, ali to je bas to)

Ako zakon ne valja, imaju procedure, institucije kroz koje se zakoni mijenjaju, pa nek ga većina promijeni.

Pitaj malo i ruralnim sredinama u BiH sta misle da li treba ženu išamarat ako ne sluša. Hoćemo li uvesti da može šamaranje, ipak je većina za to… pa onda kažeš ‘joj poludilo sve, udavio lik zenu’. Nije uvijek najbolje ono sto većina hoće, treba nekad neko i o posljedicama razmišljati.

SetoKaiba
Kontakt:

Post Postao/la SetoKaiba » 10 mar 2025, 16:40

alemovi upisi na ovoj temi su kao ono što nam političari stalno pričaju. Niko drugi nije u pravu, on sve zna i u sve se razumije, a priča mu na nivou osobe koja je završila četiri razreda osnovne škole i to jedva ("libo te", "ha ya", "ofiraće ga" i slično).

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 10 mar 2025, 16:43

SetoKaiba je napisao/la:
10 mar 2025, 16:40
alemovi upisi na ovoj temi su kao ono što nam političari stalno pričaju. Niko drugi nije u pravu, on sve zna i u sve se razumije, a priča mu na nivou osobe koja je završila četiri razreda osnovne škole i to jedva ("libo te", "ha ya", "ofiraće ga" i slično).
Nisam ti ja kriv bruda sto si imao lose djetinstvo pa sad mrzis sve oko sebe. Potrazi pomoc strucnih lica.

Sto sam ti toliko zanimljiv pa se kacis na moje upise, ne znam pisati ni pricati, zaobidjes me jebte ni u dzep ni iz dzepa mi. Zivio ti meni nek ti je sretno.

chily-rz
Kontakt:

Post Postao/la chily-rz » 10 mar 2025, 16:45

admin je napisao/la:
10 mar 2025, 16:38
chily-rz je napisao/la:
10 mar 2025, 16:20

U svakom slučaju bih bio za to da se poštuje zakon i da učim djecu da treba da ga i oni poštuju.
Pa ne znam šta da ti kažem onda, podnesi tužbu prema školi i nastavnicima koji odbijaju da rade po zakonu.

Da se razumijemo i ja sam za poštivanje zakona ali sam i za to da kad se donose zakoni poštuje volja građana.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 10 mar 2025, 16:48

Za sad ću samo svoju djecu učiti da su to sve poluobrazovani debili, to mi je dovoljno u ovom trenutku i to i radim.

Ne mislim na nastavnike, već na ove sto agitiraju za skracenje.

Zamisli zadnji u Evropi po obrazovanju prema svakom mogućem istraživanju i onda ministarstvo obrazovanja uvede mjesec dana u kojem onemogućimo normalno odvijanje nastave i djeci govorimo da škola nije bitna…

Pa moraš bas biti debil.

chily-rz
Kontakt:

Post Postao/la chily-rz » 10 mar 2025, 16:57

admin je napisao/la:
10 mar 2025, 16:48
Za sad ću samo svoju djecu učiti da su to sve poluobrazovani debili, to mi je dovoljno u ovom trenutku i to i radim.

Ne mislim na nastavnike, već na ove sto agitiraju za skracenje.
Nauči ga da je članak na ovom portalu dobar onoliko koliko je čitan i da nije bitno koliko je neko truda, volje, znanja i zalaganja uložio u njega nego koliko će ga ljudi pročitati.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 10 mar 2025, 17:00

E da je populacija koja čita obrazovanija, a da su novinari završili kvalitetnije škole, članci bi sigurno bili bolji.

Nizak nivo obrazovanja u državi je direktno povezan sa kvalitetom članaka. Ovdje da pišeš samo pametne i kvalitetne tekstove, propao bi prije nego sto bi imao priliku da o tome razgovaramo.

Svaki oko kojeg je neko uložio 5/6 sati, jedva 1000 citanja… a najveće gluposti, po 300-500.000. Otvorim clanak sa pola miliona citanja, pun grešaka u kucanju… nikom to ne smeta, očigledno da niko i ne primjeti greške. To ti je direktan pokazatelj koliko nam fali obrazovanja i pameti u državi.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 10 mar 2025, 17:02

Ja ne vidim nikakav problem davati djeci tablet ili telefon da gledaju djecije stvari. I moje djete i ostala djeca u familiji to rade.
Samo treba pratit sta gledaju. Ja se nekad zacudim sta djete svasta nauci preko toga. Normalno, ja svoje svaki dan vodim u setnju, na igraliste. Crtamo, zmira.
I sad imam interna, cura 18 godina, sta radi sa programiranjem. DC struja, konektira 48vdc drive da testiramo, studira computer engineering. Odrasla je sa tabletom i racunarom. Normala roditelji kontrolisali sta gleda.

akisarajevo92
Kontakt:

Post Postao/la akisarajevo92 » 10 mar 2025, 17:05

pazi sta prica ovaj profa iz Banja Luke, bokte mazo, sta oni prezentiraju ljudima tamo
Don't believe the hype.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 10 mar 2025, 17:06

Stvar je u tome što ne možeš dopustit' mašini da ti vaspitava dijete. Igra se sa spravom koja je 100x "jača" od njega, jača od bilo kojeg insana.

Ne može se bez toga, slažem se, al' u ranoj fazi odrastanja "struju" svest' na minimum.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

chily-rz
Kontakt:

Post Postao/la chily-rz » 10 mar 2025, 17:10

admin je napisao/la:
10 mar 2025, 17:00
E da je populacija koja čita obrazovanija, a da su novinari završili kvalitetnije škole, članci bi sigurno bili bolji.

Nizak nivo obrazovanja u državi je direktno povezan sa kvalitetom članaka. Ovdje da pišeš samo pametne i kvalitetne tekstove, propao bi prije nego sto bi imao priliku da o tome razgovaramo.

Svaki oko kojeg je neko uložio 5/6 sati, jedva 1000 citanja… a najveće gluposti, po 300-500.000. Otvorim clanak sa pola miliona citanja, pun grešaka u kucanju… nikom to ne smeta, očigledno da niko i ne primjeti greške. To ti je direktan pokazatelj koliko nam fali obrazovanja i pameti u državi.
Pa kad već znaš da nam je obrazovanje truba zašto tolika kuknjava što će propustiti par sati ? :mrgreen:

Mislim, vjerovatno je najveći broj tih koji su pročitali članak završio neku školu pa se postavlja pitanje šta je naučio iz iste kad ne cijeni trud, rad i zalaganje?

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 10 mar 2025, 17:11

ne vidim ni ja neki problem da se skrate zadnji časovi, a niti postim, niti sam u vjeri, naša stranka nekad ima toliko glupe prijedloge, da je to za ne povjerovati

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 10 mar 2025, 17:13

Ne znam aleme da li su tebe maltretirali kao dijete pa imaš neke traume, ali odgajati dijete da radi sve što rade vršnjaci iz straha da ga ne bi neko karakterizirao kao "čudaka" je tužno

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 10 mar 2025, 17:13

Centre forward je napisao/la:
10 mar 2025, 17:06
Stvar je u tome što ne možeš dopustit' mašini da ti vaspitava dijete. Igra se sa spravom koja je 100x "jača" od njega, jača od bilo kojeg insana.

Ne može se bez toga, slažem se, al' u ranoj fazi odrastanja "struju" svest' na minimum.
Ja na primjer na to gledam kao "alat" koji pomoze da nesto naucis a do tebe je da ga pravilno koristis.
Kao i sve ostale stvari u zivotu.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 10 mar 2025, 17:13

chily-rz je napisao/la:
10 mar 2025, 17:10
admin je napisao/la:
10 mar 2025, 17:00

Pa kad već znaš da nam je obrazovanje truba zašto tolika kuknjava što će propustiti par sati ? :mrgreen:

Mislim, vjerovatno je najveći broj tih koji su pročitali članak završio neku školu pa se postavlja pitanje šta je naučio iz iste kad ne cijeni trud, rad i zalaganje?
A tebe, ne mogu da vjerujem da ozbiljno takve stvari pitaš.

Ako smo loši, šta ima veze da budemo još gori?
Ako je Čelik u Federalnoj sto se trudi i igra, sto ne idu u kantonalnu?

Ne kontam fakat…

Osim toga, prosjek je grozan, a ima djece koja žele učiti. E njima uzimamo priliku silom.

Grozni smo, to je znak da treba da radimo vise i bolje, a ne manje i gore.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: jasmin10 i 5 gostiju.