Odlazak u inostranstvo
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- AshburtonG
- Kontakt:
Re: Odlazak u inostranstvo
Pa nisi valjda lud davat za stan skoro 50% svoje plate? Ako vec dodjes u takvu situaciju, onda moras razmisljat o kupovini nekretnine, selidbi ili promjeni posla.
Doduse, i ja sam tako govorio nakon patnje po WG i studentskim domovima. Medjutim, kad pocnes zaradjivat vise, uglavnom vise i radis, te automatski vise i cijenis to sto zaradis.
Doduse, i ja sam tako govorio nakon patnje po WG i studentskim domovima. Medjutim, kad pocnes zaradjivat vise, uglavnom vise i radis, te automatski vise i cijenis to sto zaradis.
Imam dobar stan, za 1200 se može naći i bolja lokacija. Poenta je da ne bi propo čak da uzmem u cjenovnom rangu iznad.
Sve u kontekstu priče oko onih koji se šugaju zarad dokazivanja, kao i onih koji govore kako je Minchen preskup za normalan život, misleći da rijetko ko od naših može izbiti preko 2300.
Sve u kontekstu priče oko onih koji se šugaju zarad dokazivanja, kao i onih koji govore kako je Minchen preskup za normalan život, misleći da rijetko ko od naših može izbiti preko 2300.
In the midst of chaos, there is also opportunity.
Ma pusti price.
Koja je poenta nekog dokazivanja na sportskom forumu punog kompleksa i sveznalica. Zivi zivot, uzivaj.
Reci Njemacka smece, prosis, Bosna je sjajna. Evo imam iznadprosjecna primanja, blize sam 3 nego 2 po plati, opet kazem da je smece, prije svega zbog ljudi (hajvani), obrazovanja, infrastrukture, buducnosti, opcija, kriminala, nepotizma, abnormalne cijene itd. Sreca ima realni sektor pa ne zavisis od budala.
Koja je poenta nekog dokazivanja na sportskom forumu punog kompleksa i sveznalica. Zivi zivot, uzivaj.
Reci Njemacka smece, prosis, Bosna je sjajna. Evo imam iznadprosjecna primanja, blize sam 3 nego 2 po plati, opet kazem da je smece, prije svega zbog ljudi (hajvani), obrazovanja, infrastrukture, buducnosti, opcija, kriminala, nepotizma, abnormalne cijene itd. Sreca ima realni sektor pa ne zavisis od budala.
Odlazak u inostranstvo (na bolje) sam po sebi znači vidjeti i iskusiti bolje i zdravije okruženje.
Nakon toga je nažalost još teže gutati svoje
Nekada je bolje ne vidjeti bolje.
Nakon toga je nažalost još teže gutati svoje

Nekada je bolje ne vidjeti bolje.
4-IN-A-ROW
- AshburtonG
- Kontakt:
U bilo kojem kontekstu je ludost davat 50% zarade na stan ako si samac. To je nivo racionalnosti ovih sto kupuju auto od 40k, a zaradjuju 2 milje neto i imaju ugovor na odredjeno vrijeme.Asteriks je napisao/la: ↑21 apr 2025, 05:29Imam dobar stan, za 1200 se može naći i bolja lokacija. Poenta je da ne bi propo čak da uzmem u cjenovnom rangu iznad.
Uopce ne vidim razliku izmedju te dvije skupine. Jedni se hvale autom, a zive u prcvari, drugi se hvale da zive u Minhenu a ustede 100€ mjesecno.
Plata raste, čak za nekvalifikovanu radnu snagu u iole ozbiljnom okruženju, za pola godine i par certifikata. Posao prosječnog radnika u ovom skladištu je odlično plaćen. A koliko tek zarađuju ljudi u BMW-u itd.
Nije cilj pohvalit se stanom i Minchenom, već razbiti naglabanja kako je ovaj grad preskup za život i da je nemoguće pronaći stan za 900 eura. Plus priču da, ako plaćaš 1200, gotov si.
Meni bi, i da plaćam više, ostalo solidno sa strane, bez da uskraćujem ono što zovemo normalan život. Uopće nije bitna cifra od 1400 kao taj neki plafon, već poenta.
Naši ljudi koji ovdje žive pet godina mogu šta požele.
Tjt.
Nije cilj pohvalit se stanom i Minchenom, već razbiti naglabanja kako je ovaj grad preskup za život i da je nemoguće pronaći stan za 900 eura. Plus priču da, ako plaćaš 1200, gotov si.
Meni bi, i da plaćam više, ostalo solidno sa strane, bez da uskraćujem ono što zovemo normalan život. Uopće nije bitna cifra od 1400 kao taj neki plafon, već poenta.
Naši ljudi koji ovdje žive pet godina mogu šta požele.
Tjt.
Ovo je dobra stvar. Rad takvi je ekonomija u plusu.AshburtonG je napisao/la: ↑21 apr 2025, 18:54Asteriks je napisao/la: ↑21 apr 2025, 05:29Imam dobar stan, za 1200 se može naći i bolja lokacija. Poenta je da ne bi propo čak da uzmem u cjenovnom rangu iznad.
U bilo kojem kontekstu je ludost davat 50% zarade na stan ako si samac. To je nivo racionalnosti ovih sto kupuju auto od 40k, a zaradjuju 2 milje neto i imaju ugovor na odredjeno vrijeme.
Uopce ne vidim razliku izmedju te dvije skupine. Jedni se hvale autom, a zive u prcvari, drugi se hvale da zive u Minhenu a ustede 100€ mjesecno.
Ja samo imam jedno pitanje za sve ove naše sto su otišli u zadnjih 8 godina,tako sam otprilike i ja ovamo,sa koliko nijemaca se družite privatno ? Ja iskreno nijednog prijatelja nemam koji je nijemac,pokušavao sam ali ne ide,družim se većinom sa našima ili turcima. Daleko od toga da kukam,naši sa kojima se družim većinom imaju privatne biznise i bas su uspješni, pa i njih nekada tako pitam,ni oni nemaju bas neke prijatelje nijemce. A realno Njemačka prije i poslije corone dvije različite dimenzije. A stvarno nekada kada čitam neke komentare ovdje,pomislim da ja ne živim u toj Njemačkoj u kojoj vi živite ili sam ja previše zagrizao ili vi živite bas na nekom niskom standardu,ali ja sa 5000€+ mjesečno zaradjenih nisam bas lagodan kao sto se vi neki sa 2-3 milje. Kredit za auto nemam,uzeo sam u kesu auto za 35000€, stan sam kupio dok je kamata bila 2%, iskreno neki fiksni mjesečni troškovi, kredit, dodatni troškovi za stan i osiguranja,bez hrane 3000-3500€. Dok dodaš hranu,godišnji odmori,Bosna od čega druže da se uštedi

Radnik koji u Minchen dođe iz druge branše u ozbiljnu kompaniju, za godinu može pričat o kiriji oko 1100 eura. Tom radniku ostaje sa strane više nego dovoljno, a hrane u izobilju.
Po raznoraznim grupama pronaći ćete kako se naši ovamo pate, žive u šupama, udaljeni barem sat i po od centra.
Do sada se žongliralo ciframa ako je u pitanju samac, te u startu nekvakifikovan. Ovdje se u nekako isključuje buduća/sadašnja žena, kao da smo mrgudi koji život žive sami. Kada se u otvorenu formulu doda ta djevojku koja je došla ili će doći ili žena, s nekim solidim doprinosom, možemo pričati o basnoslovnim brojkama.
Da ne pričamo o akademskim zvanjima, kojima općina daje stan od cca 2k u pola vrijednosti.
Po raznoraznim grupama pronaći ćete kako se naši ovamo pate, žive u šupama, udaljeni barem sat i po od centra.
Do sada se žongliralo ciframa ako je u pitanju samac, te u startu nekvakifikovan. Ovdje se u nekako isključuje buduća/sadašnja žena, kao da smo mrgudi koji život žive sami. Kada se u otvorenu formulu doda ta djevojku koja je došla ili će doći ili žena, s nekim solidim doprinosom, možemo pričati o basnoslovnim brojkama.
Da ne pričamo o akademskim zvanjima, kojima općina daje stan od cca 2k u pola vrijednosti.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 21 apr 2025, 20:22, ukupno mijenjano 1 put.
- RacioEmocionalan
- Kontakt:
Dosta je do stila zivota. Ja sam ovdje solo. Mogu poprilicno da planiram neke stvari i da zivim relativno normalno, za moj ukus. Nista ne moze preko noci naravno.Muumii je napisao/la: ↑21 apr 2025, 20:02Ja samo imam jedno pitanje za sve ove naše sto su otišli u zadnjih 8 godina,tako sam otprilike i ja ovamo,sa koliko nijemaca se družite privatno ? Ja iskreno nijednog prijatelja nemam koji je nijemac,pokušavao sam ali ne ide,družim se većinom sa našima ili turcima. Daleko od toga da kukam,naši sa kojima se družim većinom imaju privatne biznise i bas su uspješni, pa i njih nekada tako pitam,ni oni nemaju bas neke prijatelje nijemce. A realno Njemačka prije i poslije corone dvije različite dimenzije. A stvarno nekada kada čitam neke komentare ovdje,pomislim da ja ne živim u toj Njemačkoj u kojoj vi živite ili sam ja previše zagrizao ili vi živite bas na nekom niskom standardu,ali ja sa 5000€+ mjesečno zaradjenih nisam bas lagodan kao sto se vi neki sa 2-3 milje. Kredit za auto nemam,uzeo sam u kesu auto za 35000€, stan sam kupio dok je kamata bila 2%, iskreno neki fiksni mjesečni troškovi, kredit, dodatni troškovi za stan i osiguranja,bez hrane 3000-3500€. Dok dodaš hranu,godišnji odmori,Bosna od čega druže da se uštedi![]()
![]()
The willingness to be a fool is a precursor to a transformation.
- AshburtonG
- Kontakt:
Vala bas. Sta kaze brat, on bi davao 50% plate samo da pokaze ovoj drugoj grupi, da njega boli qrc sta kazu komsije. Vlasnici stanova trljaju ruke, kao i banke kod ove druge ekipice.soko je napisao/la: ↑21 apr 2025, 19:35Ovo je dobra stvar. Rad takvi je ekonomija u plusu.AshburtonG je napisao/la: ↑21 apr 2025, 18:54Asteriks je napisao/la: ↑21 apr 2025, 05:29Imam dobar stan, za 1200 se može naći i bolja lokacija. Poenta je da ne bi propo čak da uzmem u cjenovnom rangu iznad.
U bilo kojem kontekstu je ludost davat 50% zarade na stan ako si samac. To je nivo racionalnosti ovih sto kupuju auto od 40k, a zaradjuju 2 milje neto i imaju ugovor na odredjeno vrijeme.

@Muumii
Pa kroz fakultet sam bio primoran da se druzim sa Svabama. Jedini sam bio stranac u grupi. Sto se tice posla, tu imam isto vise Svaba. Medjutim, ovako neko intimnije i privatnije druzenje uglavnom s nasima tj. s porodicom. Sto se tice Svaba, kod njih mi se svidja sto nema onog klosarskog "hocu, pa necu, pa opet hocu". Zovnes ga na pice i covjek odmah kaze. Ja s rodicom kad dogovaram nesto, do 5 minuta prije tog dogovora ne pocinjem se spremat jer cekam da mi otkaze ili promijeni plan.

..
Zadnja izmjena: Morgen19, dana/u 26 apr 2025, 07:37, ukupno mijenjano 1 put.
- feniksptica
- Kontakt:
Ne znam ja imam i kroz posao loše iskustvo sa njima,uvijek kukaju kako im je teško,kako imaju previše,stalno su bolesni,ako ti imaš vise posla nikad se neće ponuditi da ti nešto pomogne,uvijek će naći nešto nigdje veze da radi samo da ti ne pomogne,ako počneš da se školuješ,da im budeš sutra šef,odma počinju sabotaže(vlastito iskustvo). Ali poenta je bas to,bilo koji oblik intimnijeg druženja naši ljudi,ja sam mislio da je to samo kod nas koji smo skoro došli,medjutim pričao sam sa dosta njih koji su rodjeni ovdje,a naši su,možda da od njih 10, 1 se druži sa Švabama i to i on je izgubio sve vezano za svoje porijeklo. Meni je to nekako čudno,da bez obzira sto možda si i pismeniji od dosta njih,pravilnije pričaš i pišeš njemački,nikad te ne prihvate nekako. A npr čim osjete da si iznad njih na poslu,eh to je već problematika.AshburtonG je napisao/la: ↑21 apr 2025, 20:24Vala bas. Sta kaze brat, on bi davao 50% plate samo da pokaze ovoj drugoj grupi, da njega boli qrc sta kazu komsije. Vlasnici stanova trljaju ruke, kao i banke kod ove druge ekipice.soko je napisao/la: ↑21 apr 2025, 19:35Ovo je dobra stvar. Rad takvi je ekonomija u plusu.AshburtonG je napisao/la: ↑21 apr 2025, 18:54
Uopce ne vidim razliku izmedju te dvije skupine. Jedni se hvale autom, a zive u prcvari, drugi se hvale da zive u Minhenu a ustede 100€ mjesecno.![]()
@Muumii
Pa kroz fakultet sam bio primoran da se druzim sa Svabama. Jedini sam bio stranac u grupi. Sto se tice posla, tu imam isto vise Svaba. Medjutim, ovako neko intimnije i privatnije druzenje uglavnom s nasima tj. s porodicom. Sto se tice Svaba, kod njih mi se svidja sto nema onog klosarskog "hocu, pa necu, pa opet hocu". Zovnes ga na pice i covjek odmah kaze. Ja s rodicom kad dogovaram nesto, do 5 minuta prije tog dogovora ne pocinjem se spremat jer cekam da mi otkaze ili promijeni plan.![]()
Radnik koji zarađuje primjer 3000 neto i njegova buduća il sadašnja gospoja sa recimo 2100, neće davati 50 posto zajedničke plate na stan od 1400.
To što će recimo taj radnik plaćati 50 posto kao samac neko vrijeme, nije kraj svijeta. Ali će imati za budućnost i stan i lokaciju.
Gledajući kroz prizmu vječnog neženje, priča od starta nema smisla. Msm ko ide u Švabiju da živi sam.
To što će recimo taj radnik plaćati 50 posto kao samac neko vrijeme, nije kraj svijeta. Ali će imati za budućnost i stan i lokaciju.
Gledajući kroz prizmu vječnog neženje, priča od starta nema smisla. Msm ko ide u Švabiju da živi sam.
- AshburtonG
- Kontakt:
Ne znam, ja nemam takvo iskustvo a da sam pritome direktni sef za preko 60 ljudi, od cega je 50 cistokrvnih Nijemaca. Zavist je meni najpovezanija s nasim podnebljem, a svakako je neces ni u Njemackoj izbjeci. Sasvim je prirodno da te ovi ispod manje gotive. To tebe kao naredjenog ne treba previse interesirat, sve dok ne utjece na performance i rezultate.
@Asteriks
Ne mijenjaj sad pocetne premise. Ni doktor koji zaradjuje 10k nece davat 50% na stan. Prica je krenula od pocetnika, koji idu kao muha na **** prema MUCU, a nemaju platu za lagodan zivot ni u Istocnoj Njemackoj.
Normalno je da je zivot u dvoje mnogo laksi, zato sam eksplicitno u svakom postu govorio o samcu.
@Asteriks
Ne mijenjaj sad pocetne premise. Ni doktor koji zaradjuje 10k nece davat 50% na stan. Prica je krenula od pocetnika, koji idu kao muha na **** prema MUCU, a nemaju platu za lagodan zivot ni u Istocnoj Njemackoj.

Normalno je da je zivot u dvoje mnogo laksi, zato sam eksplicitno u svakom postu govorio o samcu.

Ništa se ne mijenja, pričao sam o sebi, i gle čuda mislim na zajedničku budućnost. Čak i da istresem 1400 kada budem na 3k i to kao samac primjer godinu.
Iako je sama poenta ranije diskusije bilo da se ovamo može dobro živjeti i to za godinu truda, te pronaći stan koji nije šupa od 20 kvadrata ili se ne nalazi iza Landshuta.
Cheers.
Iako je sama poenta ranije diskusije bilo da se ovamo može dobro živjeti i to za godinu truda, te pronaći stan koji nije šupa od 20 kvadrata ili se ne nalazi iza Landshuta.
Cheers.
- AshburtonG
- Kontakt:
Tek si stigao, polako. Imas ocigledno drugacije poimanje dobrog zivota. U svakom slucaju zivio i samo naprijed. 

Tezak je start u Americi, pogotovo ako nemas kog da ti pomogne.
Sam doci nije lako
- gringoBasJa
- Kontakt:
Samo u Ukrajinu, treba braniti ovu EU Demokartiju svim silama! Ja tamo idem prvi odmah iza zadnjeg!