Chat - ARHIVA POSTOVA

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

Narin
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la Narin » 28 dec 2012, 17:57

Hajd ako ništa,načeo sam neku normalnu temu ovdje,dobra je za diskusije. :D

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 28 dec 2012, 17:58

Narin je napisao/la:Hajd ako ništa,načeo sam neku normalnu temu ovdje,dobra je za diskusije. :D
Totalno dobra,samo malo su preteski poslovi. :lol:
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

secer
Kontakt:

Post Postao/la secer » 28 dec 2012, 18:05

SARAJEVO - Zemlje jugoistočne Evrope imaju mnogobrojnu dijasporu koja svake godine značajnim novčanim iznosima doprinese jačanju njihovih budžeta. Ovo je bio povod da agencija Anadolija (AA) istraži koliko, zaista, građani zemalja regiona koji žive u inozemstvu doprinose ekonomskoj stabilnosti država svog porijekla.

Prema posljednjim podacima Svjetske banke (WB), najviši prilivi novca iz dijaspore zabilježeni su u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Državljani ove dvije zemlje bivše Jugoslavije, koji su razasuti širom svijeta, učestvuju sa po 13 posto u BDP-u matičnih država.

Predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH (SSDBiH) Zaim Pašić kazao je za agenciju Anadolija (AA) da se svake godine u BiH sliva veliki novac iz dijaspore. To, kako kaže, ima ogroman značaj za bh. ekonomiju.

“Značaj priliva novca iz dijaspore je ogroman, ali bi rezultat mogao biti i veći da je više interesa određenih institucija države BiH”, kazao je Pašić za AA.

Samo u 2010. godini državljani Srbije koji žive u inozemstvu su u matičnu državu uputili 5,6 milijardi američkih dolara (USD). Slijedi bh. dijaspora koja je u tu balkansku državu plasirala 2,2 milijarde dolara.

Stanovnici BiH u prvom polugodištu ove godine iz dijaspore su dobili 819,7 miliona maraka, što predstavlja povećanje za oko 16 miliona maraka u odnosu na isti period lani, kada je u BiH stiglo 803,7 miliona KM, preliminarni su podaci Centralne banke BiH.

Prema posljednjim podacima, prosječna plata u BiH iznosila je 836 maraka, što znači da je u BiH za šest mjeseci iz dijaspore stiglo 980.502 prosječne plate.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Miloš Todorović rekao je da je nemoguće tačno utvrditi iznos novca koji BiH dobije iz inostranstva, jer se značajna suma novca ne šalje putem tekućih računa.
vido, lajkovo, da J*** i mogu da umrem XD

film i kinematografija - tema gdje ne postoji vlastito misljenje, samo klaretovo i pogresno!

HZ_ilidzaa
Kontakt:

Post Postao/la HZ_ilidzaa » 28 dec 2012, 18:17

anonimni je napisao/la:ako... problem je što oni moraju isplatiti firme koje prave taj materijal, a ne vjerujem da je i sav taj materijal domaći... i možda ode svih 100k od kuće tvog amidže u državni budžet, al' onda od nekog drugog sigurno ne ide ni fening...
Zaboravih ti spomenuti jos priliv od njemacke penzije koju ce potrositi u BiH.

neo
Kontakt:

Post Postao/la neo » 28 dec 2012, 18:29

@secer

To su tvoji postovi :) Da tako je, priliv sredstava dijaspore na godisnjem nivou je nesto iznad 3 milijarde KM sa tendencijom rasta svake godine.
"It's one of premier league's oldest lessons .
NEVER WRITE MANCHESTER UNITED OFF"

secer
Kontakt:

Post Postao/la secer » 28 dec 2012, 18:57

neo je napisao/la:priliv sredstava dijaspore na godisnjem nivou je nesto iznad 3 milijarde KM
nesto iznad 2 milijarde (podatak kojim raspolazem).
znas li sta najvise kopka ove bankare i ekonomiste poput ovog kojeg pomenuh u prethodnom postu?
interesuje ih kolika je stvarna suma novca koji se priliva u bosnu tj. stvarni prilivi sredstava.
oni mastaju o tome kako ce se domoci tog friskog kap´tala s kojim ce man´pulisati. :lol:
sad, nama ne pada na pamet da prikazemo svaki krajcer koji unesemo jer prijeti realna opasnost da se ´niotkud´ stvori porazna i pocne ti zavirivati u novcarku.
al´ evo primjera kol´o novca potrosi samo jedan covjek kojeg cemo zvati mr. x. 8-)
taj mister x na jedan odmor potrosi nekih 10-ak hiljada - novac od kojeg profitiraju svi, a ponajmanje on sam.
recimo da mr. x voli da obilazi sela i gradove nase lijepe bejha. da bi se stvarno uzivalo u svim carima, mr. x unajmi vozaca. jednom je upitao vozaca (vrijedan cova koji utefteri svaku marku) koliko je zaradio love za tih 6 hevti koliko je taksirao. rekao je da su mu nakon odbitaka (gorivo) ostale 2 hiljade. za 6 sedmica je zaradio 2 hiljade - lova od koje drzava nece vidjeti ni fening, lova koja ne ulazi u statistiku.
dalje, nas mr.x zeninu i svoju fameliju redovno salje na odmore, njihovoj djeci salje najnovije telefone (ne, ne radi se o 3310), kupuje kompjutere, vise puta godisnje citave copore dovlaci u njemacku (o svom trosku, naravno).
i znas sta? kad taj svoj trosak uporedi sa onim sto potrose neki njegovi poznanici, dolazi do zakljucka da je potrosio sicu. eto, to ti je stvarno stanje.
vido, lajkovo, da J*** i mogu da umrem XD

film i kinematografija - tema gdje ne postoji vlastito misljenje, samo klaretovo i pogresno!

anonimni
Kontakt:

Post Postao/la anonimni » 28 dec 2012, 19:21

HZ_ilidzaa je napisao/la:
anonimni je napisao/la:ako... problem je što oni moraju isplatiti firme koje prave taj materijal, a ne vjerujem da je i sav taj materijal domaći... i možda ode svih 100k od kuće tvog amidže u državni budžet, al' onda od nekog drugog sigurno ne ide ni fening...
Zaboravih ti spomenuti jos priliv od njemacke penzije koju ce potrositi u BiH.
ovaj priliv je druga stvar, tu je trošenje 100% jer će se sigurno vratiti ovdje ako već nije, sigurno nije džaba tu kuću gradio, doduše, on svakako ostavlja dosta novca ovdje i bez te kuće, odmori, ono što raduje vas mlađe od njega :mrgreen: (ranije je toga bar bilo) itd.

mi sigurno u dobroj mjeri živimo od tih para od dijaspore (jest da ih se nisam nagled'o, al' pomažu bar budžetu :D )

i dobro je što zasad Chat nije samo tema za nabijanje postova 8-)
Željezničar 1921! Arsenal FC 1886!

Kapiten Blue Traina

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 28 dec 2012, 19:31

Ma samo hejter može mrzit dijasporce i gastabajtere zbog par njih koji se ovdje na godisnjim odmorima kurche. Poznajem stvarno puno dijaporaca i svi su ljudine i često, ali stvarno često pomažu siromašne ovdje i svoju rodbinu, nazalost znam porodicu (jako veliku majka, otac, brat, njegova djeca) i svi oni žive od toga što im ovaj pošalje iz inostranstva.

Vaspitani ljudi će uvijek bit vaspitani i oni dođu ovdje ne da se kurche nego što su poželili porodicu, što su došli na odmor, nebitno. Niko od njih neće mahat svojim eurićima, passatima i audijima, novom markiranom odjećom kao oni primitivci što su u inostranstvo otišli iz najzabačenijih selendri gdje je normalno da ženska osoba u školu ide samo do četvrtog razreda, oni mogu i u Parizu roditi se ali njima će na čelu pisati primitivac i jako mi je žao što raja ima loše mišljenje generalno o dijasporcima zbog par primitivaca i neukih ljudi.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Bosniacum Lilium
Kontakt:

Post Postao/la Bosniacum Lilium » 28 dec 2012, 19:40

istina je da imamo velike koristi od dijaspore, koliko ih god neki mrzili.

@neo sta studiras, imam ja prijatelja koji radi na kruzerima kao maser :)
Uz tebe su tvoje Horde, Ti si opet šampion !

Osvajači ss.ba kupa 13. sezone - Green Dragons. Prva napadacka violina - moja malenkost. Kapiten i glavno smetalo - Legenda Reala.

ZZtop10
Kontakt:

Post Postao/la ZZtop10 » 28 dec 2012, 20:13

U svakom slucaju ima izuzetaka pa tako i po tom pitanju dijasporaca ;) Nisu svi isti. Ni oni , ni mi koji zivimo ovdje ...
I onda kada više ne bude me ovdje
kad moja duša s ove zemlje negdje ode
zastavu tvoju tamo ponijet ću sa sobom
nigdje bez tebe Željo kunem ti se Bogom!

HZ_ilidzaa
Kontakt:

Post Postao/la HZ_ilidzaa » 28 dec 2012, 20:25

Eh kad smo postigli neki konsenzus oko dijaspore malo mi pomozite... Naime , stari uzeo neki mini laptop,haman dzepni.Hocu da dignem na njega Windows XP kojeg sam upravo skinuo sa neta na normalni laptop.Hocu sad da napravim bootabilan USB preko kojeg bi instalirao XP na mini laptop.Dakle , XP je na ovom laptopu preko kojeg pisem tj. na HDDu.Kako sa HDDa prebaciti windows na USB ,a da pritom bude bootabilan.Nailazio sam na neke programe ,ali sve na relaciji CD-USB , nigdje HDD-USB.

ps. nasao sam rjesenje problema.Instalira se 8-)
Zadnja izmjena: HZ_ilidzaa, dana/u 28 dec 2012, 20:42, ukupno mijenjano 1 put.

legenda reala
Kontakt:

Post Postao/la legenda reala » 28 dec 2012, 20:36

secer je napisao/la: taj mister x na jedan odmor potrosi nekih 10-ak hiljada -
E što mi ti nisi kaka famelije, a ne ovi moji :P

spilere dižemo revoluciju ja i ti, ove stranački obojene(HZ-ovc,Liliacuma) ćemo smaći zajedno sa vladajućom garniturom :mrgreen: :mrgreen:

Ostali
O čemu mi pričamo, došo meni tetić ljetos i pita on mene kolku ja platu imam u školi, reko kaku platu, kaže on pa ja imam 1000 eura, on Denginih godina i prima hiljadu jbt.
Što ide na praksu kaže sve mu se plaća, ja idem robujem od 7-16 ko u firmi i još mi keca da jbt(dok sam išao u školu) :lol: :lol:
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.

Bosniacum Lilium
Kontakt:

Post Postao/la Bosniacum Lilium » 28 dec 2012, 20:42

Cuj smakenuti :shock: nema nista od te ljubavi legendo. Mora u Bosni uvijek neko mazat oci rulji :mrgreen:

Osvajači ss.ba kupa 13. sezone - Green Dragons. Prva napadacka violina - moja malenkost. Kapiten i glavno smetalo - Legenda Reala.

LBJ MVP
Kontakt:

Post Postao/la LBJ MVP » 28 dec 2012, 20:43

Zar to nisi znao?U Švedskoj i osnovci primaju po 100 eura mjesečno mislim :D
Michael Owen: "Before I went there, Jamie Carragher said to me: “Oh, you’ll never get a game, Ronaldo will be playing and Raul will be playing, My answer was simple: “But it’s Real Madrid”.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 28 dec 2012, 20:45

mi se ovuda mucimo i to dzabe a oni i pare primaju za to i onda odes u skolu i daju ti 1 ni za sta
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

Bosniacum Lilium
Kontakt:

Post Postao/la Bosniacum Lilium » 28 dec 2012, 20:46

Otelo je napisao/la:mi se ovuda mucimo i to dzabe a oni i pare primaju za to i onda odes u skolu i daju ti 1 ni za sta
Ma Sefko je vama tamo uveo red :lol: Strah i trepet :mrgreen:

likma23
Kontakt:

Post Postao/la likma23 » 28 dec 2012, 20:47

LBJ MVP je napisao/la:Zar to nisi znao?U Švedskoj i osnovci primaju po 100 eura mjesečno mislim :D
Dobre skole. :D To je dobro, i ja bi tu od draga srca isao :D
Roger Federer the best!!!

Damir Dzumhur!!!!

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 28 dec 2012, 20:47

Bosniacum Lilium je napisao/la:
Otelo je napisao/la:mi se ovuda mucimo i to dzabe a oni i pare primaju za to i onda odes u skolu i daju ti 1 ni za sta
Ma Sefko je vama tamo uveo red :lol: Strah i trepet :mrgreen:
pa zar nisi cuo smjenili su ga ove godine :mrgreen: :mrgreen:

nema do prof. bahre (znat ce svi koji su isli u cazinsku gimnaziju) kraljina i po
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

legenda reala
Kontakt:

Post Postao/la legenda reala » 28 dec 2012, 20:49

Ja sve shvatam i sve uredu, ali nikako mi ne ide u glavu kako neko može podržavati neku stranku i biti obojen stranački, a vidi kakvo je stanje.

Ja bi sve ove ljude što su zaluđeni strankama, one majmune što drže zastave na predizbornim skupovima povjješo, prije nego ove političare :cry:
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.

Bosniacum Lilium
Kontakt:

Post Postao/la Bosniacum Lilium » 28 dec 2012, 20:51

ma raja se nada pokojoj pari :P Da ima za kafe i kladare :)

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []