Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- PopravnaToljaga
- Kontakt:
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
https://www.klix.ba/biznis/finansije/za ... /240917098
https://www.klix.ba/biznis/finansije/fi ... /241008134
Evo idiotu sa Durmitora par pozitivnih linkova iz perioda vladavine trenutnih bogalja.
Za još crnije detalje ima ovdje: https://www.vrifbih.ba/izvjestaj/izvjes ... u/?lang=hr
Prvi sastanak vepra iz Konjica nakon što je postavljen za vlast bio je sa MMFom , institucija za kojom FBiH nije imala potrebe kada je došla do suficita. Danas se Vlada FBIH , mjesčno zadužuje po 50-60 miliona , ne da bi pravili autoputeve , nego da bi imali za plate i penzije.
Zaboravih dodat ; od 1. januara je skuplja struja za industriju
Evo idiotu sa Durmitora par pozitivnih linkova iz perioda vladavine trenutnih bogalja.
Za još crnije detalje ima ovdje: https://www.vrifbih.ba/izvjestaj/izvjes ... u/?lang=hr
Prvi sastanak vepra iz Konjica nakon što je postavljen za vlast bio je sa MMFom , institucija za kojom FBiH nije imala potrebe kada je došla do suficita. Danas se Vlada FBIH , mjesčno zadužuje po 50-60 miliona , ne da bi pravili autoputeve , nego da bi imali za plate i penzije.
Zaboravih dodat ; od 1. januara je skuplja struja za industriju
Evo kaze prof. Domazet na klixu, 688 miliona KM ce hajrovati budzet FBiH ovom uredbomPopravnaToljaga je napisao/la: ↑04 jan 2025, 23:18https://www.klix.ba/biznis/finansije/za ... /240917098
Ništa konkretno, osim senzacionalističkih naslova zelenog portala.
U aprilu mjesecu 2023 godine dug Federacije u odnosu na BDP je iznosio 24,9%, danas je 19,9%. Finansijski to iznosi preko 500 miliona maraka manji dug.
Prošle godine je budžet Federacije vratio preko milijardu maraka vanjskog duga.
Imali su "pravo" da se zaduže, da emituju obveznice, ali nisu.
Dakle, budžet Federacije je nikad veći i nikad stabilniji.
Kreditni rejting Federacije BiH je najveći u istoriji,
https://bankar.me/sp-dao-najvisi-kredit ... h-do-sada/
Nemoj mi kačiti te revizije iz 2023. godine, nisam ti ja Đipke i nemoj mi prosipati tu zelenu propagandu. Budžet je napokon prodisao i usmjerava se tamo gdje treba.
U aprilu mjesecu 2023 godine dug Federacije u odnosu na BDP je iznosio 24,9%, danas je 19,9%. Finansijski to iznosi preko 500 miliona maraka manji dug.
Prošle godine je budžet Federacije vratio preko milijardu maraka vanjskog duga.
Imali su "pravo" da se zaduže, da emituju obveznice, ali nisu.
Dakle, budžet Federacije je nikad veći i nikad stabilniji.
Kreditni rejting Federacije BiH je najveći u istoriji,
https://bankar.me/sp-dao-najvisi-kredit ... h-do-sada/
Nemoj mi kačiti te revizije iz 2023. godine, nisam ti ja Đipke i nemoj mi prosipati tu zelenu propagandu. Budžet je napokon prodisao i usmjerava se tamo gdje treba.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
- tuzlak1987
- Kontakt:
Jedino sto su zatekli je da su zatekli Fikreta i Fadila kako kradu preko respiratora.
- PopravnaToljaga
- Kontakt:
Godišnje ili mjesečno?
Svejedno je , bit će novca za nove Tesle jer su WV i Škoda prevaziđeni kao dio voznog parka organa FBiH
Stvar je dosta jednostavna , čak i kada ne bi ulazili u moralne kvalitete trenutne garniture(a najgori su od najgorih) , ljudi jednostavno i da hoće ne umiju. Gledaj ovog pokemona https://fbihvlada.gov.ba/bs/ministarstv ... e-politike , na stranu to što je difovac i niđe veze njegova struka sa radom i socijalnom politikom, čovjek je kroz karijeru bio ARANŽER robe yebote(to su ovi malo uljepšali riječima), kada odete u neki bingo i vidite unutar između polica štand od Violete ili Podravke i dijele vam cekere i promovišu prozivode, čovjek se time bavio i sada nam ministar.

Ovi gore ne mogu novu vrijednost napravit, jedino što preostaje je MMF, i ovako od jednom divlji dodatni nameti.
Idući korak ne bi me čudio da se desi da počnu tražiti način kako da naplate ulazak dijasporaca u BiH.
Godisnje, pod uslovom da ostane isti broj zaposlenihPopravnaToljaga je napisao/la: ↑04 jan 2025, 23:45Godišnje ili mjesečno?
Svejedno je , bit će novca za nove Tesle jer su WV i Škoda prevaziđeni kao dio voznog parka organa FBiH
Stvar je dosta jednostavna , čak i kada ne bi ulazili u moralne kvalitete trenutne garniture(a najgori su od najgorih) , ljudi jednostavno i da hoće ne umiju. Gledaj ovog pokemona https://fbihvlada.gov.ba/bs/ministarstv ... e-politike , na stranu to što je difovac i niđe veze njegova struka sa radom i socijalnom politikom, čovjek je kroz karijeru bio ARANŽER robe yebote(to su ovi malo uljepšali riječima), kada odete u neki bingo i vidite unutar između polica štand od Violete ili Podravke i dijele vam cekere i promovišu prozivode, čovjek se time bavio i sada nam ministar.Dok je bio ministar u KS syebao 4 mil KM na expo u Dubaiu ( tako se se zvalo u medijima, u suštini vodili žene na ekskurziju) , zamisli otišli u pustinju predstavljaju BiH , donijeli vunene čarape na štand
![]()
na 800sto stepeni u plusu.
Ovi gore ne mogu novu vrijednost napravit, jedino što preostaje je MMF, i ovako od jednom divlji dodatni nameti.
Idući korak ne bi me čudio da se desi da počnu tražiti način kako da naplate ulazak dijasporaca u BiH.
Profesor Domazet objasnio koliko je ovo u stvari odličan potez i ono što je najvažnije - održiv. Biće tu manjih korekcija jer je nemoguće sve predviditi u ovakvom fiskalnom sistemu, ali ništa ozbiljno.
Naravno da je ovo težak udarac za zelenu kriminalnu hobotnicu koja se sad svim silama bori da unizi ovaj potez, ali džaba kreče. Kad narod napokon osjeti novac, džaba će im biti svi spinovi i sve laži koje serviraju.
Naravno da je ovo težak udarac za zelenu kriminalnu hobotnicu koja se sad svim silama bori da unizi ovaj potez, ali džaba kreče. Kad narod napokon osjeti novac, džaba će im biti svi spinovi i sve laži koje serviraju.
Zadnja izmjena: Virtu4l, dana/u 04 jan 2025, 23:57, ukupno mijenjano 1 put.
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
- VensanKasel
- Kontakt:
E moj buraz , pa i @Avenija podržao Nikšića , samo ti ostaješ uz SDAPopravnaToljaga je napisao/la: ↑04 jan 2025, 23:45Godišnje ili mjesečno?
Stvar je dosta jednostavna , čak i kada ne bi ulazili u moralne kvalitete trenutne garniture(a najgori su od najgorih) , ljudi jednostavno i da hoće ne umiju. Gledaj ovog pokemona https://fbihvlada.gov.ba/bs/ministarstv ... e-politike , na stranu to što je difovac i niđe veze njegova struka sa radom i socijalnom politikom, čovjek je kroz karijeru bio ARANŽER robe yebote(to su ovi malo uljepšali riječima), kada odete u neki bingo i vidite unutar između polica štand od Violete ili Podravke i dijele vam cekere i promovišu prozivode, čovjek se time bavio i sada nam ministar.Dok je bio ministar u KS syebao 4 mil KM na expo u Dubaiu ( tako se se zvalo u medijima, u suštini vodili žene na ekskurziju) , zamisli otišli u pustinju predstavljaju BiH , donijeli vunene čarape na štand
![]()
na 800sto stepeni u plusu.

Doduše , treba i zato odati priznanje nije lako ...
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...
Pazi, ovo je prvi put u istoriji da se nešto napokon uradi za narod. Ovo je nešto što će osjetiti svaki građanin.
Ovdje su to uradili Milojko Spajić i njegov pokret Evropa sad, s tim da su oni uradili glupost i "ukinuli" su zdravstveno osiguranje da bi silom povećali minimalac, pa se to itekako osjetilo u zdravstvenom fondu. Ipak, na sljedećim izborima su razbili, jer narod ne zanima šta će biti sa zdravstvenim fondom, ljudi su dobili pare, potrošačka moć je skočila.
To je sad najveći problem za zelenu kriminalnu hobotnicu, jer onu gospođu što radi na trafici ne zanima šta će biti sa budžetom, ona će sad od ove razlike da plaća ratu kredita, a ostaće joj "stara" čitava plata.
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
- PopravnaToljaga
- Kontakt:
Pajdo kad bi donijeli uredbu da se moraju gradit džamije na svakih 100 metara i tada bi red bio da se bude protiv. Ovo što sada imamo su (polu)bošnjački kerovi koji su na vlast došli tako što su sa Hrvatima preglasali svoje sunarodnjake, radi šake vlasti, neoprostivo.VensanKasel je napisao/la: ↑04 jan 2025, 23:57E moj buraz , pa i @Avenija podržao Nikšića , samo ti ostaješ uz SDA![]()
Ne znam koji je aveniji motiv , vjerovatno ima platu manju od 1k maraka. Ova odredba nije loša je će pospiješiti povratak u RS, mnogi će poslodavci sjedište firmi prebacivati u RS radi manjih nameta/poreza/doprinosa iako je i u njih minimalna 900KM, a radnici će ići za njima.
- tuzlak1987
- Kontakt:
Uredba je dobra jer ce sponzori ridjobradog imati manje novca da ga poguraju. Biti ce pred izbore cisca okolina, manje kupovine glasova i plakata ridjobradog qovneta.
- PopravnaToljaga
- Kontakt:
U RS nema doprinosa poslodavca iz bruta, ali ima obavezni doprinos radnika od 0,4% iz neta za poplave, nesreće, itd.
u RS je kompletna plata oporezovana, nema neoporezivog toplog obroka ni prevoza. U RS je lični odbitak 1000, porez na dohodak 8%, a doprinos na zdravstvo 10,5%. Ugovori moraju biti na bruto.
Oko 300 KM manje troškova na platu od 1000 NETO ima privrednik u arSU nego privrednik u Federacije. Ne bi me čudilo da mnogi Rahmani iz Tešnja , Gračanice itd itd prebacuju sjedišta firmi u Doboj , jbg 30 radnika x300 x12 mjeseci, dovoljno njima.
u RS je kompletna plata oporezovana, nema neoporezivog toplog obroka ni prevoza. U RS je lični odbitak 1000, porez na dohodak 8%, a doprinos na zdravstvo 10,5%. Ugovori moraju biti na bruto.
Oko 300 KM manje troškova na platu od 1000 NETO ima privrednik u arSU nego privrednik u Federacije. Ne bi me čudilo da mnogi Rahmani iz Tešnja , Gračanice itd itd prebacuju sjedišta firmi u Doboj , jbg 30 radnika x300 x12 mjeseci, dovoljno njima.
Ovdje ce najvise najebati mikro i mala preduzeca. Sredne i velike firme su svakako imale vecinu zaposlenih cije plate su prelazile 1000KM svakako tako da oni to nece ni osjetiti toliko. Ako se dobro sjecam, Bingo je prosle ili pretposle godine govorio da svi zaposleni imaju minimalno 1000KM. Nebitno.
Imam tri jarana koji su mikro i male firme. Jedan jaran ima jednog zaposlenog na bijelo (njega) i sad mu je namet jos 680KM. Doduse, sam sebi placa tako da ce malo vise doprinosa morati platiti al opet njemu pare ostaju. Drugi jaran ima pet zaposlenih na bijelo. Njemu je ovo vec malo veci udar. u pitanju je proizvodnja gdje je imao jeftinu radnu snagu ali nema sanse da mu je ostajalo par hiljada mjesecno. On je odlucio povecati cijene finalnog proizvoda pa sta bude. Nema srca nikoga otpustiti jer mu radnici trebaju, ali nije bio spreman za toliki trosak. On vec mora stvoriti 7-8000 mjesecno samo za radnike. Treci jaran ima cak 13 zaposlenih a vec je poslovao na margini. On definitivno zatvara firmu i radi na crno.
To je neki moj (polu) bliski krug ljudi i kako su oni ovo dozivjeli. Moj stav je da je drzava naglo podigla minimalnu platu. Ovo je trebalo uraditi u tri navrata po 100-200KM da se ljudi mogu prilagoditi i progutati.
Ovako zelene botine prave neku svoju računicu, pa ih onda poseru po glavi u komentarima.
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
Kako prosjecan sdaovac vidi ekonomiju u se na se i podase tako su tridesetak godina izbjegavali uzimati jeftine kredite sa minimalnom kamatom za razvoj infrastrukture jer tu se ne mozes ugraduti kao kad das hediju borackim i ostalim udruzenjimaPopravnaToljaga je napisao/la: ↑05 jan 2025, 00:11Pajdo kad bi donijeli uredbu da se moraju gradit džamije na svakih 100 metara i tada bi red bio da se bude protiv. Ovo što sada imamo su (polu)bošnjački kerovi koji su na vlast došli tako što su sa Hrvatima preglasali svoje sunarodnjake, radi šake vlasti, neoprostivo.VensanKasel je napisao/la: ↑04 jan 2025, 23:57E moj buraz , pa i @Avenija podržao Nikšića , samo ti ostaješ uz SDA![]()
Ne znam koji je aveniji motiv , vjerovatno ima platu manju od 1k maraka. Ova odredba nije loša je će pospiješiti povratak u RS, mnogi će poslodavci sjedište firmi prebacivati u RS radi manjih nameta/poreza/doprinosa iako je i u njih minimalna 900KM, a radnici će ići za njima.
I ovo narod ce prelaziti u rs da vidim ko ce iz Sarajeva prenijeti svoje penziono i zdravstveno u rs da ima manju penziju i losiju zdravstvenu zaštitu, pa jbt iz bolnice Kasindo šalju na kcus sami doktori da se lijece a ti pricas da ce neko sutra iz federalnog Sarajeva dići papire i otici prijaviti se u lukavicu

Ko je ova ameba? Koji joj je bio prethodni nick? Ili jedan od prethodnih, jer ne sumnjam da ih je imao na desetine.
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
- PopravnaToljaga
- Kontakt:
1) Zdravstveno se plaća prema mjestu prebivališta , nebitno što ti je firma iz RS ,ako si iz TK , platiti će ti doprinos u ZZO Tuzlanskog kantona , penziono da ono ide u budžet PCa.
2) radnici mogu svirat qrcu ili dati otkaz ako im poslodavac odluči prebaciti sjedište firme u PC, on sebi ganja olakšice nije mu bitno je li radniku bitno što PIO/MIO uplaćuje u PC.
3) Bolesno je braniti vlast koja ne može da popravi 200 metara pruge i koja se isto obnavlja iz donacija.
2) radnici mogu svirat qrcu ili dati otkaz ako im poslodavac odluči prebaciti sjedište firme u PC, on sebi ganja olakšice nije mu bitno je li radniku bitno što PIO/MIO uplaćuje u PC.
3) Bolesno je braniti vlast koja ne može da popravi 200 metara pruge i koja se isto obnavlja iz donacija.
ma onaj judd kako je vec isao nick i ko bi vise to i propratio, kad vidis to da ismijava odlazak na EXPO i saniranje blamaze koja bi nastala da nam se drzava nije tamo pojavila

A taj.
Još mu ja odgovaram kao da je normalan.

Još mu ja odgovaram kao da je normalan.

Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
- PopravnaToljaga
- Kontakt:
I dan danas osjetimo ekonomski boost tog Expo-a,investicije se mjere u milijardama, UAE investitori su dobili privatni terminal za sebe na aerodromu Sarajevo kako bi lakše dolazili i završavali biznise. Letovi za Dubai su 21 euro i postali su omiljena destinacija svih društvenih slojeva iz BiH.
Osim što su razne žene , sekretarice , ljubavnice šta već bile na besplatnom izletu u Emirate, nepovratno nam syebana 4mil budžetskih para,(štand pokupili na Lukomiru i donijeli u Dub) najveći fijasko je doživljen time što nam je samo povećana količina bijelog praha na ulicama KS upravo nakon tog expoa.
Teže se oporaviti od toga nego od ovih 4 mil bačenih para.

Osim što su razne žene , sekretarice , ljubavnice šta već bile na besplatnom izletu u Emirate, nepovratno nam syebana 4mil budžetskih para,(štand pokupili na Lukomiru i donijeli u Dub) najveći fijasko je doživljen time što nam je samo povećana količina bijelog praha na ulicama KS upravo nakon tog expoa.
Teže se oporaviti od toga nego od ovih 4 mil bačenih para.
Nesposobnost federalne vlade i druga Nikšića se najbolje vidi na primjeru Donje Jablanice.
Ljudi i nakon 3 mjeseca nemaju gdje, vlada ne daje apsolutno nikakve odgovore.
Nadam se da će na smetljiste historije kao i SDA.
Ljudi i nakon 3 mjeseca nemaju gdje, vlada ne daje apsolutno nikakve odgovore.
Nadam se da će na smetljiste historije kao i SDA.
Trenutno korisnika/ca: alemsa, bavariapivo, rio_Ferdy88 i 11 gostiju.