Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

avenija
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la avenija » 08 jan 2025, 14:22

Eto Husariću sad možeš prestati kmečati jer odluka neće ni po koju cijenu biti ni povučena ni mijenjana.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 08 jan 2025, 14:22

Koliko je poslodavcima stalo do radnika najbolje govori podatak koliko je njih isplaćivalo neoporezovani dodatak plati tokom prošle godine. Tu sva kulnjava poslodavaca treba da stane

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 08 jan 2025, 14:28

Al su na klixu zavladali botovi ovo je nevidjeno
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 08 jan 2025, 14:31

Potom je pročitao listu top 50 poslodavaca u Federaciji, njihovu dobit i prijavljene plate direktora.

"Imamo firmu koja ima dobit 75 miliona, direktor je prijavljen na 651 KM. Onda imamo firmu s dobiti 15,9 miliona, direktor prima 722 KM. Dalje, 14,5 miliona dobit - 930 KM plata direktoru. To su vam ovi što protestuju. Razumijete li o kakvim brojkama govorimo? Ljudi, ovo nije sračunato ni protiv koga, nego da pomognemo radnicima. Dosta je varanja, dosta je koverti, dosta je 'dam ti, pa mi onda vratiš'. Ljudi moji, hoćemo li se boriti protiv toga? Evo, mi hoćemo", kazao je.

:opaopa:
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

ExEsPerac
Kontakt:

Post Postao/la ExEsPerac » 08 jan 2025, 14:37

Wanderson je napisao/la:
08 jan 2025, 14:15
ExEsPerac je napisao/la:
08 jan 2025, 14:14
Wanderson je napisao/la:
08 jan 2025, 14:08
Najbolje bi bilo da je press konferencija pocela tako da Vojin Mijatovic nabroji 10 predmeta i profesora s Megatrenda, pa da onda idemo dalje recimo da se objasne zbog cega su najveci doprinosi u FBiH u odnosu na zemlje regiona i zasto je veca bruto plata u FBiH nego u nekim zemljama EU.

O daljim temama mogli bi u maju kad se srusi ekonomija FBiH. :bih: :bih:
Ili npr da se objasne zasto je najmanji porez na dobit u regionu...
Evo recu ti ja, zato sto ima malih milion fiktivnih firmi povezanih s vladajucim strukturama koje imaju 1,2 zaposlenih, a dobit visemilionsku kroz tendere, pa ne zele krasti sami od sebe i svojih jataka.
Slazem se,i to svi poslodavci takodje znaju,ali niko se o tom ne buni i nikom to ne smeta jer svima pase. Znaci nema veze sto se mulja dok je meni dobro,al kad se pocne muljat a meni lose onda vlada ne valja i onda se dize glas

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 08 jan 2025, 14:38

jel ovo avenija podržava Trojku....

ok sunce nije slucajno
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.

Poligon10
Kontakt:

Post Postao/la Poligon10 » 08 jan 2025, 14:39

Radio sam u takvoj firmi koja ima 1.500+ zaposlenih, a gdje su direktori prijavljeni na 800 i 900 KM, ja sam dobijao cca 900KM sveukupno na račun ostalo koverta.Dobit firme je desetine miliona godišnje. I sad bih ja trebao da se solidarišem sa takvim robovlasnicima i da žalim nekoga što će platiti 700 KM državi? To je samo jedan primjer, a gdje su ostali?

Naravno da treba pomoći manjim privrednicima, da treba riješiti fiskalne reforme, ali za ovakve gorenavedene primjere ne bih nikad ništa mijenjao. Rak rana našeg društva.

mma_hz
Kontakt:

Post Postao/la mma_hz » 08 jan 2025, 14:49

[/b]Nevezano za sve kako poslodavce nije Boga strah da na ovim cijenama ljudima daju platu ispod 1 500.Kako misle sa ovim minimalcima ti ljudi zive kad odu u penziju obitelj vam hebem.
Zadnja izmjena: mma_hz, dana/u 08 jan 2025, 14:49, ukupno mijenjano 1 put.
FK SARAJEVO.

FROM THE RIVER TO THE SEA PALESTINE WILL BE FREE.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 08 jan 2025, 14:49

Neko neki dan napisa da mu ja zao frizera.

Ovdje lik podigao sa 6 na 8 KM sisanje. Ok da je to sisanje pola sata, ono kad ti frizerka svaku dlaku posebno osisa, ali ovo je ono vojnicko sisanje sa masinom, lik te zavrsi za 5 minuta.

On i pomocnik mu, mjesecno ce vise placati drzavi 600 KM doprinosa, a sebi ce u dzep strpati 2 milje vise...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Confiance
Kontakt:

Post Postao/la Confiance » 08 jan 2025, 14:50

Sva sustina price je da je minimalac trebao biti i veci, tipa 1200 KM ili cak i veci pa pratiti stanje u ovoj godini, a po potrebi revidirati uredbu ili nakon pola godine ili 2026. A onda uvesti smanjenje doprinosa, na neki rang koji bi donio punjenje budzeta u onom rangu koji bi omogucavao porast penzija prvenstveno, a zatim i plata u javnom sektoru priblizno velicini ocekivanog porasta u privatnom sektoru.

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 08 jan 2025, 14:51

ExEsPerac je napisao/la:
08 jan 2025, 14:37
Slazem se,i to svi poslodavci takodje znaju,ali niko se o tom ne buni i nikom to ne smeta jer svima pase. Znaci nema veze sto se mulja dok je meni dobro,al kad se pocne muljat a meni lose onda vlada ne valja i onda se dize glas
Bolje da su povecali porez na dobit, uveli porez na nekretnine i tako popunili rupe u budzetu. Zasto nisu? Pa zato sto njih ima u te dvije kategorije.

Ovo je najgori moguci potez koji ce dovesti do kolapsa ekonomije, boli Niksica qrac sto osnovne zivotne namirnice skacu, a ne bi ga bolio da on i njegovi moraju dati porez na nekretnine kojih sigurno ima u izobilju.

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 08 jan 2025, 14:51

kraljttbvb je napisao/la:
08 jan 2025, 14:49
Neko neki dan napisa da mu ja zao frizera.

Ovdje lik podigao sa 6 na 8 KM sisanje. Ok da je to sisanje pola sata, ono kad ti frizerka svaku dlaku posebno osisa, ali ovo je ono vojnicko sisanje sa masinom, lik te zavrsi za 5 minuta.

On i pomocnik mu, mjesecno ce vise placati drzavi 600 KM doprinosa, a sebi ce u dzep strpati 2 milje vise...
Sad ce ga dici na 10 a mozda i na 12.
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 08 jan 2025, 14:52

lol šišanje će sad u sarajevu poskupit na 30 maraka
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.

xinxee
Kontakt:

Post Postao/la xinxee » 08 jan 2025, 14:52

Vratite nam Fadila i respiratore, manje nas koštaju neg trojka.

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 08 jan 2025, 14:53

feniksptica je napisao/la:
08 jan 2025, 13:47
O tome koliko su poslodavci pohlepni govori da su i sebi uplaćivali minimalac vecinja njih...samo d asto manje mora dat drzavi
kad je kolega davao otkaz u firmi u jer radi 9 godina a na minimalac prijavljen ,njemu gazda rece pa sto kukas i ja sam na minimalcu i pokaza mu izvod.
a ne vidi sto ima milion i po u autima,3 miliona u stanovima,vikendice te koliko vec ustedjevine.

kao sto neko rece i ja njih treba da zalim sad,evo sad cu...

eto rekli su ljudi da ce pomoci obrtnicima ,ovi sto imaju do 3 radnika jel.

samo su malo napravili faul u ovim izvjestajima gdje znaju da direktori imaju po 600 km platu a dobit milionska ,jer to je za inspekcije i kazne a oni samo pustili to,nije to stanje od juce prekuce nego zadnjih 30 godina.Sad su javno rekli da znaju za to a nisu nista ucinili

ovo mi izgleda kao svadja vlasti i privatnika ,de da mi uzimamo a ovi drugi daj da mi uzimamo

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 08 jan 2025, 14:57

Alma Ras 1100 radnika dobit proslogodisnja 3mil i 100 hiljada KM, nova uredba donosi mu namete vece za skoro 4mil godisnje.

Znaci kljuc u bravu, prodaj masine, prostore nesto u prodaju nesto u zakup i to je to.

Ko ce odgovarati za 1100 porodica koje ce ostati bez posla, ako vlasnik odluci da zatvori firmu?

Gifron
Kontakt:

Post Postao/la Gifron » 08 jan 2025, 14:58

xinxee je napisao/la:
08 jan 2025, 14:52
Vratite nam Fadila i respiratore, manje nas koštaju neg trojka.
Izjava svakog robovlasnika u ovoj divnoj drzavi :bih:
Jedan grad, jedna ljubav!

bob
Kontakt:

Post Postao/la bob » 08 jan 2025, 14:58

avenija je napisao/la:
08 jan 2025, 14:31
Potom je pročitao listu top 50 poslodavaca u Federaciji, njihovu dobit i prijavljene plate direktora.

"Imamo firmu koja ima dobit 75 miliona, direktor je prijavljen na 651 KM. Onda imamo firmu s dobiti 15,9 miliona, direktor prima 722 KM. Dalje, 14,5 miliona dobit - 930 KM plata direktoru. To su vam ovi što protestuju. Razumijete li o kakvim brojkama govorimo? Ljudi, ovo nije sračunato ni protiv koga, nego da pomognemo radnicima. Dosta je varanja, dosta je koverti, dosta je 'dam ti, pa mi onda vratiš'. Ljudi moji, hoćemo li se boriti protiv toga? Evo, mi hoćemo", kazao je.

:opaopa:
da se razumijemo smatram da su vecina poslodavca **** i lopovi a to im je sve omogucila i iste je j napravila prosla vlast a i ova al ovo je logicno i ovo bi svi mi radili da smo vlasnici, zasto bi sebe prijavio na deset milja i placao 41.5% kad imas zakonsku mogucnost da platis 10% i sebe nagradis … ja kazem smanjenjem dolrinosa u fbih bi se omogucilo i svim radnicima povecanje plate sad da li bi to poslodavac iskoristio samo za dodatni profit i zadrzao identicnu platu i placao manje je druga stvar al bi se dala mogucnost za povecanjem i konkurentnost na trzistu rada bi bila veca …

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 08 jan 2025, 15:06

feniksptica je napisao/la:
08 jan 2025, 13:47
O tome koliko su poslodavci pohlepni govori da su i sebi uplaćivali minimalac vecinja njih...samo d asto manje mora dat drzavi
Nemoj se ljutiti, ali što se tiče ove teme, niko ga ne lupa ko ti zadnjih dana. Ne znam koji te je privatnik zakinuo i zasto ih toliko mrzis, ali to ti ne daje za pravo da bezveze lupas.

Privatnik koji je po zakonu sebi morao uplacivati doprinose na platu od 850 KM (prije 10-ak godina je toliki bio federalni prosjek), a radnici uplacivao doprinose na minimalac od 430 KM, na kraju im ista penzija :salut:

Nije ovo Njemačka da pa ti sracunaju koliko si uplatio sebi doprinosa i skontaju koliko će ti vratiti para (kolika će ti biti penzija), nego BiH gdje svu razliku uzmu ovi na vlasti i razbacuju se parama ko da im je babovina...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 08 jan 2025, 15:12

Wanderson je napisao/la:
08 jan 2025, 14:57
Alma Ras 1100 radnika dobit proslogodisnja 3mil i 100 hiljada KM, nova uredba donosi mu namete vece za skoro 4mil godisnje.

Znaci kljuc u bravu, prodaj masine, prostore nesto u prodaju nesto u zakup i to je to.

Ko ce odgovarati za 1100 porodica koje ce ostati bez posla, ako vlasnik odluci da zatvori firmu?
Pa ne samo Alma Ras, već komplet ta industrija lease poslova, u tekstilu ili bilo kojem drugom segmentu. Poslovi su dolazili u BiH zbog jeftine radne snage, pa su se Boss odijela šila u Travniku. Sad kad ta radna snaga poskupi, super za žene koje to šiju, ako zadrže posao, ali vrlo je vjerovatno da će biti isplativije sve prebaciti nazad u Bangladeš i ćao. Imaš veću minimalnu platu, ali nemaš posao. Ili će se, ako bude sreće, prebaciti u RS, pa će umjesto Travnika ta odijela šiti žene iz Dervente.

U svakom slučaju će ovo sve biti jako zanimljivo, ne bih bio u koži onima na koje novi zakon utiče.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: AshburtonG, VivaLaStella i 16 gostiju.