jasmin10 je napisao/la: ↑28 apr 2025, 11:55
admin je napisao/la: ↑28 apr 2025, 11:48
jasmin10 je napisao/la: ↑28 apr 2025, 11:04
Ma lupa čovjek gluposti. Taman je neko mislio da policija i hitna ne treba raditi nedjeljom.
Imaš poslove gdje pristaješ raditi turnuse i imaš godinu dana unaprijed isplanirane smjene.
Ali trgovine apsolutno ne trebaju raditi nedjeljom. Kao sto ne rade ni sirom Evrope.
Sto je glupost da mi je cudno da zakonom zabrane kasirki da radi nedjeljom, a dozvole sobarici u hotelu?
Sto je to kasirka posebna ili supermarket nebitniji u odnosu na hotel?
Ili konobar u kafiću? On ne mora da se odmori, a onaj sto reda hranu po policama mora da se odmori. Nidje veze selekcija.
Zato sto ljudi putuju i trebaju smještaj i nedjeljom, a kupovinu u Bingu mogu obaviti i subotom. Zamjenu za Bingo imaš djelimično npr na benzinskoj, dok zamjenu za hotel nemaš. A da ne spominjem da imaš radnje koje su prijavljene da rade 24/7.
Neradna nedjelja za supermarkete smeta samo Muhamedu Velicu i sličnima.
Da li onda treba podržati da i fabrike rade nedjeljom, škole, fakulteti…?
Taj argument da kupovinu mozes obaviti i subotom je potpuna glupost.
Ne obavljam ja kupovinu kad mi dopuste, vec kad mi je zgodno. Po toj teoriji, ne treba ni drugu smjenu da rade, sto ces muciti ljude, nek se odmaraju, kupovinu mozes obaviti i ujutro. Kao sto vecinu stvari radim kad je zgodno, usput, imam malo vremena, isl.
Gorivo isto tako mozes natankati tokom sedmice, ne moras tociti vikendom, razmisljaj, optimiziraj. Natociti u kanister pa cuvaj, kao sto zamrzavas hljeb i cuvas da imas nedjeljom.
Putuj subotom, ne moras nedjeljom. Svakako nedjeljom nista ne radi, Znaci nedjeljom putujes ne iz potrebe vec iz ciste zabave. Gdje ces nedjeljom tramvajem, a da bas moras?
Hocu da kazem da je selektivan izbor trgovine za zabrane rada vikendom i to totalnu zabranu, krajnje besmislen. Isto tako su kafiće mogli naciljati. Ko da bas moras kafu piti nedjeljom?