ATP Tour

Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage

Ko će biti novi broj 1?

Anketa je završila: 25 mar 2017, 15:32.

a) Kei Nishikori
1
1%
b) Miloš Raonić
3
4%
c) Grigor Dimitrov
6
9%
d) Dominic Thiem
13
19%
e) Nick Kyrgios
5
7%
f) Alexander Zverev
23
33%
g) nitko od navedenih
18
26%

Ukupno glasova: 69

Virtu4l
Kontakt:

Re: ATP Tour

Post Postao/la Virtu4l » 17 jul 2014, 17:36

Obzirom da smo se dotakli Damira, iznio sam neke zanimljive podatke na temi bh tenis, a tiču se upravo onoga o čemu diskutujete,

http://forum.sportsport.ba/viewtopic.ph ... tart=16700" onclick="window.open(this.href);return false;
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Lillard
Kontakt:

Post Postao/la Lillard » 17 jul 2014, 22:49

Sela :bow: .. Doktor Ivo marsira..

slika
"Last time they count me out, what I do Game 6?"

kennyM
Kontakt:

Post Postao/la kennyM » 18 jul 2014, 11:47

[youtube][/youtube]
:lol:
audere est facere!
Joe!

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 18 jul 2014, 14:29

Bravo Zverev. :clap: :clap:
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 18 jul 2014, 23:21

Da, ali si me razočarao

Fonjini se izvinio: Pogrešio sam, dobro znam ko je Filip

Italijanski teniser Fabio Fonjini brzo je shvatio kakvu je grešku napravio i izvinio se Filipu Krajinoviću za vređanje.
On je našeg tenisera opsovao rekavši: "Cigansko go***", tokom meča drugog kola na turniru u Hamburgu, koji je Krajinović dobio sa 6:4, 6:0.

"Nije me sramota da kažem - pogrešio sam. Nisam želeo nikoga da uvredim. Dobro znam ko je Filip, a u sportu se nekad dogode gluposti, pogledajte samo fudbal. Ponavljam, pogrepšio sam, nisam hteo da vređam", napisao je Fonjini na svom Tviter profilu.
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 19 jul 2014, 19:31

Alexander Zverev :thumbup:

johnnyyK
Kontakt:

Post Postao/la johnnyyK » 20 jul 2014, 22:00

Leonardo Mayer pobijedio Davida Ferrera u finalu Hamburga za svoju prvu ATP titulu ! :thumbup: :clap:

slika

U finalu Bogote, oko 22:00 sata, sastaju se Karlović i Tomić ...

Consigliere
Kontakt:

Post Postao/la Consigliere » 20 jul 2014, 23:44

johnnyyK je napisao/la:Leonardo Mayer pobijedio Davida Ferrera u finalu Hamburga za svoju prvu ATP titulu ! :thumbup: :clap:

slika
Pobjednik bira trebu... :mrgreen:
Fit Tony: I keep my friends close...
Homer: But your enemies closer?
Fit Tony: No! Why would I do that? If I kept my enemies close, they would kill me!

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 25 jul 2014, 09:16

Rasprava između Andreasa Haider-Maurera i direktora turnira u Kitzbühelu, tema je wild card. Navijači ga prozivaju zbog 'nesportskog' ponašanja, upoređuju ga sa Koellererom, itd...

" onclick="window.open(this.href);return false;
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 25 jul 2014, 23:07

Šteta za Bornu, malo je falilo, ali to je sport. Tenis čeka strašna generacija mladih tenisera. :thumbup:

Inače, sjećate se priča sa kraja prošle sezone o teniskoj ligi u kojoj bi igrali teniske legende, sadašnje zvijezde i mladi igrači ? Izgleda da se ne radi o mrtvom slovu na papiru. :arrow:

http://www.profesionalnitenis.com/inter ... -poduhvat/
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 27 jul 2014, 17:02

Pablo Andujar osvojio treću ATP titulu u karijeri pobjedom nad Juanom Monacom 6-3, 7-5 u finalu Gstaada.

http://www.profesionalnitenis.com/pablo ... u-gstaadu/
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 27 jul 2014, 19:36

formance je napisao/la:Pablo Andujar osvojio treću ATP titulu u karijeri pobjedom nad Juanom Monacom 6-3, 7-5 u finalu Gstaada.

http://www.profesionalnitenis.com/pablo ... u-gstaadu/
a marin Čilić pokazao svu raskoš svog luzerskog mentaliteta... jbt nisam mogao vjerovati 7 set lopti je spiskao... i oborio me na kladionici...
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 27 jul 2014, 23:36

Yebiga, nisam mogao gledati meč, ali drago mi je što je Cuevas slavio.

http://www.profesionalnitenis.com/umag- ... a-kuevasa/

Profesionalnitenis.com

Lillard
Kontakt:

Post Postao/la Lillard » 30 jul 2014, 21:20

Joj Pairea seljacine...http://www.in.dex.hr/sport/clanak/umalo ... 62901.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
"Last time they count me out, what I do Game 6?"

emir18
Kontakt:

Post Postao/la emir18 » 31 jul 2014, 08:23

Nadal povrijedjen propusta oba mastersa prije USO.
1956., 1957., 1958., 1959., 1960., 1966., 1998., 2000., 2002., 2014.,2016.,2017.,2018.,2022.,2024
“In peace, may you leave this shore. In love, may you find the next. Safe passage on your travels, until our final journey to the ground. May we meet again.”

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 31 jul 2014, 11:25

http://www.profesionalnitenis.com/dusan ... -iz-umaga/

http://www.profesionalnitenis.com/upozn ... -iz-umaga/

Intervjui našeg novinara sa Nikolom Čačićom i Dušanom Lajovićom u Umagu.

Profesionalnitenis.com

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 01 avg 2014, 23:24

Žrijeb za Toronto
slika

slika

Profesionalnitenis.com

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 01 avg 2014, 23:27

Nakon dugo vremena da i Roger bude 2. nosilac na nekom većem turniru :D

Finale: Nole vs Federer :cool:
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 02 avg 2014, 00:42

Ovdje dosta očekujem od Wawrinke, Federera i Kyrgiosa. Federer će sa novim reketom najopasniji biti na brzom hardu, čak više nego na travi. Ovdje će najlakše moći iskoristiti potentnosti svoje BH i FH strane, prije svega zbog dovoljno visokog odskoka loptice, koji će mu omogučiti korištenje punog zamaha pri forhendu i razne varijacije iz tog udarca, a koje na travi nisu bile moguće. Federer je prelaskom na novi reket mnogo dobio, ali je izgubio ono što ga je najviše krasilo, a to je ubrzanje glave pri FH-u. To je najviše primjetno na slajs i generalno niskim lopticama, koje zahtjevaju bržu koordinaciju, refleks i ranije hvatanje. Dakle, udarci poput ovoga u klipu ispod, u kojem Federer pri dodiru reketa sa lopticom odredi i intezitet i smjer istovremeno nisu nešto što ćemo gledati u budućnosti.

[youtube][/youtube]

Glava od 98 inča to ne dozvoljava, jer je sweet spot veči, a brzina refleksa i pokreta zgloba manja. Zato ne bi trebalo čuditi ako Federer svoj najbolji tenis sezone prikaže upravo ovdje na USO turneji, gdje će beneficije novog reketa najviše doći do izražaja. Kako ? Prije svega, zamah na forhendu će mu donositi mnogo više nego na Wimbledonu i travi generalno, pošto će lopticu udarati u višoj zoni, koristeći se više power segmentom, a manje plasiranjem i rotiranjem, što je na Wimbledonu bio slučaj kada je forhend u pitanju. Dodajmo tome i vrhunski servis, izrazito stabilan BH, te standardno dobru igru na Američkoj turneji i jasno nam je zašto je Federer igrač u kojeg će, pored Novaka, oči najviše biti uprte ovdje.

Njegov zemljak, Wawrinka je ove godine napravio ogroman posao i veliki napredak u svim igračkim segmentima. Potvrđuju to i osvojeni Australian open preko dvojice najboljih igrača svijeta, potvrđuje to i titula u MC-u, kao i odlične performanse na travi, njegovoj najlošijoj podlozi, gdje je došao do QF-a. Sada je na redu ponovo hard, gdje bi pomenuti tehnički upgrade ponovo trebao instalirati svoje softvere na način na koji je to uradio u Australiji ove godine. Trava i šljaka su prirodne podloge, te su samim tim sklone prilagođavanju i promjeni u odnosu na date vremenske okolnosti i velikom broju igrača to na direktan ili indirektan način po njihov stil igre smeta. Wawrinka ne voli nepredvidive stvari, a glavna odlika prirodnih podloga je upravo to - nepredvidivost, stoga je za očekivati mnogo boljeg Wawrinku na USO turneji, nego što smo ga imali priliku gledati na proteklim turnirima. Trenutno ne postoji igrač koji tako jako udara sa oba krila i on je vrlo dobro svjestan toga i činjenice koliko mu to može donijeti na turnirima koji slijede. Forhend je udarac koji je najviše plijenio pažnju ove godine. Zadrška praktično da ne postoji, udara jako, ravno i veoma brzo otvara teren i prostor.

U igri na lopticu više ga je jako teško nadjačati, jer zahvaljujući razornim udarcima sa oba krila, uglavnom je on taj koji dobija priliku napasti prvi. Kada ti udarci ulaze, nemoguće ih je vraćati, međutim, ukoliko protivnik ima 'plan B' i mogučnost da istupi iz šablona i na neki način promijeni tok i ritam meča, Stan se nalazi u problemu. To je jedini test koji nije položio u post AO periodu ove godine. Nije pokazao sposobnost da prevaziđe prepreku onda kada stvari izmiču kontroli i ne idu onako kako je očekivao. To je problem mentalne prirode, činjenice da se i dalje nije prilagodio svom novom statusu favorita i šampiona. To je razumljivo. Ima vremena da to popravi, a mislim da je USO turneja mjesto gdje će to i uraditi.Svjestan je šta je prošao da bi dostigao status koji ima. Dobro zna, kao i svi mi, koliko je njegov put od chokera do GS šampiona i šampiona generalno bio trnovit, težak i dug i na koji način je postignut i itekako je dobro upoznat sa nivoom igre koji može producirati u bilo kojem dijelu meča, na bilo kojem turniru ili podlozi. Olakšavajuća činjenica mu je svakako to što su ga pomalo svi zaboravili, a skidanjem bremena favorita sa njega samo su mu olakšali stvari.

Što se Kyrgiosa tiče, ne postoje riječi hvale koji mogu dočarati i opisati ono što sam osjećao dok sam gledao mečeve protiv Gasqueta, Veselog i Nadala na Wimbledonu. Spašavanje 9 meč lopti u drugom kolu protiv Gasqueta, lagana pobjeda nad Veselim i vrhunska partija protiv Nadala, gdje je prije svega odnio pobjedu u mentalnom dijelu, dobivši dva teška tiebreaka, govore same za sebe. Momak je pokazao sve ono što budući GS šampion treba da ima, mental strength, šampionski instikt, želju za napredovanjem, dokazivanjem, natjecanjem i pobjeđivanjem, sportski duh, amcibioznost i hladnokrvnost i ogroman, zaista ogroman potencijal. U pojedinicim trenucima teško je reči koja strana je jača, servis, FH ili BH. Jasno je to naravno, ali činjenica da su mu 3 najvažnija udarca perfektno konstruisana i ukomponovana, itekako će biti od pomoći u vremenu koje slijedi. Dugo se nije pojavio igrač koji tako dobro diktira poen i otvara teren forhendom, a da mu BH strana nimalo ne škripi. Ima izuzetno dobar temelj za nadogradnju, a kada imaš temelj, neće biti problem nadograditi sve ostalo, ukoliko su želja i radna etika, koje ovaj momak dokazano posjeduje, tu. Naravno, igra na mreži, ritern i ono najvažnije, taktički pristup mečevima su svakako segmenti na kojima će morati poraditi u svrhu što bržeg probijanja u svjetski vrh.

Wimbledon mu je dosta donio, prije svega na mentalnoj bazi, jer je uvidio za kakve stvari je spreman i šta je ono što mora popraviti u svojoj igri. Pobjede nad Gasquetom i Nadalom su svakako veliki podstrek za još boljim rezultatima i imam utisak da se ovaj momak ne obazire na to što mu je tek 19 godina i što je vrijeme pred njim, već želi što prije ostvariti ono največe. Da li je to tako ili ne, pokazaće Montreal i Cinncinati prije svega. Hard je podloga na kojoj bi Kyrgios trebao pružati najbolje partije, jer ovdje će njegov ballstriking najviše dolaziti do izražaja. On već sada tehnički ne zaostaje nimalo u odnosu na 90% ATP toura, ali mentalni pristup i karakter su ono što ga odvaja od večine njih. Servis je udarac na kojem bazira igru, a forhendom preuzima inicijativu i stiče prednost u poenu. Usavršavanjem servis-forhend '1-2' ili 'V' kombinacija biće ogroman problem brejknuti ovog igrača. Što se bekenda tiče, glavna odlika jesu stabilnost i oštrina koju generiše. Snaga je tu, u ofanzivi je dobar, conterpunhingu solidan, defanzivi loš. Prilično rano ga hvata, ravno udara i tehnički je bepsrijekoran. Da bi pomenuti segmenti dostigli potreban nivo, potrebno je da stoji što bliže osnovnoj liniji, jer bi bilo koja druga opcija bila učinkovita kao i mamuzanje mrtvog konja. Odlična stvar za ovog igrača i za tenis generalno je što se razvija u pravcu u kojem se treba razvijati i što stvari idu svojim tokom. Potrebno je što prije pokazati da rezultat iz Wimbledona nije bio samo bljesak, a bolju priliku od predstojećih turnira u Americi svakako ne bi mogao ni sam izabrati.

Profesionalnitenis.com

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 03 avg 2014, 11:41

Thumb up za analizu, @formance. :thumbup:

Sada slijedi meni lično najdraži period u kalendaru, kanadsko-američka turneja. Inače, Cincinnati je Master koji ponajviše gotivim. :mrgreen:

Izgleda da se ovoga puta najviše očekuje od mojih najdražih igrača. Krenut ću s Rogerom, kao i obično...

Ako se negdje može pokriti odsustvo najboljeg udarca koji je tenis ikada vidio, onda je to fast HC. Prodornost je izgubljena, to nam je bilo jasno još poslije prve probe reketa u Hamburgu, ali za njega je izuzetno bitno da je dobio stabilan backhand (koji još ne koristi onako ubojito kako bi trebao) i više opcija pri serviranju, tako da je u stanju smanjiti broj neiznuđenih grešaka na optimalnu razinu. Mislim da je suvišno naglasiti koliko je servis bitan faktor na brzim podlogama, jer jedan break može odlučiti set bez problema. To je ujedno i glavni razlog zašto drvosječe tipa Isner i Raonić dobro prolaze na pomenutim turnirima. :mrgreen: Vjerujem da će se RF ponovo odlučiti na plasiranje ispred sirove snage, obzirom da ne želi rizikovati neku povredu leđa i ranjivost na drugi servis. Net-play i dalje može proći protiv manje ozbiljnih protivnika, ali jasno nam je da protiv Nadala, Djokovica, pa i Murrayja to više ne prolazi. A nerezonski izlaziti na mrežu svakako nema smisla, što će mu zasigurno savjetovati i Edberg. Kako god, on mora igrati svoju igru i napadati, vidjeli smo da mu čekanje u wimbledonskom finalu nije donijelo gotovo ništa. Valjda neće ponoviti istu pogrešku još jednom, to bi već bila prvoklasna glupost obzirom na napadački arsenal koji posjeduje i godine u kojima se nalazi.

Žrijeb mu je ovoga puta naklonjen, mogao bi doći do finala bez da se oznoji. Ipak, obzirom da se s njim u zadnje vrijeme nikad ne zna, sačekat ću da ga vidim na djelu u prvim mečevima. Ne sumnjam da je tempirao formu za WB i postWB period, ali ovo drugo mora pokazati na terenu.

Za Wawrinku si sve fino obrazložio, baš u detalje. On ima isti mentalni bug kao i Del Potro, jer ih protivnici mogu relativno lako izbaciti iz ritma varijacijama, a oni na to nemaju kvalitetan odgovor. Da imaju, niko ih ne bi mogao zaustaviti. Zato se moraju oslanjati na shotmaking i nerijetko crtati po terenu da bi došli do željenih rezultata. Posebno se to odnosi na Stana, kojem niko ne može osporiti činjenicu da je nevjerovatno napredovao pod palicom Magnusa Normana, zbog čega je meni izuzetno drago jer je takav potreban svjetskom tenisu. Čini mi se da još od Safina niko nije udarao tako snažno s oba krila. :o Očekujem od njega da dogura daleko na barem jednom od dva Mastersa i pokuša osvojiti US Open. Ako bude odigrao kao u Australiji, definitivno ide u red prvih favorita.

Za Kyrgiosa također moram barem nešto napisati. Za kratko vrijeme je osvojio naša srca i potvrdio da se rađa nova teniska zvijezda. Svi bazični udarci su na mjestu, mentalno je već sada rame uz rame s najjačima, muda itekako ima, tako da može samo napredovati ako mene pitate. Ovo je idealna prilika da nešto napravi i na Masters 1000 turnirima, jer podloga apsolutno odgovara njegovom stilu igre. Servis će mu biti najveći adut, biće skoro nemoguća misija napraviti mu break, pa će na osnovu toga biti odmorniji na servisu protivnika. Živo me zanima da li će uspjeti generisati dovoljno snage i pogađati uglove, obzirom da mu je kretanje slabija tačka obzirom na visinu, te kako će se snalaziti na mreži. Ono što me definitivno raduje je činjenica da ovaj momak neće položiti oružje ni pred jednim teniserom. :cool:

Ja bih se još osvrnuo na Đokovića, jer on ovdje ganja Cincinnati da bi postao prvi teniser koji je kompletirao Masters seriju. Velika stvar za njega, nema šta. Osvajanjem jedinog Mastersa koji mu nedostaje, s razlogom bi mogao biti smatran besmrtnim. Olakšavajuća okolnost je što na turnirima neće nastupati njegov najveći rival, povrijeđeni Rafael Nadal, kojem ovom prilikom želim što skoriji oporavak i povratak na radno mjesto. Tenis nije isti bez njega i Rogera. No da se mi ipak vratimo Novaku...

Evidentno je da postoji izvjestan upgrade u njegovoj igri, što je demonstrirao na travi osvajanjem najprestižnijeg turnira. Manje proklizavanje prilikom udaraca (cjelokupan footwork, da budem precizniji, mada se on generalno nikad nije kretao loše), što mu daje dodatnu stabilnost i bolji oslonac pri udaranju loptice, pojava slicea i pažljivi point construction, na čemu ponajviše može zahvaliti pouzdanom servisu, sasvim sigurno su stvari koje će mu biti od ogromne pomoći u nastavku sezone. Kada na to dodamo godinama građeni šampionski mentalitet i counterpunching, u čemu je postao neprevaziđeni majstor, dobivamo tenisera koji namjerava pokoriti sve turnire do kraja. Pokazao je da se može izvući iz ambisa i biti najbolji kada je najpotrebnije, a svi znamo da je bio psihički itekako poljuljan poslije poraza na šljaci od Nadala. Slagao se neko ili ne, to mogu samo najveći.

Odgovori

Natrag na “Tenis”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.