Platonova je napisao/la: ↑11 dec 2024, 14:20
Ajde sad budimo realni, jer i mene zanima, kakvi su mogući scenriji za situacije kada privatnik digne ruke od kluba, jer na osnovu dosadašnjih iskustava, a nije ih bilo mnogo, ne piše se dobro ekipi koja je privatna prčija, a za primjer uzimam Tuzlu i Doboj Kakanj....
Budimo realni neće ni hobit kerojed dovijeka a ni ovaj ahbab mu izoperisani....
Imaš samo dva scenarija, novi vlasnik ili gašenje.
S tim da ja ne bih uzimao Tuzlu i slične klubove kao primjer, jer oni nisu
pojeli mnogo para tako da su gubici bili prihvatljivi i podnošljivi. Pravi primjer je Vardar iz Skoplja.
Mirvić je u mnogo težoj poziciji jer on ne može baš tako lako, kao što je to uradio Samsonenko, reći
ja odlazim. Uložio je mnogo para, tu su i njegovi prethodnici koji su još uvijek u klubu, siguran sam da su tu samo zbog finansija i potraživanja, i na kraju - Mirvić ne može otići a da prije toga ne riješi pitanje finansijske samoodrživosti kluba. To je veoma teško postići, usudio bih se reći i nemoguće (na duže staze).
Mi smo najbolji primjer koliko se teško funkcioniše kad trošiš samo ono što zaradiš. Negdje ti uvijek fali para. Sjeti ste u kakvom ste vi bili sranju kad ste živjeli od onoga što zaradite. Vama sad "sponzori" utrpaju 6 miliona maraka, entitetska vlada još 2 miliona, a Mirvić sve to mora iz svog džepa da bi vam bio konkurentan.
Tako da je Mirvić ušao u kolo iz kojeg se teško izlazi. Nije to neki klub u Armeniji ili Finskoj, pa da je to za tebe samo posao. On ne smije dići ruke od kluba, ma koliko ga to koštalo, jer valja živjeti u Sarajevu, njemu, porodici, itd... ne bi bilo lijepo da sebi nabije zvono čovjeka koji je ugasio toliko veliki klub.
Tek se prošli prelazni rok malo opametio, počeo je dovoditi jeftinije igrače i nije srljao kao što je to radio ranijih godina. Nekad ranije bi s pola gasa uzeo Mudražiju samo da udovolji treneru, ali ovaj put mu je bio preskup, a nije tražio ni blizu para kao neki koje su uzimali ranijih godina.