Drugi pišu (I)...
Dugo sam čekao da se pojavi komentar koji će pokrenuti ovu temu.Prvo bih hteo da kažem da neverovatno poštujem Nadala kao osobu. Čovek je neverovatan borac i u onome što radi predan je 100%, što se ne bi moglo reći za većinu ljudi. Za njega nema predaje do poslednjeg poena i to je stvarno neverovatno ali... Uvek postoji neko ali...
Prvo ću krenuti od terena. Tenis sam počeo da pratim kao klinac i pratim ga već nekih dvadesetak godina. Ne pamtim da sam ikad video ovako spore terene. Ne verujem da su današnji igrači za nekih petnaest godina postali sprinteri ranga Usaina Bolta a još manje verujem da nekadašnji igrači nisu imali želje da potrče za loptom ali evo danas je stanje terena takvo da je drop šot uspešan možda svega u trećini slučajeva. Loptica ima mnogo veći odskok pa je čak i jedan Tomaš Berdih sa svojih 196 cm u stanju da stigne Nadalov drop šot. Došli smo do toga da Federer u intervjuu pred meč, mislim sa Simonom, kaže da je podloga slična šljaci. Beton sličan šljaci? O čemu se ovde radi? Da se okrenemo malo travi i Vimbldonu. Na Jutjubu možete da gledate stara finala iz devedesetih i da uočite kretanja igrača. Da li tu ima naglih promena pravca. Nema. Zašto? Pa verovatno zato što biste se proveli kao Bambi na ledu pokušavajući da izvedete ono što je Nadal izvodio 2008. protiv Federera, što je Mari izvodio u prethodne dve godine na Vimbldonu ( lično mislim da Mari nema tu psihološku blokadu Vimbldon bi bio prvi Gren Slem trofej koji bi on osvojio jer za današnju travu on ima neverovatno dobro kretanje čak bolje nego i Nadal, oba polufinala i od Rodika i od Nadala je izgubio zbog velikog psihološkog pritiska). Nekada nije bilo zamislivo da teniser koji nije servis-volej igrač uzme Vimbldon. Razumem ja da se vremena menjaju, tehnologije pravljenja reketa, igrači su snažniji i više kondiciono pripremljeni itd. ali ipak da niko više ne može da dominira servisom na travi to nije moguće osim ako ne usporite podlogu.
Drugi bitan faktor su loptice. Ovo pišem kao čovek koji prati tenis a ne kao stručnjak pa mi ne zamerite ovo su samo moja opažanja i moje fotografsko pamćenje. Sećam se da su loptice promenjene sredinom devedesetih jer su tada nastajali čuveni brzinski rekordi prilikom serviranja i Ričard Krajiček je prednjačio u tome. Naravno tu su još bili Ivanišević, Sampras...Osim neverovatnih bombi koje su servirali dešavalo se često da i loptice eksplodiraju tj. ne baš bukvalno nego da puknu od siline udarca. Tada su uveli nove loptice koje su sporije i time dosta usporili tenis.
Ovo su sve bili preduslovi za "gladijatorski" tenis koji gledamo danas čija je osnovna ideja budi snažniji i brži od svog protivnika. Preteča takvog tenisa je bio Andre Agasi, na kratko vreme je to nastavio Hjuit i onda se pojavio najsavršeniji primerak takvog tenisa RAFAEL NADAL. To je tenis koji se odlikuje jakim i dubokim udarcima sa osnovne linije ili čak i par metara iza nje, traženju slabih tačaka kod protivnika i forsiranja do iznemoglosti tih slabosti i čekanja dok se igra protivnika ne raspadne. Najveća slabost koju možete imati u tom gladijatorskom tenisu je jednoručni bekend jer se raspada pred dubokim spinovanim lopticama ( jedini igrač koji ga koristi u top deset je Federer i posle njega čisto sumnjam da će u top deset ući neko ko koristi jednoručni bekend).
Što se tiče Nadala ja bih njega nazvao "projekat za broj 1 u tenisu". Zašto? Postoji li neki specifičan razlog za to? Naravno da postoji. Da li znate kojom rukom Rafael Nadal radi stvari u životu. Levom? Ne, nego desnom. Levom samo igra tenis. Leva mu je ruka kojom uništava protivnike. Kako? Ko pažljivo prati teniske mečeve, ne razmišljajući samo o rezultatu već i o taktici koju primenjuju igrači, primetiće da je Nadalova jedina i osnovna ideja igre nabacivanje lopte njegovim najjačim udarcem forhendom sa puno spina na protivnikov bekend. To je razlog zašto igra levom rukom i to je razlog zašto je Nadal praktično nepobediv. Većini igrača je forhend glavni udarac i bekend im uglavnom služi za prebacivanje loptice preko mreže. Nadal nabacuje loptu do besvesti na bekend dok protivnik ne pogreši ili dok spinovana loptica ne ode predaleko od igrača i ne može da je dohvati bekendom. Zamislite koliko je teško igrati protiv protivnika u situaciji gde on igra svojim najjačim udarcem na vaš najslabiji udarac. Neko će reći a što protivnici ne bi igrali na Nadalov bekend njihovim forhendom. Tu dolazi do izražaja druga velika Nadalova prednost-brze noge. Ne znam da li se na svetu neko brže namešta na udarac od njega (možda Novak i Davidenko). Nekako i ako pokušavate da igrate na Nadalov bekend posle nekoliko razmena udaraca zahvaljujući Nadalovim brzim nogama to se pretvori u prethodno opisanu situaciju. To su razlozi koji su naterali Ujka Tonija da tera dvanaestogodišnjeg Nadala da počne da igra levom rukom. Nadal kao dešnjak bi bio verovatno dobar šljakaš, igrač standardan u top 10 i možda, ali samo možda, sa nekim Gren Slem trofejom. Nadal kao levoruki igrač je, najverovatnije, najbolji igrač svih vremena ( znam da Federer ima 16 GS ali Nadal ih ima već 9 i ako ga Đoković ne zaustavi, jedino njega smatram sposobnim da ga zaustavi u tome, on će vrlo lako prestići Federera do kraja svoje karijere. Verujem da Nadal ima još 5-6 godina do kraja karijere a to je preko 20 GS u igri a kako je igrao prošle godine i kako je počeo ove 16 je vrlo lako dostižan broj).
Kako ga zaustaviti kad mu sve ide na ruku, spori tereni, spore loptice, njegove brze noge, njegov najjači udarac protiv protivnikovog najslabijeg itd. ? Odgovor je jako teško ako ne i skoro nemoguće. Koje su mu slabe tačke?