Pa idu svi u školu, ali pitanje je šta mogu tamo učiti. Tebi kao Srbinu je to bezveze, nekome ko nije i nije baš. Prava drugih su na nuli, ako nisu i u minusu.Suvorov je napisao/la: ↑08 dec 2024, 01:00Pa svi idu u skolu. Niko ne ostane neukopan.zaostrog je napisao/la: ↑08 dec 2024, 00:37Pa ovo su ti opcije u životu. Ako si invalid, kakve su ti opcije? Ako si jevrej, kakve su ti opcije? Ako hoćeš dijete u školu, kakve su opcije? Ako kopaš mrtvog, kakve su opcije?Suvorov je napisao/la: ↑08 dec 2024, 00:29Kakve opcije u smislu kulturnog zivota nude Zenica i Tuzla?
Imaju li kvalitetne restorane i kafice?
Ja te pitam oko "opcija u zivotu" ti poceo o parkinzima i rupama na trotoarima. Da, ima istine, ali to nisu opcije i ono zasto sam ti replicirao. Ovo za zaposlenje je teska glupost, ljudi iz Slavonije, Jajca, Bihaca direkt dolaze i zaposljavaju se. Svi Bosnjaci koje poznajem su zaposleni.
Ne čudi me to za Bošnjake i tu se prvi put možemo složiti. Cijelih 45 radno sposobnih Bošnjaka u BL (koji su se vratili nakon protjerivanja) su zaposleni u Islamskoj zajednici, Bingu i par po državnim institucijama, daleko ispod norme koja bi trebala biti zadovoljena. Ali, standardno na područjima gdje su Srbi većina oduvijek.
Invalidima je prilagodjen zivot, sad na kojem nivou ne znam.
Opet ne vjerujem da je nesto slabije u odnosu na Zenicu i Tuzlu. Jer to i jest pocetak diskusije, prica da Zenica i Tuzla imaju sto nema Banjaluka. Sta rece za kulturni zivot?
Mislim da ih bar 45 radi kao sudije.
Ista stvar je za kopanje. Lahko je pričati iz perspektive Srbina ili čak Bošnjaka, obzirom na vakufe koje ima islamska zajednica. Siguran sam da imaš među prijateljima nekog ateistu pa ćeš vidjeti da već tu postoje problemi, a kamoli da je neko židov i hoće takav ukop. Da se razumijemo, takvi problemi postoje u 95% gradova u BiH svakako.
I očigledno nećeš da shvatiš. U Zenici uzmeš biciklo/romobil i nemaš gotovo NIGDJE zapreku da se krećeš. Trotoari, pješački i ceste su prilagođene tome. Dakle, IMA Zenica, a Banja Luka nema. Ista stvar za invalide. Ista stvar kad šalješ dijete u vrtić. Ne pričamo o tome da Zenica ima metro, a Banja Luka ga nema ili šta već hoćeš da ja izmislim, pa da ti dokazuješ kako to nije tako. Sve ovo što sam ti nabrojao su stvari koje ovi gradovi "imaju", a Banja Luka "nema". Ako ovi gradovi omogućavaju slobodu govora, znači "imaju" to, Banja Luka nema. Ako ima sređen saobraćaj, i to ti spada pod ovo.
Uostalom, neko iz Zenice ili Tuzle ti to bolje može reći, jer su ljudi bolje upućeni u stanje tamo. Ne mogu reći ima li više predstava, kino dvorana ili čega već, jer bi to bilo izmišljanje.
Banja Luka je žestoko precijenjen grad kojeg manje-više uzdižu samo ljudi koji žive tamo (ili su živjeli). Ja ti evo kažem, otiđi sutra na Kastel pa nam snimi ulaz i stanje tvrđave unutra. Ako nisu renovirali ove godine, ja GARANTUJEM da su Doboj/Travnik iznad. Snimi put od džamije Ferhadija do Trga Krajine. Može li se bez problema SVUDA proći sa dječjim kolicima ili invalidskim kolicima? Dalje, evo ja te pitam, ali fakat najozbiljnije, gdje da jedem halal hranu u BL (istina, fakat ne znam ni možeš li jesti svinjetinu po Zenici, ali reći će ti oni od tamo)? Ili prošetaj sa pokrivenim ženama pa vidi hoće li biti dobacivanja (GARANTUJEM da hoće, samo ćeš ti reći "ma taj ludak svakako"). Ili pokušaj mahati zvaničnom zastavom Bosne i Hercegovine iz perioda do 1998. godine u Gospodskoj, pa i to daj reakciju