Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Madal
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la Madal » 15 jan 2025, 13:44

Pendulum je napisao/la:
15 jan 2025, 12:32
Nije me briga za poslodavce/firme - kad se sami niste sjetili da povećate radnicima plate, neka vam se ovo dešava. Pogotovo ako uzmemo u obzir koliko vas (ne kažem konkretno ti) "zakida" državu (i radnike doduše) na razne načine.

Ono što me zanima je kako se povećanje minimalca odrazilo na radnike/poskupljenja - uostalom, sve gore navedeno.

Da li su firme/poslodavci u RSu ispoštovali radnike? Da li je sve poskupilo do te mjere da vam ni 1500 KM ne može biti mjesečno?

Ili je ipak to povećanje minimalca, pomoglo?

Hvala.
Pa bez obzira sto te nije briga za firme i poslodavce, manja bruto plata znaci da mnoge firme ne moraju dizati cijene usluga ili proizvoda da izguraju povecanje minimalca dok se za fbih to ne moze reci, kontas?

Ne dize niko cijene sto je minimalac 1000 i vise novca u opticaju vec zbog 1730KM bruto minimalne.

Naravno i to za cijene je relativno i tek cemo vidjeti da li ce ova odluka donijeti osjetnu inflaciju ali ti je poredjenje katastrofalno.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 15 jan 2025, 15:13

Madal je napisao/la:
15 jan 2025, 13:44
Pendulum je napisao/la:
15 jan 2025, 12:32
Nije me briga za poslodavce/firme - kad se sami niste sjetili da povećate radnicima plate, neka vam se ovo dešava. Pogotovo ako uzmemo u obzir koliko vas (ne kažem konkretno ti) "zakida" državu (i radnike doduše) na razne načine.

Ono što me zanima je kako se povećanje minimalca odrazilo na radnike/poskupljenja - uostalom, sve gore navedeno.

Da li su firme/poslodavci u RSu ispoštovali radnike? Da li je sve poskupilo do te mjere da vam ni 1500 KM ne može biti mjesečno?

Ili je ipak to povećanje minimalca, pomoglo?

Hvala.
Pa bez obzira sto te nije briga za firme i poslodavce, manja bruto plata znaci da mnoge firme ne moraju dizati cijene usluga ili proizvoda da izguraju povecanje minimalca dok se za fbih to ne moze reci, kontas?

Ne dize niko cijene sto je minimalac 1000 i vise novca u opticaju vec zbog 1730KM bruto minimalne.

Naravno i to za cijene je relativno i tek cemo vidjeti da li ce ova odluka donijeti osjetnu inflaciju ali ti je poredjenje katastrofalno.
Pa već je blago poskupilo od nove godine kamara stvari, a i poskupilo bi ti svakako i da je naložen minimalac 300km i prihodi od 150km jer se svi pravdaju globalnim tokovima, nekakvom sirovinom, ratovima i to.
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 15 jan 2025, 16:35

I sta ce bit opravdanje zbog novih cijena ako se zakon ipak nekako regulira drugačije ??

Sta će tad slagat da opravdaju..ko sto lažu zadnjih 5 godina.
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 15 jan 2025, 16:35

Sage je napisao/la:
15 jan 2025, 15:13
Pa već je blago poskupilo od nove godine kamara stvari, a i poskupilo bi ti svakako i da je naložen minimalac 300km i prihodi od 150km jer se svi pravdaju globalnim tokovima, nekakvom sirovinom, ratovima i to.
Pa slazem se poskupljuje zbog svega i svacega i bez mnogo kontrola, mnogima nista ni ne poskupi od materijala nego se samo prikljuce lancu poskupljenja. Na to sve ocito je da ce ponesto i u nekoj mjeri dodatno poskupiti zbog povecanja minimalne bruto. Koliko ce poskupljenja zbog novog minimalnca direktno uticati na kvalitet zivota pojma nemam, mozda se ni ne bude to sve osjetilo.
-Beogradski sindikat

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 15 jan 2025, 16:38

feniksptica je napisao/la:
15 jan 2025, 16:35
I sta ce bit opravdanje zbog novih cijena ako se zakon ipak nekako regulira drugačije ??

Pa da za 1-2mj reguliraju zakon drugacije i daju neke poticaje, subvencije itd svi oni koji su digli cijene zbog novog minmalca ce ih i ostaviti, nece spustiti sigurno. I vracamo se na to da su ovi koji su donijeli zakon totalni idioti jer se to onda ne bi desilo da su normalan zakon donijeli od prve.
-Beogradski sindikat

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 15 jan 2025, 16:51

Madal je napisao/la:
15 jan 2025, 16:38
15 jan 2025, 16:35

Pa da za 1-2mj reguliraju zakon drugacije i daju neke poticaje, subvencije itd svi oni koji su digli cijene zbog novog minmalca ce ih i ostaviti, nece spustiti sigurno. I vracamo se na to da su ovi koji su donijeli zakon totalni idioti jer se to onda ne bi desilo da su normalan zakon donijeli od prve.
Hoćeš rec da ne bi bilo povećanja da je doneseno npr povećanje minimalca na 1000 uz zamrzavanje doprinosa ?? Nešto mi je to meehh priča
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 15 jan 2025, 17:13

Kolika je cijena ulja brašna goriva skočila u zadnjih 5 godina
Pa izracunaj koliko je šišanje skočilo ,keramičar, vodoinstalater, moler.
Da vam pomognemo ova zanimanja i do 200%poskupila, znači nidje veze sa vezom i skupocom i lancem poskupljenja.
Jednostavno ti se prikazuje nas mentalitet.
Kao kod naših privatnika drži te na na 350km 15 godina, na 600km 10 godina i sad priča nije problem da se povećaju plate a ni dosad nisu povećavali dok ih država nije primorala
Nego u drzavi nema odgovornosti pa radi ko kako hoce.

Baboon
Kontakt:

Post Postao/la Baboon » 15 jan 2025, 17:20

avenija je napisao/la:
15 jan 2025, 01:19
Bosanski ljiljane a gdje to ima danas savršen sistem? Koja zemlja?
Ja sam čuo da je u Tešnju savršen sistem, ali ne mogu potvrditi jer nisam nikad tamo bio.
it's football day

Pendulum
Kontakt:

Post Postao/la Pendulum » 15 jan 2025, 17:21

Može jedno pitanje za ove "gazde" na forumu?

Ko ustvari zaradi tih 1743,00 KM (bruto) koje vi "isplaćujete"?
Ja sam "negdje" čuo da to radnik zaradi? Valjda. :wave:
Postao/la 19vendetta87 » 14 sep 2024, 22:48

Samo Allah zna koliko smo ja i moja porodica sretni (Sarajevo igralo 2:2 sa Posušjem)

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 15 jan 2025, 17:23

15 jan 2025, 16:51

Hoćeš rec da ne bi bilo povećanja da je doneseno npr povećanje minimalca na 1000 uz zamrzavanje doprinosa ?? Nešto mi je to meehh priča
Necu, sigurno da bi skocila isto kao sto je sigurno da ce ovako skociti jos vise/u vecoj mjeri, kao sto bi jos veca povecanja cijena bila da je minimalac 2000KM itd. Prosta logika.
E sad kolike su razmjere svakog tog povecanja tek cemo vidjeti, mozda to na kraju ne bude nista strasno i znacajno u moru svih drugih poskupljenja.
-Beogradski sindikat

gozila55
Kontakt:

Post Postao/la gozila55 » 15 jan 2025, 17:47

Ne znam koji vrag branite ovu nakaradnu odluku trojice neskolovani ljudi,bez ikakvih analiza.Pa prvo nek pociste svoju avliju,nek njihove drzavne firme uplate 2 milijarde duga za poreze i doprinose.
Nek inspekcija ganja crnu i sivu ekonomiju,nek se povece porez na luksuz i porez na dobit.Svi doktori ekonomije govore da je ova odluka katastrofa . Ovde neki samo povrsno gledaju,ne vide sta ce ovaj lancani efekat napravit. Gazde odnosno tajkune o kojim ovde sa prezirom gledaju,ovu odluku nece ni osjetit,ali zato osjeti ce je masa mikro i malih preduzeca koji nemaju neke velike dobiti i koji posluju .I taj radnik sto dobije 1000 nece mu to nista pomoc jer cijene ce jos vise skocit.Politicarima ce se povecat plata.Niksicu uhljebu ce povecat plata za 500 KM.Penzioneri ce isto nadrljat jer nece im se povecat penzija a cijene odose gore. Pa imate zakon da kad u PIO fodu bude visak love ,da se taj visak moze preljevat u druge fondove.Zato jos jednom poslusajte doktora ekonomije.

L-Train
Kontakt:

Post Postao/la L-Train » 15 jan 2025, 17:50

A tako sam se radovao minimalcu,cak sam zamalo i povjerovao da Niksic i onaj megatrend znaju sta rade :yawn:
Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.

gozila55
Kontakt:

Post Postao/la gozila55 » 15 jan 2025, 17:54

L-Train je napisao/la:
15 jan 2025, 17:50
A tako sam se radovao minimalcu,cak sam zamalo i povjerovao da Niksic i onaj megatrend znaju sta rade :yawn:
niksic dobio mozda oko 4000 glasova u federaciji,vojin bio na listi u rs. gdje popusio. i takva dva lika koja nikad nisu radili u realnom sektoru se nadju da odlucuju o veoma bitnoj stvari.jos je stave pod tackom razno :crazy: pa ovo nema ni u africi sta ljudi rade.jos lik nudi pomoc LA :rol: a vamo jablanicu ne moze preko 4 mjeseca da popravi.smilovali se turci pa pomogli.

PopravnaToljaga
Kontakt:

Post Postao/la PopravnaToljaga » 15 jan 2025, 17:54

https://www.poslovni.hr/vijesti/odnosi- ... -u-4467882

Odnosi snaga: Najsiromašnija američka država, uskoro će prestići Njemačku prema BDP-u

Kakva ekonomija,kakav superiorizam nad ostatkom svijeta

Mogli
Kontakt:

Post Postao/la Mogli » 15 jan 2025, 17:55

PopravnaToljaga je napisao/la:
15 jan 2025, 17:54
https://www.poslovni.hr/vijesti/odnosi- ... -u-4467882

Odnosi snaga: Najsiromašnija američka država, uskoro će prestići Njemačku prema BDP-u

Kakva ekonomija,kakav superiorizam nad ostatkom svijeta
Zato je Alem gospodin. Ne ovi sto idu prati guzove u Bausteliju. :yawn:

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 15 jan 2025, 17:55

I found freedom. Losing all hope was freedom.

PopravnaToljaga
Kontakt:

Post Postao/la PopravnaToljaga » 15 jan 2025, 18:03

Mogli je napisao/la:
15 jan 2025, 17:55

Zato je Alem gospodin. Ne ovi sto idu prati guzove u Bausteliju. :yawn:

slika

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 15 jan 2025, 18:05

Ahmede opet me ne doživljavaš
I found freedom. Losing all hope was freedom.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 8 gostiju.