Musemić: Uvijek sam vjerovao da možemo ostvariti dobre rezultate
Nakon završetka jesenjeg dijela sezone BH Telecom Premijer lige, zasigurno možemo reći da je tuzlanska Sloboda, koja se nalazi na prvoj poziciji, najveće i najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg dijela takmičenja. No, svi koji su Tuzlake pratili u prethodnoj sezoni, vjerovali su i bili ubijeđeni da će ove godine ekipa s Tušnja napraviti velike pomake i biti konkurent za neke od vodećih pozicija na tabeli.
U svoje momke najviše je vjerovao šef struke tuzlanskog tima Husref Musemić koji je, očekivano, proglašen za najboljeg trenera u 2015. godini.
“Kad su mi iz Uprave ponudili produženje ugovora, pristao sam iz razloga što sam vjerovao da se s ovom ekipom mogu ostvariti veoma dobri rezultati. Očekivao sam veliku borbu, složnost i zalaganje svojih momaka, ali moram priznati da je prvo mjesto iznenađenje i za mene, prvenstveno zbog toga što ove godine ispada šest klubova i svi žele ostvariti dobar plasman. Ali, upravo to je i bit svega što radimo. Interesantno je kad ne znamo šta će se desiti, jer da znamo, koja bi uopšte bila svrha obavljanja određenog posla’’, kazao je Musemić.
Da bi na terenu i među igračima sve funkcionisalo kako treba, u jednom sportskom kolektivu potrebno je stvari graditi od temelja, a na kraju se izlazi na teren i ostvaruju rezultati. Tuzlaci na čelu s predsjednikom Azmirom Husićem su najbolji pokazatelj toga, što potvrđuje i Musemić, koji Husića ističe kao jednog od najzaslužnijih za dosadašnji uspjeh kluba.
“Da bi se ostvarili zapaženi rezultati, potrebno je prije svega posložiti neke stvari van zelenih površina. Mislim da je Husić to obavio na izvrstan način i stvorio dobru atmosferu među igračima, koji su uredno plaćeni, pa samim tim s jedne strane i dovoljno motivisani. Prije početka i na samom početku sezone, bilo je nekoliko problema, no Azmir se i za to pobrinuo, izvršavajući svoje obaveze na odličan način i stvarajući uslove za daljnji uspješan rad kluba”, kazao je Musemić, koji vjeruje u to da uvijek može bolje, te iako se dosta toga uradilo, potrebno je još puno rada i vremena da bi se otklonile greške i problemi koji postoje 15-ak godina.
Iako sada, kada je prvi dio sezone iza nas, sve izgleda odlično kada je Sloboda u pitanju, ipak i najbolji imaju svoje breme, teške trenutke kroz koje prolaze, kao i teške utakmice koje igraju. A, kao najtežu Musemić ističe onu protiv prijedorskog Rudara, gdje, iako su slovili za favorita, do samog kraja nisu mogli postići pogodak, što je igračima stvaralo nervozu. Ipak, očekivano najsmireniji među njima je bio iskusni Zajko Zeba, koji je pred kraj susreta postigao gol, te donio tri boda, koja su mogla otići u zrak.
Tuzlaci se trenutno nalaze na zasluženom odmoru, a okupljanje je zakazano za 16. januar na stadionu Tušanj, a 6. februara crveno-crna povorka kreće put Turske na nastavak priprema.
Kako sada stvari stoje, ovo bi mogla biti sezona iz snova za tuzlanski klub, jer svakom dobro odigranom utakmicom korak su bliže Evropi. A na tom putu ih prate istinski navijači, koji su 12. igrač i nekada jedan od presudnih faktora za pobjedu, jer kako Musemić kaže ''klub bez navijača je klub bez duše''. Ovaj klub, zaista, ima dušu, Tuzla živi Slobodu.
When you see a person who has been given more than you in money and beauty, look to those who have been given less.