Brokula je napisao/la: ↑22 maj 2025, 14:05
dscile je napisao/la: ↑22 maj 2025, 12:10
Da moze neko sa pet krava imati cistih 30 hiljada godisnje, vjerovatno bi imali vise krava nego svinja, kokosaka, pasa i macaka zajedno.
Ali vidim, napisao si u normalnim okolnostima, a kod nas nazalost, nisu normalne pa daj boze da ima i u pola toliko kad odbijes sve moguce troskove. Ljudi koji kod nas ima 2-5 krava obicno ne zive od toga, nego im to dodje sa strane. Isto kao sto neko drzi 3-4 krmace.
Ide se ka tome da nemas srednjih proizvodjaca uopste. Ostace sa jedne strane tajkuni sa velikom proizvodnjom i uvozom, a sa druge strane oni koji proizvode za sebe.
Moze ko zna. Kod rodjaka punac prodaje na pijaci mlijecne proizvode. Krava je imao 5-6, a sad je na dvije. Kupuje hranu, kupuje skoro sve al opet mu se isplati i covjek je gigant.
Ko zna zna jednostavno
Pazi, on ako zivi od dvije krave (a pri tome je i gigant), ja mu mogu skinuti kapu, bez ikakvog sarkazma. I jos na to ti kazes da kupuje hranu, znaci input mu je automatski skuplji u odnosu na one koji imaju makar nesto svojih zitarica.
Ono sto znam generalno jeste da kod nas krave sto ljudi drze, obicno simentalke, daju 15-20 litara mlijeka u prosjeku jer onu kvalitetniju genetiku imaju vecinom oni veci proizvodjaci, ali zato i plate takve junice kao suvo zlato. To imas 6-7 mjeseci dok je ponovo ne zasusis. Podsticaj po kravi 400-500 maraka + ko ima premiju za mlijeko. Jedno tele godisnje, to je oko 1000km. To je u sustini na cemu zaradis.
A troskovi hrana (znaci koncentrat, sijeno, silaza), slama za prostiranje, veterinarske usluge od osjemenjavanja, do lijecenja i teljenja, sto uopste nije jeftino, s tim sto kad lijecis mlijeko se obicno mora bacati (znaci automatski minus svaki dan).. pa sam period od rodjenja do telenja krave je preko 2 godine, svo vrijeme ona jede, tj mora se uloziti dosta samo da dodjes do toga da dobijas mlijeko.
Poenta je da ima tu dosta varijabli. Ja ovo sto sam vidjao jeste da ljudi sa 10+ krava se bave iskljucivo time, jer to iziskuje veliku kolicinu vremena. Dok ovi sa par krava uglavnom imaju i drugi posao ili su u penziji, pa to koriste kao dodatnu zaradu. Mada, vecinom su to stariji ljudi koji se bave time, tako da ocekujem jos manje stoke u buducnosti. Svakako se ne moze porediti kako je bilo prije 15-20 godina i sada.