Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

leo1946
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la leo1946 » 02 jan 2025, 21:11

numanumaye23 je napisao/la:
02 jan 2025, 17:48
https://www.reddit.com/r/bih/s/dgfK2zHdIr

Nije u soldima sve, zar ne?

@numara
A sutra ce marva strajkati i traziti povecanje plate, mrs majku vam
1946-1987

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 02 jan 2025, 21:18

Uvijek mi je bila fascinantna ufuranost uposlenika KCUS-a, ne misleći tu samo na doktore.
I found freedom. Losing all hope was freedom.

PopravnaToljaga
Kontakt:

Post Postao/la PopravnaToljaga » 02 jan 2025, 21:40

Nigdje trenutno nije lakše radit nego u trgovinu auu ybt pa šta je ono , divlji zapad, bezvlašće totalno, pogotovo konzum i mercator, u bingu i amku ko i ima nekakvog reda, znači boliqrnost na 100%, brzina rada nepostojeća, pauze za cigare po 15x u toku radnog vremena, odgovornost nikakva i mozak na pašu lagano. To je proizvod toga jer su postali nezamjenjivi , bukvalno niko to neće da radi, vlasnici ne smiju da vrše nikakav pritisak i dobiješ šta dobiješ, konzum radnje izgledaju kao groblja, jednostavno može im , otkaz im ne smije dat.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 02 jan 2025, 21:42

To sam i ja u Konzumu primijetio, meni se čini da će oni ubrzo pokupiti kofere, atmosfera je kao da su svi digli ruke :rol:
I found freedom. Losing all hope was freedom.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 02 jan 2025, 22:03

leo1946 je napisao/la:
02 jan 2025, 21:11

@numara
A sutra ce marva strajkati i traziti povecanje plate, mrs majku vam
Sovjetski rezim, ostalo iz komunizma jos.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 02 jan 2025, 22:53

Wanderson je napisao/la:
02 jan 2025, 20:42
Asteriks je napisao/la:
02 jan 2025, 19:07
numanumaye22 je napisao/la:
02 jan 2025, 13:06

Koliko su kilometara autoputa izgradili od rata pa na ovamo? Na kraju i hoce za 10-20 godina bit krace doci do Beograda nego do nekog grada drugog u tako maloj zemlji, to je sva poenta. To ce se ovim tempom 100 % desiti.
U Koridor 5c uloženo je više od 3 milijarde KM. Za 20 godina izgrađeno 233 km autoputa.

Npr. Tauern autoban prolazi kroz Alpe. Jedan je od najzahtjevnijih poduhvata sa preko 10 tunela, od kojih par preko 6 km plus sa raznim mostovima. Dužina autobana iznosi preko 190 km. Rađen je dvije decenije, što bi kod nas trajalo otprilike 200 godina.
Dobro poređenje taj dio od Villacha prema Salzburgu lici na neke dijelove BiH, a ispred nas je 300 godina pogotovo skijalista kakva ovdje nece biti sigurno ni za 150 godina.
Pa to bi u Kini napravili za 7-8 godina , ništa specijalno .
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 02 jan 2025, 22:57

La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.

CAGarfia
Kontakt:

Post Postao/la CAGarfia » 02 jan 2025, 23:17

@numara
Za ovo sam saznao čim je čovjek umro jer momak koji je pisao studira s mojim jaranom. Poprilično mi syebalo raspoloženje.

Otpor stoko!

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 03 jan 2025, 00:15

Wanderson je napisao/la:
02 jan 2025, 20:42
Asteriks je napisao/la:
02 jan 2025, 19:07
numanumaye22 je napisao/la:
02 jan 2025, 13:06

Koliko su kilometara autoputa izgradili od rata pa na ovamo? Na kraju i hoce za 10-20 godina bit krace doci do Beograda nego do nekog grada drugog u tako maloj zemlji, to je sva poenta. To ce se ovim tempom 100 % desiti.
U Koridor 5c uloženo je više od 3 milijarde KM. Za 20 godina izgrađeno 233 km autoputa.

Npr. Tauern autoban prolazi kroz Alpe. Jedan je od najzahtjevnijih poduhvata sa preko 10 tunela, od kojih par preko 6 km plus sa raznim mostovima. Dužina autobana iznosi preko 190 km. Rađen je dvije decenije, što bi kod nas trajalo otprilike 200 godina.
Dobro poređenje taj dio od Villacha prema Salzburgu lici na neke dijelove BiH, a ispred nas je 300 godina pogotovo skijalista kakva ovdje nece biti sigurno ni za 150 godina.
Kakvih 150, ni za 300 godina.

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 03 jan 2025, 00:18

Wanderson je napisao/la:
02 jan 2025, 16:55
Vjeverica777 je napisao/la:
02 jan 2025, 16:49
Wanderson je napisao/la:
02 jan 2025, 14:56
Od ponedjeljka na birou novih 30.000 duša, do marta bi brojka trebala ici preko 60.000, sto ce drzavu kostati preko 20 miliona KM kroz naknade Sluzbe za zaposljavanje. :bih: :bih:

Ekonomski slom i kolaps se ocekuje najdalje do maja mjeseca kad ce inflacija ici preko neizdrzivih 20%.

Sta na to kaze nepismena bagra koja podrzava odluku o povecanju doprinosa?
Jesu ovo tvoja predviđanja ili?
Ima u ekonomiji pojam profitabilnost . Udio dobiti u ukupnim prihodima. Ako nemaš taj omjer barem 5 % onda ti firma nije profitabilna i nemaš šta dalje nastavljali, realnost. A naše firme imaju po 20 % minimalno, tako da ovo neće pogoditi nikoga , malo ce im biti manja dobit na kraju godine , i neće biti za novog Tiguana iz 2023.godine ,ali nije loš ni onaj iz 2021...
Teorija je jedno praksa je drugo.

Rođak mi je knjigovođa u jednoj firmi koja ima okruglo 100 radnika i svi su prijavljeni na minimalac, veliki je procenat onih koje gazda moze otpustiti i da mu rade na crno tipa cistacice, kuhinjski radnici, skladistari itd. zaposlenici koje inspekcija teze uoci prilikom kontrola i lako se izgube kada vide da je inspekcija tu.

Taj gazda od februara ima 30000KM vece izdatke, godisnje preko 360 hiljada KM, sta mislis da li ga to pogađa? Hoce li otpustiti njih sigurno 40%?
Taj isti gazda je 10,20godina driblao sa tim da je plaćao minimalac a na kovertu davao ostatak.Bez toga se velikoj vecini biznis ne bi ni razvio a pogotovo ne do razina 100radnika.
Ja sam u jednom kratkom periodu u koverti dobijao 75% plate.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 03 jan 2025, 00:23

Sta se vi cudite sto gazdurine daju koverte pa samo tako i mozes uspjeti kod nas.

Pa ministra sigurnosti Nesica neki dan sprovela sipa, lik primio milion km mita, kud ces dalje, pare mu se u kancelariju dovlacile :rol:

Ministar odbrane recimo je presudjen da je lagao na iskazu, priznao to. Ne treba cuditi to, pa kod nas 90 % zemlje ucestvuje u kriminalu, sto aktivno, sto pasivno, nema tu nikakve dileme. Sto b onda gazdurine bile izuzetak kad je vlast kriminalna?

Oikamid

Post Postao/la Oikamid » 03 jan 2025, 00:56

SDA-ovci i budžetlije preko noći postali stručnjaci za predviđanje ekonomskih tokova. Pri tome se slomiše da odbrane razne džombiće :mrgreen:

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 03 jan 2025, 08:20

Europol dismantles network of hundreds of illegal sports streaming providers
The operation involved 15 countries, including Bulgaria, Croatia, France, Germany, Italy, the Netherlands, Romania, Sweden, Switzerland and the UK.

https://www.euronews.com/my-europe/2025 ... -providers
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

meho-medo
Kontakt:

Post Postao/la meho-medo » 03 jan 2025, 09:42

Kod ovog minimalca od 1000 KM mozda i jesu visoki doprinosi, medjutim problem je kad se privreda navikne na "subvenciju" plata kroz minimalni porez na dobit od 10%+0%.

Zanimljivo bi bilo vidjet reakciju poslodavaca da je minimalac ostao isti a porez na dobit podignut na 20%+20% priblizno kao u cijeloj Evropi, kako li bi tada opravdali zabrinutost za radna mjesta.

Ono sto istinski treba zagovarat jest da se u ugovoru navede bruto plata, pa sutra kad se smanje doprinosi da ta razlika ostane radniku.
Takodjer uporedo sa smanjivanjem doprinosa treba ici na povecanje poreza na dobit na 20% i isplate dobiti/dividendi 20%. Sramotno je da je trenutni porez na isplatu dobiti 0%.

Medjutim dobro bi bilo tu postaviti odredjene kriterije, ukoliko je godisnja dobit manja od 100 hiljada staviti porez na dobit 10%+10%.
Dobit izmedju 100 i 500 hiljada porez na dobit 15%+15%.
Dobit preko 500 hiljada porez na dobit 20%+20%.
A doprinose na bruto platu zbirno smanjiti na oko 30 procenata.
"Želio sam da se strpim i sustegnem od tebe ali, izdala me je ljubav u srcu koja za tebe od davnina traje. İ znaj da sam se u tebe zaljubio, i sada kad to znaš čini što hoćeš."
(İbn Qajjim)

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 03 jan 2025, 09:53

Wanderson je napisao/la:
02 jan 2025, 17:51
relativizam je napisao/la:
02 jan 2025, 17:40
Za novogodisnje popuste vidim u nekoj radnji u trznom 60%popust.
Vidim dzemper jedan kao što ja imam,platio ga u istanbulu prije 2 godine 45km,Polo US
Kad u radnji sa 230,popust na 110 KM tako nešto.

I takvi će mi sad doći i reci da ih država gasi
Druze ekonomski si nepismen, evo ti primjer jer sam i sam prije godinu distribuirao US Polo, u Istanbulu si ga platio nize jer je tamo fabrika i jos dvije u Italiji za EU trziste, dok je ovdje skuplji jer dok ga ja uvezem placam 35,36% drzavi + transport. Od mene ga je recimo uzimao Lulu Gold mozda si kod njih i vidio, pa dok se ja zaracunam, oni na tom dzemperu moraju imati 40KM ciste zarade da bi bili profitabilni.

Zato sto je taj dzemper duplo skuplji ovdje zahvali se nasoj drzavi, taj dzemper je skuplji ovdje nego i u EU zemljama, a ne Turskoj, a to nije zbog gazdi, nego zbog drzave i zakona, a ti recimo o tome pojma nemas i nastavljas da lupas gluposti.
oke ja sam ekonomski nepismen ali si ti ekonomski kriminalac,cim dajes platu u ruke sto je kaznjivo.

je*em ga i transport i uslugu koja ce dzemper od 50 km u Bosni napraviti da bude 250,to mozete pricati samo vi prodavaoci magle,radio sam u trgovinama ,covjek na dobavljenu robu odbije rabat od te firme koji ima,pa uracuna pdv pa onda marzu 50 i vise i dobije cijenu,s tim da neka roba ide marza i preko 100% ,a prvi poveca cijene robe kad je neka kriza kao svi povecavaju a nece da smanji marzu a da cijena ostane ista.

i onda ja ispadnem ekonomski nepismen

a ti i slicni tebi koji dajete radniku na banku 600 km a u ruke 500,600 ne mozete shvatiti da vi unistavate drzavu s tim godinama,radnika obezvrijednili koji nece penziju imati vecu od 500 km,radnik s tom platom ne moze dobiti kredit veci od 20,30k.
ne pase vam neradna nedjelja krivo vam sto sad nedjeljom u rs vise rade,ne pasu vam veci minimalci,navkli guliti i narod i radnike.

sad sprijeciti povecanje cijena,odrediti maksimalnu marzu na proizvode i struke i svi mirni

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 03 jan 2025, 10:20

Rosicky je napisao/la:
03 jan 2025, 00:18
Wanderson je napisao/la:
02 jan 2025, 16:55
Vjeverica777 je napisao/la:
02 jan 2025, 16:49

Jesu ovo tvoja predviđanja ili?
Ima u ekonomiji pojam profitabilnost . Udio dobiti u ukupnim prihodima. Ako nemaš taj omjer barem 5 % onda ti firma nije profitabilna i nemaš šta dalje nastavljali, realnost. A naše firme imaju po 20 % minimalno, tako da ovo neće pogoditi nikoga , malo ce im biti manja dobit na kraju godine , i neće biti za novog Tiguana iz 2023.godine ,ali nije loš ni onaj iz 2021...
Teorija je jedno praksa je drugo.

Rođak mi je knjigovođa u jednoj firmi koja ima okruglo 100 radnika i svi su prijavljeni na minimalac, veliki je procenat onih koje gazda moze otpustiti i da mu rade na crno tipa cistacice, kuhinjski radnici, skladistari itd. zaposlenici koje inspekcija teze uoci prilikom kontrola i lako se izgube kada vide da je inspekcija tu.

Taj gazda od februara ima 30000KM vece izdatke, godisnje preko 360 hiljada KM, sta mislis da li ga to pogađa? Hoce li otpustiti njih sigurno 40%?
Taj isti gazda je 10,20godina driblao sa tim da je plaćao minimalac a na kovertu davao ostatak.Bez toga se velikoj vecini biznis ne bi ni razvio a pogotovo ne do razina 100radnika.
Ja sam u jednom kratkom periodu u koverti dobijao 75% plate.
Zanimljivo mi je da smatras da zakone treba napraviti tako da postane nemoguce razviti biznis, a ne tako da omogucis ljudima da legalno razvijaju biznis? Zar nije cilj imati jos 100 firmi sa po 100 zaposlenih svake godine?

I sam mislis da taj neki lik ne bi mogao razviti biznis da ga je uskladio sa zakonima, a eto sad kad je narastao - može. Znaci, zadovoljan si sistemom u kojem ce veliki da opstaju, a mali da propadnu i bilo sta novo ce biti osudjen i na propast? Zar ne bi trebalo biti moguce razviti biznis bez koverti? I sad treba svakom narednom koji pokusava onemoguciti da razvije biznis? Valjda nam je svima u interesu rast privrede i realnog sektora i da bismo trebali prizeljkivati zakone koji ce prvo tome pogodovati.

Sta imas od vece plate ako ti se sutra dijete nece imati gdje zaposliti?

Nevjerovatno mi je kako neki ovdje prizeljkuju zatvaranje firmi i propast realnog sektora koji jedini ubacuje novac u drzavu. Meni to zvuci kao ‘Nek komsiji crkne krava’.

chily-rz
Kontakt:

Post Postao/la chily-rz » 03 jan 2025, 10:57

Ljudi pljulju privredni sektor koji hrani ovaj državni aparat, da se razumijemo ne branim poslodavce, pogotovo one koji imaju veliku dobit, takvi su sami od sebe davno trebali dizati minimalac ali nema sumnje da oni nisu najveći problem nego baš ovaj državni aparat koji pojede ekonomiju, ovi što su izglasali milju za minimalne prihode imaju pet hiljada platu a dodju deset puta godišnje na posao i ne rade ništa konkretno.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 03 jan 2025, 11:08

Koji to privredni sektor hrani državu ? Koji su to giganti koji drže našu ekonomiju u životu ?
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 03 jan 2025, 11:12

slika

:mrgreen: :mrgreen:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

chily-rz
Kontakt:

Post Postao/la chily-rz » 03 jan 2025, 11:16

Centre forward je napisao/la:
03 jan 2025, 11:08
Koji to privredni sektor hrani državu ? Koji su to giganti koji drže našu ekonomiju u životu ?
Pa odakle pare za ovoliki državni aparat ako nije kroz privredu i na kredit?

Šta to proizvode političari u ovoj zemlji osim tenzija i uhljeba na državnoj sisi. Ne hrani direktno niko ali kroz poreze uzimaju velike pare koje nestaju jer valja poplacati razne uhljebe na političkoj sceni i sve one koji su instalirani na neka izmišljena radna mjesta. Uzimaju poreze na sve živo a ništa se ne vraća ljudima, tolike pare za zdravstvo a nigdje zdravstva, uzimaju pare kroz poreze za saobraćajnu infrastrukturu a istu grade na kredit kao i sve ostalo.

Dakle, želim reći da političari u ovoj državi su najmanje rentabilni jer rade malo ili nimalo a uzimaju najviše i još uz to su razvili mrežu uhljeba na državnim jaslama.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: BaiMai, Burberry46, L-Train i 9 gostiju.