Tvoj komentar je upravo pokazatelj sto smo neobrazovan i nepismen narod. **** struku bitno je sta narod kazebromazepam je napisao/la: ↑04 jan 2025, 14:07Vidiš kako su agresivni zadnjih pet dana zaštitnici robovlasnika potpomognuti medijima koji rade u službi poslodavaca, cilj je zastrašivanje običnih građana jer se udarilo na extra profit "privrednicima".Marsal je napisao/la: ↑04 jan 2025, 12:33Ali čovječe dragi doprinos se plaća na bruto, a ne na netto. To 70% je čisto izvrtanje stvari za neuke koji liste u životu nisu vidjeli.
Doprinos na brutto platu je 42% koje država uzima za sebe i onda 10% ličnog odbitka na netto platu gdje ako ti je netto 1000 država uzme 10% iznad 300 što je 70 maraka, a gdje postoje porezne olakšice pa ti ne uzme toliko. Porezne olakšice koje ja nemam doduše.
Posebna su g o v n a ekonomski analitičari, predstavnici poslodavaca i ostali koji će sve uradit da popljuju prvu normalnu odluku vlade, a ni sami ne vjeruju u nebuloze koje pišu.
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
NEW PRIMITIVES ALL OVER BASCARSIJA
"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."
"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."
- feniksptica
- Kontakt:
A tvoj komentar Ifro govori
Nemoj da meni fali ni po marke manje od ovog sto imam sad, boli me q za državu i radnika.
I naravno neupitno se prijeti povećanjem cijena
Nemoj da meni fali ni po marke manje od ovog sto imam sad, boli me q za državu i radnika.
I naravno neupitno se prijeti povećanjem cijena

Plavo oko plakalo je.
BOT (ponude u inbox)
BOT (ponude u inbox)
- Centre forward
- Kontakt:
U kojem lancu je Milka 13 KM i koja je lokacija, zna li se ?
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss
Fulas poentu ja ti kazem, poslodavac ovo svakako nece osjetiti, nego ce radnici osjetiti i sistem, inflacija najveca u evropi iduce godine. Samo mi jednu stvar objasnite evo neko ko marsal ovdje ko je imo 40% vecu platu od minimalca, jel on zasluzuje da ima ponovo vecu platu za 40% ili da bude na minimalcu? Izjednacena je kompleksnost njegovog posla sa kompleksnoscu posla na minimalcu.feniksptica je napisao/la: ↑04 jan 2025, 14:26A tvoj komentar Ifro govori
I naravno neupitno se prijeti povećanjem cijena![]()
NEW PRIMITIVES ALL OVER BASCARSIJA
Sto je najzalosnije vecina predstavnika tih poslodavaca su upravo onaj zadnji sljam robovlasnika koji bi da im i dalje radnici rade za 350KM. Takav je prvi onaj Smailbegovic, a onda vecina ovih kantonalnih i sindikalnih sa ublehasom Satorovicem na kraju. Svi su oni protiv prava radnika, jer je bitno da je njima dobro i da ne fali njihovom dupetu, a radnik je svakako broj na papiru.bromazepam je napisao/la: ↑04 jan 2025, 14:07Vidiš kako su agresivni zadnjih pet dana zaštitnici robovlasnika potpomognuti medijima koji rade u službi poslodavaca, cilj je zastrašivanje običnih građana jer se udarilo na extra profit "privrednicima".Marsal je napisao/la: ↑04 jan 2025, 12:33Ali čovječe dragi doprinos se plaća na bruto, a ne na netto. To 70% je čisto izvrtanje stvari za neuke koji liste u životu nisu vidjeli.
Doprinos na brutto platu je 42% koje država uzima za sebe i onda 10% ličnog odbitka na netto platu gdje ako ti je netto 1000 država uzme 10% iznad 300 što je 70 maraka, a gdje postoje porezne olakšice pa ti ne uzme toliko. Porezne olakšice koje ja nemam doduše.
Posebna su g o v n a ekonomski analitičari, predstavnici poslodavaca i ostali koji će sve uradit da popljuju prvu normalnu odluku vlade, a ni sami ne vjeruju u nebuloze koje pišu.
I sam radim zadnje tri godine kod jednog takvog kojem radnici generisu dobit od 5,5-7% na prihod koji je preko 10 mil KM. Ko zeli racunati zna da je to jako dobar poslovni rezultat uz jos minimalno 100k izvucenih para iz firme na druge nacine, koji su vec tu uracunati..
U te tri godine se nije sjetio nikada sam podici platu radnicima, nego je sve na neke individualne ili kolektivne zahtjeve popustao i sitne ustupke radio. Eh, sada ovom odlukom je vec receno da se prihodi moraju popraviti za cca 30% kako bi se opravdao rast plata, a to jedino kako mozes jeste kroz rast prodajnih cijena.
Upravo ona metodologija mislim da ce biti pogubna za veliki dio ovakvih Rahmana, jer onaj dobri dio zdrave konkurencije odavno ima plate preko 1000KM i mislim da ce uz blage kozmeticke promjene to lako iznivelisati, a ovamo ces ti kroz povecanje cijena postati nekonkurentan.
Evo postavljam pitanje zasto se naprimjer Bingo kao jedan od najvecih poslodavaca oglasio. Zato jer su mu radnici sa minimalnom platom skoro blizu ove nove minimalne plate i njemu to nece biti preveliki teret za iznijeti.
Samo dakle ovaj sljam od privatnika kojima je malo kamara bozija i koji radnika gleda kao broj na papiru se na ovo zali.
Ali gdje ce se jos pojaviti realan problem i koji ce mozda biti okidac za neke vece stvari je javni sektor. Vecina budzeta je vec usvojena i mislim da povecanja plata nisu planirana, a realno veliki broj NK radnika je tu ispod ove plate vec. Dizanjem plate tim radnicima na 1000KM, doci ce do prvih pobuna onih koji imaju start 1100-200, a velik je broj tih sluzbenika na pocetnom nivou sa tom platom, dovest ce do najezde odnosno lanca u kojem ce svi traziti povecanje plate za prvobitni iznos. Tu ce budzetski korisnici imati problem i kako ce se dalje otpetljati biti ce zanimljivo..
Svako dobro

Tako blizu, a tako daleko.
- tuzlak1987
- Kontakt:
Ti koji vec imaju 1200 KM npr. imaju interni problem sa firmom. Njihovo je da li ce ostati u toj firmi ili ce da izadju na trziste rada.
Ako u firmi imaju sluha onda ce dati i njima povecanja.
To se vec u RS desilo kada su cistacice dobile plate kao racunovodje i pravnici. Neki su dobili povecanje, neki su ostali, neki su otisli. Od firme do firme kako se interno ustroji pravilnik o platama.
To se vec u RS desilo kada su cistacice dobile plate kao racunovodje i pravnici. Neki su dobili povecanje, neki su ostali, neki su otisli. Od firme do firme kako se interno ustroji pravilnik o platama.
- Marsal
- Kontakt:
Znači sva ova kuknjava je zapravo jer je poslodavcima žao da čistačica i NK radnik zarade isto kao ja?irfo je napisao/la: ↑04 jan 2025, 14:31Fulas poentu ja ti kazem, poslodavac ovo svakako nece osjetiti, nego ce radnici osjetiti i sistem, inflacija najveca u evropi iduce godine. Samo mi jednu stvar objasnite evo neko ko marsal ovdje ko je imo 40% vecu platu od minimalca, jel on zasluzuje da ima ponovo vecu platu za 40% ili da bude na minimalcu? Izjednacena je kompleksnost njegovog posla sa kompleksnoscu posla na minimalcu.feniksptica je napisao/la: ↑04 jan 2025, 14:26A tvoj komentar Ifro govori
I naravno neupitno se prijeti povećanjem cijena![]()

Pa nek zarade. Nemam ništa protiv. Ako želim uvijek sebi mogu oborit zdravstvenu grupu na sistematskom pa i ja obavljat niže kvalifikovane poslove.
Onog trenutka kad ne budem zadovoljan na svom poslu idem dalje i to je to.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
- JayCatwright
- Kontakt:
pa samo će se povećati plate svima, tako da čistačica i domar neće imati istu platu naprimjer, super
Ne mogu pljuvati bahate poslodavce a da ne spomenem bahatu i nesposobnu vlast.
Ljudi koji imaju platu pet milja izglasali su minimalac od sedam stoja, ne znam kako pored takvih političara očekivati neke normalne investitore.
Ljudi koji imaju platu pet milja izglasali su minimalac od sedam stoja, ne znam kako pored takvih političara očekivati neke normalne investitore.
sretan rodendan mihaelu sumaheru!
na aerodromu odmah iza rata smo mu dali da vozi masine dok je cekao avion! ljudina!
na aerodromu odmah iza rata smo mu dali da vozi masine dok je cekao avion! ljudina!
Sta ce futavi ekonomisti, sekta, bagra i lobisti. Zna Bošnjo sve.irfo je napisao/la: ↑04 jan 2025, 14:24Tvoj komentar je upravo pokazatelj sto smo neobrazovan i nepismen narod. **** struku bitno je sta narod kazebromazepam je napisao/la: ↑04 jan 2025, 14:07Vidiš kako su agresivni zadnjih pet dana zaštitnici robovlasnika potpomognuti medijima koji rade u službi poslodavaca, cilj je zastrašivanje običnih građana jer se udarilo na extra profit "privrednicima".Marsal je napisao/la: ↑04 jan 2025, 12:33Ali čovječe dragi doprinos se plaća na bruto, a ne na netto. To 70% je čisto izvrtanje stvari za neuke koji liste u životu nisu vidjeli.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat
-Beogradski sindikat
- muhamedhulk
- Kontakt:
Pozitivno je da ce sad biti manje „u koverti“ plate. Negativno je da ce se povecati doprinosi; tu ocekujem korekcije Vlade, ili subvencija manjih firmi ili neko smanjenje doprinosa na minimalnu platu.
A da poskupljuje sve, vec se osjeti. Vrtic otisao sa 265 na 315.
Ima neka subvencija trenutno, 50 KM popusta..
A da poskupljuje sve, vec se osjeti. Vrtic otisao sa 265 na 315.

NEMA NAZAD!
FC Bayern Rekordmeister!
Sarajevo šampion!
Dallas Cowboys!
Safet Sušić - najbolji igrač u historiji Sarajeva i BiH, najbolji selektor u historiji reprezentacije BiH!
FC Bayern Rekordmeister!
Sarajevo šampion!
Dallas Cowboys!
Safet Sušić - najbolji igrač u historiji Sarajeva i BiH, najbolji selektor u historiji reprezentacije BiH!
Ovo u KS ce vjerovatno napraviti da udovolje zahtjevima sindikata za onom osnovicom sto su im trazili, 425 KM cini mi se. Time bi vjerovatno na budzetu malo ko i imao ispod 1000 KM platu, ako bi slucajno i ostao neko ispod vjerovatno bi njima podigli na 1000 KM i to je to. Tako ja nesto kontam, mada nista nije sigurnoCiva je napisao/la: ↑04 jan 2025, 14:39Sto je najzalosnije vecina predstavnika tih poslodavaca su upravo onaj zadnji sljam robovlasnika koji bi da im i dalje radnici rade za 350KM. Takav je prvi onaj Smailbegovic, a onda vecina ovih kantonalnih i sindikalnih sa ublehasom Satorovicem na kraju. Svi su oni protiv prava radnika, jer je bitno da je njima dobro i da ne fali njihovom dupetu, a radnik je svakako broj na papiru.bromazepam je napisao/la: ↑04 jan 2025, 14:07Vidiš kako su agresivni zadnjih pet dana zaštitnici robovlasnika potpomognuti medijima koji rade u službi poslodavaca, cilj je zastrašivanje običnih građana jer se udarilo na extra profit "privrednicima".Marsal je napisao/la: ↑04 jan 2025, 12:33Ali čovječe dragi doprinos se plaća na bruto, a ne na netto. To 70% je čisto izvrtanje stvari za neuke koji liste u životu nisu vidjeli.
I sam radim zadnje tri godine kod jednog takvog kojem radnici generisu dobit od 5,5-7% na prihod koji je preko 10 mil KM. Ko zeli racunati zna da je to jako dobar poslovni rezultat uz jos minimalno 100k izvucenih para iz firme na druge nacine, koji su vec tu uracunati..
U te tri godine se nije sjetio nikada sam podici platu radnicima, nego je sve na neke individualne ili kolektivne zahtjeve popustao i sitne ustupke radio. Eh, sada ovom odlukom je vec receno da se prihodi moraju popraviti za cca 30% kako bi se opravdao rast plata, a to jedino kako mozes jeste kroz rast prodajnih cijena.
Upravo ona metodologija mislim da ce biti pogubna za veliki dio ovakvih Rahmana, jer onaj dobri dio zdrave konkurencije odavno ima plate preko 1000KM i mislim da ce uz blage kozmeticke promjene to lako iznivelisati, a ovamo ces ti kroz povecanje cijena postati nekonkurentan.
Evo postavljam pitanje zasto se naprimjer Bingo kao jedan od najvecih poslodavaca oglasio. Zato jer su mu radnici sa minimalnom platom skoro blizu ove nove minimalne plate i njemu to nece biti preveliki teret za iznijeti.
Samo dakle ovaj sljam od privatnika kojima je malo kamara bozija i koji radnika gleda kao broj na papiru se na ovo zali.
Ali gdje ce se jos pojaviti realan problem i koji ce mozda biti okidac za neke vece stvari je javni sektor. Vecina budzeta je vec usvojena i mislim da povecanja plata nisu planirana, a realno veliki broj NK radnika je tu ispod ove plate vec. Dizanjem plate tim radnicima na 1000KM, doci ce do prvih pobuna onih koji imaju start 1100-200, a velik je broj tih sluzbenika na pocetnom nivou sa tom platom, dovest ce do najezde odnosno lanca u kojem ce svi traziti povecanje plate za prvobitni iznos. Tu ce budzetski korisnici imati problem i kako ce se dalje otpetljati biti ce zanimljivo..
Svako dobro![]()
- PopravnaToljaga
- Kontakt:
Ja imam oko 1800+/- zavisi od mjeseca sve na račun, pa mi ovo dođe ko svejedno ,ali mislim da ce nastati niz belaja iako nisam neki ekonomista ,ipak je ove mjere donijela kao i neradnu nedjelju najgora vlada u historiji demokratije jbttuzlak1987 je napisao/la: ↑04 jan 2025, 14:46Ti koji vec imaju 1200 KM npr. imaju interni problem sa firmom. Njihovo je da li ce ostati u toj firmi ili ce da izadju na trziste rada.
Kompletni retardi. Veze sa zivotom nemaju. Nije uopste problem ova odluka, problem je metodologija i nacin kako su dosli do toga. Ovo da pitas premjera mora ti krenuti govoriti brojeve i parametre na koje su mislili, da poentira da su razmisljali i o negativnoj strani te mjere, kako ce to sve ublaziti i sanirati itd. A toga svega nema ga jer je populisticka mjera. Isto kao neradna nedelja gdje su ostavili niz problema a neke i dodatno napravili.PopravnaToljaga je napisao/la: ↑04 jan 2025, 20:43Ja imam oko 1800+/- zavisi od mjeseca sve na račun, pa mi ovo dođe ko svejedno ,ali mislim da ce nastati niz belaja iako nisam neki ekonomista ,ipak je ove mjere donijela kao i neradnu nedjelju najgora vlada u historiji demokratije jbttuzlak1987 je napisao/la: ↑04 jan 2025, 14:46Ti koji vec imaju 1200 KM npr. imaju interni problem sa firmom. Njihovo je da li ce ostati u toj firmi ili ce da izadju na trziste rada.
Nikad nisam mislio da cu ovo pisati ali vracaj Fadila iz zatvora, izgidosmo.
-Beogradski sindikat
-Beogradski sindikat
- kraljttbvb
- Kontakt:
O ovome ljudi ovdje stalno i pišu.muhamedhulk je napisao/la: ↑04 jan 2025, 19:36A da poskupljuje sve, vec se osjeti. Vrtic otisao sa 265 na 315.Ima neka subvencija trenutno, 50 KM popusta..
Kod nas privatni vrtić sa 6 zaposlenih će po ovoj novoj odluci svakog mjeseca imati veća izdvajanja za doprinose od 1 800 KM. Na godišnjem nivou to je, za njih, ogromnih 21 600 KM.
Kako drugačije da namire to nego povećanjem cijena vrtića.
I nije problem da tih 21 600 KM ode na subvencije vrtićima, nego je problem što će te pare otići na nove Tourane i Arteone u kojima će se vozati ove drkadzije na vlasti...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
Jbg kad su debilima poslodavci samo jahte, avioni a ne i vrtici i frizeri. Oni da imaju nesto spremljeno sta ce s vecim prilivom novca raditi i unaprijediti ekonomiju ima sve smisla ali jer nemaju onda nema nista smisla. Populisticka izjava u fazonu milja mora svima, ne moze se drugacije zivjeti. Sto ne digosmo na 5 milja onda, top nam svima, zajebali bi i Svicarsku.kraljttbvb je napisao/la: ↑04 jan 2025, 20:55O ovome ljudi ovdje stalno i pišu.muhamedhulk je napisao/la: ↑04 jan 2025, 19:36A da poskupljuje sve, vec se osjeti. Vrtic otisao sa 265 na 315.Ima neka subvencija trenutno, 50 KM popusta..
Kod nas privatni vrtić sa 6 zaposlenih će po ovoj novoj odluci svakog mjeseca imati veća izdvajanja za doprinose od 1 800 KM. Na godišnjem nivou to je, za njih, ogromnih 21 600 KM.
I nije problem da tih 21 600 KM ode na subvencije vrtićima, nego je problem što će te pare otići na nove Tourane i Arteone u kojima će se vozati ove drkadzije na vlasti...
Naredna mjera ce im biti, fali nam para ajmo ih vise stampati.
-Beogradski sindikat
-Beogradski sindikat
- PopravnaToljaga
- Kontakt:
Ne trebamo ići dalje od toga vepar (zamjenik premijera) na stranu to sto je BIA podvala u Federalnoj vladi čak i da nije , kloc je zavrsio izvjesni megatrend fakultet koji više i ne postoji,sta ocekivati od takvih ljudi nego da te vode u propastMadal je napisao/la: ↑04 jan 2025, 20:47
Kompletni retardi. Veze sa zivotom nemaju. Nije uopste problem ova odluka, problem je metodologija i nacin kako su dosli do toga. Ovo da pitas premjera mora ti krenuti govoriti brojeve i parametre na koje su mislili, da poentira da su razmisljali i o negativnoj strani te mjere, kako ce to sve ublaziti i sanirati itd. A toga svega nema ga jer je populisticka mjera. Isto kao neradna nedelja gdje su ostavili niz problema a neke i dodatno napravili.
Nikad nisam mislio da cu ovo pisati ali vracaj Fadila iz zatvora, izgidosmo.
https://fbihvlada.gov.ba/bs/ministarstv ... munikacija
Pa pogledaj biografiju u ove

Nema aposlutno radnog iskustva , savjetnica , savjetnica, ministrica ahahahhaa
Sve sto Niksic dotakne pretvara se u hrđu, napravit ce gore sranje nego 2014
Federalna neradna nedjelja će se izučavati na zapadnim univerzitetima, nigdje u svijetu ne postoji primjer gdje pola države radi pola ne radi.
Aferim tehnikoPrvo radno iskustvo u razdoblju od 31.05.2015. do 20.03.2016. godine, stekla je na radnom mjestu kao savjetnica ministra Federalnog ministarstva kulture i športa u Sarajevu.

I found freedom. Losing all hope was freedom.
- VensanKasel
- Kontakt:
Znači ti si da se povećaju plate , ali da se smanje doprinosi ?kraljttbvb je napisao/la: ↑04 jan 2025, 20:55O ovome ljudi ovdje stalno i pišu.muhamedhulk je napisao/la: ↑04 jan 2025, 19:36A da poskupljuje sve, vec se osjeti. Vrtic otisao sa 265 na 315.Ima neka subvencija trenutno, 50 KM popusta..
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 11 gostiju.