Ljetovanje/Putovanja

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vaša destinacija ovog ljeta 2020: ?

Neum
28
16%
Blagaj
3
2%
Zapadna Hercegovina
17
10%
Planine u BiH
19
11%
Turska
31
17%
Ništa, sjedim kući čuvam se od korone
28
16%
nešto drugo ?
52
29%

Ukupno glasova: 178

numanumaye22
Kontakt:

Re: Ljetovanje/Putovanja

Post Postao/la numanumaye22 » 14 nov 2024, 14:37

Gisada je napisao/la:
14 nov 2024, 11:00
Da li je neko bio za Novu godinu u Becu? Planiram odlazak 30.12 i da ostanem 3-4 dana, do 2.1 najvjerovatnije, da obidjem malo i grad i da proslavim Novu. Zna li neko siguran i isplativ smjestaj da je blizu centra? Koje su najbolje turisticke atrakcije, sta moram obavezno posjetiti? I koliko treba autom iz Sarajeva ako neko zna?
Isplativog smjestaja u Becu i nema nesto za Novu Godinu, moras bas dosta prije rezervisat i skuplje je, logicno. Isto vrijedi i za Prag.

Gdje god da budes u Becu, toliko je dobar gradski saobracaj da je sve povezano i za 10-15 minuta podzemnom si u centru, samo gledaj da je blizu U-Bahn.

Sto se tice atrakcija definitivno Belevedere palaca, Hofburg i balkon gdje je Hitler odrzao historijski govor nakon aneksije Austrije a narod ga docekao bolje nego u Njemackoj.

Becka Staatsoper gdje su nastupali Mozart, Beethoven i slicni legendarni kompozitori. Zoloski vrt nije los za posjetiti ako volis to.

Schönbrunn palaca pod obavezno. Bec je poprilicno walkable city tako da ces dosta toga vidjeti hodajuci i neces se umoriti.

Sto se tice restorana, kafica, Cafe Central smjesten u 1 bezirku, tu probaj obavezno telecu dzigeru na becki nacin a moze i becka snicla naravno. U tom kaficu je duzi red, ali isplati se cekati 40 minuta da bi usao zbog historijske lokacije. U jednom trenutku tu su redovno izlazili Hitler, Staljin, Tito, Freud, Trotsky prije nego su bili bas poznati i vjerovatno su se i sretali u nekom trenutku tu a da i nisu znali. Legendarna lokacija.

Probati Sacher tortu i Melange (becki) cappucino u Cafe Sacher. Takodjer cekas red, ali isto legendarna lokacija. Za Novu odradi Ice skating obavezno kod Rathausa, jedno od najvecih klizalista u Europi. Ima dosta bozicnih sajmova, nije samo na jednom mjestu.

Preporucio bi posjetiti i kucu leptira, samo tu ponesi majicu kratkih rukava jer je vruce zbog temperature za leptire.

Inace slaviti Novu Godinu na trgu u Becu je nesto nezaboravno, imas na 6-7 lokacija, gdje se masa ljudi onda spaja do Stephanplatza, bude oko milion ljudi i voditi djecu tu ne bi nikako preporucio. Sretno. :salut:

PikachuSA
Kontakt:

Post Postao/la PikachuSA » 14 nov 2024, 16:01

Gisada je napisao/la:
14 nov 2024, 11:00
Da li je neko bio za Novu godinu u Becu? Planiram odlazak 30.12 i da ostanem 3-4 dana, do 2.1 najvjerovatnije, da obidjem malo i grad i da proslavim Novu. Zna li neko siguran i isplativ smjestaj da je blizu centra? Koje su najbolje turisticke atrakcije, sta moram obavezno posjetiti? I koliko treba autom iz Sarajeva ako neko zna?
Što se tiče atrakcija, toplo preporučujem da uđeš na ovaj link:
https://www.wien.gv.at/ma53/museen/museen.htm
Naime, ovdje ti je spisak svih muzeja u Beču, pa izaberi i obiđi one koji ti se čine najinteresantnijim. Meni su se najviše svidjeli Tehnički i Muzej vojne historije. U ovom drugom se nalaze stalne postavke vezane za okupaciju Bosne 1878., kao i atentat, zbog čega mi je bio posebno interesantan.
Obiđi 1. Bezirk kreuz und quer, Beč ima poprilično očuvanu staru gradsku jezgru, za razliku od mnogih njemačkih gradova.
Naravno, obiđi i Schönbrunn i Belvedere.
Uzmi sedmičnu kartu online na WienMobil (košta 19.20€), javni prijevoz im je top.
Kad uhvatim vremena, dopunit ću aBd ovu poruku sa još info koje bi ti mogle biti korisne.
Gisada je napisao/la:
14 nov 2024, 19:28
Edit:
Toplo preporučujem odlazak u Cafe Prückel. Ovog augusta su nas tamo vodili profesori iz Sprachenzentruma, top iskustvo. Mišljenja sam da je to bolja opcija nego čekati ispred Cafe Centrala.

Zanoni&Zanoni ima top slastice, po preporuci poznanika koji 20 godina živi u Beču sam uzeo profiterol i odličan je. Sacher tortu sam jeo u slastičarni Aida, svidjela mi se.

Ako imaš veliki apetit, toplo preporučujem Der Wiener Deewan, pakistanski restoran. Tamo možeš pojesti koliko hoćeš za 8€, jer rade po principu plati koliko misliš da vrijedi to šta si pojeo. Većinu augusta su bili na godišnjem, ali sam uspio jednom otići i bio sam impresioniran njihovom curry piletinom i suji ka halwom.

Ako si ljubitelj knjiga, obavezno idi u knjižaru Thalia u Mariahilferstraße. Ogroman izbor knjiga na 4 sprata, prelijep prizor.

Ako ti je do shoppinga, imaš hejbet shopping centara (Millennium City, Westbahnhof, Wien Mitte, Vösendorf,...), kao i Mariahilferstraße i Kärntner Straße, koja je btw moja omiljena ulica u 1. Bezirku.

Ako budeš imao želju da vidiš Beč kao na dlanu, idi na Donauturm, najviši toranj u Austriji. U sklopu tornja se nalazi i restoran.

Ne znam kakvi su sadržaji u Prateru u ovo doba godine, definitivno bih ti ga preporučio da ideš u ljetnom periodu.

Evo i jedna karta koja bi ti mogla pomoći u obilasku 1. Bezirka:

slika

Ako imaš još nekih pitanja, slobodno pitaj u pp. Ove godine sam proveo čitav august u Beču i prošle godine sedmicu, tako da sam poprilično upoznat s gradom. :D

I na kraju, sretan put i lijepo se provedi :salut:
Zadnja izmjena: PikachuSA, dana/u 15 nov 2024, 01:16, ukupno mijenjano 5 puta.
Daj gol Saraj'vo, nama više ne treba!
L : ⭐×7
K : ⭐𝘅𝟴
Bit će Bosna opet šampion!
EL : ⭐
L : ⭐×7
K : ⭐×6
𝕸𝖆𝖌𝖎𝖘𝖈𝖍𝖊𝖗 𝕾𝕮𝕽, 𝖉𝖚 𝖇𝖎𝖘𝖙 𝖆𝖑𝖑𝖊𝖘 𝖚𝖓𝖉 𝖓𝖔𝖈𝖍 𝖛𝖎𝖊𝖑 𝖒𝖊𝖍𝖗!
L : ⭐×32++
K : ⭐x14++

𝑨𝒄𝒕𝒂 𝒏𝒐𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒃𝒂

Gisada
Kontakt:

Post Postao/la Gisada » 14 nov 2024, 19:28

numanumaye22 je napisao/la:
14 nov 2024, 14:37
PikachuSA je napisao/la:
14 nov 2024, 16:01
Dva jako kvalitetna posta, hvala drugovi. :salut:

Bec mi je zelja vec duze vrijeme, nakon sto su se obisli neki drugi veci gradovi, Nova godina ce biti pun pogodak tu. Malo sam googlao, vidim da je smjestaj zara skup, al se isplati. Za dobar provod i za rahatluk ne treba zaliti.

Ako se budete jos necega dosjetili, napisite, ovo mi je u svakom slucaju od velike pomoci jer prvi put tamo idem. :thumbup:

Biti ce ako Bog da i neka slicica pocetkom januara. ;)

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 14 nov 2024, 20:07

Jes' stala forumska zajednica na noge, ovaj ode u Beč za novu, onaj u New York, ja u Loznicu, sami prestiž

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 14 nov 2024, 20:20

Jabroni je napisao/la:
14 nov 2024, 20:07
Jes' stala forumska zajednica na noge, ovaj ode u Beč za novu, onaj u New York, ja u Loznicu, sami prestiž
Tebi najteže za parking.

Avion preporuka
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 14 nov 2024, 20:22

Jabroni je napisao/la:
14 nov 2024, 20:07
ja u Loznicu, sami prestiž

slika
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

JHam
Kontakt:

Post Postao/la JHam » 23 nov 2024, 16:05

kakva je situacija s onim zakonom sto su spominjali da se uvodi od nove godine, da moramo neke papire vaditi za ulazak u EU? jel to odgodjeno kao da sam negdje procitao

leo1946
Kontakt:

Post Postao/la leo1946 » 23 nov 2024, 18:01

JHam je napisao/la:
23 nov 2024, 16:05
kakva je situacija s onim zakonom sto su spominjali da se uvodi od nove godine, da moramo neke papire vaditi za ulazak u EU? jel to odgodjeno kao da sam negdje procitao
Pomjereno za mart 2025. cini mi se
1946-1987

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 23 nov 2024, 18:35

JHam je napisao/la:
Nasi se upalili, a zakon dosta dobar osim ako nisi krimos ili radnik na crno u EU.

JHam
Kontakt:

Post Postao/la JHam » 23 nov 2024, 21:12

Wanderson je napisao/la:
23 nov 2024, 18:35
JHam je napisao/la:
Nasi se upalili, a zakon dosta dobar osim ako nisi krimos ili radnik na crno u EU.
nisam ni jedno ni drugo, al necu da u januaru dodjem na granicu i traze mi taj papir :mrgreen:

emir18
Kontakt:

Post Postao/la emir18 » 28 nov 2024, 08:05

Drugi puta bio u Romi, vječni grad opet ispunio očekivanja, iako su veliki radovi u toku, fontana di Trevi nije u funkcij.
Aerodrom Flumicino ide sve solidno brzo do pasoske, tako da treba ranije doći na povratni let.
slika

slika

slika

slika
1956., 1957., 1958., 1959., 1960., 1966., 1998., 2000., 2002., 2014.,2016.,2017.,2018.,2022.,2024
“In peace, may you leave this shore. In love, may you find the next. Safe passage on your travels, until our final journey to the ground. May we meet again.”

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 28 nov 2024, 08:39

emir18 je napisao/la:
28 nov 2024, 08:05
Drugi puta bio u Romi, vječni grad opet ispunio očekivanja, iako su veliki radovi u toku, fontana di Trevi nije u funkcij.
Aerodrom Flumicino ide sve solidno brzo do pasoske, tako da treba ranije doći na povratni let.

Jedini grad u koji se uvijek vraćam. U početku sam bio zakucan za onaj dio oko Termini stanice, bilo mi najlakše zbog prevoza iako je dosta toga veoma blizu pa se moglo pješice. Kasnije sam počeo uzimati smještaj u drugim dijelovima grada i zna se desiti da budem 5-7 dana a da ne dođemo u centar.

Uvijek gledam da poklopim minimalno dvije utakmice, jednu evropsku sredinom sedmice i drugu domaću za vikend, Roma ili Lacio nebitno je. Mada su Firenca i Napulj relativno blizu (sat i po, vozom) pa i to dolazi u obzir kad je fudbal u pitanju.

Radovi su tamo uvijek u toku. :mrgreen:
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

bob
Kontakt:

Post Postao/la bob » 28 nov 2024, 11:33

emir18 je napisao/la:
slika

slika

slika

slika
beton ovi letovi iz Sa .. ja u dec planirao vikend tj u cet do sub samo povratak je bas rano :D

imace za ng meni bec onako realno :D bolja budapesta :D

emir18
Kontakt:

Post Postao/la emir18 » 28 nov 2024, 20:18

Virtu4l je napisao/la:
28 nov 2024, 08:39
emir18 je napisao/la:

Jedini grad u koji se uvijek vraćam. U početku sam bio zakucan za onaj dio oko Termini stanice, bilo mi najlakše zbog prevoza iako je dosta toga veoma blizu pa se moglo pješice. Kasnije sam počeo uzimati smještaj u drugim dijelovima grada i zna se desiti da budem 5-7 dana a da ne dođemo u centar.

Uvijek gledam da poklopim minimalno dvije utakmice, jednu evropsku sredinom sedmice i drugu domaću za vikend, Roma ili Lacio nebitno je. Mada su Firenca i Napulj relativno blizu (sat i po, vozom) pa i to dolazi u obzir kad je fudbal u pitanju.

Grad ima dušu jednostavno, svaki trg priča svoju priču, hrana odlična, prevoz uvezan lako se snaći izbjegavati samo gužvu od 3 do 5 u metru, vrijeme idealno za pobjeći od ovog sivila, pogotovo sad kad ima linija iz Sarajeva za 80 km uzmeš povratnu kartu, let traje 50 minuta, ne možeš brže ni do zenice :mrgreen:

Ljudi iz svih dijelova svijeta, još sam upoznao jednu Paragvajku pobliže, nema bolji žena od latina :kafa:
I ja sam ovaj puta dosta van grada istraživao, bolja klopa je van grada.

Oko hrane
U gradu od poslastica two sizes Tiramisu se mora probati odličan u blizini Pantheona.

Najbolji sladoled mi je bio Frigidarium u blizini Piazze Navone njihov okus odličan, pistaccchio isto probat.

Pastasciutta obavezno probati ko bude išao do Vatikana Cacio e pepe.

Pizza Mercato termini 4 vrste sira topla preporuka.
slika
Sant'Isidoro Pizza & Bolle - Prati ko hoće probati vrhunsku Napoletanu.
https://www.instagram.com/sant_isidoro? ... h6cDBhYnQ2

Preporuka ko može neka uhvati prvu nedelju u mjesecu Colosseum, Muzeji, Dvorac u blizini Vatikana besplatni su ulazi samo pripremiti se na ogromne redove.

Isto tako zadnja nedelja u mjesecu, ulaz u muzej u Vatikanu free, to me je potrefilo ovaj puta, brzo se ušlo pola sata čekanja.

Karta za prevoz 24€ 7 dana uzme se odmah na terminiu.
Ulaznicu za Colosseum uzeti online, veliki su redovi ispred
https://www.getyourguide.com/hr-hr/rim- ... m-t562279/
ovdje je ok cijena za 18 € se može uzeti sa pristupom i za Arenu.

Ovaj puta nisam otišao na utakmicu, nije Roma igrala.
1956., 1957., 1958., 1959., 1960., 1966., 1998., 2000., 2002., 2014.,2016.,2017.,2018.,2022.,2024
“In peace, may you leave this shore. In love, may you find the next. Safe passage on your travels, until our final journey to the ground. May we meet again.”

Zaniolo2
Kontakt:

Post Postao/la Zaniolo2 » 02 dec 2024, 08:24

Momci jel neki naš aerodrom ima direktne letove za Španiju (Andaluzija, Madrid, Barcelona, Valencia, Bilbao, Mallorca)?

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 02 dec 2024, 08:35

Zaniolo2 je napisao/la:
02 dec 2024, 08:24
Momci jel neki naš aerodrom ima direktne letove za Španiju (Andaluzija, Madrid, Barcelona, Valencia, Bilbao, Mallorca)?
Ne.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 02 dec 2024, 09:13

emir18 je napisao/la:
28 nov 2024, 20:18
Virtu4l je napisao/la:
emir18 je napisao/la:

Grad ima dušu jednostavno, svaki trg priča svoju priču, hrana odlična, prevoz uvezan lako se snaći izbjegavati samo gužvu od 3 do 5 u metru, vrijeme idealno za pobjeći od ovog sivila, pogotovo sad kad ima linija iz Sarajeva za 80 km uzmeš povratnu kartu, let traje 50 minuta, ne možeš brže ni do zenice :mrgreen:

Ljudi iz svih dijelova svijeta, još sam upoznao jednu Paragvajku pobliže, nema bolji žena od latina :kafa:

Oko hrane
U gradu od poslastica two sizes Tiramisu se mora probati odličan u blizini Pantheona.

Najbolji sladoled mi je bio Frigidarium u blizini Piazze Navone njihov okus odličan, pistaccchio isto probat.

slika

Preporuka ko može neka uhvati prvu nedelju u mjesecu Colosseum, Muzeji, Dvorac u blizini Vatikana besplatni su ulazi samo pripremiti se na ogromne redove.

Isto tako zadnja nedelja u mjesecu, ulaz u muzej u Vatikanu free, to me je potrefilo ovaj puta, brzo se ušlo pola sata čekanja.

jel sve kako je den braun opisao u "andjeli i demoni"

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 02 dec 2024, 09:21

emir18 je napisao/la:
28 nov 2024, 20:18
Virtu4l je napisao/la:
emir18 je napisao/la:

Oko hrane

slika

A gužve i redovi, instagram vs reality :mrgreen:
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 02 dec 2024, 09:29

Zaniolo2 je napisao/la:
02 dec 2024, 08:24
Biće uskoro za Gironu , Yaranair će letjeti .
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

bavariapivo
Kontakt:

Post Postao/la bavariapivo » 15 dec 2024, 16:24

Ima li neko preporuku za Prag, a da nije turistički?

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.