Platonova je napisao/la: ↑19 nov 2024, 15:47
TeaM87 je napisao/la: ↑19 nov 2024, 15:34
imekorisnicko je napisao/la: ↑19 nov 2024, 15:22
Istina,međutim, nacionalna buđenja počinju u 19. stoljeću. Današnji identiteti nisu s neba pali,stoljećima se ovdje zna ko je ko,a to vodi korijen čak i iz srednjeg vijeka. Ljudi se strašno mnogo fataju za terminologiju što je samo forma. Moji preci i preci nekog Srbina iz Bosne generacijama unazad nisu smatrali da pripadaju istoj skupini,a sebe se nazivali različitim imenima.
Naravno da identiteti nisu s neba pali i da se stoljećima zna ko je ko. A to potvrđuje i povelja bana Stjepana II Kotromanića Dubrovčanima gdje on narod srednjovjekovne Bosne naziva Bošnjanima. Ima tu još dokumenata kao onaj kojim se moli papa da iz Vatikana pošalje popove ali koji znaju bosanski jezik, ne srpski ili hrvatski.
Sve se zna, ali eto neko to pokušava izvrnuti.
Ne znam kakav si sa ćirilicom, ali ako te zanima istorija, toplo ti preporučujem, a kada je naučiš odeš u nacionalnu biblioteku univeriteta u Sarajevu, pa pročitaš koju knjigu na ćirilici, a nije da ih nema i to poprilično, pa ti se možda vidici i prošire

uglavnom vi od kada ste uzeli islam, odrekli ste se svih velikana srednjovjekovne Bosne, a samim tim i ljiljana

ne ide svojatanje kristijanskih velikana a ovamo u dzamiju na sabah
Odličan sa ćirilicom, učili u školi, jednako kao i latinicu.
Ne znam o čemu pričaš, ko smo to mi? Ja veze sa Islamom imam isto kao i sa budizmom tako da mislim da si me zamijenio s nekim.
Drugi dio se slažem, BiH za koju se Alija borio nema mnogo veze sa srednjovjekovnom Bosnom i sa ljiljanima, imala bi veze da je stao u zaštitu katolika i pravoslavaca, a ne da je selamao po skupovima. Za dio vezan za dzamiju se ne slažem, naravno da je kroz historiju bilo bosanskih vladara krščana, i naravno da su ih naslijedili bosanci koji su se opredijelili za 3 različite vjere i naravno da je prirodno da se pozivaju na svoju iskonsku državu, bez obzira na vjeru, ali isto tako naravno da to kod nas baš i ne ide tako