Pomoc u vezi PC-a

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

arelinho
Kontakt:

Re: "Pomoc u vezi PC-a"

Post Postao/la arelinho » 29 nov 2014, 11:07

OnlyUnited je napisao/la:Pazi, vidis broj obrtaja kulera ti je na max 2700, sto je malo povecano iz razloga ove temperature procesora od 59 stepeni. Znaci to je na nekoj granici. Trebao bi ocistiti prasinu, te po mogucnosti nanijeti termalnu pastu (30 g oko 8 KM na piku).. ;)
Nisam ga cistio ima sigurno 3-4 mjeseca,a kako se nanosi ta pasta ?

OnlyUnited
Kontakt:

Post Postao/la OnlyUnited » 29 nov 2014, 11:11

Otvori kuciste, zatim skines kuler (ako je postolje od plastike, samo okreni i potegni drzace prema sebi, a ako su sarafi, odvrnes).. Kada si skinuo kuler, pazljivo izvadis procesor, obrises ostatke stare paste koja se vjerovatno skorila, istisnes novu pastu na sredinu procesora (velicine graska), ravnomjerno razmazes i to je to. Samo pazi da kuler vratis u istu poziciju iz koje si ga izvadio.
- Ed Woodward for Prime Minister !

arelinho
Kontakt:

Post Postao/la arelinho » 29 nov 2014, 11:12

OnlyUnited je napisao/la:Otvori kuciste, zatim skines kuler (ako je postolje od plastike, samo okreni i potegni drzace prema sebi, a ako su sarafi, odvrnes).. Kada si skinuo kuler, pazljivo izvadis procesor, obrises ostatke stare paste koja se vjerovatno skorila, istisnes novu pastu na sredinu procesora (velicine graska), ravnomjerno razmazes i to je to. Samo pazi da kuler vratis u istu poziciju iz koje si ga izvadio.
Aha,hvala ti :D
Vidjecu ovih dana to uradim :)

OnlyUnited
Kontakt:

Post Postao/la OnlyUnited » 29 nov 2014, 11:13

Ma lagano, ne mozes pogrijesiti, osim ako nekom silom vadio kuler.. :)

Head
Kontakt:

Post Postao/la Head » 29 nov 2014, 11:20

Ja nikad nisam stavljo tu pastu ni u jedan komp koji sam koristio, a i nisam imao problema da mi se gasi zbog prasine :D
1946

tm8782
Kontakt:

Post Postao/la tm8782 » 29 nov 2014, 11:43

OnlyUnited je napisao/la:
tm8782 je napisao/la:Pomoc, kompjuter mi je normalno radio do prije neki dan. Onda je samo zaledio i mogao se ugasiti samo rucno(5 sec drzanje na tipku gasenje). Rezultat gasenja je crla napojna. Zamjenio i radi neko vrijeme sad se opet desava da zeledi sve i opet ga moras ugasiti na isti nacin, da li neko zna do cega bi moglo biti?
Udji u Control Panel - Administrative Tools - Event Viewer pa pod System vidi ima li kakvih erora. Ako bude sta, postiraj. Inace moglo bi biti vise faktora, od nepravilno instaliranih drivera (ides u Device Manager pa vidis ima li kakvih upitnika) preko pregrijavanja procesora (potrebno ocistiti prasinu i vjerovanto nanijeti novu termalnu pastu) do virusa i greski u registru.
Maloprije mi se isto desilo da zaledi i u ovo vrijeme je pokazao gresku koja se nalazi na drugoj slici.

Evo uradio sam prtscr :

slika

I ovo iz system log :

slika
Željo, jedna riječ, jedno ime koje puno znači...

OnlyUnited
Kontakt:

Post Postao/la OnlyUnited » 29 nov 2014, 12:56

Sa druge slike otvori ovo Critical i Error, uslikaj i postiraj.

OnlyUnited
Kontakt:

Post Postao/la OnlyUnited » 29 nov 2014, 13:03

Head je napisao/la:Ja nikad nisam stavljo tu pastu ni u jedan komp koji sam koristio, a i nisam imao problema da mi se gasi zbog prasine :D
Ne mora znaciti da ce ti temperatura direktno uticati na gasenje, ali moze izazvati raznorazne koflitke memorije tako sto indirektno utice na temp grafe zbog vrucine pa prcesor teze radi, stopanje, bucan rad ventilatora i na kraju kraci vijek samog procesora.

tm8782
Kontakt:

Post Postao/la tm8782 » 29 nov 2014, 13:10

OnlyUnited je napisao/la:Sa druge slike otvori ovo Critical i Error, uslikaj i postiraj.
slika
slika

Evo ih nadam se da sam dobro uradio?

OnlyUnited
Kontakt:

Post Postao/la OnlyUnited » 29 nov 2014, 13:18

Pokrenut je sistem, nakon sto ga nisi ugasio na propisan nacin. Doslo je do neke greske u registru. Skini ovaj program http://www.tweaking.com/content/page/wi ... n_one.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Skinut ces na ovaj nacin prvo idi na slika pa zatim na slika....

Kada skines, install, pa onda start repair (mislim da je to sedmi step, ne mogu se sjetit tacno) te cekiraj prije repair na restart system nakon sto zavrsi. Trebat ce mu cak i do pola sata...

Takodjer skini i malwarebytes pa skeniraj.

sombrero
Kontakt:

Post Postao/la sombrero » 29 nov 2014, 14:00

Murga je napisao/la:
sombrero je napisao/la:Je li moguće napraviti virtualni router od običnog PC-a (ne laptopa), pomoću nekog programa/softvera?
Tj. imati wi-fi za mobitel bez neke antene il drugog hardvera?
Ne znam sta mislis bez antene, ali moras imati antenu koja emituje i prima signale, je l' tako? Znaci ako nemas karticu za desktop, ne mozes slati i hvatati signale bez kabla.

Ako te interesuje, nasao sam ti primjer kako da napravis. Ja ne znam koliko taj virtualni router moze da bude siguran, ali pregledaj malo po internetu. Sretno.

http://www.labnol.org/software/wireless ... ter/11494/" onclick="window.open(this.href);return false;
Aha, hvala ti

Evo skinuo sam program, ali mi ne dozvoljava da u ovo polje za šifru bilo šta upišem...vjerovatno zato što nemam nikakav hardver.

Šta misliš može li se preko bluetootha napraviti konekcija za mobitel? Koristio bi ga u istoj sobi, ne treba mi ništa specijalno...samo da ima int., da ne kupujem bezveze router. Laik sam ove stvari...

JoseMourinho
Kontakt:

Re: Odg: "Pomoc u vezi PC-a"

Post Postao/la JoseMourinho » 29 nov 2014, 14:10

Ma kupiš router 30-40km i miran si ili nadji na piku ima upola jeftiniji ;)

A ovo za @arelinha, nije to preveliko nešto bas, zavisi i gdje ti kućište stoji i da li grijes tu sobu ;)

arelinho
Kontakt:

Re: Odg:

Post Postao/la arelinho » 29 nov 2014, 14:20

JoseMourinho je napisao/la:Ma kupiš router 30-40km i miran si ili nadji na piku ima upola jeftiniji ;)

A ovo za @arelinha, nije to preveliko nešto bas, zavisi i gdje ti kućište stoji i da li grijes tu sobu ;)
standardni stol za kompjuter gdje imas ono mjesto za kuciste,a grije se soba posto je u pitanju centralno grijanje. :)

OnlyUnited
Kontakt:

Post Postao/la OnlyUnited » 29 nov 2014, 14:23

Za vecinu procesora desktop racunara idealna radna temp je od 45-55.. Do 59-60 je neka granica, a samim tim i kuler povecava broj obrtaja. Ukucas naziv procesora na google, pogledas u opisu te vidis granice temp.. Radio sam strucnjacima po tom pitanju i znam o cemu pricam...

JoseMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseMourinho » 29 nov 2014, 14:26

Ako imaš gdje blizu radijator može biti od njeg, et probaj izvuc ispred stola procesor pa teatirat ;)

I halali only po meni ovo njegovo nije alarmantno za mijenjanje paste, pogotobo kad nikad nije :D

arelinho
Kontakt:

Re: Odg:

Post Postao/la arelinho » 29 nov 2014, 14:28

JoseMourinho je napisao/la:Ako imaš gdje blizu radijator može biti od njeg, et probaj izvuc ispred stola procesor pa teatirat ;)

I halali only po meni ovo njegovo nije alarmantno za mijenjanje paste, pogotobo kad nikad nije :D
jesam mijenjao sam ja pastu i to kad sam uzeo ovaj procesor core 2 duo ima tome mozda 3-4 godine :)

JoseMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseMourinho » 29 nov 2014, 14:29

E onda promjeni, djabe ja napravi problem ;)

OnlyUnited
Kontakt:

Post Postao/la OnlyUnited » 29 nov 2014, 14:30

Ako je pri surfanju dostigla nivo blizu 60, sta ce tek kada se pc vise optereti (neki programi za obradu slike, igre itd..) ;)

Head
Kontakt:

Post Postao/la Head » 29 nov 2014, 14:33

Ja svoj spustio na laminat, hladan laminat ko mezar. :mrgreen:
1946

tm8782
Kontakt:

Post Postao/la tm8782 » 29 nov 2014, 14:33

OnlyUnited je napisao/la:Pokrenut je sistem, nakon sto ga nisi ugasio na propisan nacin. Doslo je do neke greske u registru. Skini ovaj program http://www.tweaking.com/content/page/wi ... n_one.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Skinut ces na ovaj nacin prvo idi na slika pa zatim na slika....

Kada skines, install, pa onda start repair (mislim da je to sedmi step, ne mogu se sjetit tacno) te cekiraj prije repair na restart system nakon sto zavrsi. Trebat ce mu cak i do pola sata...

Takodjer skini i malwarebytes pa skeniraj.
Hvala ti puno evo pokreno sam ovaj program i sad odradjuje svoje, hvala jos jednom nadam se uspjehu!!!

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Amazon [Bot], delko, enobarca, Google [Bot] i 5 gostiju.