Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

DamirT
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la DamirT » 22 jul 2025, 16:05

huupmil je napisao/la:
22 jul 2025, 15:43
admin je napisao/la:
13 jul 2025, 17:51
huupmil je napisao/la:
13 jul 2025, 17:34
@admin,

primjetio sam je moj post od 11.07 o Spidovoj posjeti obrisan i jedini razlog koji mi pada na pamet lezi u tome sto je bio na stranici sa mnogo postova koji su kvalifikovani kao neprimjereni pa da se sjrati posao brisi sve. Ako ovakvo pitanje nije postsvljeno na pravom mjestu molim da me uputite u proceduru
Isto da si napisao naucni rad u Lancetu, a ne post na forumu i njegovoj nabezveznijoj temi.

Otkud znam post od prije tri dana, ko da čitam autore i udubljujem se u napisano
To je Ok. Morao sam upitati, svjedocio sam kako je diskutant trajno odstranjen sa foruma zbog sirenja defetizma iz dijaspore i optuzbe za spijunazu u interesu secesionista. A i sam sam bio upozoren za slično - sumnjiv sam jer ne pisem pretjerano o sportu, tako da sam svjestan da stav koliko god bio vodjen razumom, moze kroz interpretaciju postati stvar koja zahtjeva inkvizicijske metode. Tako da ispitujem tu klizavost terena.

A ovo drugo :

Navijati za nasilje mogu samo glupi ljudi. Pogotovo sto ovo moze napraviti spiralu nasilja prema ljudima vase nacionalnosti koji su integrisani na neki nacin u drugi prostor. Ovi sto pozdravljaju nasilje i rjesenje kojem se priseglo sumjam da smiju do Zvornika i doci, nego zabij se u svoje selo i gdje je sigurno i minimizuj rizik. A steta i tuzna mogućnost je da zrtva odmazde samo zbog drugacijeg imena budu ljudi koji su puno otvoreniji, finansijski ostvareniji i mentalno slobodniji od vas, neko ko sa vase strane poziva na mudrije rjesenje. Zato sam za Vensan Kasel rjesenje, klix i slicne stvari za generisanke mrznje stop.
Pa da je dosao u normalnoj majici, mislis da bi ga ko ruzno pogledao? Svako malo dodju ljudi iz Srbije u Tuzlu, pricaju ekavicu i bukvalno im niko nista ne kaze. Ni ne pogledaju ih ruzno. Ovaj je dosao i mislio da nece izazvati nikakvu reakciju na tu majicu. Sam je sebi kriv. Mislis da bi drugacija reakcija bila da dodjes u Beograd sa dresom ili majicom Zelje i Sarajeva? Bi malo sutra.

Ako se ponasas normalno gdje god da odes, bilo to pomenuti Zvornik, Split, Novi Sad itd, 98% da ti niko nista nece uraditi ni reci. Ovih 2% je radi svakakvih budala, kojih ima svuda.

Evo iz mog primjera, nema gdje nisam bio u ex-yu gradovima i nikad nikakvih problema nisam imao nigdje.

Sasvim je logicno da ces kad izigravas mangupa, vrlo moguce dobiti po glavi. Cak sam misljenja da mu ne bi niko nista uradio i da je obukao dres Srbije. Nedavno momak prodje trgom u dresu Hrvatske sasvim normalno i niko mu nista nije uradio.

Ovaj je sam sebi kriv.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

Pendulum
Kontakt:

Post Postao/la Pendulum » 22 jul 2025, 16:11

Gledano iz navijačke perspektive: Ako odeš u Beograd ili Zagreb u dresu Sarajeva, Želje, Veleža, Slobode ili sličnih klubova – vrlo vjerovatno ćeš dobiti batine ili ostati bez tog dresa. Po meni, to nije normalno. Osim navijačkog "rivaliteta", zašto bi nekome smetao taj dres? Klubovi ne igraju u istoj ligi niti dolaze iz istih država – ne bi trebalo da se doživljava kao provokacija, pogotovo ne na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi.

S druge strane – kada neko, poput onog momka iz Zvornika, dođe u Tuzlu u majici "delija", ili oni u majici sa natpisom "Četnici Sever" – jasno je da si došao provocirati. Ne dolaziš iz susjedne države, već iz druge regije iste zemlje, i znaš tačno šta takvi simboli znače.

Svi mi znamo šta su delije i ostale navijačke grupe radile devedesetih godina. Takve majice s razlogom shvatamo kao otvorenu provokaciju.

Kako bi se ja proveo u dresu FK Sarajevo na Brusu npr?
Zadnja izmjena: Pendulum, dana/u 22 jul 2025, 16:18, ukupno mijenjano 1 put.
Postao/la 19vendetta87 » 14 sep 2024, 22:48

Samo Allah zna koliko smo ja i moja porodica sretni (Sarajevo igralo 2:2 sa Posušjem)

huupmil
Kontakt:

Post Postao/la huupmil » 22 jul 2025, 16:17

Ne kazem da nije kriv. Ni u jednom gradu ga ne bi razumni napali, valjda bi se prvo razgovaralo.
Ali grad nije homogena stvar i raznih ljudi ima.

Problem je sto se ovako zapaljiva vijest plasira preko najcitanijeg drzavnog portala i to u tonu likovanja nad odbranjenom casti grada.

To je suludo iz razloga koje sam naveo. U toj atmosferi koju kreira medij, koji kreira i javnu svijest da se grad brani, sledecim herojima odbrane u coporima nece trebati simboli i provokacije kao opravdanje za akciju. Organizovace se kao narodne milicije nakon 5 piva i traziti lične.

Taj dio je problematican.

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 22 jul 2025, 16:25

JackW je napisao/la:
22 jul 2025, 12:58
Vlada FBiH pripremila uredbu: Umirovljenicima s najnižom mirovinom po 250 KM!
Konačno nešto pozitivno jer ovi ljudi ne znam kako preživljavaju uopšte.
Jako loša odluka po penzionere. Gašenje požara sa dvije kapi vode. Ti ljudi žive u teškom siromaštvu i jedina razumna odluka je bila trajno dizanje penzije za 15-20% pa i na štetu nekih drugih stvari u FBiH kako bi se koliko toliko popravio položaj ubjedljivo najugroženije kategorije stanovništa.

Sa ovih 200 maraka koje će potrositi za 7 dana nista ne dobijas jer već iduca penzija. Ista!
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

TefalTava
Kontakt:

Post Postao/la TefalTava » 22 jul 2025, 16:25

huupmil je napisao/la:
22 jul 2025, 15:43
admin je napisao/la:
13 jul 2025, 17:51
huupmil je napisao/la:
13 jul 2025, 17:34
@admin,

primjetio sam je moj post od 11.07 o Spidovoj posjeti obrisan i jedini razlog koji mi pada na pamet lezi u tome sto je bio na stranici sa mnogo postova koji su kvalifikovani kao neprimjereni pa da se sjrati posao brisi sve. Ako ovakvo pitanje nije postsvljeno na pravom mjestu molim da me uputite u proceduru
Isto da si napisao naucni rad u Lancetu, a ne post na forumu i njegovoj nabezveznijoj temi.

Otkud znam post od prije tri dana, ko da čitam autore i udubljujem se u napisano
To je Ok. Morao sam upitati, svjedocio sam kako je diskutant trajno odstranjen sa foruma zbog sirenja defetizma iz dijaspore i optuzbe za spijunazu u interesu secesionista. A i sam sam bio upozoren za slično - sumnjiv sam jer ne pisem pretjerano o sportu, tako da sam svjestan da stav koliko god bio vodjen razumom, moze kroz interpretaciju postati stvar koja zahtjeva inkvizicijske metode. Tako da ispitujem tu klizavost terena.

A ovo drugo :

Navijati za nasilje mogu samo glupi ljudi. Pogotovo sto ovo moze napraviti spiralu nasilja prema ljudima vase nacionalnosti koji su integrisani na neki nacin u drugi prostor. Ovi sto pozdravljaju nasilje i rjesenje kojem se priseglo sumjam da smiju do Zvornika i doci, nego zabij se u svoje selo i gdje je sigurno i minimizuj rizik. A steta i tuzna mogućnost je da zrtva odmazde samo zbog drugacijeg imena budu ljudi koji su puno otvoreniji, finansijski ostvareniji i mentalno slobodniji od vas, neko ko sa vase strane poziva na mudrije rjesenje. Zato sam za Vensan Kasel rjesenje, klix i slicne stvari za generisanke mrznje stop.
Sta ce ba iko normalan ici u onu vukojebinu zvanu Zvornik :bow: :bow: od onog mjesta je i bog digao ruke

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 22 jul 2025, 16:27

Prenijeli su svi portali. Eto kao takvo nešto bi moglo proći neopaženo. Ti likovi su počinili krivična djela, širenje mržnje i nacionalne netrpeljivosti. Jedino još što su ljudi mogli uraditi je da zovu policiju i da se onaj četnik sa severa procesuira zbog toga. A kad skontaš šta ljudima predstavlja Kapija i sve ostalo što se desilo, razumiješ ih zašto su tako postupili. A ti ako kreneš napadati nekog iz čista mira i ti činiš krivično djelo.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 22 jul 2025, 16:57

Na ovom primjeru se vidi zasto je Balkan kanalizacija svijeta. Kao i za one Pantere sto mlate ljude.
Na stotine hiljada ljudi daje podrsku nekom kada zaobidje zakon i namlati nekog na svoju ruku :urnebes:

Baboon
Kontakt:

Post Postao/la Baboon » 22 jul 2025, 16:59

Otelo je napisao/la:
22 jul 2025, 09:45
slika

Did not happen :rol:
Samo iz Cazina i Cazinske krajine ovakve veličine mogu doći. Da ga dragi Allah sačuva i poveća mu imetak, amin.
it's football day

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 22 jul 2025, 17:29

Bundesliga je napisao/la:
22 jul 2025, 15:25
Centre forward je napisao/la:
22 jul 2025, 15:16
Al' pazi, koji je to oksimoron. Klub se zove Crvena Zvezda a nosiš natpis "Četnici Sever". Baš me zanima koji idiot je to smislio ? Srbi su nekada imali pristojno obrazovanje. I to su uspjeli da zayebu, al' ono baš.
Ma pretvarali se dok su bili u Jugoslaviji. Sad se oni i Partizan (još jedan oksimoron) takmiče ko će biti veći četnici.
To je ključno svakako, i sad im ništa iz tog sistema ne valja. Danas ne bi u Srbiji niko znao da nacrta "Đerdap", a kamoli da ga sagradi. Ne govorim o cjelini, al' nekako mislim da je većina takva. Nažalost.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

chily-rz
Kontakt:

Post Postao/la chily-rz » 22 jul 2025, 17:58

22 jul 2025, 17:29
Bundesliga je napisao/la:
22 jul 2025, 15:25
22 jul 2025, 15:16
Al' pazi, koji je to oksimoron. Klub se zove Crvena Zvezda a nosiš natpis "Četnici Sever". Baš me zanima koji idiot je to smislio ? Srbi su nekada imali pristojno obrazovanje. I to su uspjeli da zayebu, al' ono baš.
Ma pretvarali se dok su bili u Jugoslaviji. Sad se oni i Partizan (još jedan oksimoron) takmiče ko će biti veći četnici.
To je ključno svakako, i sad im ništa iz tog sistema ne valja. Danas ne bi u Srbiji niko znao da nacrta "Đerdap", a kamoli da ga sagradi. Ne govorim o cjelini, al' nekako mislim da je većina takva. Nažalost.
Ako uzmemo u obzir koliko je četnika završilo u partizanima onda to sve skupa i ima nekog smisla.

Jugoslavija je probleme samo pomela pod tepih, dobro je i trajala kad se osvrneš na njen raspad.

19vendetta87
Kontakt:

Post Postao/la 19vendetta87 » 22 jul 2025, 18:12

Kod nas bi prosli i bez opomene da se ovo desilo u Sarajevu ili Tuzli :urnebes: :tokralju:
SISAK - Mladići iz BiH ići će u zatvor jer su, kako je saopštila policija iz Hrvatske, na odmorištu Stari Grabovac na prostoru benzinske stanice, "zalijepili naljepnice s obilježjima Republike Srpske s namjerom veličanja vojske i entiteta Republike Srpske".
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 22 jul 2025, 18:13

chily-rz je napisao/la:
22 jul 2025, 17:58

Ako uzmemo u obzir koliko je četnika završilo u partizanima onda to sve skupa i ima nekog smisla.

Jugoslavija je probleme samo pomela pod tepih, dobro je i trajala kad se osvrneš na njen raspad.
Da nije puklo, mozda bi i uspjela. Danas bi vjerovatno svi bili Yugosloveni razlicitih religija, a taj nacionalni predznak bi bilo kao nesto zaostalo.

Jer kad uzmes sve popise, na svakom popisu stanovnistva sve se vise ljudi izjasnjavalo kao Yugosloven.

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 22 jul 2025, 18:30

19vendetta87 je napisao/la:
22 jul 2025, 18:12
Kod nas bi prosli i bez opomene da se ovo desilo u Sarajevu ili Tuzli :urnebes: :tokralju:
SISAK - Mladići iz BiH ići će u zatvor jer su, kako je saopštila policija iz Hrvatske, na odmorištu Stari Grabovac na prostoru benzinske stanice, "zalijepili naljepnice s obilježjima Republike Srpske s namjerom veličanja vojske i entiteta Republike Srpske".
Jos bi se policija njima izvinjavala :mrgreen:
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 22 jul 2025, 18:33

I forumaši bi pisali kako je policija zaostala jer je im smetaju različitosti.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 22 jul 2025, 18:52

alemsa je napisao/la:
22 jul 2025, 18:13
chily-rz je napisao/la:

Da nije puklo, mozda bi i uspjela. Danas bi vjerovatno svi bili Yugosloveni razlicitih religija, a taj nacionalni predznak bi bilo kao nesto zaostalo.

Jer kad uzmes sve popise, na svakom popisu stanovnistva sve se vise ljudi izjasnjavalo kao Yugosloven.
Bajke.

Tako se u Srbiji na popisu iz 1981., od 9,3 miliona stanovnika, svega 4 % izjasnilo kao Jugoslaven.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 22 jul 2025, 18:58

Asteriks je napisao/la:
22 jul 2025, 18:52
alemsa je napisao/la:
22 jul 2025, 18:13
chily-rz je napisao/la:

Bajke.

Tako se u Srbiji na popisu iz 1981., od 9,3 miliona stanovnika, svega 4 % izjasnilo kao Jugoslaven.
A 71-e 1.3%, 81-e 5.4% (skoro 5 x vise), trend bi se nastavio kako bi novije generacije dolazile sigurno.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 22 jul 2025, 19:02

Nikad, kod Srba u Srbiji. Tačnije kada razlučiš ostale tamošnje narode.

S njima nije bilo zajedništva ni u vaktu Nikole Pašića i tvorevini SHS.

Manite se bajki. Ideologija koja živi preko stoljeća.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 22 jul 2025, 19:23

Asteriks je napisao/la:
22 jul 2025, 19:02
Nikad, kod Srba u Srbiji. Tačnije kada razlučiš ostale tamošnje narode.

S njima nije bilo zajedništva ni u vaktu Nikole Pašića i tvorevini SHS.

Manite se bajki. Ideologija koja živi preko stoljeća.
Yugoslavija je isla na to da zatrpa historiju i napravi novu naciju. A za to treba 100 godina. Sta bi tebe danas bolila briga za ww2, dok ovi rodjeni 50-60ih njima su ocevi prezivjeli ili bili akteri, a nekim poginuli tako da su bili (in)direktno povezani. A tek ovi rodjeni 00ih, ne bih interesovalo uopste.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 22 jul 2025, 19:36

Žive u svojim mitovima, sprovode institucionalnu rehabilitaciju zločinaca, te pišu lažnu istoriju.

U to su uključene tamošnje najveće naučne institucije i glavne intelektualne elite.

To traje od druge polovine 19. stoljeća, i trajat će do rozi-mahšera.

Bošnjo je nekad vjerovao i nikad više.

Kajzer10
Kontakt:

Post Postao/la Kajzer10 » 22 jul 2025, 19:39

Trebalo bi 500 godina da Jugosloveni zazive u jednonacionalnim drzavama Jugoslavije. Moglo je ici donekle tamo gdje su bili mijesani brakovi, pa neka bude mali Jugosloven, da ne bacamo novcic.

Ne znam ni sto bi se neko, osim u tim situacijama, uopce izjasnio ko Jugosloven.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: JackW, MaroonBjelave i 10 gostiju.