Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Virtu4l
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la Virtu4l » 30 jun 2025, 22:40

tiketoke je napisao/la:
30 jun 2025, 22:27
Ne prati te logika, da para ima ne bi bilo poskupljenja.

Ponovo si promašio čitav fudbal, kako je Baho volio reći.

Poskupljenja su zato da bi javna preduzeća napokon postala samoodrživa, to je ono što vi ne shvatate. Cijena rada je porasla, ukratko cijena svega je porasla, nabavke, remonti, licence, apsolutno sve.

E sad, imaš izbor da ostaviš iste cijene krajnjem korisniku i da po starom dobrom običaju - javna preduzeća vodiš u minus, pa da tako GRAS duguje preko 100 miliona, ViK duguje 10 miliona, da ne nabrajam dalje, dug je bio preko jedne milijarde KM, manje-više sva javna preduzeća su u debelim minusima, minus koji je naslijeđen.

Druga opcija je da povećaš cijene i da bez problema servisiraš ta preduzeća koja su temelj svakog društva.

To su veoma jednostavne stvari za shvatiti. Ne može se za 3 godine popraviti javašluk koji je trajao 30 godina.

Ovi ljudi su mogli nastaviti sa istim, 30-decenijskim, praksama. Da sve bude pred raspadom, pred stečajem, rokati populizmom i to je to. Oni su ipak odlučii da rade drugačije. Cijena koju će platiti je previsoka, ona politička, ali sve će se samo kazati kad i ako se zeleni vrate.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 30 jun 2025, 22:42

Mirisem dupeulizivaca ovdje na forumu

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 30 jun 2025, 22:43

Niksic je odron, poskupljuje struju obicnom narodu zato sto izvoze istu i uzimaju vise kesa, rudari im ne kopaju ni blizu ugovorom dogovorene sume uglja. Kaze imamo ugovore s rudnicima, ali nam oni ne isporucuju dogovoreno :urnebes: Pa sto se ne obratite njima onda idiote. Lik spominje klimu , kao da je to nekakav luksuz u 21 stoljecu na 35 stepeni. Qrca ne znaju proizvesti ni napraviti, odgovor na sve im je poskupljenje proizvoda i usluga.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 30 jun 2025, 22:45

Dizu cijenu vode, svakih pet dana redukcija. NIkAd bOlJa vLaSt :urnebes:

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 30 jun 2025, 22:46

Problem je u tome sto nismo sposobni da nesto stvorimo bez da to provodimo nametima. Recimo svako sada digne cijenu neceg da bi mogao zadovoljiti radnike, a niko ne zna napraviti proizvod koji ce da bude hit i da mu zaradi neki veci novac da pokrije radnike i da se siri.

Tuzla grad svoje probleme rijesava naplatom parkinga i dizanjem cijene grijanja. Cijena odvoza smeca je veca itd.
Ok je ako ti dignes cijenu usluge ali da usluga bude na nivou ili da dajes nesto novo. Ali ti dignes cijenu i napravis jos losiju uslugu.

Ili ti vodis grad i ne znas necim pametnijim napraviti budzet vec ljudima koji zive 3 4 kilometra od centra medju stambene zgrade uvedes naplatu parkinga.

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 30 jun 2025, 22:50

tuzlak1987 je napisao/la:
30 jun 2025, 22:46
Ok je ako ti dignes cijenu usluge ali da usluga bude na nivou ili da dajes nesto novo. Ali ti dignes cijenu i napravis jos losiju uslugu.
Bas ovo, prevoz sada manje redovan tri puta u odnosu na prije par godina. Uvalili im par krntija od tramvaja koji se kvare svako malo, uslikali ih dronovima i kurce se po facebooku :urnebes:

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 30 jun 2025, 22:52

HEP potvrdio: Od 1. siječnja poskupila struja
Struja u Srbiji skuplja 12%
Skuplja struja u Sjevernoj Makedoniji
itd, itd

pa onda,
Struja na Kosovu i u BiH najjeftinija u regionu
Električna energija koju plaćaju domaćinstva u Bosni i Hercegovini jedna je od najjeftinijih u regionu, ali i cijeloj Evropi, pokazuju podaci Eurostata.
Voli te tvoje Sarajevo.

ljevak
Kontakt:

Post Postao/la ljevak » 30 jun 2025, 22:52

leo1946 je napisao/la:
30 jun 2025, 22:39
tiketoke je napisao/la:
30 jun 2025, 22:18
slika

Logika

Činjenica je da novca nema, budžeti su devastirani, pogotovo KS. Na čelo svake bitnije institucije postavljeni su neuki i nestručni kadrovi i šta drugo očekivati nego katastrofu.

Od prošle sedmice su mi redom poskupili prevoz,voda,struja i uskoro će i smeće. I ono što je najopasnije od svega je poskupljenje vrtića.
:salut:

Pa ako imam dvije klime i lanfaju mi vazdan, svakako placam vise, sta je problem? Kakve nas budaletine vode, dobro mi ikako. Konkretno kod nas je u skorije vrijeme poskupila i voda i smece evo sad i struja. Jbt bihac placa mjesecno smece gotovo 18 KM :facepalm:

Pa problem je sto imas dvije. Jbg znam da zvuci degutantno reci da je problem imati klimu, medjutim nema dovoljno struje, moraju nekako natjerati tebe i slicne da trosite manju kolicinu. Prosla vremena kad se moglo razbacivati. Nisu sposobni, prethodnici a ni trenutni, da nadju drugi nacin osim poskupljenja, citaj tjeranja da trosis manje.
Nismo dali da se grade hidroelektrane, nismo dali graditi nove blokove TE, pjevali smo pjesme u znak podrske rudarima. Sve dodje na naplatu, kad tad.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 30 jun 2025, 22:54

tuzlak1987 je napisao/la:
30 jun 2025, 22:46
To je to. Ovima je jedina strategija skupljanja novca povećavanje cijena svega, sto obican narod mora placati. Hiljadu maraka minimalne plate nije ni blizu reciprocno cijenama koje su porasle za 2-3 puta. Tako samo stvaraju inflaciju, i samo uzrokuju daljnji porast cijena. Poskupi struja po drugi put u pola godine, sto za sobom povlači lihvare koji ce to iskoristiti da podignu cijenu svega ostalog. Rupa bez dna.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 30 jun 2025, 23:05

Jbg, ja sam uvijek za strategiju da se otpusti minimalno 30% zaposlenih koji su višak, ali ne možeš ih otpustiti jer su im zeleni davali takve ugovore da su zaštićeni kao polarni medvjedi. Koga god otpustiš moraš mu platiti otpremninu.

Time bi se rasteretio državni aparat i javni sektor, samo bi imali mali problem, dobili bi desetine hiljada ljudi na birou.

Za sve što vam se dešava obratite se zelenoj kriminalnoj hobotnici, nikome drugom. Da su malo manje krali, bili bi manje dužni, javna preduzeća ne bi bila pred stečajem, uplaćivali bi se doprinosi uposlenima, plaćao bi se porez... a ovako... još će mnogo Drine proteći dok se sve ne stabilizuje.

Evo, samo da su na tunelu Hranjen malo manje krali, a ne baš preko 100 miliona, vrtići bi bili džabe na jedno 50 godina.
Voli te tvoje Sarajevo.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 30 jun 2025, 23:09

Virtu4l je napisao/la:
30 jun 2025, 22:40
Druga opcija je da povećaš cijene i da bez problema servisiraš ta preduzeća koja su temelj svakog društva.
Najbolja opcija je da smanje administraciju u svakom preduzecu, ali to ne ide, jer onda gubis glasače koje si uhljebio.

Kod nas u vodovodu imaš 10-ak radnika fizikanera koji održavaju vodovodnu mrezu i 30 ljudi u kancelarijama.
Standard koji odvozi smeće, ima 30 ljudi koji kupe smece i 30 ljudi naguranih u kancelarije.

To Saudijska Arabija sa svim silnim bilijardama ne može izdržati, a kamoli mi...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

HordasOdMalena
Kontakt:

Post Postao/la HordasOdMalena » 30 jun 2025, 23:14

Kad smo kod prijevoza, šta se dešava sa trolejbusima? Zna se desiti da četiri trolejbusa jedan iza drugog idu za Vogošću. :mrgreen:

Aplikaciju su uspjeli pokvariti nakon par mjeseci. :salut:
"Imao sam puno bolje opcije za ljeto, za mene lično su to bili odlični uslovi, puno bolji nego sad, ali mi je želja bila da Sarajevo zaradi. Klub je to zaslužio. Koliko god igrač bio dobar, uvijek je klub taj koji gura igrača."

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 30 jun 2025, 23:16

De bgt ne glupiraj se. Zelene ne mogu ocima, ali ovo svaljivanje na njih za ova trenutna desavanja je smijesno. Onaj glupan krivi obicnog čovjeka sto se hladi na klimu ili grije, dok ovi izvoze struju u Srbiju i druge države i dok im rudnici ne ispunjavaju obaveze potpisane ugovorom. Sto im je pun qrac kancelarijskih uhljeba. Nije im za to kriva SDA nego oni. Grijali bi se ljudi na pelet ili drva ali je cijena toga otišla u nebo. Da ne pricam koliko to zagadjuje okoliš, uništava zdravlje ljudi. Pa onda placu zimi sto se lozi. Ne valja im kad se griju na klimu, ne valja im kad se ljudi griju na drva, ugalj, pelet. Pa sta bi oni jbt. Kaze zagadjeno Sarajevo, Tuzla, Zenica, a onda seru sto se ljudi griju na klimu :tokralju:

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 30 jun 2025, 23:20

Ti to, kao svaki trivijalac, gledaš kroz "klimu", odnosno karikiranje.

Bošnjo at its finest. :salut:
Voli te tvoje Sarajevo.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 30 jun 2025, 23:29

Klima je metafora za to da su obični kupci krivi sto oni ne proizvode dovoljno struje. A razlog je nesto potpuno drugo. Ako ne mozes podmiriti jednu malu drzavicu koja ne broji ni 3.5 miliona ljudi, znaci da nesto radis pogresno. I to BiH je uvijek bila poznata po tome da sama proizvodi i izvozi struju, sada moraju uvoziti. Mozes ti i poskupiti struju, to i dalje nece rijesiti problem proizvodnje. Da ne pricam kako ce to povuci za sobom sve, poskupit ce i namirnice, frizeri, restorani, lijekovi, pregledi, internet, smece, voda, prijevoz, gorivo itd.

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 01 jul 2025, 00:10

kraljttbvb je napisao/la:
30 jun 2025, 23:09
Virtu4l je napisao/la:
30 jun 2025, 22:40
Najbolja opcija je da smanje administraciju u svakom preduzecu, ali to ne ide, jer onda gubis glasače koje si uhljebio.

Kod nas u vodovodu imaš 10-ak radnika fizikanera koji održavaju vodovodnu mrezu i 30 ljudi u kancelarijama.
Standard koji odvozi smeće, ima 30 ljudi koji kupe smece i 30 ljudi naguranih u kancelarije.

To Saudijska Arabija sa svim silnim bilijardama ne može izdržati, a kamoli mi...
Naravno. Potrebe i sistematizacija radnih mjesta u javnim preduzećima, vs stvarno stanje zaposlenih. Jednom rječju, uhljebistan.
Igrači će odmah na trening.
Nema odmora dok traje obnova.

bob
Kontakt:

Post Postao/la bob » 01 jul 2025, 07:06

Virtu4l je napisao/la:
30 jun 2025, 22:06
Ljudi obnovili kompletan vozni park, rekonstruisali pruge, produžili linije, ali je problem što je usluga poskupila.

Pa da, u suštini najbolje je bilo kod zelenih, tramvaji stari 60 godina, cijena vožnje ista, GRAS u minusu 100 miliona, decenijama pred stečajem. E sad kad su ljudi smanjili dug GRAS-a za 55 miliona, kada su sve rekonstruisali i obnovili, kada to preduzeće napokon staje na noge, problem je cijena vožnje.

Bolje bi bilo da je uz sav napredak, cijena vožnje ostala ista a kompanija svake godine u minus. SDA modus operandi.

Da je nekako pronaći model da su cijene iz 1999. godine, da je Drina marka, a da plate rapidno rastu.
ma realno sto se tice tramvaja se poboljsalo idem ujutru istim i tu nemam prob prije god znalo se cesce desiti da stane samo al sad je bolje … cak app koju su izbacili mi je super par puta nigdje upalim je izbaci info kad ce doci i bude .. al ne mozes staviti 2.2 za **** prevoz javni neke pakete napravi pa u zg je lazem oko 0,5 do 0.7 mislim ovo prvo ke 15 min drugo sat ili 0.7 1 euro nisam sig al nije preko .. nesto slicno si trebali staviti marka 15 min / 2 km sat …

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 01 jul 2025, 07:57

Idiot koji je vatrometom požar napravio, jbt disati se jutros ne može od smrada.
Nadam se da su uhapsili debila!
Koševo Zapad

napoleon72
Kontakt:

Post Postao/la napoleon72 » 01 jul 2025, 08:29

Shategabri je napisao/la:
01 jul 2025, 07:57
Idiot koji je vatrometom požar napravio, jbt disati se jutros ne može od smrada.
Nadam se da su uhapsili debila!
Ovaj dim sto gusi po Novom Gradu dolazi iz Istocnog, tamo im neka deponija smeca gori.
GRMI SA SJEVERA!
1946

90ka deseti heroj Bosne

muhamedhulk
Kontakt:

Post Postao/la muhamedhulk » 01 jul 2025, 08:31

fazon je da se struja cak i uvozi jer je NEMAMO dovoljno. krenes na rijeci, stop od udruzenja, gradjana...krenes u TE nema cumura, problem... itd itd.
nije belaj struja ko struja, trosice svako ko i dosad, problem je NESTASICA iste. nadam se da ce uloziti u proizvodnju struje a ne da uposle jos radnika (inace nisu dosad zaposlajvali ali...ostavljam pitanje otvorenim).

voda se opt veze sa strujom....jbg. vode imamo ali treba je pumpama dovesti na najvisu tacku pa sprovesti svima u pipu.
NEMA NAZAD!
FC Bayern Rekordmeister!
Sarajevo šampion!
Dallas Cowboys!

Safet Sušić - najbolji igrač u historiji Sarajeva i BiH, najbolji selektor u historiji reprezentacije BiH!

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: sarajevo19461987 i 3 gosta.