Rekonstrukcija stadiona u BiH

FrancescoTotti
Kontakt:

Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH

Post Postao/la FrancescoTotti » 12 feb 2017, 02:22

Moj prijedlog. Ovo je signal iduna park, za grbavicu je to dosta umanjenije..
slika
slika
Dok smo živi stajaćemo iza bordo sotone!

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 12 feb 2017, 03:03

I rekao sam da moze se uraditi stadion bez nosivih stubova na tribini i kod nas, samo cijena trenutno ne opravdava postavljanje. Cijene ulaznica preniska, period povratka ulozenog predug. Planirani krov ce biti poprilicno jeftin i zamjena istog ce biti validna opcija (moze se ovaj onda iskoristiti za kamp kojeg cemo valjda imati do tada) kada klub finansijski bude vrtio minimum 20-30 miliona KM godisnje te mu krov od 5 miliona KM (za tri tribine) nece predstavljati omcu oko vrata. Ili da opcina/kanton odluce ga finansirati sto se nece desiti. Kada se razmisli, bolje je postaviti ovakav krov ako ce odmah doci u 2018. (postavljanje ovakvog krova bi islo veoma brzo) nego cekati do 2023-2025 na neki moderni jer do tada bi ovaj opravdao cijenu svog postavljanja.

Pokusao sam pronaci cijenu postavljanja krovne konstrukcije kod Westfalenstadion no nisam mogao pronaci. Siguran sam da je cijena poprilicno velika te iako je Grbavica manja tesko moze biti realna, nazalost. Ispravime, pa da odmah krenem u kampanju za promjenu projekta krova na stadionu :D Postavljanje svjetskih arena definitivno ne moze biti adekvatan primjer za nase uslove iako i ja forisam da uzori za Sarajevo budu evropski velegradi ali odredjene granice se uvijek poznaju, a one su prvenstveno tu zbog finansijskih sredstava.
FrancescoTotti je napisao/la: Nije bokocrt vec presjek :tralala:
Da nisi u gradjevini/arhitekturi slucajno, vidim lijepo pricas o arhitektonskim analizama, ili jednostavno volis stadione pa se ovoliko angazujes :mrgreen:

Ovo oko krovova sto ste pricali, nisam ni ja bio upoznat sa tim propisima u nasoj zemlji, al kakvi god da su krovovi u engleskoj znam da bi celicni resetkasti nosaci oslonjeni na zatege rijesili sav problem pa da zivimo u Sibiru a ne Bosni. Jest skuplje ali je ljepse i kvalitetnije od bilo kojeg drugog nacina.

Ps - za li neko do koje visine ide istok?
Nisam u tim strukama, samo volim pratiti izgradnju infrastrukture i prostorno planiranje :) jedino sam imao u osnovnoj skoli cetiri godine tehnicki odgoj i to je to, greske se mogu provuci :D

FrancescoTotti
Kontakt:

Post Postao/la FrancescoTotti » 12 feb 2017, 03:09

Ma nije toliko ni skupo vjeruj mi. . Najskuplji element u svemu tome bi bio celik.. Ovi stubovi se lako izgrade.

Ne moras ni trazit cijenu s.i. Parka jer to ne mozemo ni poredit s grbavicom, njegovu sliku sam postavio samo zbog principa na koji je napravljen. Evo stavio sam i skicu iz painta ispod kako bi se to dalo na grbavici sredit. Ima domacih staticara, kazes mu da zelis maksimalnu ustedu materijala i novca uz naravno zadovoljenje uslova nosivosti i to je to. Dalo bi se srediti za dosta mal novac sigurno.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 12 feb 2017, 03:21

Fazon je samo taj sto ce cijena biti opet milionska po nekoj procjeni, a klub ce izgraditi jug i istok (bez krova) za otprilike 3 miliona KM.
FrancescoTotti je napisao/la:Ps - za li neko do koje visine ide istok?
Od nivoa zemlje do vrha betona iznad posljednjeg reda ce biti prema ovom presjeku 12,25 metara. Kada se racunaju i dijelovi pod zemljog onda visina iznosi 13,05-13,85 metara :D znam zasto je postavljeno pitanje

FrancescoTotti
Kontakt:

Post Postao/la FrancescoTotti » 12 feb 2017, 03:27

AnelZ je napisao/la:Fazon je samo taj sto ce cijena biti opet milionska (ja sam uvjeren u to jer krov nije mala zajebancija), a klub ce izgraditi jug i istok (bez krova) za otprilike 3 miliona KM.
Pa jeste, od 1mil do 1,5mil otprilike bi trebalo da se pokriju sjever, jug i istok na ovaj nacin. Probaj pronac koliko je kostao krov one natkrivene tribine u rujevici pa ces dobit malo precizniju cifru.
FrancescoTotti je napisao/la:Ps - za li neko do koje visine ide istok?
AnelZ je napisao/la:Od nivoa zemlje do vrha betona iznad posljednjeg reda ce biti prema ovom presjeku 12,25 metara. Kada se racunaju i dijelovi pod zemljog onda visina iznosi 13,05-13,85 metara.
Zayebavam zeljovce sa ovim pitanjem bolan :mrgreen:

jestamaji
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 12 feb 2017, 11:00

AnelZ je napisao/la:Bokocrt istocne tribine (AmarildoZdenex sa drugog foruma)

slika
tek sam sad pogledao ovaj presjek (ovo je neki jednostavan presjek iz nekog plana oplate)

interesantno je da je nagib nelinearan i da će očito biti 25 redova (sjeverna tribina koliko ja znam ima takođe 25 redova) mada ima 26 stepenica (zadnja je previsoka, vjerovatno na njoj neće biti stolica). nelinearni nagib možete vidjeti na osnovu visina stepenica (sve su široke 80cm ali imaju različite visine), prve 4 imaju visinu od samo 30cm, narednih 4 onda 34cm, pa to onda raste na 38cm, 41cm i 44cm. zadnja stepenica je onda 50cm. ove donje su poprilično niske za sjediti, od cca 40cm je to skroz ok.

ne znam kako je urađen sjever, nisam ni vidio plan niti išao na utakmicu sa centimetrom, tako da ne mogu uporediti ove dvije tribine, ali bilo bi cool da to neko izmjeri na jednoj od narednih tekmi :mrgreen:

a apropo krova, džabe mi ovde šupljiramo o istome, otom potom kad to postane realno, a bojim se da neće tako skoro. ja se npr. ne bi kladio da ću doživjeti pokrivenu grbavicu :wave: :wave:

isx
Kontakt:

Rekonstrukcija stadiona u BiH

Post Postao/la isx » 12 feb 2017, 11:19

Na svakom modernom stadionu nagib tribina, narocito onih sa vise etaza, je nelinearan, odnosno svaka etaza ima linearan nagib, ali je visa etaza u odnosu na nizu pod vecim nagibom. Ovdje se to postiglo postepnim podizanjem visine strpenica iduci ka vrhu.

jestamaji
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 12 feb 2017, 12:11

pitanje je koliko je to smisleno na tribini od 25 redova, posebno kada onda prvi redovi ispadnu tako niski. nađite neku štokrlu od 30cm i probajte sjesti na istu ... nećete dugo izdržati tako, osim ako niste desetogodišnjak ili kepec

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 12 feb 2017, 14:05

To se može riješiti stavljanjem (preklopnih) stolica s nosačima umjesto šarafljenje stolice na beton. :D Malo skuplje, ali efektnije.
Hayley <3

isx
Kontakt:

Post Postao/la isx » 12 feb 2017, 15:24

jestamaji je napisao/la:pitanje je koliko je to smisleno na tribini od 25 redova, posebno kada onda prvi redovi ispadnu tako niski. nađite neku štokrlu od 30cm i probajte sjesti na istu ... nećete dugo izdržati tako, osim ako niste desetogodišnjak ili kepec
Šta bi rekao za sjedišta na Emiratesu, koja slove za najudobnija u Engleskoj?

slika
badblueboylivno je napisao/la:To se može riješiti stavljanjem (preklopnih) stolica s nosačima umjesto šarafljenje stolice na beton. :D Malo skuplje, ali efektnije.
Upravo.

Pa i ne vjerujem nešto da će na 30cm betona ići direktno stolica. To bi bilo suludo.

jestamaji
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 12 feb 2017, 16:12

emirates slovi za pozorište i ta kanta je najveće go.vno od stadiona u cijeloj engleskoj, otiđi jetnom tamo i sve će ti se momentalno samo kazati

isx
Kontakt:

Post Postao/la isx » 12 feb 2017, 16:35

Nebitno jel gov.no ili nije, kažem ti da 30cm visine stepenice ne ide stolica na beton.

jestamaji
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 12 feb 2017, 16:39

nadam se, ali ne zaboravi da smo u pitanju mi, kod nas nikakva budalaština nije nemoguća

vidjećemo, mart nije tako daleko

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 12 feb 2017, 20:10

AnelZ je napisao/la:Pokusao sam pronaci cijenu postavljanja krovne konstrukcije kod Westfalenstadion no nisam mogao pronaci. Siguran sam da je cijena poprilicno velika te iako je Grbavica manja tesko moze biti realna, nazalost. Ispravime, pa da odmah krenem u kampanju za promjenu projekta krova na stadionu :D Postavljanje svjetskih arena definitivno ne moze biti adekvatan primjer za nase uslove iako i ja forisam da uzori za Sarajevo budu evropski velegradi ali odredjene granice se uvijek poznaju, a one su prvenstveno tu zbog finansijskih sredstava.
Teško ćeš pronaći te cijene.

Ja bih npr volio znati koliko košta ovakav krov kao na Turf Moor stadionu (Burnley), ovo izgleda poprilično jednostavno,
slika
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

MrBean
Kontakt:

Post Postao/la MrBean » 13 feb 2017, 14:21

O ljudi evo mene opet :-)
Da razjasnim neke stvari, Anele na onom forumu sam Amarildo ovdje sam Mr Bean haha pa sam bio banovan neko vrijeme pa pisao na klix forumu i sada me zanima da mi neko kaze zasto svi misle da je ona slika presjek a ne bokocrt?

Vijadukt
Kontakt:

Post Postao/la Vijadukt » 13 feb 2017, 14:27

MrBean je napisao/la:O ljudi evo mene opet :-)
Da razjasnim neke stvari, Anele na onom forumu sam Amarildo ovdje sam Mr Bean haha pa sam bio banovan neko vrijeme pa pisao na klix forumu i sada me zanima da mi neko kaze zasto svi misle da je ona slika presjek a ne bokocrt?
Da je presjek vidjela bi se armatura
"Der Schlüssel zum Erfolg ist Kameradschaft und der Wille, alles für den anderen zu geben!"

Lik
Kontakt:

Post Postao/la Lik » 13 feb 2017, 15:51

Ovo ovdje je gostujuća tribina bila, kako bi trebalo da bude kad se sve završi ?
BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Lik
Kontakt:

Post Postao/la Lik » 13 feb 2017, 15:53

Radovi u Kaknju, Rudar dobija novi uređeni pomoćni teren

Dok se nogometaši Rudara spremaju za drugi dio sezone u Prvoj ligi Federacije, u isto vrijeme traju i radovi na uređenju pomoćnog terena i izgradnji igrališta na Vardi. "Donatori su tražili da to bude baš ta lokacija jer im je cilj neuređeni dio grada pretvoriti u lijep ambijent, a uz to i pomoći sport i aktivizam mladih. Rudar će dobiti pomoćni teren pogodan za treninge prvog tima, ali i za takmičarske nastupe mlađih selekcija koje više neće biti prinuđene tražiti terene za nastupe u drugim općinama", saopćeno je iz Rudara na zvaničnoj facebook stranici kluba.
BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.