Svaka cast i nek je sretno i dalje, samo je cinjenica da velika vecina nema nasljedstvo da investira i samim tim nema uopce prostora za neke takve planove. Ako ce pak racunat samo na neku ustedjevinu s kojom moze rizikovat nesto takvo, onda je morao odma s 18 godina pocet radit neki dobro dobro placen posao, i 20 godina vecinu od place odvajat sa strane. Sto opet donosi pitanje kakav je to zivot bio tih 20 godinaTommyHilfiger je napisao/la: ↑21 maj 2025, 06:49moze se tebra i ovdje uspjeti, ako se zna. evo ja investirao ustedjevinu i nasljedstvo u dvije jake tvrtke, imam 40 zaposlenih i haram takoreci.Muumii je napisao/la: ↑21 maj 2025, 05:51Zavisi sts radis i gdje,npr u bolnici su vjerovatno najlošije Plate,tu ti trebaju dodatna školovanja,Al u suštini na normalnim odjelima ti i ne možeš nešto puno ostvariti,jedino hitna ili intenziva,kao obični medicinar,ako završiš za nekog šefa,eh to je već druga priča,ali različita odjeljenja imaju različite platne grupe i podgrupe,ali na normalnom odjelu,ko uspije nabiti 3000,da se udara nogom u guzicu,intenziva i hitna,već je realnije 3500+ neto. Eh sad postoje domovi,trenutno se može dobiti puno bolji ugovor kao medicinar u domu nego u bolnici,zbog potražnje,jer Niko neće da radi uz noćni rad i dodatke,može se izaći sigurno između 3500-4000 neto. Onda dolazimo do kućne njege,gdje dosta naših radi,smjene 12 sati 1:1 sa pacijentom,eh tu se već uzimaju 4000€ + neto,ali naporan posao fizički manje vise,ali psihički užas,12 sati sa jednim pacijentom,plus ako je familija luda ihhh. Nije bas sad da naši ljudi rade u toj struci za neke mizerne pare,a generalno u toj struci ima bas dosta naših ljudi koji imaju svoje firme i bukvalno su preko noći postali milioneri.RacioEmocionalan je napisao/la: ↑21 maj 2025, 01:41
Nisu velike plate u njezi. Ja radim kao medicinski tehnicar takodjer. Razliku stvara iskustvo i specijalizacija. Ko ima volje i sposobnosti da nauci, moze fino zaraditi i posla ima uvijek, velika vecina kolektiva podrzava dodatna usavrsavanja koja se poslije osjete na plati.ali se ne dizem i ne kradem nikog, odem ponekad na maldive ili u spanjolsku i to je sve.
Treba znati kako sa kesovinom, samo investicija u tvrtku i nekretnine.
vilu sam npr u dubrovniku napravio i sredio, porasla cijena i novac sam udvostrucio te cu sad prodati jer nikako ne idem dole.
![]()
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- tutankamon1905
- Kontakt:
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
- Shategabri
- Kontakt:
Ko je računao te prosjeke, ti?Bundesliga je napisao/la: ↑20 maj 2025, 15:59Naravno da je skuplje nego u Njemačkoj. A o kvalitetu proizvoda da ne pričam. Ovdje jedeš škart robu, a tamo kvalitetnu. Tamo je jedino skuplje ako ideš po restoranima, što većina ljudi ne radi. A namirnice su im jeftinije a kvalitetnije 5 puta. Ima 90% penzionera nekog u dijaspori ko im šalje pare, da ne krepu od gladi i bolesti. Cijene veće a plate daleko manje, u Bosni ti prosjek 1.2 k KM, a u Njemačkoj 3k EURA. Pa ti vidi kakve gluposti valjaš. Smeta svakome normalnom da preplaćuješ smeće od robe.
Baš ćemo tebi vjerovati.
Kakvo bolan smeće od robe? Nije ti niko kriv što se hraniš po lošim pekarama.
Što kupuješ žnj sir i žnj salamu?! Imaš i u Njemačkoj te škart robe koja je jeftinija.
Samo si potvrdio ono o čemu sam pisao. Ostao si u vremenu kad je Drina bila marka i gorivo marku i po.
Ti bi kralju da živiš mjesec za 200 KM. E to ne može.
Koševo Zapad
-
- Kontakt:
Vidim i dalje se provaljuješ i valjaš gluposti. Ono standard za tebe reklo bi se. I izmišljaš nekakve scenarije već po glavi koji veze s vezom nemaju. Čuj ono o nekakvim pekarama i salamama priča
. Ti očigledno Njemačke i tako tih zemalja jedino vidiš po Google mapama pa i tu lažeš, čuj on poredi robu u Njemačkoj sa robom u Bosni, i kao govori i tamo je škart
. Znači kao neko ko je bio tamo popriličan broj puta ti odgovorno tvrdim da lažeš ko ker jer ne možeš ni usporediti kvalitet proizvoda i usluga tamo i ovdje. što je i logično jel zbog uređenosti, tj neuređenosti jedne, odnosno druge države. Ovdje možeš uvesti šta hoćeš, a tamo ne možeš jer postoje kontrole kvaliteta i ono šta je dozvoljeno, a šta nije. Ne žali se bezveze Trump što ne može uvoziti svoja škart auta po EU. A po Bosni može sve druže. Puna država proizvoda sumnjivog kvaliteta iz velesila kao što su Mađarska i Srbija. Meni su i ćevapi smeće realno, a kad pogledaš cijenu, čovjek bi rekao to nešto dobro. Ali dobro, tebi očigledno mogu prodavati muda pod bubrege, a ti bi i dalje pričao ma ljudi ostali u vremenu kad je Drina bila marka lol. A njemu prodaju isto ili gore za 5 puta veću cijenu. Ljubi ga majka onako pametnog 

I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.
Prema podacima Agencije za statistiku, broj goveda u BiH 2024. iznosio je 383000.
Pogledamo li stanje u klaonicama, prema izvorima Federalnog zavoda za statistiku, radi se o cca 2000 goveda na mjesečnom nivou. Dodamo još otp toliko i za RS.
Kada sumiramo, vidimo da evo npr. govedinom ne možemo ni blizu zadovoljit potrebe domaćeg tržišta.
Obzirom na istorijat skandala vezan za uvoz mesa, možemo slobodno zaključiti da je goveđe meso u BiH smetlje.
Kada bi dubolje istražili, ista situacjja je vjv i kod ovaca, peradi itd.
Pogledamo li stanje u klaonicama, prema izvorima Federalnog zavoda za statistiku, radi se o cca 2000 goveda na mjesečnom nivou. Dodamo još otp toliko i za RS.
Kada sumiramo, vidimo da evo npr. govedinom ne možemo ni blizu zadovoljit potrebe domaćeg tržišta.
Obzirom na istorijat skandala vezan za uvoz mesa, možemo slobodno zaključiti da je goveđe meso u BiH smetlje.
Kada bi dubolje istražili, ista situacjja je vjv i kod ovaca, peradi itd.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
- Centre forward
- Kontakt:
Ma lik je ili osakaćen po volji majke Prirode ili je nešto antropološko. Nema treće varijante za takvo valjanje gluposti.Bundesliga je napisao/la: ↑21 maj 2025, 09:26Vidim i dalje se provaljuješ i valjaš gluposti. Ono standard za tebe reklo bi se. I izmišljaš nekakve scenarije već po glavi koji veze s vezom nemaju. Čuj ono o nekakvim pekarama i salamama priča. Ti očigledno Njemačke i tako tih zemalja jedino vidiš po Google mapama pa i tu lažeš, čuj on poredi robu u Njemačkoj sa robom u Bosni, i kao govori i tamo je škart
. Znači kao neko ko je bio tamo popriličan broj puta ti odgovorno tvrdim da lažeš ko ker jer ne možeš ni usporediti kvalitet proizvoda i usluga tamo i ovdje. što je i logično jel zbog uređenosti, tj neuređenosti jedne, odnosno druge države. Ovdje možeš uvesti šta hoćeš, a tamo ne možeš jer postoje kontrole kvaliteta i ono šta je dozvoljeno, a šta nije. Ne žali se bezveze Trump što ne može uvoziti svoja škart auta po EU. A po Bosni može sve druže. Puna država proizvoda sumnjivog kvaliteta iz velesila kao što su Mađarska i Srbija. Meni su i ćevapi smeće realno, a kad pogledaš cijenu, čovjek bi rekao to nešto dobro. Ali dobro, tebi očigledno mogu prodavati muda pod bubrege, a ti bi i dalje pričao ma ljudi ostali u vremenu kad je Drina bila marka lol. A njemu prodaju isto ili gore za 5 puta veću cijenu. Ljubi ga majka onako pametnog
![]()
Neki dan u jednom "domaćem" marketu srpskoga podrijetla, ne, u koji inače ne ulazim, al sam bio u frci pa pazario duhan, vidim slučajno neke slatkiše, koje nikad do tada nisam vidio. Zaintrigiran, uzmem, i vidim da su porijeklom iz Bugarske i Ukrajine. Pa ovu Državu treba spalit' odakle je nikla.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss
-
- Kontakt:
Ma zraknuo sam ja njega i prije. U svakoj temi se provaljuje.Centre forward je napisao/la: ↑21 maj 2025, 10:40Ma lik je ili osakaćen po volji majke Prirode ili je nešto antropološko. Nema treće varijante za takvo valjanje gluposti.
Neki dan u jednom "domaćem" marketu srpskoga podrijetla, ne, u koji inače ne ulazim, al sam bio u frci pa pazario duhan, vidim slučajno neke slatkiše, koje nikad do tada nisam vidio. Zaintrigiran, uzmem, i vidim da su porijeklom iz Bugarske i Ukrajine. Pa ovu Državu treba spalit' odakle je nikla.
Znaš kako bih Bosnu opisao. Kvalitet Temua, a cijene Appleove.
- RollingPaper
- Kontakt:
Pa logično da ne moze zadovoljit bh trziste jer se previse jede meso, samo uzmi janjetinu za primjer, koliko se prodaje u Jablanici, ti si jednostavno prisiljen na uvoz. Nema toliko grla stoke da zadovolji tolike enormne potrebe.
Jedem često i vani i kod nas, o kvaliteti mesa se moze raspravljati. Rekao bih da su steakovi i odresci generalno u restoranima kod njih vise kvalitetniji. Naravno od mjesta do mjesta. Sto se tice piletine, pice i hrane tog nekog srednjeg nivoa cijena, isto je kao kod nas, u smislu da uvijek mozes naletit na neku splačinu koju ćeš skuplje platit a nećeš bit zadovoljan. Ali opet od mjesta do mjesta, od restorana do restorana, previse je sareno.
Nevezano za restorane, ak zelis spremit kuci meso malo je bolja situacija kod nas. Kod nas i dalje dosta ljudi uzme od nekog komšije domaćina, nekog rođaka koji kolje tele ili bika itd. Ima i dosta privatnih uzgajivača gdje mozes naci dobro kvalitetno meso, koje nije ispunjeno GMO i raznimao hormonima. Ili da pastira nadjes da kupis janje i okrenes.
S druge strane, tavkvo meso je dosta teško naći, pogotovo u Zapadnim zemljama, prije svega jer domaće stanovništvo uopšte ne jede toliko mesa, pa samim tim nemas nekog izbora. Prisiljen si na neke nase balkanske svercere, web shopove, turske mesare itd.
Drugacija kultura tih zemalja dosta tome doprinosi. Nije svugdje ni isto, nije ista potraznja u Italiji kao u Francuskoj ili Njemackoj, negdje se dosta više jede riba, negdje najvise svinjetina itd. I ti dodjes tu kupis neki komad mesa koji niko tamo ne jede, i zalis se na kvalitet, kao da kod nas kupis negdje škampe pa se zalis na kvaltiet.
Dok smo mi mrtvi mesozderi,kod nas pravis rostilj. svi imaju glavno pitanje kakvo je meso, gdje si kupio itd. Dok Amerikanci npr. više se zanimaju oko soseva, začina itd. Nije im toliko bitno da li je meso halal ili je uvezeno iz Kambodže, jer svako je dobro kad ga začine i utope u sos.
Jedem često i vani i kod nas, o kvaliteti mesa se moze raspravljati. Rekao bih da su steakovi i odresci generalno u restoranima kod njih vise kvalitetniji. Naravno od mjesta do mjesta. Sto se tice piletine, pice i hrane tog nekog srednjeg nivoa cijena, isto je kao kod nas, u smislu da uvijek mozes naletit na neku splačinu koju ćeš skuplje platit a nećeš bit zadovoljan. Ali opet od mjesta do mjesta, od restorana do restorana, previse je sareno.
Nevezano za restorane, ak zelis spremit kuci meso malo je bolja situacija kod nas. Kod nas i dalje dosta ljudi uzme od nekog komšije domaćina, nekog rođaka koji kolje tele ili bika itd. Ima i dosta privatnih uzgajivača gdje mozes naci dobro kvalitetno meso, koje nije ispunjeno GMO i raznimao hormonima. Ili da pastira nadjes da kupis janje i okrenes.
S druge strane, tavkvo meso je dosta teško naći, pogotovo u Zapadnim zemljama, prije svega jer domaće stanovništvo uopšte ne jede toliko mesa, pa samim tim nemas nekog izbora. Prisiljen si na neke nase balkanske svercere, web shopove, turske mesare itd.
Drugacija kultura tih zemalja dosta tome doprinosi. Nije svugdje ni isto, nije ista potraznja u Italiji kao u Francuskoj ili Njemackoj, negdje se dosta više jede riba, negdje najvise svinjetina itd. I ti dodjes tu kupis neki komad mesa koji niko tamo ne jede, i zalis se na kvalitet, kao da kod nas kupis negdje škampe pa se zalis na kvaltiet.
Dok smo mi mrtvi mesozderi,kod nas pravis rostilj. svi imaju glavno pitanje kakvo je meso, gdje si kupio itd. Dok Amerikanci npr. više se zanimaju oko soseva, začina itd. Nije im toliko bitno da li je meso halal ili je uvezeno iz Kambodže, jer svako je dobro kad ga začine i utope u sos.
- Shategabri
- Kontakt:
Ti imaš problem da pročitaš napisano.Bundesliga je napisao/la: ↑21 maj 2025, 09:26Vidim i dalje se provaljuješ i valjaš gluposti. Ono standard za tebe reklo bi se. I izmišljaš nekakve scenarije već po glavi koji veze s vezom nemaju. Čuj ono o nekakvim pekarama i salamama priča. Ti očigledno Njemačke i tako tih zemalja jedino vidiš po Google mapama pa i tu lažeš, čuj on poredi robu u Njemačkoj sa robom u Bosni, i kao govori i tamo je škart
![]()
Kao i u BiH, tako i u Njemačkoj, Americi, Engleskoj imaš robu visoke klase, a imaš niskobudžetnu robu.
Što bi rekli, konzumne salame i sireve, jeftina pića, ako si kad gledao Two and a half men, pa ono kad Charlie bude kratak s lovom, ode i uzme votku sa natpisom Votka, sir Cheese i slično.
Vidi, kilogram kvalitetne teletine u BiH i u Njemačkoj, šta misliš koja je razlika u cijeni?
Sad ćeš ti meni sa maslacom i sa Nutellom, za to me živo zaboli q.
A već i kad si kod te (ne)kvalitete, jel to ti tvrdiš da se ne može uzeti kvalitetna roba u recimo sarajevskim supermarketima? Da je baš sve fuš i nekvalitet?
Auta veliš? Pa vidi, neko vozi raspalu dvojku, neko novog Cayenne. Jelde, reći ćemo i da da je taj Cayenne za bh tržište fuš roba.
Ćevapi su smeće ako ih jedeš na čaršiji, to je komercijala za turiste.
Uzmeš fino ćevape u lokalnoj mesari (ako te zanima gdje imaju kvalitetni, napišem ti), raspališ roštilj i jedeš kao čovjek.
No, ćevapi su svakako roštilj koji se ne jede svaki dan. Preporučujem file crvene pastrmke i neki prilog povrća, to je ovako za ovaj period godine odličan izbor. Nećeš vjerovati, ima se i to uzeti.
Pomenuo sam i Hrvatsku, tamo su cijene otprilike kao i kod nas, samo u eurima.
Jbt, ljudi idu na more u Neum jer im je skupo. Iz Hrvatske.
Još jednom, izbor ima, hoćeš slab kvalitet i jeftino, hoćeš dobar kvalitet, plati.
Kao i svugdje. Tu priču mi smo tunguzija zayebi.
Koševo Zapad
- Shategabri
- Kontakt:
Ma jok, buvljak nedeljom na Stupu, onaj tamo dio cige što prodaju, a cijene ko u Ženevi.Bundesliga je napisao/la: ↑21 maj 2025, 10:50Ma zraknuo sam ja njega i prije. U svakoj temi se provaljuje.Centre forward je napisao/la: ↑21 maj 2025, 10:40Ma lik je ili osakaćen po volji majke Prirode ili je nešto antropološko. Nema treće varijante za takvo valjanje gluposti.
Znaš kako bih Bosnu opisao. Kvalitet Temua, a cijene Appleove.
Mislim kad već pretjerujemo, da zakucamo.
Nek se ja provaljujem, ti očito nemaš para, pa ti sve skupo.
Koševo Zapad
- Shategabri
- Kontakt:
Da si pazario kutiju cigara, onda bi i imao pravo reći mi da sam osakaćen.Centre forward je napisao/la: ↑21 maj 2025, 10:40Ma lik je ili osakaćen po volji majke Prirode ili je nešto antropološko. Nema treće varijante za takvo valjanje gluposti.Bundesliga je napisao/la: ↑21 maj 2025, 09:26Vidim i dalje se provaljuješ i valjaš gluposti. Ono standard za tebe reklo bi se. I izmišljaš nekakve scenarije već po glavi koji veze s vezom nemaju. Čuj ono o nekakvim pekarama i salamama priča. Ti očigledno Njemačke i tako tih zemalja jedino vidiš po Google mapama pa i tu lažeš, čuj on poredi robu u Njemačkoj sa robom u Bosni, i kao govori i tamo je škart
![]()
Ovako, i ti kao i ovaj iznad tebe, dva kokuza, pa vam sve skupo.
Jel te ko tjerao da kupuješ bugarske slatkiše?
I onda meni kaže osakaćen

Koševo Zapad
- Shategabri
- Kontakt:
Može se naći i vani, samo je skupo kao suho zlato.RollingPaper je napisao/la: ↑21 maj 2025, 10:51Pa logično da ne moze zadovoljit bh trziste jer se previse jede meso, samo uzmi janjetinu za primjer, koliko se prodaje u Jablanici, ti si jednostavno prisiljen na uvoz. Nema toliko grla stoke da zadovolji tolike enormne potrebe.
U odnosu na njih, kod nas je kilogram takve teletine bagatela.
Koševo Zapad
Stočni fond i broj zaklane stoke po klaonicama osnovni su indikatori stanja stoke i mesa na bh tržištu.
Uzeo sam primjer broja goveda, gdje se jasno vidi da ih nemamo dovoljno za domaće potrebe, a tako ni izvoz u većim količinama.
Nismo ni medju vodećim glede konzumacije u Evropi, a to što uvozimo većinom je žlj klasa.
Zamisli pored toliko dostupnih provjerenenih info, ljudi ne vjeruju da nam propadaju sela, gazdinstva te se smanjuje količina proizvedene hrane, uopšte.
Uzeo sam primjer broja goveda, gdje se jasno vidi da ih nemamo dovoljno za domaće potrebe, a tako ni izvoz u većim količinama.
Nismo ni medju vodećim glede konzumacije u Evropi, a to što uvozimo većinom je žlj klasa.
Zamisli pored toliko dostupnih provjerenenih info, ljudi ne vjeruju da nam propadaju sela, gazdinstva te se smanjuje količina proizvedene hrane, uopšte.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
Nemojte se sikirati za meso sad će kurban bajram
- muhamedhulk
- Kontakt:
u njemackoj komsija jedan radi kao zanatlija, voda, grijanje, klima...i ima platu bruto xy.
njegov brat radi kao med tehnicar, neki sistem 24h kod osobe pa kuci dan, dva i sl. i ima neto platu kao ovaj bruto.
njegov brat radi kao med tehnicar, neki sistem 24h kod osobe pa kuci dan, dva i sl. i ima neto platu kao ovaj bruto.

NEMA NAZAD!
FC Bayern Rekordmeister!
Sarajevo šampion!
Dallas Cowboys!
Safet Sušić - najbolji igrač u historiji Sarajeva i BiH, najbolji selektor u historiji reprezentacije BiH!
FC Bayern Rekordmeister!
Sarajevo šampion!
Dallas Cowboys!
Safet Sušić - najbolji igrač u historiji Sarajeva i BiH, najbolji selektor u historiji reprezentacije BiH!
-
- Kontakt:
Ajd što izmišlja nekakve scenarije po glavi već i sad poredi Hrvatsku i BiH sa cijenama
. Jeste, u Hrvatskoj je skupo, ali na Jadranu gledaš na more, plažu, plivaš, sunčaš se, a u Sarajevu gledaš na kontejner. I jedino što možeš tu uraditi je baciti smeće.
. De još koji biser bgt, da se smijemo malo.

-
- Kontakt:
Ne vjeruje Shategabri dostupnim informacijama. Njemu je jaran rekao da Njemačka uvozi škart govedinu, a Bosna prvu klasu. Pravi se nekakvim bogatašem, a kupuje ćevape po mesnicama

-
- Kontakt:
I ja sam cuo da se bas dobro placa ta smjena po 24h. Pricao mi drug da se ta smjena radi bas kod nekih teskih slucajeva (vjerovatno i psihicki nestabilnih), i to radi samo jedan dan sedmicno, tj 4-5 puta u mjesecu.muhamedhulk je napisao/la: ↑21 maj 2025, 11:17u njemackoj komsija jedan radi kao zanatlija, voda, grijanje, klima...i ima platu bruto xy.
njegov brat radi kao med tehnicar, neki sistem 24h kod osobe pa kuci dan, dva i sl. i ima neto platu kao ovaj bruto.![]()
Plata mu valjda oko 4500€
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎
- Shategabri
- Kontakt:
Jest, Sarajevo puno hr tablica, došli Splićani da gledaju u kontejnerBundesliga je napisao/la: ↑21 maj 2025, 11:30Ajd što izmišlja nekakve scenarije po glavi već i sad poredi Hrvatsku i BiH sa cijenama. Jeste, u Hrvatskoj je skupo, ali na Jadranu gledaš na more, plažu, plivaš, sunčaš se, a u Sarajevu gledaš na kontejner. I jedino što možeš tu uraditi je baciti smeće.
. De još koji biser bgt, da se smijemo malo.

Koševo Zapad
- JayCatwright
- Kontakt:
Puno autizma na temi
- Shategabri
- Kontakt:
Uporno mi trpaš neke svoje konstrukcije.Bundesliga je napisao/la: ↑21 maj 2025, 11:35Ne vjeruje Shategabri dostupnim informacijama. Njemu je jaran rekao da Njemačka uvozi škart govedinu, a Bosna prvu klasu. Pravi se nekakvim bogatašem, a kupuje ćevape po mesnicama![]()
Boli me q šta uvozi Njemačka, šta Bosna.
Kvalitetnu teletinu koju ovdje uzmem bi platio bar 2.5 puta skuplje u Njemačkoj.
Pa? Šta je problem s ćevapima? Jel ti nekad napraviš roštilj?
Ne pravim se nikakvim bogatašem, normalno živim i to je to.
Znam razlikovati kvalitetno od nekvalitetnog.
Biram sebi šta mi je ćejf. Nije to nikakvo bogatašenje, samo imam mogućnost izbora.
Koševo Zapad
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 9 gostiju.