De jarane odluči se, je li treba ili ne treba? Ili treba ovih po 600 maraka što ih možeš ucjenjivat kad ne daj Bože zatraže godišnji i regres.
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Pa Tesla milijarde subvencija dobio od države, VW grupacija isto, jel to sad što oni rade ne valja? subvencije i jesu da se premosti nekako taj jaz između stvarno velikih kompanija koje mogu izdržati ova povećanja i malih koje vjerovatno ne mogu..kraljttbvb je napisao/la: ↑06 jan 2025, 17:56Popiša se prof.dr. Ante Domazet na ove mjere vlade, sad kad je gostovao na N1.
Kaže svi iz vlade hvale odluku, a odmah počeli pričati o subvencijama. Ako je dobra odluka, što će vam subvencije![]()
I on reče što i ovdje zadnjih dana pise raja koja se razumije u ekonomiju - vlada se hvali odlukom o minimalnoj plati, a supacki puni budzet preko povecanja doprinosa...
Apsolutno si upravu da zakoni moraju gurati naprijed drustvo i da nikad ne moze biti dobro za sve.sljivo je napisao/la: ↑06 jan 2025, 17:50Problem je mislim do same države i sistema po kojem sve funkcioniše jer i ma koliko bezazleni zakoni i mjere bili, u neuredjenom drustvu iste mogu da naprave kontra efekat. Pripreme i teren za odredjene odluke i zakone se moraju pripremati na svim nivoima i u svim sektorima. Kod nas to nije slucaj. Vidjeli smo u koroni o koliko samo lokaliziranih i pausalnih odluka i mjera je pricano i na kraju donoseno a trebali bi da vaze za sve i svasta.
Nekad zakoni trebaju da poguraju drustvo naprijed, i na silu, ako treba. Neko ce propast, naravno, ali ce drustvo u prosjeku da bude bolje. Mnogi zakoni tako rade. Upratio sam godinama koliko je samo zakona u svijetu doneseno a da su unesrecili mnoge, ali generalno ispadne dobro kasnije, za sve. Americki predjsednik kad donese zakon zaskici odmah 1000 banki i preduzeca, ali za njih 50000 bude progres. Jbg, tako drustvo funkcionise, i gleda se prosjek a ne da je svakom dobro, to nije moguce svakako. Na kraju opet se iznadje neki model da i one koji se unesrece da to prevazidju i da to ih to egzistencijalno ne ugrozi. Tako da ne znam, nisam pametan. Generalno vjerujem i zakone, jer kad bi svak mislio i odredjivo kako njemu valja mi jos iz pecine ne bi makli.
Ne laje kuca radi sela nego radi sebe.sljivo je napisao/la: ↑06 jan 2025, 18:02Po meni najvise je nahebo onaj privatnik koji je zavodio minimalac a ostatak davao na ruke/crno (pa tako krao od svih, prao pare i sta sve ne). A njih je mnogo sudeci prema tome koliko se sve uzhebalo. Ako je ovo mjera koja ce to (pokusati) razvaliti onda je neka.
Moj rodjak bio pred potpisom za prvi posao u struci na minimalac, sav sretan i on i familija, naravno s mogucnosti rasta nakon par mjeseci. Poslije zakona poslodavac javlja da mu ne moze isplatiti to od pocetka i da trazi novog poslodavca.sljivo je napisao/la: ↑06 jan 2025, 18:02Po meni najvise je nahebo onaj privatnik koji je zavodio minimalac a ostatak davao na ruke/crno (pa tako krao od svih, prao pare i sta sve ne). A njih je mnogo sudeci prema tome koliko se sve uzhebalo. Ako je ovo mjera koja ce to (pokusati) razvaliti onda je neka.
Slazem se, onaj ko je krenuo pogresnim putem od starta i stavio citavu firmu na minimalac je sada dosao u situaciju kao da je svima dao povecanje plata od npr 20%. To mu je udarac ali sam je kriv. Mora primiti taj udarac i prilagoditi se kao da je to nesto normalno. Da je radio od starta postenije brze bi ovo prebrodio.sljivo je napisao/la: ↑06 jan 2025, 18:02Po meni najvise je nahebo onaj privatnik koji je zavodio minimalac a ostatak davao na ruke/crno (pa tako krao od svih, prao pare i sta sve ne). A njih je mnogo sudeci prema tome koliko se sve uzhebalo. Ako je ovo mjera koja ce to (pokusati) razvaliti onda je neka.
Da li su tih par sitnih poslodavaca uplatili svojim radnicima neoporezivu pomoć ? Čisto sumnjamMadal je napisao/la: ↑06 jan 2025, 18:05Moj rodjak bio pred potpisom za prvi posao u struci na minimalac, sav sretan i on i familija, naravno s mogucnosti rasta nakon par mjeseci. Poslije zakona poslodavac javlja da mu ne moze isplatiti to od pocetka i da trazi novog poslodavca.sljivo je napisao/la: ↑06 jan 2025, 18:02Po meni najvise je nahebo onaj privatnik koji je zavodio minimalac a ostatak davao na ruke/crno (pa tako krao od svih, prao pare i sta sve ne). A njih je mnogo sudeci prema tome koliko se sve uzhebalo. Ako je ovo mjera koja ce to (pokusati) razvaliti onda je neka.
Drugi primjer je par sitnih poslodavaca sto mi s jezom u ocima govore ne znam kako cu brate ovo izgurati, moram dizati cijene a nisu poslodavci sto imaju vile, jahte i avione. I svaki racun izdaju (nema koverte) Nije normalno to jbg.
E nez jbg nisam ih pitao. Znam da je sve po PSu sa racunima, da su dugogodisnji radnici vecinom tu, da nemaju vile preko tudje grbace i da gule i rade zajedno sa radnicima da se ni ne primjeti da su poslodavci.VensanKasel je napisao/la: ↑06 jan 2025, 18:22
Da li su tih par sitnih poslodavaca uplatili svojim radnicima neoporezivu pomoć ? Čisto sumnjam![]()
Pa u sustini si upravu i onda se i slazemo. Mene nervira sto smo sklanjali zelene termine da bi mi dosli ovi koji bez ikakvih analiza, metodologija, parametara lupaju odluke pa onda cemo vidjet sta ce bit. Krupnim stvarima se igraju a totalne su neznalice i diletanti i uopste ni ne traze pomoc strucnijih. Drugima haman dobro ali meni nije dovoljno da "samo nisu zeleni" vec da pored toga i nisu totalni retardi i debili. O drzavi i ekonomiji nam racuna vode ljudi koji veze o zivotu nemaju to je meni najgore i zabrinjavajuce.sljivo je napisao/la: ↑06 jan 2025, 18:18Slazem se da ce biti tesko za neke, dosta ce firmi usporiti (gazda ce zaposliti 3 umjesto 4 radnika, ili otpustiti u tom omjeru) al sta da se radi. U ratu izgine pet levata koji nisu imali stele/srece da srede da ne idu na prvu liniju, a 1000 drkaca prezivi i ljetuje do 80te godine. Koga zaboli, neke stvari se moraju odraditi, i bolne su.
Ni meni se ne svidjaju nagli skokovi u odlukama, sto govori da nesto u osnovi ne valja, al jel treba da se nikad to ne pomjera? Sad sam pogubljen od raznih analiza pa ne mogu reci sta mislim da ce to donijet ali od neceg se mora krenuti. I rekao sam, ako ce to shebat ove perace para i kradljivce nasih penzija onda neka.
I ovo je druže zamjena teza.VensanKasel je napisao/la: ↑06 jan 2025, 18:22Da li su tih par sitnih poslodavaca uplatili svojim radnicima neoporezivu pomoć ? Čisto sumnjamMadal je napisao/la: ↑06 jan 2025, 18:05Moj rodjak bio pred potpisom za prvi posao u struci na minimalac, sav sretan i on i familija, naravno s mogucnosti rasta nakon par mjeseci. Poslije zakona poslodavac javlja da mu ne moze isplatiti to od pocetka i da trazi novog poslodavca.sljivo je napisao/la: ↑06 jan 2025, 18:02Po meni najvise je nahebo onaj privatnik koji je zavodio minimalac a ostatak davao na ruke/crno (pa tako krao od svih, prao pare i sta sve ne). A njih je mnogo sudeci prema tome koliko se sve uzhebalo. Ako je ovo mjera koja ce to (pokusati) razvaliti onda je neka.
Drugi primjer je par sitnih poslodavaca sto mi s jezom u ocima govore ne znam kako cu brate ovo izgurati, moram dizati cijene a nisu poslodavci sto imaju vile, jahte i avione. I svaki racun izdaju (nema koverte) Nije normalno to jbg.![]()
Cuj ljudima daješ platu....ova je najjača do sada, plaćaš porez , pa gdje se to još radi?kraljttbvb je napisao/la: ↑06 jan 2025, 18:29I ovo je druže zamjena teza.VensanKasel je napisao/la: ↑06 jan 2025, 18:22Da li su tih par sitnih poslodavaca uplatili svojim radnicima neoporezivu pomoć ? Čisto sumnjamMadal je napisao/la: ↑06 jan 2025, 18:05
Moj rodjak bio pred potpisom za prvi posao u struci na minimalac, sav sretan i on i familija, naravno s mogucnosti rasta nakon par mjeseci. Poslije zakona poslodavac javlja da mu ne moze isplatiti to od pocetka i da trazi novog poslodavca.
Drugi primjer je par sitnih poslodavaca sto mi s jezom u ocima govore ne znam kako cu brate ovo izgurati, moram dizati cijene a nisu poslodavci sto imaju vile, jahte i avione. I svaki racun izdaju (nema koverte) Nije normalno to jbg.![]()
Ti ljudima daješ platu, isplacujes regres, plaćaš porez, i onda ti vlada kaže de još neku pomoć ljudima isplati.
Može li vlada ista tu pomoći?
Neradnicima sa budžeta za nerad dali dobre plate i još im isplaćuju po milju maraka svake godine.
Mogli bi nekad i zaobići budzetlije, a po milju isplatiti meni, tebi, rudarima i ostalima koji samo uplaćuju i od kojih se konstantno uzima, a ništa ne dobijaju...
Bog pogledao rođaka.Madal je napisao/la: ↑06 jan 2025, 18:05Moj rodjak bio pred potpisom za prvi posao u struci na minimalac, sav sretan i on i familija, naravno s mogucnosti rasta nakon par mjeseci. Poslije zakona poslodavac javlja da mu ne moze isplatiti to od pocetka i da trazi novog poslodavca.sljivo je napisao/la: ↑06 jan 2025, 18:02Po meni najvise je nahebo onaj privatnik koji je zavodio minimalac a ostatak davao na ruke/crno (pa tako krao od svih, prao pare i sta sve ne). A njih je mnogo sudeci prema tome koliko se sve uzhebalo. Ako je ovo mjera koja ce to (pokusati) razvaliti onda je neka.
Drugi primjer je par sitnih poslodavaca sto mi s jezom u ocima govore ne znam kako cu brate ovo izgurati, moram dizati cijene a nisu poslodavci sto imaju vile, jahte i avione. I svaki racun izdaju (nema koverte) Nije normalno to jbg.