samoposmatram je napisao/la: ↑14 sep 2023, 14:04
Koliko srba poznajes koji sebe smatraju bosancima i vole Bosnu kao svoju domovinu?
Bosna i Hercegovina je i moja domovina jer su svi moji odavde, a ja sam rođen u Sarajevu. I volim je. Bosanac sam u geografskom smislu, nacionalno sam Srbin.
Kamaru
geografskih Bosanaca poznajem iz sva tri naroda,
nacionalnog Bosanca ne znam ni jednog.
i izvini što se nisam povukao kukavički
chily-rz je napisao/la: ↑14 sep 2023, 15:40
Pa šta znači odredba da Hrvati i Srbi(izvan BiH) nisu stranci u ovoj ligi ? Jel to BiH i njena liga filijala i razvojna liga za igrače koji se ne afirmišu u najboljim klubovima susjednih država ?
Odredba koja ne znači apsolutno ništa i nikoga ne primorava ni na šta. I nije obavezujuća. Ako hoćeš dovešćeš igrača iz Srb/Cro, ako nećeš, ne moraš. Možeš u timu imati 12 takvih igrača, aako nećeš, ne moraš imati nijednog. Niko ti ne može da zabrani da nemaš nijednog stranca i da se posvetiš svom omladinskom pogonu i da razvijaš mlade igrače, ako smatraš da možeš da se osloniš na njih i njihov talenat i kvalitet. Savez ti ovom odredbom to ne brani. Imaš fin primjer FKS, imaju vjerovatno najbolje uslove u BiH kad su omladinske kategorije u pitanju, niko ih ne spriječava da izguraju mladog igrača u prvi tim i da uzmu za njega par miliona, što je za naše uslove, ogroman novac. Međutim oni to nisu u stanju. Zašto nisu, to je ponajviše pitanje za njih, a ne za savez. Oni radije dovode igrače iz Gane Brazila Makedonije Nigerije Venecuele Gruzije...
Ova odredba je smiješna naspram odredbe u Superligi Srbije gdje se svi igrači sa EU pasošem smatraju domaćima. Pa ipak i pored takvog nakaradnog pravila, klubovi uspijevaju da izguraju mlade igrače u prvi tim i da ih unovče. Zvezda proda Erakovića u Zenit za 7 mil, Lekovića u Viljareal za 4 mil, TSC proda Ratkova u Salcburg za 4/5 mil, Lučani prodaju Gordića u Siti za oko 2 mil, Čuka takođe prodaje redovno vani, Vojvodina prodala Miloševića Štutgartu... I to su sve transferi unazad najviše godinu dana i sve su to igrači do 20/21 godine najviše. Poenta čitave ove priče je da kad se kvalitetno radi u omladinskim kategorijama i kad postoji kvalitet, taj kvalitet u većini slučajeva ispliva bez obzira na bilo kakve odredbe, propise... i loš savez
Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović