Mnoge Culese je zavarala pobjeda nad Realom. Činjenica je da je Barcelona već načeta porazima od ekipa koje su prozrele njenu tiki-taku i uspjele joj stati u kraj. Inter je to uspio bunkerom, ali im je u prvoj utakmici ipak uvalio 3 gola. Chelsea je primijenio isti recept i uspio slaviti prolaz. Da nije bilo kardinalnog suđenja 2009., vjerovatno bi Plavci i tada uradili isto. Real je isto tako, posebno pred Guardiolin odlazak, naučio kako se nositi s Blaugranom i ubijali su ih kontrama jedno vrijeme. A onda je došao Bayern i stavio tačku na dugogodišnju dominaciju.
Ne vidim da će Katalonci, koji i sada definitivno spadaju u Top 4 evropskog fudbala, tako lako uspostaviti ponovnu hegemoniju. Nekada davno sam pisao prilično opsežan post na ovoj temi, ali ni zgoreg ponoviti.
Dakle...
- Nema zamjena za Xavija i Iniestu, dvojac koji je održavao ekipu svih ovih godina. Razumljivo je da će ljudi u upravi teško naći takve, za to se mora poklopiti dosta faktora, ali ljudi od 34 i 30 godina neće moći dovijeka razigravati tim. Već sada to rade slabije, pored toga što više nisu u stanju vršiti presing kao prije.
- Odbrana već 2-3 sezone izgleda smiješno. Jedino Pique koliko-toliko zadovoljava kriterije, ali Mascherano... Ljudi moji, on ne može više igrati štopera. Alternative su nikakve (dobro, ne znamo šta će biti s Bartrom), a pored svega bekovi ispadaju nazad i više su fokusirani na napad. Posebno se odnosi na Alvesa. Za Valdesa je jasno da odlazi, a MATS je nova prinova, što je svakako odličan potez.
- Dalje, već godinama se igra bez klasičnog napadača. Istog više ne mogu glumiti Sanchez, Pedro, Messi ili Neymar, jer onda nema dovoljno prostora za krila, a od podvaljivanja lopti njima Barcelona živi.
- Trener je posebna priča, mislim da je svima jasno da je timu potreban jedan veliki motivator, koji preferira brzu i efikasnu igru, a ne dodavanje u nedogled dok se ne izgubi lopta. Martinez, Klopp, Enrique...
To bi bilo ugrubo objašnjenje zašto je tim daleko od stare slave, mada tu ima još detalja o kojima sam ranije govorio. Ipak, ohrabrujuće je da tim i dalje nije zaboravio pobjeđivati u velikim utakmicama, pod velikim pritiskom.