Obzirom da si me jedinog spomenuo moram ti odgovoriti nakon što sam pročitao komentar od a do ž i odmah da kažem da to uradim kod svakog komentara prije nego napišem bilo šta za razliku od 80% ovog foruma u kojeg očito i ti spadaš i hvataš se za ono što ti odgovara dok pak ono uglavnom bitnije preskočiš.edvaE2 je napisao/la: ↑14 nov 2024, 13:39Kakvih debilizama i plitkoumnih tekstova baš u ovoj temi čovjek pročita, to je strašno. Ovaj fanatic19, pa ja ne vjerujem da postoje takvi likovi. Nisam takve još upoznao, ali eto na forumu se valjda svakakva bagra skupi. Morao sam se registrovat, pa čekat kretene 8-9 dana mi odobre registraciju da bih napisao nešto baš ovdje.
Nego, bezveze se laprda o pozivanju i nepozivanju 2-3 igrača koji su svakako treći ešalon u reprezentaciji. To je toliko trivijalno da je važniji lanjski snijeg. Znači pravi se tolika frka na apsolutno nebitnu temu. Rijetko sam pročitao da iko razmišlja malo detaljnije, odnosno da vidi dalje od svog nosa. Svađate se ovdje dal je **** il se pas posro; da nije jadno (pa i štetno) bilo bi smiješno. Čovjek je na prvoj presici rekao da neće igrati najbolji nego oni koji to najviše žele i zaslužuju; nije da nije sve ovo najavio ali valjda to niko nije uzimao toliko za ozbiljno.
Nego ajde da malo objektivnije i činjenično analiziramo i kompariramo trenutnu situaciju sa prethodnim periodom.
Činjenice koje se dešavaju prvi put u reprezentaciji, a koje su pozitivne:
1. Imamo selektora koji je u top 5 najvažnijih imena naše repke u posljednjih 30-35 godina;
2. Imam situaciju da je selektor prvi put odabrao svoj stručni štab, jedino mu je Mrkobrada nametnut pa mu se kao neka funkcija smišlja, fol skaut golmana. Al ajd, valjda mora bit na platnom spisku;
3. Selektor dobio dugoročan ugovor i jasan i realan cilj;
4. Prvi put se radi prava smjena generacija. Zaboravite na Džeku, Bičakčića i Kolašinca. Ni jedan od njih neće biti tu duže od 2 godine. Prva dvojica zbog godina a vjerujem i Kolašinac jer će se čuvati od povreda da bi igrao u klubu (kao da je od stakla), odnosno i njega će godine stići a sklon je povredama. Oni su tu više da malo usmjere mlađe igrače, da im pokažu kakav odnos prema grbu moraju imati, da mlađi imaju uzor u repki, nego da se na njih dugoročno planira što je i razumljivo. Vjerujem da je jedan od razloga nepozivanja određenih igrača (napr. Krunić) taj što oni nisu primjer onoga kako Barba razmišlja da jedan reprezentativac mora
razmišljati;
5. Prvi put imamo direktora koji zaista radi svoj posao požrtvovano i radi ga dobro/odlično;
6. Prvi put u stafu imamo formiranu pravu skaut službu (neću se doticati kvalitete osoba koje obavljaju taj posao);
7. Prvi put se pravi baza podataka trenutnih i potencijalnih reprezentativaca;
8. Prvi put se dešava da dovodimo (krademo) igrače bez prevelike pompe (uvijek je malo ima) jer se pokušava sakriti od javnosti. I dalje gubimo igrače, i nije iznenađenje da se to dešava, ali prije je to bilo mnogo više. Sada se to poprilično profesionalno radi.
9. Prvi put je neko udario šakom od sto i traži **** disciplinu;
10. Prvi put se neko zaista trudi da izađe skoro svim medijima u susret (mada kako verbalizuje svoja razmišljanja, bolje bi po njega bilo da je škrt za izjavu)
S druge strane ono što je negativno:
1. Imamo selektora kojem je ovo prvi trenerski posao, odnosno pripravnički obavlja na selektorskoj poziciji;
2. Iako selektor svima daje intervjue, bude na presici koliko god treba, ipak njegova komunikacija, odnosno iznošenje svojih razmišljanja je na dosta niskom nivou. Često se ne zna izraziti, često je kontradiktoran i često ne odgovori na pitanje nego nešto plamudi, „voli“ i da se „provali“, a uz to stalno ponavlja nekakve floskule i pokušava stvoriti dojam da je njegov rad transparentan (napr. moramo biti realni, bitan je odnos prema dresu, imamo ideju, imam za njega plan, Mađarska je svjetska klasa isl.). U tom smislu, puno zuji ali malo meda daje;
3. Imamo stručni štab koji je ad hoc sastavljen i nemaju međusobnog iskustva, odnosno neki od njih nemaju uopšte iskustva u poslu koji trenutno obavljaju;
4. I dalje imamo upliva vanjskog uticaja (menadžerki, nepotizam isl.) na odabir igrača, ali realno manje nego prije. Jbt pa Pape je amidžinog malog doveo, a sad kao sve treba otjerat jer je vodonoša iz Partizana pozvan a nije dječak iz Sassuola (naknadno i on pozvan). Slažem se sa mišljenjem, ali ipak nije kraj svijeta.
5. Nemamo još jasan koncept igre, a kamo li da smo riješili koji su to standardni 15-20 reprezentativaca;
6. Očigledno se forsira 5-3-2 formacija, ali ako smo se za to odlučili onda treba objasniti zašto i sa kojim igračima, a ne „imamo ideju“;
Ja nisam bio za Barbu iz očiglednog razloga; šefe nemaš dana radnog staža i ne možeš biti selektor, ćao. Međutim, tu smo gdje smo. Treba ovo sve prihvatiti jer može biti samo gore. Sad bi kao trebali opet mijenjati selektora? Opet novi igrači? Opet novi sistem? Evo vidimo gdje nas je to dovelo. Ajde da stavimo na tas da li je bolje da pokeraš nastavi ili da opet mijenjamo selektora. Pa ispadamo smiješni u svijetu fudbala. Mene je sramota da smo u jednom ciklusu 3 selektora promijenili.
Evidentno je da se još tražimo i očigledno je da će taj proces potrajati, ali to niko ne krije niti je neko rekao da će biti lako. Neće, biće još i teže, još više ćemo se nervirati, ali jednostavno ovaj proces zahtijeva vrijeme. Na kraju, selektoru će presuditi rezultat. Barba ima šansu da se proslavi ili da zaboravi na trenersku karijeru, ali ajde bar jednom da ne budemo sami sebi najveći dušmani. Previše pametujemo (mene uključujući) a da 90% forumaša nije vidjelo svlačionicu uživo osim na fizičkom, a kamo li se neko bavio profesionalno fudbalom. Ne slažem se ni ja sa mnogo stvari koje Barba radi (sistem, neprirodne pozicije igrača, potcjenjivanje nas i precjenjivanje protivnika itd) ali koliko ja moram biti prepotentan da kažem da čovjek koji je cijeli život u fudbalu de nema pojma o svom poslu. Koliko god je Barba pokeraš, opet ima više znanja nego svi mi zajedno na forumu. Nivo znanja će naposljetku pokazati rezultati; to se ne može sakriti. Ali nemojte da uopšte stavljamo u istu rečenicu sa repkama lige petice. Od kako je Barba došao, za mene je jedini kiks Mađarska u Zenici ako pričamo o rezultatima.
U ovom komentaru i odnosu pozitivnog i negativnog što si pisao je većina simobolična onome što ja ovdje danima a pišem ali ti očito to nisi želio da vidiš jer si se uhvatio za nebitne stvari, a sada ću navesti redne brojeve jer mi se ne da pisati pojedinačno sve.
Pozitivne stvari koje sam ja navodio:
1. , 3., 5., 8., ovo sam ja sve spominjao samo kroz dozu kritičnosti jer su nestručni svi kolektivno u stručnom štabu i ne sve istim riječima kao ti ali u konačnici +- dijelim mišljenje
Negativno: sve do 6. Tačke i eto otprilike si napisao sve ono što ja pišem danima i morao si me uzeti kao negativan primjer a 60% komentara ti se pokalapa s onim što ja pišem danima ovdje samo malo drugačije upakovano jer para oči svakome ali sam svjestan toga i ne želim se mijenjati jer sam takav karakter.
Od kada je Barba došao utakmica s Mađarskom jeste jedini kiks jer smo tu očekivali rezultat, ali evo nakon 6 utakmica nikakve naznake dobre igre mi ne dajemo i apsolutno nismo mrdnuli milimetar naprijed što je zabrinjavajuće a sjeti se da je Petev preuzeo u sličnoj ako ne i goroj situaciji od Barbareza reprezentaciju nakon što nam je moral u A ligi nacija i baražu sa Sj. Irskom pao na najniže moguće grane i opet je u prve 2 utakmice napravio da ekipa izgleda sasvim korektno pa čak i duelu sa aktuelnim prvakom svijeta u tom trenutku