Serie A - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: ribery,Monolog,geronimo,hammers,rio_Ferdy88,Puma

MaGiCa
Kontakt:

Re: Serie A

Post Postao/la MaGiCa » 25 feb 2011, 16:21

JuveSissoko je napisao/la:ma evo gledat te vijesti oko koeficijenta, i kako se to okarakterise kao uspjeh njemacke lige, a to zapravo nije neki veliki pomak u kvalitetu njemackog fudbala, sad su malkice jaca liga nego sto su bili, koliko je to rezultat pada italijanskog fudbala, eh sad pojedini koriste taj pad da bi uvelicali svoj pomak, sto nema veze s razumom, jedno je stici nekog ko ima recimo 100 bodov(seria a) , i stignes ga ti i imas isto 100 bodova, a drugo je kad ti recimo sa 50 pomjeris se na 60 bodova a seria a padne sa 100 na 50 bodova, to nije isto ,jer tvoj stvarni napredak nije 50 bodova(sa 50 na 100) nego je stvarni napredak 10 bodova(sa 50 na 60) a slika je iskrivljena jer onaj sa kojim se mjeris je imao veliki pad, tako da je to relativno postavljanje stvari i mnogi se zavaravaju svojim uspjehom jer se mjere sa nekim ko ima ogroman pad umjesto da se mjere sa nekim ko je konstantan pa ce dobit stvarnu sliku stvari tj.napretka, i mi ovdje taj pad previse gledamo kroz koeficijent, i poredeci se sa drugima, taj pad italijanskog fudbala treba gledati u poredjenju sa italijanskim fudbalom ranije i sada, dakle referisat se na samog sebe, pa cemo vidjet stvarni pad, a pad italijanskog fudbala je ocigledn i djeluje ogroman, jer je ta ista liga skoro postigla velike standarde pa sad kad se desi pad to djeluje vise nego sto je zapravo, drugacije je kad slupas mercedesa i sad vozis golfa 5, nego kad vozis golfa 2 pa predjes na jugu, veci je sok sa mercedesa na golfa, to je to relativno postavljanje stvari, uh al se ja napametova , nadam se da je post razumljiv za citanje :mrgreen:
To je sustina svega.
Italijanski fudbal je pao u odnosu na standarde iz devedesetih.
I nemacki fudbal je pao u odnosu na standarde iz 90ih koje je BL imala.
Razlika je u tome sto se pad italijanskog fudbala mnogo vise vidi, jer je ta liga bila NBA u fudbalu u tom periodu.

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 25 feb 2011, 16:23

muXmania je napisao/la:nećemo Calcio sa stranim vlasnicima, nećemo Arape, Ruse, Amere, pa makar spali na kvalitet Albanske lige, nećemo da se izgubi identitet... bez obzira na sve Italija je najuspiješnija nacija u Evropi, ima najuspiješnije klubove na svijetu... Calcio Calcio, taj divni Calcio

Samo Italijan moze da vodi klub u Calciu i samo italijanski duh moze da vlada u tim klubovima.

[youtube][/youtube]

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 25 feb 2011, 16:27

Ajmo statisticari sada jedno pitanje.

Je li se ovo ikad desilo da Italijani verovatno nece imati niti jednog predstavnika u 1/4 finalu LP i 1/8 EL ili ti ga Kupa Uefa? :?
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

Interista di cuore
Kontakt:

Post Postao/la Interista di cuore » 25 feb 2011, 16:31

2008/09 nije bio ni jedan Italijanski klub u cetvrtfinalu LP (Inter ispo od Mancestera,a Roma od Arsenala ja mislim)...sto se Kupa Uefa/EL tice to ne znam jbg.
I'm getting better looking everyday. I can't wait for tomorrow.

Chi per l'Inter vive, non muore mai...

dr.van nostrand
Kontakt:

Post Postao/la dr.van nostrand » 25 feb 2011, 16:33

To je sustina svega.
Italijanski fudbal je pao u odnosu na standarde iz devedesetih.
I nemacki fudbal je pao u odnosu na standarde iz 90ih koje je BL imala.
Razlika je u tome sto se pad italijanskog fudbala mnogo vise vidi, jer je ta liga bila NBA u fudbalu u tom periodu.

Sto se tice njemackog fudbala mislim da se on nije nesto digao u kvalitetu vec je italijanski fudbal morao pasti da bi se doslo na isti nivo, a na forumu navijaci njemackih klubova "slave" kao da je to ogroman napredak njemackog fudbala ;) .
"When you look annoyed all the time, people think that you're busy." - George Costanza
http://www.youtube.com/watch?v=UhQSnDCPF10
silver & black

spielführer_21
Kontakt:

Post Postao/la spielführer_21 » 25 feb 2011, 16:35

Devil je napisao/la:Ajmo statisticari sada jedno pitanje.

Je li se ovo ikad desilo da Italijani verovatno nece imati niti jednog predstavnika u 1/4 finalu LP i 1/8 EL ili ti ga Kupa Uefa? :?
Ja ne znam, ali si me podsjetio da upitam kako se ona anketa može promjeniti i ko to radi?
Da se postavi nova: Šta mislite koliko će italijanskih klubova igrati u četvrtfinalu LP? O,1,2 ili 3.. Ja imam osjećaj da će bar jedan proći, baš me zanima šta ostali misle. A i ona anketa gore dosadila više...

P.s. napreduju Švabe polako ali sigurno, nemojte se zavaravati.. A i trebaju 80 milja ih ima, najveća su nacija, 'ta će Španci pored njih :mrgreen:
Omiljena forumašica: http://forum.sportsport.ba/memberlist.php?mode=viewprofile&u=2
Omiljeni muzičar: http://www.youtube.com/watch?v=lbauVj2vLu4

JuveSissoko
Kontakt:

Post Postao/la JuveSissoko » 25 feb 2011, 16:40

spielführer_21 je napisao/la:

Ja ne znam, ali si me podsjetio da upitam kako se ona anketa može promjeniti i ko to radi?
Da se postavi nova: Šta mislite koliko će italijanskih klubova igrati u četvrtfinalu LP? O,1,2 ili 3.. Ja imam osjećaj da će bar jedan proći, baš me zanima šta ostali misle. A i ona anketa gore dosadila više...

P.s. napreduju Švabe polako ali sigurno, nemojte se zavaravati.. A i trebaju 80 milja ih ima, najveća su nacija, 'ta će Španci pored njih :mrgreen:
ma ima i Francuza podosta, jos kad dodas azilante ... :mrgreen: 'ta će Cola, Pepsi joj kroz noge probaci'vo :mrgreen:
nidje veze :lol:
gsol: According to these recent revelations, not only did Juventus win the title in 2005 without cheating but they did it without cheating against direct rivals who were cheating. HahaWOW we had a squad then.No wonder Juvitalia won the WC in 2006.

Italia
Kontakt:

Post Postao/la Italia » 25 feb 2011, 16:41

muXmania je napisao/la:nećemo Calcio sa stranim vlasnicima, nećemo Arape, Ruse, Amere, pa makar spali na kvalitet Albanske lige, nećemo da se izgubi identitet... bez obzira na sve Italija je najuspiješnija nacija u Evropi, ima najuspiješnije klubove na svijetu... Calcio Calcio, taj divni Calcio
to je to!

uvijek cu voliti Calcio! koliko god da su klubovi "losi", mala posjeta na stadionima.. opet ja volim Calcio i draze mi je gledati tekmu Bologna v Udinese nego Sevilla v Valencija i slicni.. znam da cu gledati sa jedne strane velikog Di Natalea, a sa druge strane isto tako velikog Di Vaia..
„Morata, najkompletniji napadac danasnjice“ -> Italia

spielführer_21
Kontakt:

Post Postao/la spielführer_21 » 25 feb 2011, 16:46

JuveSissoko je napisao/la:
spielführer_21 je napisao/la: P.s. napreduju Švabe polako ali sigurno, nemojte se zavaravati.. A i trebaju 80 milja ih ima, najveća su nacija, 'ta će Španci pored njih :mrgreen:
ma ima i Francuza podosta, jos kad dodas azilante ... :mrgreen: 'ta će Cola, Pepsi joj kroz noge probaci'vo :mrgreen:
nidje veze :lol:
Čuj francuzi, pa nisu oni za sporta- da im nema uvoza bili bi nula..
Švabe treba da su uvijek u vrhu, Italija kao bratski narod tu negdje, naravno bez Engleza nema ništa, Špance nabiti nogom- oni smetaju samo.. Ove tri su vrh, a možda se uključe i Rusi i oni su zayeban narod, ostali ciao.. Ako se Jugosloveni ujedine, onda mogu i oni :mrgreen:

P.s. niko mi za anketu ne odgovara :roll: da se malo tema osvježi..
Omiljena forumašica: http://forum.sportsport.ba/memberlist.php?mode=viewprofile&u=2
Omiljeni muzičar: http://www.youtube.com/watch?v=lbauVj2vLu4

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 25 feb 2011, 16:47

dr.van nostrand je napisao/la: Sto se tice njemackog fudbala mislim da se on nije nesto digao u kvalitetu vec je italijanski fudbal morao pasti da bi se doslo na isti nivo, a na forumu navijaci njemackih klubova "slave" kao da je to ogroman napredak njemackog fudbala ;) .
Nemacki fuBball je slabiji sad nego u 90im, ali je jaci sad nego u npr. 2005. recimo.
Znaci Swabe su pale drasticno pocetkom 2000ih (prividno su ih visoko drzali BM, Leverkusen i BvB).
Kad je to palo sve, trebalo im je 7-8 godina da ustanu.
Zabari su padali konstantno od 2001. do ove sezone.
Ove sezone se dizu (Napoli jaci, Genoa jaca, Juve jaci, Palermo jaci, Milan, Udinese, Parma, Bologna i Lazio su jaci nego prosle sezone, a Inter, Roma i Sampa slabiji), ali kao ironija svega dolazi tezak zreb i ispadanje klubova iz LS + u isto vreme Swabe uzimaju 4. mesto i matematicki.
I onda se svi odjednom hvataju za glavu i krecu kao papagaji sa tim glupim tezama "da je Calcio mrtav".
A jbte...

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 25 feb 2011, 16:48

Interista di cuore je napisao/la:2008/09 nije bio ni jedan Italijanski klub u cetvrtfinalu LP (Inter ispo od Mancestera,a Roma od Arsenala ja mislim)...sto se Kupa Uefa/EL tice to ne znam jbg.
Bilo je,te godine je Udinese u sjajnom dvomecu ispao od Werdera u 1/4 finalu.
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

JuveSissoko
Kontakt:

Post Postao/la JuveSissoko » 25 feb 2011, 16:53

MaGiCa je napisao/la:
dr.van nostrand je napisao/la: Sto se tice njemackog fudbala mislim da se on nije nesto digao u kvalitetu vec je italijanski fudbal morao pasti da bi se doslo na isti nivo, a na forumu navijaci njemackih klubova "slave" kao da je to ogroman napredak njemackog fudbala ;) .
Nemacki fuBball je slabiji sad nego u 90im, ali je jaci sad nego u npr. 2005. recimo.
Znaci Swabe su pale drasticno pocetkom 2000ih (prividno su ih visoko drzali BM, Leverkusen i BvB).
Kad je to palo sve, trebalo im je 7-8 godina da ustanu.
Zabari su padali konstantno od 2001. do ove sezone.
Ove sezone se dizu (Napoli jaci, Genoa jaca, Juve jaci, Palermo jaci, Milan, Udinese, Parma, Bologna i Lazio su jaci nego prosle sezone, a Inter, Roma i Sampa slabiji), ali kao ironija svega dolazi tezak zreb i ispadanje klubova iz LS + u isto vreme Swabe uzimaju 4. mesto i matematicki.
I onda se svi odjednom hvataju za glavu i krecu kao papagaji sa tim glupim tezama "da je Calcio mrtav".
A jbte...
italijane je pratila i losa sreca pored svega, cini mi se da su tri godine zaredom u cetvrtfinalu i polufinalu ,nisam siguran uglavnom u fazi na ispadanje dobijali engleske timove i realno od njih su i gubili svi redom jer su slabiji, tu se taj koeficijent dobro pogubio dok su njemacki klubovi dosta radili po kupu UEFA a ovamo Bayern sta dobije dobije, ono dobije i Sportinga kao protivnika :mrgreen: i malo po malo eto ti te matematike i tog koeficijenta, statistika ko statistika
gsol: According to these recent revelations, not only did Juventus win the title in 2005 without cheating but they did it without cheating against direct rivals who were cheating. HahaWOW we had a squad then.No wonder Juvitalia won the WC in 2006.

baresi#6
Kontakt:

Post Postao/la baresi#6 » 25 feb 2011, 17:42

evo još jednog remek djela:
ZLATNA DOBA TALIJANSKOG NOGOMETA SU PROŠLOST

Domaći porazi Milana i Rome u prvim utakimicama osmine finala nogometne Lige prvaka još jednom su potvrdili da je italijanski klupski nogomet pao na dosta niske grane.

Vremena u kojima su Milan, Juventus i drugi talijanski klubovi žarili i palili Evropom daleko su iza nas. Istina, Inter je prošle sezone osvojio Ligu prvaka i sve ostalo što se moglo osvojiti, ali, realno gledajući, ta titula, osim činjenice da je Inter iz Italije, sa talijanskim nogometom nema baš mnogo veze.

Inter je s klupe vodio Portugalac Jose Mourinho, a osim veterana Marca Materazija, koji je u igru ulazio uglavnom da ukrade koji minut u finišu meča, u Mourinhovom sastavu nije bilo Talijana.

Pad talijanskog nogometa počeo je uporedo s početkom novog milenija kada su redom "padali" bogati vlasnici klubova. Jedan od prvih koji je krahirao bio je gazda Lazija Sergio Cragnotti. Lazio su napustili skupo plaćeni igrači, pa je rimski klub ubrzo iz borbe za naslov prvaka prešao u borbu za golo preživljavanje u Seriji A.

Ista sudbina je zadesila Parmu, Fiorentinu, Napoli, Sampdoriju, Genou, Peruggiu i mnoge druge klubove. Neki, poput Juventusa, ligu su napustili zbog namještanja utakmica. U međuvremenu je Milan uspio osvojiti Ligu prvaka, ali je nakon toga uslijedio sušni period od sedam godina bez trofeja u domaćem prvenstvu.

Klubovi koji su čak bili preselili u niži rang (Juventus, Napoli, Parma, Fiorentina, Sampdoria) uspjeli su se vratiti u Seriju A. Napoli je ponovo odličan, Sampdoria također, Parma i Fiorentina su neka zlatna sredina, ali samo u Italiji. Ti klubovi kada se nađu nasuprot engleskim ili španskim izgledaju očajno.

Sve manje je novca u Italiji. Osim Massima Morattija ostale gazde nemaju baš novca za bacanje. Ipak, nešto u cijeloj priči oko Intera bode u oči. Mnogi će se složiti da ovaj Inter, čak i sa Mourinhom na klupi, prije 15 godina ne bi imao šanse da osvoji naslov prvaka u Italiji.

Inter je prije 15 godina imao takav sastav da bi malo koji igrač iz današnje ekipe imao mjesto u sastavu, ali ni takav Inter tada nije mogao na vrh Apenina. Zašto? Zato jer su tadašnji Juventus i Milan bili svjetlosnim godinama ispred Intera, ali i tadašnja kvaliteta Serije A bila je neuporedivo veća od današnje.

Čak je i jedan Silvio Berlusconi, za koga se dugo smatralo da ima kesu bez dna, prestao kupovati velike zvijezde. Danas u Milanu igra nekoliko staraca koji su već odavno zreli za penziju. To se najbolje vidjelo na načinu na koji je Lennon pretrčao veterane Nestu i Yepesa.

Prije više od 10 godina čak i osrednji talijanski klubovi su u svojim redovima imali velike zvijezde kakve danas nemaju ni Inter ni Milan ni Juventus. Sjetimo se samo Fiorentine sa Batistutom i Rui Costom, Parme sa Crespom, Veronom, Stanićem, Thuramom, Cannavarom, Lazija sa Nestom, Nedvedom, Salasom i da ne nabrajamo dalje.

Talijani su u historiji osvojili 12 naslova Lige prvaka, kao i Španci, a Englezi jedan manje. Međutim, treba uzeti u obzir da su Talijani u zadnjih 15 godina osvojili samo dva naslova. Seria A je prije dvadesetak godina bez sumnje bila broj jedan u svijetu, a sada je mnogi svrstavaju tek na četvrto mjesto.

Mladih nogometaša u Italiji je sve manje, onih talijanskih, naravno, Poneki stranac poput Pastorea,Pata ili Coutinha dođe, ali i njih je sve manje. Čak i strani treneri sve manje dolaye, ako ne računamo Inter koji ih može platiti. U Italiji je javna tajna da je Allegri priliku da vodi Milan dobio samo zato što Berlusconi nije želio platiti nekog skupljeg trenera.

Oni najbolji poput Mancinija, Capella ili Spalettija odlaze iz domovine, a mnogi smatraju da će ih u budućnosti biti još više. Izlaz iz ove sutuacije niko ne vidi. Nešto očito ne štima, ali nešto se mijenjati mora. Kako i na koji način, to Talijani sami moraju otkriti.

Piše: H. Ljevo
Četvrtak, 17.02.11. 18:42.
izgleda danas svak budala može biti novinar. ovdje ima toliko nonsensa da neznam odakle početi. ali ovo bode u oči, morao sam :twisted:
Istina, Inter je prošle sezone osvojio Ligu prvaka i sve ostalo što se moglo osvojiti, ali, realno gledajući, ta titula, osim činjenice da je Inter iz Italije, sa talijanskim nogometom nema baš mnogo veze.
i ovo na kraju ko šlag na tortu on mancinija smatra nekim trenerom. kuku lele meni. znači treba ko i englezi da se prodaju, da im klubove vode šeici i ruski mafijaši i da se zadužuju po 700m eura koje će poslije država oprostiti. jeste li znali da u italiji kad igrač ima platu 6m godišnje država još toliko plaća poreza na tog igrača?

usput ovo već znate samo da podsjetim: DFL Confirm Germany Get Four Champions League Places In 2012-13.
to što švabe nisu ništa u europi osvojile ima ohoho to je nebitno jer platini radi sistemski da uništi italijanski fudbal.
Il club più titolato al mondo.

$ $́" ?́& The greatest mixed martial artist of all time.

Krepat ma ne molat!

ŽELJO DRŽAVA!

sarajlija89
Kontakt:

Post Postao/la sarajlija89 » 25 feb 2011, 19:16

2001,2002,2009..Italija nije imala predstavnike u 1/4 finalu LS...za kup uefa bi trebalo potrazit :lol: :P
"The only real competition between us and the clubs from Milan will be among those who will come first: we to put the third star, they thier second."-GIANNI AGNELLI

★ 29 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO ★

Puma
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Puma » 25 feb 2011, 19:17

Dobro je, malo ste me utjesili komentarima, valjda ce biti bolje

i samo da jos jednom iskoristim priliku da jbem familiju Platiniju i UEFI zbog Eura 2012 :mrgreen:
Call the coroner!
There's gonna be a lot of slow singin' and flower-bringin'
If my burglar alarm starts ringin'

Trasimaco
Kontakt:

Post Postao/la Trasimaco » 25 feb 2011, 19:47

Puma je napisao/la: al jbg tako je, gdje ces vise kad me ovamo na fejsu tjese italijani, kazu "nema veze, bice bolje" :lol:
Moj Boze. :lol:

Mislim da ce ovaj gubitak tog mjesta u LP konacno podstaci Serie A da se malo probudi. Iako ja ne smatram ovo nekom velikom katastrofom, ipak je osjetno da su pali. Ali ne moze gore od ovog da se na glavu nasade. Nekako mi je logicno da se sad pocnu penjati. Prosle sezone je ovdje isto bila galama kako su Englezi konacno pali kad nijedan klub nije uspio uci u 1/2 finale LP, pa se ove godine opet lagano vracaju, odnosno izgledaju kao da ce daleko dogurati. Nema tugovanja, vratice se Serie A, a uostalom i dalje ce se moci cesto gledati ona nevina lica i pogled nevjerice nekog ko protivnickog igraca opali laktom u zube. :mrgreen:

Mada ono sto mi nikako nije jasno je to kako se Juventus jos uvijek nije uspio vratiti. Puno je to vremena za takav klub. Nakon povratka iz Serie B, sticao se dojam da ce veoma brzo sve postaviti na svoje mjesto.
A lion doesn't concern himself with the opinions of a sheep.

Alen Škoro
Kontakt:

Post Postao/la Alen Škoro » 25 feb 2011, 19:50

I ja sam se dosta nasekirao zadnjih dana,ali..
Iskreno se nadam da ce se Milan,Inter,Juve,Roma,Fiore,Napoli,Sampa,Lazio i svi ostali klubovi talijanske lige mnogo vise uozbiljiti,uciniti neke stvari po pitanju svega.
Bice mi krivo ako Milan,Inter,Roma ispadnju i LP,ali bi mozda bolje bilo da sad odmah ispadnu..
Da se iz ovog svega izvuce neka pouka vrlo vazna,da se nesto ucini po pitanju ogranicenja stranaca u ekipi,da se pojacaju neke stvari uopce...
Smijesni su meni oni Cityevci,plavci iz Londona, i sl ekipe u kojima vladaju miljarderi,gdje nema nikakvog duha,ljubavi i svega najbitnijeg.Pa sinoc su navijaci Arisa pokazali Englezima kako se voli i navija za svoj klub.
Sad je po meni najbitnije da se drze u Italiji svi zajedno,da se daje neka medjusobna podrska, da svi izadju iz ovih "kriza".
Ocito je bilo jos ljetos na SP da je Italija u padu sto se fudbala tice..Mora se podhitno nesto uraditi sa ogranicavanjem stranaca u ekipi,sto vise Talijana to bolje.
Dusmani,eto vam to 4.mjesto u LP,naravno koje NISTE zasluzili,jer nemate pehar LP jos od ihi-hi..Ova politika Uefe na neke bodove sto se ide je jedna velika tuki,koja nema nikakve logike.Pa valjda se gledaju uspjesi,a ne doci do nekih faza i ispasti..Znate o cemu pricam.
Drago mi je sto vidim da se vecina tifoza(bilo kojeg kluba iz Italije) drze zajedno u istim razmisljanjima u ovim teskim trenucima.Na ovome nam mogu svi pozaviditi.Samo naprijed i Forza Italia! ;)
NON MOLLARE MAI

TuSeiTuttaLaMiaVita
Kontakt:

Post Postao/la TuSeiTuttaLaMiaVita » 25 feb 2011, 19:56

baresi#6 je napisao/la:evo još jednog remek djela:
ZLATNA DOBA TALIJANSKOG NOGOMETA SU PROŠLOST

Domaći porazi Milana i Rome u prvim utakimicama osmine finala nogometne Lige prvaka još jednom su potvrdili da je italijanski klupski nogomet pao na dosta niske grane.

Vremena u kojima su Milan, Juventus i drugi talijanski klubovi žarili i palili Evropom daleko su iza nas. Istina, Inter je prošle sezone osvojio Ligu prvaka i sve ostalo što se moglo osvojiti, ali, realno gledajući, ta titula, osim činjenice da je Inter iz Italije, sa talijanskim nogometom nema baš mnogo veze.

Inter je s klupe vodio Portugalac Jose Mourinho, a osim veterana Marca Materazija, koji je u igru ulazio uglavnom da ukrade koji minut u finišu meča, u Mourinhovom sastavu nije bilo Talijana.

Pad talijanskog nogometa počeo je uporedo s početkom novog milenija kada su redom "padali" bogati vlasnici klubova. Jedan od prvih koji je krahirao bio je gazda Lazija Sergio Cragnotti. Lazio su napustili skupo plaćeni igrači, pa je rimski klub ubrzo iz borbe za naslov prvaka prešao u borbu za golo preživljavanje u Seriji A.

Ista sudbina je zadesila Parmu, Fiorentinu, Napoli, Sampdoriju, Genou, Peruggiu i mnoge druge klubove. Neki, poput Juventusa, ligu su napustili zbog namještanja utakmica. U međuvremenu je Milan uspio osvojiti Ligu prvaka, ali je nakon toga uslijedio sušni period od sedam godina bez trofeja u domaćem prvenstvu.

Klubovi koji su čak bili preselili u niži rang (Juventus, Napoli, Parma, Fiorentina, Sampdoria) uspjeli su se vratiti u Seriju A. Napoli je ponovo odličan, Sampdoria također, Parma i Fiorentina su neka zlatna sredina, ali samo u Italiji. Ti klubovi kada se nađu nasuprot engleskim ili španskim izgledaju očajno.

Sve manje je novca u Italiji. Osim Massima Morattija ostale gazde nemaju baš novca za bacanje. Ipak, nešto u cijeloj priči oko Intera bode u oči. Mnogi će se složiti da ovaj Inter, čak i sa Mourinhom na klupi, prije 15 godina ne bi imao šanse da osvoji naslov prvaka u Italiji.

Inter je prije 15 godina imao takav sastav da bi malo koji igrač iz današnje ekipe imao mjesto u sastavu, ali ni takav Inter tada nije mogao na vrh Apenina. Zašto? Zato jer su tadašnji Juventus i Milan bili svjetlosnim godinama ispred Intera, ali i tadašnja kvaliteta Serije A bila je neuporedivo veća od današnje.

Čak je i jedan Silvio Berlusconi, za koga se dugo smatralo da ima kesu bez dna, prestao kupovati velike zvijezde. Danas u Milanu igra nekoliko staraca koji su već odavno zreli za penziju. To se najbolje vidjelo na načinu na koji je Lennon pretrčao veterane Nestu i Yepesa.

Prije više od 10 godina čak i osrednji talijanski klubovi su u svojim redovima imali velike zvijezde kakve danas nemaju ni Inter ni Milan ni Juventus. Sjetimo se samo Fiorentine sa Batistutom i Rui Costom, Parme sa Crespom, Veronom, Stanićem, Thuramom, Cannavarom, Lazija sa Nestom, Nedvedom, Salasom i da ne nabrajamo dalje.

Talijani su u historiji osvojili 12 naslova Lige prvaka, kao i Španci, a Englezi jedan manje. Međutim, treba uzeti u obzir da su Talijani u zadnjih 15 godina osvojili samo dva naslova. Seria A je prije dvadesetak godina bez sumnje bila broj jedan u svijetu, a sada je mnogi svrstavaju tek na četvrto mjesto.

Mladih nogometaša u Italiji je sve manje, onih talijanskih, naravno, Poneki stranac poput Pastorea,Pata ili Coutinha dođe, ali i njih je sve manje. Čak i strani treneri sve manje dolaye, ako ne računamo Inter koji ih može platiti. U Italiji je javna tajna da je Allegri priliku da vodi Milan dobio samo zato što Berlusconi nije želio platiti nekog skupljeg trenera.

Oni najbolji poput Mancinija, Capella ili Spalettija odlaze iz domovine, a mnogi smatraju da će ih u budućnosti biti još više. Izlaz iz ove sutuacije niko ne vidi. Nešto očito ne štima, ali nešto se mijenjati mora. Kako i na koji način, to Talijani sami moraju otkriti.

Piše: H. Ljevo
Četvrtak, 17.02.11. 18:42.
izgleda danas svak budala može biti novinar. ovdje ima toliko nonsensa da neznam odakle početi. ali ovo bode u oči, morao sam :twisted:
Istina, Inter je prošle sezone osvojio Ligu prvaka i sve ostalo što se moglo osvojiti, ali, realno gledajući, ta titula, osim činjenice da je Inter iz Italije, sa talijanskim nogometom nema baš mnogo veze.
i ovo na kraju ko šlag na tortu on mancinija smatra nekim trenerom. kuku lele meni. znači treba ko i englezi da se prodaju, da im klubove vode šeici i ruski mafijaši i da se zadužuju po 700m eura koje će poslije država oprostiti. jeste li znali da u italiji kad igrač ima platu 6m godišnje država još toliko plaća poreza na tog igrača?

usput ovo već znate samo da podsjetim: DFL Confirm Germany Get Four Champions League Places In 2012-13.
to što švabe nisu ništa u europi osvojile ima ohoho to je nebitno jer platini radi sistemski da uništi italijanski fudbal.

Svašta. Jel ovo nedavni uradak sa ss.ba? Svi mi znamo da je seria pala u kvalitet ali ove nebuloze..
15 godina? Lets see.
8 finala, 4 titule. Ovo kako interova titula nema neke veze sa italijom, je isto koliko imaju city,arsenal, chelsi, united ,liverpul sa englezima. A ovo oko švaba no comment. Sve rečeno.

sarajlija89
Kontakt:

Post Postao/la sarajlija89 » 25 feb 2011, 20:01

i samo da jos jednom iskoristim priliku da jbem familiju Platiniju i UEFI zbog Eura 2012
Istina..organizacija EP bi mnogo znacila za fudbal u Italiji,pocevsi od infrastrukture sto je najveci problem trenutno, pa do same popularizacije fudbala koja je u padu posljednjih godina...

Nazalost...ispostavilo se da je to mnogo kostalo talijane,ta odluka UEFE da ne dobiju prvenstvo... :cry: ne mogu ni ja to da prezalim...

Ovako cemo cekati jos neko vrijeme da se sve to digne na jedan visi nivo...da su dobili EP puno lakse bi bilo.

Mada ono sto mi nikako nije jasno je to kako se Juventus jos uvijek nije uspio vratiti. Puno je to vremena za takav klub. Nakon povratka iz Serie B, sticao se dojam da ce veoma brzo sve postaviti na svoje mjesto.
Juve se brzo vratio u serie A..cak i prva sezona po povratku bila je odlicna....al losa transfer politika ce uslijediti i to je odgovor na tvoje pitanje...jedino to...

Nisam je prevelik optimista..liga mnogo zaostaje za engleskom i spanskom prvenstveno...i to je svakog dana, sve izrazenije.Jbo nijemce...ne sekiram se ja za to...engleska i spanija su mjerilo
"The only real competition between us and the clubs from Milan will be among those who will come first: we to put the third star, they thier second."-GIANNI AGNELLI

★ 29 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO ★

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 25 feb 2011, 20:21

Ja ne vidim da Serie A zaostaje za Primerom. Kapa dole Barci i Realu, ali ostatak lige je slabiji od ostatka Serie A (van milanskih klubova, koji su sada najjaci).
Stadioni jesu problem, to se mora resiti.
Takodje od sledece sezone TV prava su bolje regulisana.
Mora se napraviti i balans sa trancima. Trenutno resenje je slabo.
A mora se ustrajati i u razbijanju huliganizma.
"No alla tessera" je samo jos jedan izgovor da se ostane kuci, a ne ode na fudbal.
Gluposti.

Zaključano

Natrag na “Serie A”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.