ŠB.TRN je napisao/la:Mislim da je osnova svakog od ovih bivsih nogometasa bio mali nogomet.Na ulici se najbolje nauci i primati loptu i dodavati i sve ostalo.Treneri to samo malo usavrse.Tko danas igra nogometa/fudbala po ulici nitko.Ode na trening posle toga zabije se u kladionicu,pa pokera,pa slota,pa mallo binga,kerova i misli da je neki nogometas faca.Zidan je uvijek govorio da je najvise naucio igrajuci na ulici,danas iako ima i terena nitko ne igra.Igraju oni veterani po 50 godina ,i to je to!!!MOZAK je napisao/la:Gledam ove stare utakmice veleza, pa sve se pitam zasto nema danas takvih virtuoza.
Nije samo stvar sa velezom, vec i sarajevom, zeljeznicarom, hajdukom, dinamom...
Danas imamo profesionalaca koji izgledaju stvarno smjesni. Osnovne stvari su primanje lopte, dodavanje, nabacivanje...
Znam da je rat doprinio dosta, naravno, ali rat je poodavno zavrsio, i nebi se vise trebali nato oslanjati.
Nije mi jasno sta se radi na tim treninzima, u mladim selekcijama. Danas se cini mi se vise posvecuje paznja fizickoj spremi nego radu sa loptom.
Najzalije je kad vidim mladu reprezentaciju, momci jedva trce..da ne govorim o primanju lopte, nabacivanju.
Mislim da se mnogo vise paznje treba usmjeriti na mlade uzraste.
Smjesno mi je kada nasi komentatori nekoga nazivaju talentom, a covjeku 25 godina.
Kako su uspjeli pjanic, medunjanin, dzeko, ibisevic, salihovic...svi su oni bili mladi, pa sta su postigli.
Dzeko nebi nikad uspio da nije otiso iz zelje.
Cini mi se da ovi nasi ljudi neznaju stvarati igrace.![]()
E bogami slažem se u potpunosti s vama. Sve što kažete je istina što nekom i smeta. Ali evo ja sam dobio kasetu finala kupa maršala tita iz 1986 i ponekad je navijem da gledam. Ma to su virtuozi, pogotovo u sredini terena, ma karabegu nisi mogao loptu uzeti jedino da uleti tenk i da ga gađa, krila da i ne govorim. A što je danas fudbal slab, pa evo moje mišljenje. Ja sam išao na neke naše utakmice i najveći problem je DUPLI PAS nikoga ne zna odigrati interesantno, zatim centaršutevi, ma ko da hljeba nemaju u sebi, dodavanja, izvođenje kornera, ma imam osjećaj kao da bježe od lopte, a da danas ne samo u BiH, već i šire igraju manekeni i šarlatani, slažem se. Zato treba pokrenuti te turnire na ulici, pa tek onda očekivati nešto. Mislite da su nekdašnji fudbaleri imali bolje uslove - šipak, naravno da nisu ali su zato znali s loptom, a ovi imaju skoro sve pa ne znaju. E šta je razlog, valjda leži u njihovim mozgovima.......