Generalno najvise volim forumase kao sto si TIbraco je napisao/la: ↑15 jan 2025, 08:48Madžid Šošić
Potrudit ću se da vam analitički predstavim pojačanja, krenimo od Šošića. Za početak ću općenito reći šta mislim o njegovom dolasku.
Šošić bi mogao biti dar s neba kao i Al Jaber u smislu na način koji je došao. Hipotetički da je Šošić nikad nije bio igrač Hajduka, već da je sve vrijeme bio igrač Radomlja, sa onako dobrim brojkama i statistikom u 2 uzastopne sezone (pogotovo što je to uradio sa 20 godina), on bi se 100% prodao u puno bolju ligu od slovenske i bosanske. Slobodna Dalmacija je prije nekoliko mjeseci pisala o interesu ekipa iz Švicarske, Turske, Rusije i Poljske za Šošića.
Njemu je nesreća to što je bio igrač Hajduka koji mu nije minute dao i to ga jedino kočilo da napravi iskorak, a to je ujedno i naša sreća jer kao što rekoh na početku posta to nam je bukvalno dar s neba način na koji je takav igrač došao kod nas.
Mislim da ima potencijal da može igrati u boljim ligama, zapravo upravo taj ešalon koji je i Slobodna Dalmacija navela Švicarske, Turska, Rusija, Poljska itd. Ne zaboravimo da je samo prije pola godine Šošić bio odličan u slovenskoj ligi.
Sad krećemo sa analitičkim dijelom. Da bih dočarao koliko je dobar bio prošle sezone, pripremio sam određene grafike.
Na prvoj grafici ćete vidjeti koliko je dobar bio u određenim kategorijama za koje smatram da su bitne za njega kao ofanzivca pa sam ih zato odabrao za ovu grafiku.
*napomena: plava boja znači da je igrač elitan u toj kategoriji (top10% igrača lige), zelena znači da je iznadprosječan u toj kategoriji (11-35% igrača lige) i žuta znači da je prosječan u toj kategoriji (36-66% igrača lige).Sve kategorije su per 90 minutes, odnosno koliko prosječno po utakmici ima naprimjer šuteva ili ključnih dodavanja itd. Brojke na grafici znače koliko je procentualno bolji u toj kategoriji od ostalih igrača u toj ligi. Naprimjer u kategoriji Shots koja je plava što znači da je elitan u toj kategoriji, vidimo broj 91 što znači da je bolji od 91% igrača u ligi u kategoriji Shots per 90 minutes.
U svrhu poređenja, za uzorak na grafici su uzeti samo špicevi koji su odigrali minimalno 900 minuta u slovenskoj ligi prošle sezone jer je i Šošić najveći broj odigrao kao neki mobilni špic, mada je jako približan broj utakmica i koje je odigrao kao krilo i ofanzivni vezni:
Ono što raduje je da je iznadprosječan i elitan u većini kategorija među špicevima.
Iz kategorije Shots (per 90 minutes), vidimo da uzima veliki broj šuteva po utakmici u poređenju s ostalim napadačima.
Iz kategorije Progressive carries (per 90 minutes), vidimo da je elitan u progresiji lopte, odnosno vrhunski pomjera loptu prema protivničkom golu kroz osvajanje većih distanci terena na protivičkoj polovini kroz trk ili dribling što zahtjeva dobru kontrolu lopte, probija protivnički linije i slično. Brojka od 95 u Progressive carries pokazuje da je bolji od 95% igrača lige u toj kategoriji, odnosno da se on nalazi u top5% igrača u ligi u toj kategorij. Imate ovdje objašnjeno detaljnije Progressive carries:
Vidimo da je jako dobar i u kategoriji Dribble Success%., što znači da smo dobili dobrog driblera.
Kategorija Smart pass je objašnjena ovdje:
Kategorija Progressive pass je objašnjena ovdje:
npxG je non-penalty expected goals. odnosno xG koji ne uključuje penale, a expected assists per 90 categoriju ne treba posebno objašnjavat, kao ni cross completion.
Sad prelazimo na još neke zanimljive grafike koje sam pripremio za slovensku ligu iz prošle sezone.
Prva pokazuje koliko zapravo ogroman procenat šuteva uzima Šošić (Šošićev kružić se nalazi skroz desno na slici). Za X osu sam izabrao samo Shots, odnosno ukupan broj šuteva u ligi koji pokazuje da je on zapravo prošle sezone bio igrač sa najviše šuteva u slovenskoj ligi, odnosno 102 šuta.
Za Y osu sam izabrao Shots per 90 gdje također visoko kotira sa 3.27 šuteva po utakmici.
Za uzorak su uzeti špicevi, krila i ofanzivni vezni koji su odigrali minimalno 900 minuta.
Druga grafika je successful attacking actions per 90, odnosno zbir šuteva u okvir, tačnih centaršuteva i uspješnih driblinga po utakmici među špicevima.
Treća grafika predstavlja ono o čemu sam već pisao, a to su progressive runs per 90, odnosno progressive carries, gdje je drugi u ligi među špicevima u progresiji lopte.
Posljednja grafika je broj ofanzivnih duela osvojenih među špicevima u slovenskoj ligi prošle sezone gdje sam za X osu odabrao Offensive duels won %, dok sam za Y osu odabrao Offensive duels per 90 i vidimo da ulazi u veliki broj ofanzivnih duela po utakmici i ne samo to nego je i treći špic lige po broj osvojenih ofanzivnih duela procentualno.
Biće zanimljivo vidjeti na kojoj poziciji će ga Ćorić koristiti ali u svakom slučaju dobili smo i dodatnu opciju na špicu koja nam je falila i što je bitno drugačijeg profila od Krpića jer je dobro imati 2 različita profila napadača.
Svaka ti cast, sjebao sam se
Jesi ovo sve ti sam pravio ili?
U svakom slucaja kapa do poda!