Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Virtu4l
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la Virtu4l » 08 jan 2025, 22:54

TefalTava je napisao/la:
08 jan 2025, 22:43
gledaj samo kako su se Šimići prodali da su natjerali dns svoje radnike da idu slikati dole po Jablanici i da im to bude udarna vijest nekoliko sati nakon 1 mjeseca i osam dana od početka obnove pruge gdje je zavrseno 60% posla :bow:

Iznad sam napisao Maršalu zašto je to tako, postali su svjesni ozbiljnosti situacije i kad ovo zažiti, nemaju oni šta više tražiti.

Sad je važno u ove dvije godine počistiti ti ih iz institucija jer tu crpe dobar dio sigurnih glasova.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

denimb
Kontakt:

Post Postao/la denimb » 08 jan 2025, 22:54

Ja danas malo obisao pogon proizvodnje da vidim razmisljanja, ovi ispod minimalca sretni, ovi majstori na masinama, koji ih stvarno i steluju i prave programe za njih imaju sad oko 1100KM platu, kazu ako ce nama ostati ovako jbt ta razlika, daj i meni metlu da metem neka radi ovo ko hoce, zasto stalno pod pritiskom da gubim zivce?

I to boli ove poslodavce pa zato i kmece ovoliko.

PopravnaToljaga
Kontakt:

Post Postao/la PopravnaToljaga » 08 jan 2025, 22:55

JayCatwright je napisao/la:
08 jan 2025, 22:42
LegendKiller je napisao/la:
08 jan 2025, 22:41
08 jan 2025, 22:34

Nije tačno.

Godina i dvije je, odnosno dvije i cetiri za apsolutnu
U pravu je Marsal, dvije i tri godine je relativna zastara, a apsolutna je kada prođe duplo vremena od relativne, dakle 4 i 6 godina.
Nije tacno, kod ZOBS-a se primjenjuje Zakon o prekrsajima BiH, a ne FBiH.
Dobio kaznu za parkiranje na invalidsko , nema vertikalnog znaka valjda ima onaj na asfaltu, a i to je upitno(bilo metar snijega nisam vidio, a ionako bi parkiro i da sam vidio). Kreteni od komšija mi zvali organe gonjenja , 200 KM kazna)
Eto znači za 5 godina mogu opet rahat registrovat , do tad ce bit na nekom drugom

Pensioner26
Kontakt:

Post Postao/la Pensioner26 » 08 jan 2025, 22:55

avenija je napisao/la:
08 jan 2025, 19:14
Skoci gorivo na 3.5 KM svi povecaju cijene sutradan za 20%.
Za godinu dana gorivo se vrati na 2.5 KM cijene ostanu iste. Niko ne pomisli vratiti cijene na realno stanje.
Ne želim ispasti ko Numan sada, ali to je tako i u Njemackoj. Gorivo se snizilo, cijene su ostale iste. Ne patimo samo mi od tog sindroma, pretpostavljam da je u većini svijeta tako. Pare su slatke.

LegendKiller
Kontakt:

Post Postao/la LegendKiller » 08 jan 2025, 23:00

na papiru bi bilo tako ali u praksi nije baš. Imaš u Zakonu o prekršajima BIH član 8.
(1) Postupajući po prekršajima propisanim zakonom ili drugim propisom Bosne i Hercegovine, sudovi primjenjuju odgovarajući zakon o prekršajima koji je u primjeni u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine, te primjenjuju materijalno-pravne propise i krivične odredbe zakona ili propisa Bosne i Hercegovine koji propisuju prekršaj.
U praksi ti entitetski sudovi sude po entitetskim propisima kada entitetski organ podnosi prekršaji nalog. Ovaj Zakon BIH je u primjeni kada BIH institucije podnose naloge npr. kada UIO napiše kaznu po Zakonu o PDv-u, gdje je i zakon i institucija na novu BIH.
Ovo je bila neka praksa dok sam radio sa prekršajima, u zadnjih par godine ne radim ih baš, možda ima drugačija praksa.
Iako mi nije jasno zašto su različiti rokovi, jer je i u RS kao i u Zakonu BIH, samo FBIH odstupa.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 08 jan 2025, 23:00

E ovo su ti poslodavci, koji su dio zelene mašinerije,

Firma iz Sarajeva koja je najavila otkaze zbog povećanja minimalca ima zvanično dva prijavljena radnika

Kompanija ANI-BH d.o.o. Sarajevo, čija vlasnica i direktorica Aida Džabija-Dacić tvrdi da zapošljava 52 radnika, izazvala je buru u javnosti najavom masovnih otkaza zbog povećanja minimalne plate na 1.000 KM neto, odnosno 1.744 KM bruto.

Džabija-Dacić je izjavila da će zbog ove odluke Vlade FBiH biti primorana otpustiti polovinu zaposlenih jer, kako kaže, "nema te matematike" koja bi omogućila isplatu dodatnih 17.000 KM poreza.

Međutim, zvanični podaci govore potpuno drugačiju priču. Prema dostupnim informacijama, ova firma ima prijavljena samo dva radnika. Dodatno, u 2023. godini ANI-BH d.o.o. ostvarila je prihod od skoro 250.000 KM, što dodatno potkopava tvrdnje o nemogućnosti ispunjavanja zakonskih obaveza.

slika
Postavlja se pitanje: Ko koga ovdje pokušava obmanuti? Ako firma ima samo dva prijavljena radnika, na osnovu čega direktorica tvrdi da će otpustiti 26 zaposlenih?

Je li riječ o neistinitim tvrdnjama kako bi se prikazali kao žrtve povećanja minimalne plate, ili postoje neprijavljeni radnici? Ako je to slučaj, ne samo da su ove izjave manipulativne, već potencijalno otkrivaju kršenje zakona o radu i poreznih propisa.

Zašto vlasnica firme "zapomaže" ako zvanični podaci ukazuju da nema 52 radnika? Jesu li njene tvrdnje pokušaj pritiska na vlast ili jednostavno skretanje pažnje s drugih problema u poslovanju?

Ovaj slučaj ne otvara samo pitanje poslovanja ANI-BH d.o.o., već i šire teme o tome koliko poslodavaca koristi mjere poput povećanja minimalne plate kao alibi za vlastite propuste ili nelegalne prakse.
Voli te tvoje Sarajevo.

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 08 jan 2025, 23:01

08 jan 2025, 23:00

na papiru bi bilo tako ali u praksi nije baš. Imaš u Zakonu o prekršajima BIH član 8.
(1) Postupajući po prekršajima propisanim zakonom ili drugim propisom Bosne i Hercegovine, sudovi primjenjuju odgovarajući zakon o prekršajima koji je u primjeni u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine, te primjenjuju materijalno-pravne propise i krivične odredbe zakona ili propisa Bosne i Hercegovine koji propisuju prekršaj.
U praksi ti entitetski sudovi sude po entitetskim propisima kada entitetski organ podnosi prekršaji nalog. Ovaj Zakon BIH je u primjeni kada BIH institucije podnose naloge npr. kada UIO napiše kaznu po Zakonu o PDv-u, gdje je i zakon i institucija na novu BIH.
Ovo je bila neka praksa dok sam radio sa prekršajima, u zadnjih par godine ne radim ih baš, možda ima drugačija praksa.
Iako mi nije jasno zašto su različiti rokovi, jer je i u RS kao i u Zakonu BIH, samo FBIH odstupa.
Drugacije je sad sigurno, to ti garantujem.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 08 jan 2025, 23:07

Ovo su im trenutni kadrovi i budućnost partije, pored Zahiragića i sličnih,

Sve što je iole valjalo je napustilo tu stranku, oni danas nemaju kadrove da popune pozicije portira a kamoli neke ozbiljnije funkcije.
Voli te tvoje Sarajevo.

PopravnaToljaga
Kontakt:

Post Postao/la PopravnaToljaga » 08 jan 2025, 23:08

@legendkillee , čim se baviš u praksi, imam za tebe jedno pitanje ovako nasljedne prirode da vidim sta mislis kakav bi bio epilog haha

LegendKiller
Kontakt:

Post Postao/la LegendKiller » 08 jan 2025, 23:10

Virtu4l je napisao/la:
E ovo su ti poslodavci, koji su dio zelene mašinerije,

Firma iz Sarajeva koja je najavila otkaze zbog povećanja minimalca ima zvanično dva prijavljena radnika

Kompanija ANI-BH d.o.o. Sarajevo, čija vlasnica i direktorica Aida Džabija-Dacić tvrdi da zapošljava 52 radnika, izazvala je buru u javnosti najavom masovnih otkaza zbog povećanja minimalne plate na 1.000 KM neto, odnosno 1.744 KM bruto.

Džabija-Dacić je izjavila da će zbog ove odluke Vlade FBiH biti primorana otpustiti polovinu zaposlenih jer, kako kaže, "nema te matematike" koja bi omogućila isplatu dodatnih 17.000 KM poreza.

Međutim, zvanični podaci govore potpuno drugačiju priču. Prema dostupnim informacijama, ova firma ima prijavljena samo dva radnika. Dodatno, u 2023. godini ANI-BH d.o.o. ostvarila je prihod od skoro 250.000 KM, što dodatno potkopava tvrdnje o nemogućnosti ispunjavanja zakonskih obaveza.

slika
Postavlja se pitanje: Ko koga ovdje pokušava obmanuti? Ako firma ima samo dva prijavljena radnika, na osnovu čega direktorica tvrdi da će otpustiti 26 zaposlenih?

Je li riječ o neistinitim tvrdnjama kako bi se prikazali kao žrtve povećanja minimalne plate, ili postoje neprijavljeni radnici? Ako je to slučaj, ne samo da su ove izjave manipulativne, već potencijalno otkrivaju kršenje zakona o radu i poreznih propisa.

Zašto vlasnica firme "zapomaže" ako zvanični podaci ukazuju da nema 52 radnika? Jesu li njene tvrdnje pokušaj pritiska na vlast ili jednostavno skretanje pažnje s drugih problema u poslovanju?

Ovaj slučaj ne otvara samo pitanje poslovanja ANI-BH d.o.o., već i šire teme o tome koliko poslodavaca koristi mjere poput povećanja minimalne plate kao alibi za vlastite propuste ili nelegalne prakse.
ovo je po meni dobro i što će ogoliti do kostiju ove naše kvazi elite, ugledne privrednike, uspješne poduzetnike. Uspješni su oni ali u varanju države. Varaš državu gdje god možeš, pa onda kukaš kako od države nemaš pomoći. Danas baš sa jednim advokatom pričam, kuka lik samo što nije počeo plakati, a znam da dobro radi i ima lovu. Naravno i on i saradnici prijavljeni oko minimalca, pa sada mora dio koji mu je ostao ipak dati državi. Nekako mi baš bilo drago zbog njega i takvih.
Niko ne pita kako je poslodavcima koji su plaćali sve uredno, koji nisu ni imali radnika ispod 1000 KM. Nikšić je ubleha od premijera, ali ovo je odlična odluka.

LjumanM95
Kontakt:

Post Postao/la LjumanM95 » 08 jan 2025, 23:20

08 jan 2025, 23:01

Drugacije je sad sigurno, to ti garantujem.
Član 8

(Propisi koji se primjenjuju)

(2) Na sva opšta materijalnopravna pitanja prekršajnog zakonodavstva, koja nisu propisana Glavom II ovog Zakona, primjenjuje se zakon o prekršajima koji je u primjeni u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine, kao primjenjivo pravo suda koji vodi postupak.

A članom 22. u glavi II ZOP BiH je propisana zastara, tako da bi se trebao primjenjivati državni zakon za zastaru, iako u većini slučajeva u praksi sudovi primjenjuju entitetski zakon. Ova odredba državnog dođe kao specijalna. Mislim da ima itekako ima osnova i za žalbu i za apelaciju ako dođe do pogrešne primjene materijalnog prava.

Dakle, godinu od počinjenja prekršaja iz ZOOBSa nastupa zastara pokretanja postupka, ako ne dođe do prekida zastare.
Zadnja izmjena: LjumanM95, dana/u 08 jan 2025, 23:21, ukupno mijenjano 1 put.
Ja pogođen nisam, ni umro ni pao, samo sam morao skočiti dole, nastaviću tačno tamo gdje sam stao, izroniće stari za one što ga vole... FKBB 1947

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 08 jan 2025, 23:20

08 jan 2025, 23:10
Niko ne pita kako je poslodavcima koji su plaćali sve uredno, koji nisu ni imali radnika ispod 1000 KM. Nikšić je ubleha od premijera, ali ovo je odlična odluka.

Po meni je ovo odluka koja ima potencijal da uradi mnogo više. Za početak će se iskristalisati i "pročistiti" poslodavci, odnosno suzbiti siva i crna zona, ali nakon toga moraju doći neke olakšice za one koji su uredni, što će se ne sumnjam i desiti. Entitet se mora odreći jednog dijela kolača u korist poslodavaca.

Ova reforma se morala desiti, ma koliko bila bolna. S tim da ja ne žalim poslodavce i one koji određuju cijene, to što rade posljednjih godina je prevazišlo sve granice ljudske pohlepe i bahatosti. Cijene su otišle previsoko i nikad ih više niko neće vratiti u neko normalno stanje.
Voli te tvoje Sarajevo.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 08 jan 2025, 23:31

Isak smatra da bi se donijela bolja odluka da je Nikšić prisustvovao sjednici: Ja sam za platu od 1.500 KM
:bow: :bih:
I found freedom. Losing all hope was freedom.

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 08 jan 2025, 23:41

Ma neka i ne valja ova odluka,ja kad vidim da moj gazda kuka meni nešto oko srca milo i lijepo.

Plata na kovertu,pomoći nema,regres se potpises ne dobiješ, godisnje odmora samo on kad ti odobri,nikad ne znaš imaš li 21 dan,20,15 samo se njegova evidencija pika,platnu listu ne dobiješ nikad,samo potpises...

I pola ih je ovakvih što kuka preko medija, javno ljudi priznavaju da su utajili porez da su bili na 600km a imovina preko 7miliona

Samo deri Niksicu, nisam za tebe nikad glasao ali ako pored ove odluke zaustavis i rast cijena, imaš moj glas pa makar bio i sds

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 08 jan 2025, 23:42

Virtu4l je napisao/la:
08 jan 2025, 22:52
Trojka je dvije godine bila pasivna, sad kreću u ofanzivu i ove dvije godine će ići sa populizmom, sa platama, penzijama, sa infrastrukturom oko koje će se dizati hajp i zeleni će džaba krečiti.
Sto su dvije godine bili pasivni? Zasto branimo vlast koja je od 4 dvije godine pasivna a druge dvije najavljuje ofanzivu za koju cemo vidjeti kakva ce biti?
A da, tebi je cinjenica da se budzet povecao zbog inflacije nebitna :rol:

I gore pljujes po kadrovskoj politici sda sto si upravu a trojka pokazuje totalni fijasko u toj istoj politici. I njihovi su kadrovi zivi uzas.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 08 jan 2025, 23:56

Ništa ljepše nego gledat ih kako se koprcaju. :ljepota:
Voli te tvoje Sarajevo.

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 08 jan 2025, 23:59

Retarde, živiš u CG.
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE

chily-rz
Kontakt:

Post Postao/la chily-rz » 09 jan 2025, 00:00

baboedindzeko09 je napisao/la:
08 jan 2025, 23:59
Retarde, živiš u CG.
Ako ga ova milja ne vrati u šeher teško da će išta drugo.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 09 jan 2025, 00:03

Evo i traumatiziranih. :ljepota:
Voli te tvoje Sarajevo.

chily-rz
Kontakt:

Post Postao/la chily-rz » 09 jan 2025, 00:07

Virtu4l je napisao/la:
09 jan 2025, 00:03
Evo i traumatiziranih. :ljepota:
Pusti etikete nego pričaj realno, šta će ovo suštinski promjeniti u društvu? Jel dovoljno samo po sebi za neki obrt u priči gdje omladina masovno odlazi bilo gdje drugo?

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: tiketoke, tobaccos i 4 gosta.