Ostali sportovi (veslanje, gimnastika, jedrenje, ekstremni sportovi...)

Atletika, stoni tenis, šah, plivanje, vaterpolo, biciklizam, ragbi...

Moderator/ica: rio_Ferdy88

Avatar
rio_Ferdy88
Moderator
Postovi: 36152
Pridružen/a: 16 avg 2011, 04:32
Lokacija: Tamni Vilajet
Kontakt:

Ostali sportovi (veslanje, gimnastika, jedrenje, ekstremni sportovi...)

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 25 avg 2014, 17:00

Eh, pošto nemamo teme posvećene ovim sportovima, red je da se otvori :D

Dakle krenućemo sa veslanjem koje je standardni olimpijski sport, iako je vrlo popularan i kao akademski sport, posebno raširen na univerzitetima u Velikoj Britaniji i SAD-u. Prva zabilježena veslačka natjecanja su održana još 1315. godine u Veneciji, dok je na prostorima Balkana prva zabilježena regata bila ona na Korčuli 1603. godine. Ipak, začetkom modernog veslanja smatraju se natjecanja krajem 18. stoljeća u Engleskoj. Najpoznatija veslačka regata, ona između sveučilišta Oxford i Cambridge započinje svoju historiju 1829. godine i traje sve do danas.

Veslanje je olimpijski sport od samih početaka modernog olimpizma, te je bilo prisutno u natjecateljskom programu na svim dosadašnjim ljetnim igrama. Međunarodna veslačka federacija se naziva FISA, što je skraćenica od francuskog naziva Fédération Internationale des Sociétés d'Aviron.

Postoje dvije vrste čamaca, koji ujedno predstavljaju dvije veslačke forme: rimen i skul. U rimenu, svaki veslač barata jednim veslom (duljine oko 3.8 m), dok u skulu barata s dva vesla (svako oko 3 m dugo). Na engleskom se za čamac često upotrebljava izraz shell (školjka) i to zbog toga jer mu je oplata često tanka svega nekoliko milimetara da bi se postigla čim manja težina. Ovi čamci su također i vrlo dugi, te dok su oni natjecateljski često uski koliko je kod to moguće, dok čamci za trening ili rekreaciju mogu biti i nešto širi.

Svaki je veslač leđima okrenut smjeru kretanja čamca i sila se proizvodi ujedinjenom kretnjom veslačevih nogu, trupa i ruku preko vesla na vodu. Veslač sjedi na pokretnom sjedištu koje se kotrlja na dvije paralelne šine.

Pod-tipovi veslačkih čamaca dalje su podijeljeni prema broju veslača u njima, pa tako imamo:

-Rimen čamci (gdje svaki veslač ima jedno veslo)

Ovi čamci mogu imati kormilara - osobu koja upravlja čamcem pomoću kormila i potiče veslače. Uz naziv čamca navedena je i oznaka (simbol) za svaki čamac kao i dimenzije.

1.Dvojac s kormilarom, oznaka '2+' -dva rimen veslača i kormilar. Dvojci su dugi 12 m i teški 25-tak kg.
2.Dvojac bez kormilara, oznaka '2-' -dva rimen veslača bez kormilara. Novozelanđani Eric Murray i Hamish Bond dominiraju ovom disciplinom i već 6 godina su bez poraza. Kod žena su prva imena Britanke Glover i Stanning.
3.Četverac s kormilarom, oznaka '4+'- četiri rimen veslača i kormilar. Četverci su dugi 14 m i teški 45-tak kg.
4.Četverac bez kormilara, '4-' -četiri rimen veslača bez kormilara. Upravljanje se ostvaruje preko kormila koje je sistemom sajli povezano za nogare jednog od veslača (nogari su uporište na kojem su pričvršćena veslačeva stopala ). Dvojac bez ima kormilo postavljeno na isti način. Prva imena su Britanci koji su neporaženi ove sezone.
5. Osmerac, '8+'- osam rimen veslača s kormilarom. Osmerac je dug oko 17 m i težak oko 95 kg. Kraljevska disciplina, gdje su trenutno neprikosnoveni Švabe, Olimpijski prvaci, dok su Britanci svjetski prvaci, a Rusi su također jaki. Kod žena broj jedan su Amerikanke, a najbliže njima su Kanađanke.

-Skul čamci (gdje svaki veslač ima dva vesla)

Samo rijetko ovi čamci imaju kormilara. Upravljanje se najčešće ostvaruje primjenom veće sile na veslo s jedne strane čamca. Ruke se križaju, najčešće lijeva iznad desne, tokom ciklusa zaveslaja, i najčešće je lijeva ispred desne u kretanju.

1. Samac ili skif (1X)- jedan veslač - skuler. Skif je dug oko 8 m i širok 30-tak cm. Natjecateljski čamci mogu biti i lakši od 14 kg. Također, kraće i šire izvedbe su često viđene kao skifovi za rekreaciju.
2. Dubl ili dvojac na pariće (2X)- dva skulera. Većina dublova se mogu iskoristiti i kao dvojci bez, uz drugačiju postavku izbočnika za rimen vesla. Ako se upotrebljava kao dvojac, obično se dodaje i kormilo. Postoje i verzije dublova za rekreaciju. Braća Sinković iz Hrvatske su prvi favoriti (inače svjetski prvaci u četvercu).
3. Četverac skul (4X)- četiri skulera. Engleski izraz je često "Quad". Obično ima kormilo slično kao četverac bez, a uz preinake na izbočnicima može se i koristiti kao četverac bez. Ovdje su svjetski prvaci komšije iz Hrvatske, a ove sezone propuštaju SP, i fokusirali su se na dubl.
4. Osmerac skul (8X)- osam skulera. Ovo je vrlo rijetka varijanta, iako se ubotrebljava u UK, prvenstveno u utrkama mlađih kategorija, kod kojih nije dozvoljeno rimen veslanje.

U osnovi postoje dvije težinske kategorije za veslače: teški veslači (heavyweight, HWT) i laki veslači ( lightweight, LWT).

Laki veslači (M LWT). Za posade lakih veslača, 72.5 kg je pojedinačni maksimum, dok prosjek težine posade u čamcu ne smije biti veći od 70 kg.
Lake veslačice (W LWT). Pojedinačni maksimum za veslačice je 59 kg, a prosjek težine posade u čamcu ne smije preći 57 kg. U SAD-u, žene imaju samo pojedinačni maksimum, dok na prosjek težine nema ograničenja.

Natjecateljski čamac se obično proizvodi imajući u vidu težinsku kategoriju koja će ga koristiti, a najbolji su čamci od karbona jer su lagani. Sve do nedavno, na Olimpijskim igrama su bile zastupljene samo kategorije teških veslača, ali su od 1996. godine uvedene i discipline za lake veslače, i to LM2x, LM4- i LW2x.

Što se tiče olimpijskih disciplina u olimpijskom programu je samo dio veslačkih disciplina. Razlog je potreba da se broj natjecatelja na Olimpijskim igrama drži u dogovorenim granicama.

Olimpijske discipline:

-muški: M1x (samac), M2- (dvojac bez kormilara), M4- (četverac bez kormilara), M2x (dvojac na pariće), M4x (četverac na pariće), M8+ (osmerac)
-žene: W1x (samac), W2- (dvojac bez kormilara), W2x (dvojac na pariće), W4x (četverac na pariće), W8+ (osmerac)
-laki veslači: LM2x (laki dvojac na pariće), LM4- (laki četverac bez kormilara)
-lake veslačice: LW2x (laki dvojac na pariće)

Neolimpijske discipline (prisutne na Svjetskim prvenstvima u veslanju ali ne i na Olimpijskim igrama):

-muški: M2+ (dvojac s kormilarom), M4+ (četverac s kormilarom)
-žene: W4- (četverac bez kormilara)
-laki veslači: LM1x (laki samac), LM2- (laki dvojac bez kormilara), LM4x (laki četverac na pariće), LM8+ (laki osmerac)
-lake veslačice: LW1x (laki samac), LW4x (laki četverac na pariće)

Standardna (olimpijska) dužina staze je 2000 m (poželjno u pravcu) i najčešće ima šest čamaca koji se natječu u odvojenim stazama koje mogu ali i ne moraju biti odvojene bovama. Prvi puta su staze na nekom veslačkom natjecanju odijeljene bovama na Olimpijskim igrama u Rimu, 1960. godine, a ta su se natjecanja održavala na jezeru Albano, nedaleko Rima, pa se tako u veslačkom žargonu uvriježilo da se otada svaka veslačka staza odijeljena bovama naziva "Albano staza". Veslačke utrke traju od 5 i pol do 8 i pol minuta, ovisno o disciplini, vremenskim uvjetima, toku vode te psihičkom stanju i iskustvu veslača. FISA prati i najbolja postignuta vremena na službenim natjecanjima na dionici od 2000 m.

Neke utrke se odvijaju na stazi od 1000 m za starije natjecatelje (Masters) in na 1500 metara za mlađe kategorije. Startna procedura je opisana u slijedećem odlomku. Također, postoje tzv. match race natjecanje ( trke samo po dva čamca principom eliminacije). Taj format se koristi na čuvenoj Henley Royal Regatta u Engleskoj.

Što se tiče historije prve godine službenih veslačkih natjecanja vezane su uz početak modernog olimpizma. Tih su godina u natjecanjima dominirale nacije kao što su SAD, Italija i Francuska, koje i danas imaju tradiciju uspješnih nastupa u veslanju.

Nakon Drugog svjetskog rata pojavljuju se natjecatelji iz tzv. istočnog bloka, među kojima se posebno ističu posade Istočne Njemačke. Treneri iz DDR-a su bili prvi koji su u trenažni proces unijeli naučnu metodologiju i sistematičnost, te su u svojim 'tvornicama sportaša' godinama stvarali dominantne momčadi i pojedince u svim sportovima, a naročito u veslanju. Njihov model su ponekad uspješno koristile države kao što su SSSR, Rumunjska i Bugarska. Brojne su indicije da su u tim sustavima uz svu potrebnu medicinsku potporu bila korištena i nedozvoljena sredstva, tj. doping. Nakon ujedinjenja posade iz ujedinjene Njemačke su i dalje među uspješnijim nacijama, iako ne više toliko dominantne kao ranije.

Početkom 21. stoljeća uz dotadašnje velesile javljaju se i odlične posade iz Australije, Novog Zelanda te zadnjih godina i Kine.

Zanimljivo da je kolijevka modernog veslanja, Velika Britanija, uvijek među boljim nacijama, ali rijetko po ukupnom broju medalja najuspješnija. Ipak, najveći veslač svih vremena dolazi iz Velike Britanije i to je veliki Steve Redgrave, veslač koji je ostvario impozantan niz od 5 uzastopnih zlatnih medalja na 5 Olimpijskih igara u razdoblju od 1984 do 2000 godine :tokralju:

Kod djevojaka se pak s sličnim dosezima istakla Rumunjka Elisabeta Lipa, koja je osvojila 5 zlata, dva srebra i jednu broncu na OI u razdoblju od 1984 do 2004 godine.

Što se tiče današnjih natjecanja, svake godine se održava Svjetski kup i Svjetsko prvenstvo u veslanju, koje je ove godine upravo u toku, održava se u Amsterdamu, od 24.8 do 31.8.

U Svjetskom kupu koji je završen (koji sačinjavaju 3 regate, prva u Sydneyu, druga u francuskom Aiguebeletteu i posljednja u Lucernu), najuspješniji su bili Novozelanđani, ispred Britanaca i Australaca.

Prijenose SP-a možemo gledati na Eurosportu, a finala su na rasporedu od četvrtka :kafa:
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Avatar
rio_Ferdy88
Moderator
Postovi: 36152
Pridružen/a: 16 avg 2011, 04:32
Lokacija: Tamni Vilajet
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 25 avg 2014, 17:47

Još jedan sport koji svakako zaslužuje svoju temu je gimnastika, jedan od bazičnih sportova, koji je među najrasprostranjenijim na svijetu. Prvi gimnastičari su bili akrobati koji su to izvodili u starom Egiptu. U 2. mileniju p. n. e. , a gimnastika je uvedena u ranoj Grčkoj civilizaciji da olakša tjelesni razvoj kroz serije vježbi uključujući: trčanje, skakanje, plivanje, hrvanje i dizanje utega.

Danas ovaj sport sjedinjuje sedam kategorija, a to su: sportska gimnastika, ritmička gimnastika, skokovi na trampolini, sportski aerobik, sportska akrobatika i tzv. opća gimnastika. Međunarodno upravljačko tijelo je Međunarodna gimnastička federacija (FIG - Fédération International de Gymnastique), smještena u Moutieru - Švicarska.

Što se tiče sportske gimnastike po olimpijskom rasporedu muškarci se takmiče u sljedećim disciplinama:

-Parter, Konj s hvataljkama, Karike, Preskok, Razboj i Vratilo i naravno višeboj u individualnoj i timskoj konkurenciji.

Žene nastupaju u sljedećim disciplinama:

-Preskok, Dvovisinski razboj, Greda i Parter te višeboj.

Što se tiče početaka moderne gimnastike 1774. godine Prus, Johann Bernhard Basedow je uveo tjelesne vježbe drugim oblikom nastave u njegovoj školi u Dessau, Saksonska. Ovim činom počela je modernizacija gimnastike, a tako i tendencija germanskih zemalja ka stavljanju sporta u prvi plan. Kasnih 1700. godina Friedrich Ludwig Jahn iz Njemačke je razvio vratilo, razboj, gredu i skokove i on više od bilo koga drugog se smatra ocem moderne gimnastike. Gimnastika je procvjetala u Njemačkoj 1800. godine, dok u Švedskoj graciozniju formu ovog sporta koja naglašava ritmičke pokrete razvio je Gutz Muth. Švedski sistem, koji je osmislio gimnastičar Pehr Henrick Ling, on naglašava sa druge strane ritam i koordinaciju kroz vježbe koje se izvode sa obručima, čunjevima i malim loptama. Otvaranje Jahnove škole 1881. godine u Berlinu, da bi se promovirala njegova verzija sporta je propraćeno osnivanjem mnogih klubova u Evropi. Ovaj sport je uveo u Sjedinjene Američke Države dr. Dudley Allen Sargent, koji je bio učitelj gimnastike na nekoliko SAD univerziteta i to negdje u periodu pred građanski rat, on je dobio priznanje zato što je izumio više od 30 gimnastičkih sprava. Najveći dio razvoja gimnastike SAD je bio usmjeren na aktivnosti emigranata iz Evrope, koji su uveli ovaj sport u njihovim novim gradovima u 1880-im godinama. Klubovi su osnivani kao Turnverein i Sokol grupe, a u čemu su kompletne porodice uzimale učešća. Moderna gimnastika isključuje neke tradicionalne programske tačke kao sto su dizanje tegova i hrvanje, a ističe formu prije nego lično rivalstvo.

Prema nekim podacima prvo takmičenje na spravama je održano 1877. godine u Čehoslovačkoj. Sa stvaranjem Međunarodne gimnastičke federacije 1888. godine, napravljen je presudan korak u osmišljavanju vježbi na spravama, kao sporta, odnosno sportske gimnastike. Za 1881. godinu je moguće označiti kao uključenje ovog sporta u široki spektar sportova. Međunarodna gimnastička federacija označava danas jednu od najstarijih svjetskih sportskih federacija u koju je učlanjeno više od 150 zemalja sa svih kontinenata svijeta. Muška gimnastika je bila na rasporedu na prvim Olimpijskim igrama 1896. u Ateni, a nalazi se u Olimpijskom programu kontinuirano od 1924. godine.

Mnoge zemlje, ne one koje su bile tradicionalna glavna potpora u to vrijeme SSSR, Japan, Istočna i Zapadna Njemačka i druge istočno-evropske nacije počele su promovirati gimnastiku, naročito za žene; među ovim zemljama su bile Kina i SAD. Današnji format natjecanja usvojen je od OI u Helsinkiju 1952, i sastoji se od gore pobrojanih 6 sprava za muškarce i 4 za žene, a 1936 god u Berlinu su prvi puta individualni gimnastičari (jer su se do tada uglavnom ocjenjivali timski nastupi) došli na scenu. U Helsinkiju su na veliku scenu došli Sovjeti sa svojom naučnom školom gimnastike, i zvijezdama poput Chukarina, Shahinyana i velike Larise Latynine. Nakon toga dominaciju preuzima Japan ('60 i '64) sa Onom i Endom, a treba pomenuti i Sovjete Chaklina i Titova.

Naravno pomen zaslužuje i legendarna Nadia Comaneci, koja je prva gimnastičarka koja je dobila tu ocjenu 10.0 i to za vježbu na dvovisinskom razboju na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976 god a ukupno je osvojila 9 medalja, na 2 tim i sljedećim OI u Moskvi. Na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine, Mary Lou Reton iz SAD je osvojila pet zlatnih medalja uključujući i zlatnu medalju u generalnom plasmanu. Vitaly Scherbo iz Objedinjenog Tima (ime pod kojim su se takmičili sportaši bivšeg SSSR 1992. godine u Barseloni) je osvojio šest zlatnih medalja. SAD je osvojio zlatnu medalju u timskom natjecanju u ženskoj konkurenciji po prvi put na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, gdje se isticala hrabra Kerri Strug koja je iako povrijeđena donijela zlato u ekipnom takmičenju SAD. Aleksei Nemov iz Rusije je osvojio četiri zlatne medalje na dvije olimpijade, osvajajući šest medalja na pojedinačnom plasmanu po spravama na natjecanju 1996. godine i još na Olimpijskim igrama u Sidneyju 2000. godine. Na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine dominirale su gimnastičarke iz Rumunije na čelu sa Catalinom Ponor koja je i osvojila tri zlatne medalje, epitet najbolje reprezentacije u muškoj gimnastici nakon višegodisnje pauze je zasluženo ponio Japan, a u ženskoj konkurenciji Rumunija. Gimnastika danas doživljava izuzetnu ekspanziju po cijelom svijetu tako da se uključuju i one zemlje koje tradicionalno nisu nikad bile prisutne.

Što se tiče natjecanja, na programu FIG-a, svake godine se održava Svjetsko prvenstvo, prošle godine je održano u Antwerpenu u Belgiji, a ove godine se održava u kineskom Nanningu od 3 do 13 oktobra. Zlato u višeboju u muškoj konkurenciji brani Japanac Uchimura, a u ženskoj Amerikanka Simone Biles.

slika

Osim SP-a svake godine održava se i Svjetski kup, koji još nije završen.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Avatar
DukeOfWellington
Postovi: 8882
Pridružen/a: 01 mar 2013, 21:27
Lokacija: South Sandwich Islands
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 28 avg 2014, 20:04

Odličan uvod Rio, tek sad vidim temu.

Danas su počeli prijenosi, a od sutra do nedjelje se dijele medalje, nadam se da će biti neke priče na temi.

Avatar
DukeOfWellington
Postovi: 8882
Pridružen/a: 01 mar 2013, 21:27
Lokacija: South Sandwich Islands
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 31 avg 2014, 16:10

Završeno je svjetsko prvenstvo u Amsterdamu, u najatraktivnijoj utrci osmerac Britanije bolji od der Achtera, Novi Zeland najuspješnija nacija na prvenstvu.

slika

Avatar
DukeOfWellington
Postovi: 8882
Pridružen/a: 01 mar 2013, 21:27
Lokacija: South Sandwich Islands
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 11 apr 2015, 19:34

Oxford predvođen Loloudisom do još jedne ubjedljive pobjede, sada je razlika smanjena na 2 :clap:

Avatar
rio_Ferdy88
Moderator
Postovi: 36152
Pridružen/a: 16 avg 2011, 04:32
Lokacija: Tamni Vilajet
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 27 jun 2017, 12:05

Poslije, veslanja i gimnastike, red je nešto reći i o jedrenju. Jedrenje je umijeće upravljanja jedrilicom, tj. plovilom na vodi pokretanog isključivo snagom vjetra. U početku korišteno kao osnovna vještina potrebna za upravljanje ratnim, trgovačkim i turističkim brodovima s pojavom parne mašine te kasnije drugih vrsta motora gubi ekonomsku važnost. Danas je jedrenje za većinu ljudi rekreacija i zabava, te vrlo popularan i raširen sport.

Najstarije društvo sportskog jedrenja je Water Club of Cork koje se nalazilo u gradu Corku na jugoistoku Irske. Klub je osnovan 1720. godine te djeluje i danas. Najstariji zapis o regati potječe iz godine 1749. kada je održana regata između Greenwicha i Norena na rijeci Temzi. Kao početak organiziranih jedriličarskih regata uzima se godine 1775. kad je osnovan Thames Club Cumberlan Fleet.

Historijski dan za svjetsko jedriličarstvo je bio 1. juni 1815. godine kad se grupa engleske gospode našla u Thatched House Taveru u St. James˙s Street u Londonu s ciljem okupljanja ljubitelja jedrenja. Pod predsjedanjem lorda Granthama, 42 jedriličara su osnovali Yacht Club (što je prvi put da su te dvije riječi spojene zajedno). Iako je osnovan u Londonu, klub je premješten u luku grada Cowesa na otoku Wight. 1817. godine engleski princ ih je počastio svojim članstvom, a 1820. godine kad je postao kralj George IV., klub je preimenovan u Royal Yacht Club s pravom vijanja ratne zastave. Tako je Engleska preuzela primat u jedriličarstvu u Europi od Nizozemske gdje su nastale prve jedrilice za šport i razonodu.

U SAD je službeni početak rada jedriličarskih klubova bio 30. jula 1844. godine kada je 9 jedriličara na čelu s John Cox Stevensom osnovalo New York Yacht Club (NYYC). Prvu službenu regatu u Americi NYYC je organizirao u julu 1845. godine na ruti kroz New York. Za ovu regatu NYYC je odredio pravila hendikepa.

Jedriličarska natjecanja se nazivaju regate. Cilj natjecanja je proći zadanu stazu u što kraćem vremenu. Svaka regata se dogovara na određenom regatnom polju, za propisanu klasu jedrilice dozvoljene za to natjecanje. Na nekim regatama istovremeno se natječu jedrilice različitih klasa, ali se njihov nastup boduje odvojeno.

Jedriličarska natjecanja se održavaju u svim klasama, u rasponu od malih jedrilica za jednu osobu pa do velikih jedrilica s posadama od 10-20 članova. Za sudjelovanje na nekim regatama, kao što je "America's Cup" ili regata "Sydney-Hobart" potrebno je osigurati znatna finansijska sredstva za izgradnju broda, dok s druge strane postoje natjecanja standardiziranih jeftinih i jednostavnih malih jedrilica koje si gotovo svaki jedriličarski klub može priuštiti. Što se tiče regatnog polja, većina regata se održava na blizu obale na polju označenom bovama, ali ima i regata izdržljivosti kada takmičari moraju proći cijele oceane ili čak oploviti svijet.

Sportskim jedrenjem upravlja Međunarodna jedriličarska federacija (ISAF, što je kratica od engleskog naziva International Sailing Federation). ISAF objavljuje i propisuje pravila natjecanja, zadane tehničke parametre jedrilica za pojedine klase, itd.

Jedriličarske klase se određuju po: dužini plovila, kvadraturi, broju i obliku jedara, broju i duljini jarbola, broju trupova plovila (osim standardnih plovila s jednim trupom postoje i plovila s dva trupa ili katamarani, te plovila s tri trupa ili trimarani), broju posade, itd.

Jedrenje je olimpijski sport još od početka modernog olimpizma. Kroz historiju su se pravila i klase na Igrama mijenjale. Kvaliteta jedrenja u olimpijskim klasama je puno veća od ostalih klasa.

Najpopularnije jedriličarsko takmičenje je America's Cup koje datira još iz 1851 god, što ga čini i najstarijim takmičenjem u historiji sporta, a ime je dobilo po tome što je 170-tonski škuner "America", član New York Yacht Club-a, bio pozvan na sudjelovanje u Nacional Cupu kojeg je dodjeljivala engleska kraljica. Iako je prejedrila Atlantik "Americi" nije dozvoljeno da sudjeluje na "Nacional Cupu" jer je on bio predviđen samo za nacionalne jedrilice. Engleski domaćin je zbog toga organizirao posebnu regatu oko otoka Wight u kojoj je "America" pobijedila 17 engleskih jedrilica, te tako daje ime najstarijem međunarodnom sportskom trofeju America`s Cup. :kafa:
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Avatar
rio_Ferdy88
Moderator
Postovi: 36152
Pridružen/a: 16 avg 2011, 04:32
Lokacija: Tamni Vilajet
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 27 jun 2017, 12:51

Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Avatar
branimir85
Postovi: 11242
Pridružen/a: 05 jul 2015, 20:17
Kontakt:

Post Postao/la branimir85 » 27 jun 2017, 13:48

bravo za objedinjavanje tema :thumbup: ,baš sam gledao preksinoć dva plova s America s Cupa
apsolutna dominacija Peter Burling i njegova tima Emirates New Zealand koji su u finalu rasturili branitelje naslova Oracle Team i tako uzeli 35.AC
"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "

Avatar
branimir85
Postovi: 11242
Pridružen/a: 05 jul 2015, 20:17
Kontakt:

Post Postao/la branimir85 » 06 jul 2017, 18:38

sutra počinje SK kup u Luzernu od 7. do 9. ,što je Tdf za biciklizam to je Luzern za veslanje :kafa: a zanimljivo je da će braća Sinković nastupiti u novoj disciplini,u dvojcu bez kormilara

raspored i natjecanje;
http://www.worldrowing.com/events/2017-world-rowing-cup-iii/
http://www.worldrowing.com/assets/pdfs/WCp3_2017_1/RO0000Y07_C52_20170707.pdf
"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "

Avatar
branimir85
Postovi: 11242
Pridružen/a: 05 jul 2015, 20:17
Kontakt:

Post Postao/la branimir85 » 31 jul 2017, 22:28

"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "

Avatar
branimir85
Postovi: 11242
Pridružen/a: 05 jul 2015, 20:17
Kontakt:

Post Postao/la branimir85 » 02 sep 2017, 18:34

pratili itko Rinera u pohodu na 9.naslov Svjetskog prvaka
edit; Iponom Riner do novog naslova :bow: :bow: :bow:
"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "

Avatar
ASD
Postovi: 16977
Pridružen/a: 20 okt 2012, 12:26
Lokacija: Ciudad de carbón (Kohlenstadt)
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 02 sep 2017, 18:42

branimir85 je napisao/la:pratili itko Rinera u pohodu na 9.naslov Svjetskog prvaka
edit; Iponom Riner do novog naslova :bow: :bow: :bow:

Naravno. Strasan je ali ne kao prije. Mogao lako ispasti u polufinalu.

Avatar
branimir85
Postovi: 11242
Pridružen/a: 05 jul 2015, 20:17
Kontakt:

Post Postao/la branimir85 » 02 sep 2017, 18:46

ASD je napisao/la:
branimir85 je napisao/la:pratili itko Rinera u pohodu na 9.naslov Svjetskog prvaka
edit; Iponom Riner do novog naslova :bow: :bow: :bow:

Naravno. Strasan je ali ne kao prije. Mogao lako ispasti u polufinalu.

sad ću se prebaciti na boks ;) ,reci mi kad idu ove veće kategorije oko prilike
"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "

Avatar
ASD
Postovi: 16977
Pridružen/a: 20 okt 2012, 12:26
Lokacija: Ciudad de carbón (Kohlenstadt)
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 02 sep 2017, 18:50

Nebi se moglo sa sigurnoscu reci zvog dodjele medalja i ostalih procedura.
Ali s obzirom da ce sat vremena proci za tri borbe srednja bi morala biti poslije 8.

Avatar
branimir85
Postovi: 11242
Pridružen/a: 05 jul 2015, 20:17
Kontakt:

Post Postao/la branimir85 » 20 sep 2017, 20:36

"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "

Avatar
branimir85
Postovi: 11242
Pridružen/a: 05 jul 2015, 20:17
Kontakt:

Post Postao/la branimir85 » 21 sep 2017, 20:02

Krisztián Berki se ozljedio pa tako ga nećemo vidjeti na SP u Montrealu :damn: ,jedan od draži mi gimnastičara uz Epkea, a valja izdvojiti i povratak velike Aliya Mustafina treningu nakon rođenja djeteta :kafa:

edit,Simone Biles propušta ovo SP ali USA predvodi sjajna Ragan Smith koja će biti favorit za zlato u višeboju
"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "

Avatar
ASD
Postovi: 16977
Pridružen/a: 20 okt 2012, 12:26
Lokacija: Ciudad de carbón (Kohlenstadt)
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 21 sep 2017, 20:28

branimir85 je napisao/la:Krisztián Berki se ozljedio pa tako ga nećemo vidjeti na SP u Montrealu :damn: ,jedan od draži mi gimnastičara uz Epkea, a valja izdvojiti i povratak velike Aliya Mustafina treningu nakon rođenja djeteta :kafa:

edit,Simone Biles propušta ovo SP ali USA predvodi sjajna Ragan Smith koja će biti favorit za zlato u višeboju


Kad je prvenstvo?

Avatar
branimir85
Postovi: 11242
Pridružen/a: 05 jul 2015, 20:17
Kontakt:

Post Postao/la branimir85 » 21 sep 2017, 20:39

ASD je napisao/la:
branimir85 je napisao/la:Krisztián Berki se ozljedio pa tako ga nećemo vidjeti na SP u Montrealu :damn: ,jedan od draži mi gimnastičara uz Epkea, a valja izdvojiti i povratak velike Aliya Mustafina treningu nakon rođenja djeteta :kafa:

edit,Simone Biles propušta ovo SP ali USA predvodi sjajna Ragan Smith koja će biti favorit za zlato u višeboju


Kad je prvenstvo?

od 2 do 8 .10 u Montrealu gdje je Nadia postavila onu desetku :kafa:
"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "

Avatar
ASD
Postovi: 16977
Pridružen/a: 20 okt 2012, 12:26
Lokacija: Ciudad de carbón (Kohlenstadt)
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 21 sep 2017, 21:01

branimir85 je napisao/la:
ASD je napisao/la:
branimir85 je napisao/la:Krisztián Berki se ozljedio pa tako ga nećemo vidjeti na SP u Montrealu :damn: ,jedan od draži mi gimnastičara uz Epkea, a valja izdvojiti i povratak velike Aliya Mustafina treningu nakon rođenja djeteta :kafa:

edit,Simone Biles propušta ovo SP ali USA predvodi sjajna Ragan Smith koja će biti favorit za zlato u višeboju


Kad je prvenstvo?

od 2 do 8 .10 u Montrealu gdje je Nadia postavila onu desetku :kafa:


Velika stvar, neces biti jedini koji to prati vjeruj mi. :D

U tome nikad nisam gledao neko tamicenje nizeg nivoa, volio bih nekad gledati evropsko prvenstvo ili po mogucnosti balkansko ili mediteransko, s dosta takmicara sa ovih prostora. :D

Avatar
branimir85
Postovi: 11242
Pridružen/a: 05 jul 2015, 20:17
Kontakt:

Post Postao/la branimir85 » 21 sep 2017, 21:05

@asd drago mi je :) ali priča prvenstva je sigurno može li Uchimura uzeti 7.naslov u višeboju zaredom što je nevjerovatno.
"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "

Odgovori

Natrag na “Ostali sportovi”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.