Da se i ja joinam
Kraj dominacije ,po meni da,bar onakve dominacije kakva je bila do 2010 godine,odnosno kraj dolaskom Mourinha ,i kukavickim odlaskom guardiole.(zasto kukavicki,to ce se vidjeti kasnije u tekstu)
U PEPovoj eri barca je apsolutno dominirala,zbog pepa ? Ne bih rekao.
Barca je tad imala poprilicno mlad tim koji je na svim pozicijama imao igrace koji su potrebni za tika taku ili ti ga ajaxov totalni fudbal. Igrace gladne upsjeha,dokazivanja i osvajanja trofeja.
Trenutno stanje igraca:
Dani Alves:
Bio je mozda i najbolji desni ofanzivni bek 3-4 godine bez konkurencije,radio cuda u napadu zajedno s Messijem,imao asis po sezoni vise nego neki playmakeri.Al njegovo je vrijeme proslo,a barca nije nasla dostojnu zamjenu za njega,niti ce naci nekog ko ce priblizno biti dobar koliko on u tom periodu.Montoya ce ostati samo pokusaj.
Puyol:
Njemu se trebalo zahvaliti prije 2 godine ,i dovesti nekog mladog stopera koji bi sad istasao u pravog igraca.
Mascherano:
Jedan od najboljih DM igraca,medjutim u barci je uvijek popunjavao rupe,vecinom na mjestu stopera ,jer pored busketsa nije mogao igrati na sredini u tandemu sa xaviem i iniestom.
Xavi:
Mozak ekipe kojem se takodjer trebalo zahvaliti prosle sezone,al opet problem,barca nije nasla zamjenu za njegovu poziciju. Taj pokusaj je bio fabregas,medjutim od kako je dosao,rijetko kad da ne kazem nikad nije igrao tu poziciju,jer je xavi tad bio u formi.
Iniesta:
Drugi mozak ekipe,kojeg vec 2 godine muce povrede,i ne moze uhvatiti pravi kontinuitet s formom i nastupima.
Fabregas/Song:
Oba dovedena ko neka pojacanja,medjutim fabregas je uvijek popunjavao rupe ,igro laznu devetku,mjenjao xavia pomalo,iniestu pomalo,busketsa pomalo,nikad nije imao pravu definisanu ulogu u timu.
Song bi trebao da bude neka zamjena za Busketsa,taj su tip igraca,medjutim on nikako nije igrao,a bio je strasan igrac u arsenalu,i s toliko malo utakmica jednostavno su isparile njegove kvalitete.
I sad imas to da Barca vise ne moze vrsiti konstantan presing jer trio na sredini koji je bio standardan 4 godina vise ne funkcionise,a dostojne zamjene nema.
Nadalje,u PEPovoj eri rijetko koja ekipa je dolazila na camp nou da pobijedi barcu,vecinom su ekipe dolazile da prime sto manje golova,rijetko kad se desavalo da neka ekipa odigra taktikcki dobru odbranu i visok presing ,to je uvijek bilo brani se sa 10 igraca u 16m i to je to.
Sad imas puno vise ekipa koje vrse presing na sredinu barce koja vise nije u toj formi ko prije ,uzimaju loptu i daju gol iz kontri ili iz prekida.
Odbrana u kojoj fali jedan pravi stoper i desni bek ne moze to pokriti.
Ja sam rekao na pocetku da je kraj dolaskom Moua i odlaskom pepa ,zasto ?
Mou je dozivio katastrofu na pocetku od Barce,medjutim dok je uigrao tadasnju ekipu, da odgovore njegovim taktickim zamislima ,real je poceo praviti probleme barci,Mou nikad nije striktno mesija cuvao,uvijek je isao na zatvaranje Xavia i Inieste,da blokira tu kombinatoriku njihovu na sredini i messi se sam od sebe tad gubio.,odigra presing na zadnju liniju i iskoristi kontre,i to je davalo uspjeha.
8 utakmica bez poraza protiv barce dovoljno govori.
A Guardiola ,
On je izvukao maximum iz ovi igraca,iz tog sistema,i on se pametno povukao,jer je znao da nece nastaviti dominirati onako kao na pocetku,ostavio barcu bez pravih zamjena za kljucne pozicije. I treneri poslije su platili ceh.
Slicna vam je stvar u Unitedu trenutno,Ferguson je istrosio ekipu i ostavio je takvu Moyesu,i to je sasvim logican rasplet sto se sad desava,i u jednoj i u drugoj ekipi.
Barca ni u PEPovoj eri nije imala PLAN B ,jedino je znao nekad 3-4-3 formaciju igrati,al to rijetko.
TATA ima jako tezak zadatak,jer zamjeniti xavi-a je ne moguce,s ovako losom odbranom puno ekipa ce praviti probleme barci. Naravno kad se iniesta i neymar vrate to ce izgledati bolje dosta,pogotovo ako iniesta ne bude imao povreda dalje i uhvati formu.
Ovaj sistem ce funkcionisati jos ,al ne vise kao prije,i utakmice kao veceras ce biti cesce,dok se ne dovedu pravi igraci za prvi tim na pozicijama koje stekaju.
Ozil is unique, there is no copy of him – not even a bad one. He is the best number 10 in the world. He makes things very easy for me and for his team-mates with his football vision and the decisions he makes. (c) José Mourinho