Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Marsal
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la Marsal » 06 jan 2025, 17:58

slika

slika

De jarane odluči se, je li treba ili ne treba? Ili treba ovih po 600 maraka što ih možeš ucjenjivat kad ne daj Bože zatraže godišnji i regres.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Slatinash_7
Kontakt:

Post Postao/la Slatinash_7 » 06 jan 2025, 17:59

kraljttbvb je napisao/la:
06 jan 2025, 17:56
Popiša se prof.dr. Ante Domazet na ove mjere vlade, sad kad je gostovao na N1.

Kaže svi iz vlade hvale odluku, a odmah počeli pričati o subvencijama. Ako je dobra odluka, što će vam subvencije :salut:

I on reče što i ovdje zadnjih dana pise raja koja se razumije u ekonomiju - vlada se hvali odlukom o minimalnoj plati, a supacki puni budzet preko povecanja doprinosa...
Pa Tesla milijarde subvencija dobio od države, VW grupacija isto, jel to sad što oni rade ne valja? subvencije i jesu da se premosti nekako taj jaz između stvarno velikih kompanija koje mogu izdržati ova povećanja i malih koje vjerovatno ne mogu..
Slatina Bog i batina

Fukare Slatina i Modra blatina

Vjeverica777
Kontakt:

Post Postao/la Vjeverica777 » 06 jan 2025, 17:59

Nema tu priče ako ne možeš za par radnika platiti i ovolike doprinose koji su trenutno veliki, pa zatvori i radi za toliko. Nije se nitko oglašavao sto je godinama minimalna plaća bila po 450 maraka, troškovi su rasli konstantno , realno minimalna plaća bi trebala biti i 1500 maraka. Nisu se bunili poslodavci kad su plaćali po 150 maraka doprinosa unazad nekoliko godina. A da ne pričamo o ostalim stvarima, minimalni porez na dobit i 0 poreza na dividende što je i omogućilo ovolike nekretnine po Jadranu i planinama...

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 06 jan 2025, 18:00

sljivo je napisao/la:
06 jan 2025, 17:50
Problem je mislim do same države i sistema po kojem sve funkcioniše jer i ma koliko bezazleni zakoni i mjere bili, u neuredjenom drustvu iste mogu da naprave kontra efekat. Pripreme i teren za odredjene odluke i zakone se moraju pripremati na svim nivoima i u svim sektorima. Kod nas to nije slucaj. Vidjeli smo u koroni o koliko samo lokaliziranih i pausalnih odluka i mjera je pricano i na kraju donoseno a trebali bi da vaze za sve i svasta.
Nekad zakoni trebaju da poguraju drustvo naprijed, i na silu, ako treba. Neko ce propast, naravno, ali ce drustvo u prosjeku da bude bolje. Mnogi zakoni tako rade. Upratio sam godinama koliko je samo zakona u svijetu doneseno a da su unesrecili mnoge, ali generalno ispadne dobro kasnije, za sve. Americki predjsednik kad donese zakon zaskici odmah 1000 banki i preduzeca, ali za njih 50000 bude progres. Jbg, tako drustvo funkcionise, i gleda se prosjek a ne da je svakom dobro, to nije moguce svakako. Na kraju opet se iznadje neki model da i one koji se unesrece da to prevazidju i da to ih to egzistencijalno ne ugrozi. Tako da ne znam, nisam pametan. Generalno vjerujem i zakone, jer kad bi svak mislio i odredjivo kako njemu valja mi jos iz pecine ne bi makli.
Apsolutno si upravu da zakoni moraju gurati naprijed drustvo i da nikad ne moze biti dobro za sve.
Ali da li mislis da je ovo zakon donesen pracen mjerama rasta drzave ili preko noci uveden? Jesu li razmisljali o saniranju stete i posljedica? Jesu li pratili ikakve ekonomske parametre ili trazili misljenje strucnjaka? Da li je normalno da 70% plate radnika ide drzavi u drzavi gdje su vec izdavanja na drzavni aparat preopterecena i gdje dobijamo ocajnu uslugu i odnos prema covjeku u drzavnim institucijama? Da li su razmatrali vise nacina da se obracunaju sa ljigavim poslodavcima i kovertama pa nakon duboke analize shvatili da je ovo najbolji nacin?

I kljucno je pitanje, s obzirom da je odgovor negativan na sva prethodna. Da li je to nacin na koji se treba voditi drzava i donositi zakoni? P.s. i na ovo pitanje je negacija odgovor.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 06 jan 2025, 18:02

Po meni najvise je nahebo onaj privatnik koji je zavodio minimalac a ostatak davao na ruke/crno (pa tako krao od svih, prao pare i sta sve ne). A njih je mnogo sudeci prema tome koliko se sve uzhebalo. Ako je ovo mjera koja ce to (pokusati) razvaliti onda je neka.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 06 jan 2025, 18:03

sljivo je napisao/la:
06 jan 2025, 18:02
Po meni najvise je nahebo onaj privatnik koji je zavodio minimalac a ostatak davao na ruke/crno (pa tako krao od svih, prao pare i sta sve ne). A njih je mnogo sudeci prema tome koliko se sve uzhebalo. Ako je ovo mjera koja ce to (pokusati) razvaliti onda je neka.
Ne laje kuca radi sela nego radi sebe.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 06 jan 2025, 18:04

Da je vise od 30% poslodavaca iz privatnog sektora uplatio onu neoprezivu pomoc pa da povjerujes da se oni brinu za bilo šta osim za ssebe
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 06 jan 2025, 18:05

sljivo je napisao/la:
Moj rodjak bio pred potpisom za prvi posao u struci na minimalac, sav sretan i on i familija, naravno s mogucnosti rasta nakon par mjeseci. Poslije zakona poslodavac javlja da mu ne moze isplatiti to od pocetka i da trazi novog poslodavca.
Drugi primjer je par sitnih poslodavaca sto mi s jezom u ocima govore ne znam kako cu brate ovo izgurati, moram dizati cijene a nisu poslodavci sto imaju vile, jahte i avione. I svaki racun izdaju (nema koverte) Nije normalno to jbg.
-Beogradski sindikat

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 06 jan 2025, 18:09

A sto su ti mali morali dizat cijene evo 5 godina konstantno.

Za cudo Božije za svako disanje cijena imaju opravdanja samo za povećanje plate imaju kontra opravdanja
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 06 jan 2025, 18:09

sljivo je napisao/la:
Slazem se, onaj ko je krenuo pogresnim putem od starta i stavio citavu firmu na minimalac je sada dosao u situaciju kao da je svima dao povecanje plata od npr 20%. To mu je udarac ali sam je kriv. Mora primiti taj udarac i prilagoditi se kao da je to nesto normalno. Da je radio od starta postenije brze bi ovo prebrodio.

A ima takvih firmi koje rade milionske poslove.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 06 jan 2025, 18:18

Slazem se da ce biti tesko za neke, dosta ce firmi usporiti (gazda ce zaposliti 3 umjesto 4 radnika, ili otpustiti u tom omjeru) al sta da se radi. U ratu izgine pet levata koji nisu imali stele/srece da srede da ne idu na prvu liniju, a 1000 drkaca prezivi i ljetuje do 80te godine. Koga zaboli, neke stvari se moraju odraditi, i bolne su.
Ni meni se ne svidjaju nagli skokovi u odlukama, sto govori da nesto u osnovi ne valja, al jel treba da se nikad to ne pomjera? Sad sam pogubljen od raznih analiza pa ne mogu reci sta mislim da ce to donijet ali od neceg se mora krenuti. I rekao sam, ako ce to shebat ove perace para i kradljivce nasih penzija onda neka.

Vjeverica777
Kontakt:

Post Postao/la Vjeverica777 » 06 jan 2025, 18:21

Ovo je dugoročno sigurno dobar potez i kraj priče. Svaki početak je težak, ali neka .

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 06 jan 2025, 18:22

Madal je napisao/la:
06 jan 2025, 18:05
sljivo je napisao/la:
Moj rodjak bio pred potpisom za prvi posao u struci na minimalac, sav sretan i on i familija, naravno s mogucnosti rasta nakon par mjeseci. Poslije zakona poslodavac javlja da mu ne moze isplatiti to od pocetka i da trazi novog poslodavca.
Drugi primjer je par sitnih poslodavaca sto mi s jezom u ocima govore ne znam kako cu brate ovo izgurati, moram dizati cijene a nisu poslodavci sto imaju vile, jahte i avione. I svaki racun izdaju (nema koverte) Nije normalno to jbg.
Da li su tih par sitnih poslodavaca uplatili svojim radnicima neoporezivu pomoć ? Čisto sumnjam ;)
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 06 jan 2025, 18:26

VensanKasel je napisao/la:
06 jan 2025, 18:22

Da li su tih par sitnih poslodavaca uplatili svojim radnicima neoporezivu pomoć ? Čisto sumnjam ;)
E nez jbg nisam ih pitao. Znam da je sve po PSu sa racunima, da su dugogodisnji radnici vecinom tu, da nemaju vile preko tudje grbace i da gule i rade zajedno sa radnicima da se ni ne primjeti da su poslodavci.
-Beogradski sindikat

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 06 jan 2025, 18:28

sljivo je napisao/la:
06 jan 2025, 18:18
Slazem se da ce biti tesko za neke, dosta ce firmi usporiti (gazda ce zaposliti 3 umjesto 4 radnika, ili otpustiti u tom omjeru) al sta da se radi. U ratu izgine pet levata koji nisu imali stele/srece da srede da ne idu na prvu liniju, a 1000 drkaca prezivi i ljetuje do 80te godine. Koga zaboli, neke stvari se moraju odraditi, i bolne su.
Ni meni se ne svidjaju nagli skokovi u odlukama, sto govori da nesto u osnovi ne valja, al jel treba da se nikad to ne pomjera? Sad sam pogubljen od raznih analiza pa ne mogu reci sta mislim da ce to donijet ali od neceg se mora krenuti. I rekao sam, ako ce to shebat ove perace para i kradljivce nasih penzija onda neka.
Pa u sustini si upravu i onda se i slazemo. Mene nervira sto smo sklanjali zelene termine da bi mi dosli ovi koji bez ikakvih analiza, metodologija, parametara lupaju odluke pa onda cemo vidjet sta ce bit. Krupnim stvarima se igraju a totalne su neznalice i diletanti i uopste ni ne traze pomoc strucnijih. Drugima haman dobro ali meni nije dovoljno da "samo nisu zeleni" vec da pored toga i nisu totalni retardi i debili. O drzavi i ekonomiji nam racuna vode ljudi koji veze o zivotu nemaju to je meni najgore i zabrinjavajuce.
-Beogradski sindikat

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 06 jan 2025, 18:29

Madal je napisao/la:
sljivo je napisao/la:
I ovo je druže zamjena teza.

Ti ljudima daješ platu, isplacujes regres, plaćaš porez, i onda ti vlada kaže de još neku pomoć ljudima isplati.

Može li vlada ista tu pomoći?

Neradnicima sa budžeta za nerad dali dobre plate i još im isplaćuju po milju maraka svake godine.

Mogli bi nekad i zaobići budzetlije, a po milju isplatiti meni, tebi, rudarima i ostalima koji samo uplaćuju i od kojih se konstantno uzima, a ništa ne dobijaju...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 06 jan 2025, 18:31

Na prvom mom razgovoru za posao lik mi je rekao cifru od 1700 KM i rekao rasporedi. Koliko tebi, koliko drzavi. Kontam ako kazem 1300 meni 400 drzavi, bicu na minimalcu, imacu penziju 315 kermi i necu moc tablete kupit. A na 1000, 700 imt cu 400 penzije, stonje opet razlika, koja je u ta doba bitna. Znaci od sebe sam ukro, ukrao sam od sebe starijeg kad mi bude trebalo zarad mladjeg kad sam u snazi i zdravlju. Rekoh meni moje, drzavi njeno. To je jedan slucaj, kad privatnik ostavlja opciju da ti biras. Zamisli sad opcije kad ti privantik kaze 1000, ti sretan, a onda ti uplati 7 a u koverti donese 3. Onda si ukro od sebe, i ti i gazda ti. On te je jos i prisilio. On voza kajena a ti klija, ako i to mozes. I onda jos kad dodjes u penziju prc. Takvi ljudi koji to rade treba da propadnu, i ako je ovo to, neka je.

Vjeverica777
Kontakt:

Post Postao/la Vjeverica777 » 06 jan 2025, 18:37

kraljttbvb je napisao/la:
06 jan 2025, 18:29
Madal je napisao/la:

I ovo je druže zamjena teza.

Ti ljudima daješ platu, isplacujes regres, plaćaš porez, i onda ti vlada kaže de još neku pomoć ljudima isplati.

Može li vlada ista tu pomoći?

Neradnicima sa budžeta za nerad dali dobre plate i još im isplaćuju po milju maraka svake godine.

Mogli bi nekad i zaobići budzetlije, a po milju isplatiti meni, tebi, rudarima i ostalima koji samo uplaćuju i od kojih se konstantno uzima, a ništa ne dobijaju...
Cuj ljudima daješ platu....ova je najjača do sada, plaćaš porez , pa gdje se to još radi?

JohnCleese
Kontakt:

Post Postao/la JohnCleese » 06 jan 2025, 19:09

Madal je napisao/la:
sljivo je napisao/la:
Bog pogledao rođaka.
Spasio se na vrijeme.
Nije problem u slijepim vođama, problem je u slijepim sljedbenicima.

Svabo je to...

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 06 jan 2025, 19:14

Nije patriotski plaćati poreze.
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Amazon [Bot], enobarca, StevieG8 i 6 gostiju.